WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (8)

Dobre mamy tempo! Kolejne 500 za nami! :)

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (synek)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87 - 25.09.2013 (córeczka)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (córeczka - jeszcze do potwierdzenia :))

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013
katka_ - 7.10.2013
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
asia1611 - 13.10.2013
cornus - 13.10.2013
panda - 12.10.2013
ania83 - 14.10.2013
Aga -18.10.2013 (synek)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013

Link do porzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-7-t466614,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (8)

Dzień doberek!

Anavaw, dobrze, że piszesz o tych sposobach warto spróbować :)

Marta, pandypod to hit ;) A jak się dzisiaj czujesz? Mam nadzieję, że przestałaś kichać i prychać?

Haha, Julka :) Zazwyczaj zapamiętuję, jakoś to ogarniam chociaż często i tak kogoś pominę niestety Ale np. jak jestem bardzo do tyłu, tak jak teraz, to otwieram Worda, piszę wiadomość podglądając forum i potem ją po prostu wklejam :)
Dobrze, że z Twoją stopą już ok, całe szczęście, że jej nie skręciłaś!

Mamtu, możesz się cieszyć, że nie mieszkasz w Gdyni (albo ja w Gdańsku), bo na pewno stanęłabym przed Twoimi drzwiami z wyciągniętymi rękoma i dzbankami lemoniady zamiast źrenic ;) A z tą cukrzycą to faktycznie kiepsko, ale wg tego co Sonia wstawiła to jeszcze nawet nie jest cukrzyca, więc może nie będzie tak źle :) Zresztą nie ma co gdybać, jutro się dowiesz :)

Selene, a trzymasz nogi w górze? Bo ja czytałam, że codzienne trzymanie nóg w górze (opartych o ścianę albo o kogoś ja używam męża ;) ) przez około 15 minut poprawia krążenie krwi i zmniejsza opuchliznę. Może pomoże? Ja zaczęłam je trzymać, bo panicznie boję się żylaków ;)

Dorotiii, no fakt, że Dominik wygląda na starszego (całkiem sporo), ale w życiu nie powiedziałabym, że ma nadwagę! Po prostu kawał z niego chłopaka. No, ale tak jak mówisz najlepiej sprawdzić, w końcu lekarze chyba wiedzą co robią :)

Sonia, ja też zdecydowanie oponuję za powrotem słońca Nie umiem dziś funkcjonować Najchętniej przespałabym ten dzień. No i obyś się nie rozchorowała, a Ksawery niech szybko wraca do zdrowia!

Carolajna, zdrówka!

Arabelka, fajna ta stronka :) Ale akurat w przypadku Palmersa skład jest już (na szczęście) nieaktualny :)

Olimpia, wydaje mi się, że takie kłucia po tak aktywnym dniu to nie jest powód do większego zmartwienia. Ja też odczuwam coś takiego kiedy jestem bardziej aktywna, a czasem nawet kiedy po prostu dużo się denerwuję w ciągu dnia. Więc głowa do góry :)

Walerka, ja podobnie jak Ty mogę przeżyć bez słodyczy (pomijając lody ;) ), ale brak owoców to dramat

acha i jak macie wybor insulina w zastrzykach albo tabletki to polecam zastrzyki bo to jest bardziej naturalne, klucie nie jest takie straszne, ja to robie codziennie, juz druga ciaze i jest do przezycia

no z tego co wyczytalam to dopiero w 8tyg pierwsze, nic nie ma innego w ksiazeczce a raczej byloby wpisane.
niestety rozstepy to kwestia genetyczna, niczym sie nie smarowalam i nie mam ani jednego i mam nadzieje ze tez tak bedzie w drugiej ciazy.
herbata z lisci z malin jest na przyspieszenie porodu aczkolwiek ja pilam i tak bylam 3 dni po terminie wiec nie wiem czy to dziala, jak rowniez ananas, sex, ostre przyprawy i chodzenie po schodach, praktykowalam wszystko zeby juz tylko mloda wyszla a one wychodza jak sa na to gotowe.
ja mam glukoze dopiero w 28tyg, znowu inaczej, mam nadzieje ze mnie to ominie bo o ile slodycze przezyje, to owoce juz nie.

Mamtu insulina raczej Ci nie grozi. Ten wynik wcale nie jest taki zły .

poniżej 140 mg/dl (7,8mmol/l)-wynik prawidłowy

140-199mg/dl (7,8-11mmol/l)-nieprawidłowa tolerancja glukozy

200mg/dl (11,mmol/l) lub powyżej -cukrzyca

No ale jutro na wizycie pewnie wszystkiego się dowiesz :)

moja kolezanka z pracy miala cukrzyce ciazowa wiec przynajmniej tu dostajesz maszynke do badania cukru i badasz przed i po posilku i notujesz. na poczatku regulujesz dieta, jak sie da, wiec masz indeks glikemiczny i liczysz punkty zeby nie przekroczyc pewnego poziomu. troche upierdwile ale bonus to malo tyjesz. jak sie juz nie da to tabletki albo zastrzyki z insuliny.
Mloda znowu ospy nie zlapala bo wchodze do sali dzis a tam dziewczynka z juz takimi koncowymi kropkami jak juz strupy odpadna wiec byla definitywnie w kontakcie i nic. podobno jeszcze moze wyjsc do konca tego tygodnia.
Ja sie dzis zwazylam i mam na plusie 2.5kg, jestem w szoku ze tak malo a jakos specjalnie sie nie staram.
zazdroszcze wam tych upalow, tu okropnie, nieby cieplawo ale pochmurnie i szaro. ja uwielbiam slonce, definitywnie wybralam sobie nie ten kraj do zycia.
ja z kolei jestem otoczona kobietami w ciazy albo z malymi dziecmi i szczerze mowiac denerwuje mnie ze wszyscy zakladaja ze ja nie chce o niczym innym rozmawiac jak tylko o ciazy lub dzieciach.

mamtu ja też tyję dużo bardziej niż w pierwszej ciąży :( a jem 3 razy więcej niż poprzednio.... po prostu jestem ciągle głodna. W pracy to się ze mnie już mega śmieją ;/

zaraz też prześledzę te kremy co i jak :)

Mamtu ale wynik 150 po glukozie to chyba jeszcze nie jest tak źle?Bo o ile norma jest 140 ( z tego co pamietam), to najgorzej jak jest wynik powyżej 200. Mam nadzieje, ze jest tak jak piszesz, ze te złe samopoczucie to byla dobra oznaka ;) No nic pojadę za chwile do przychodni to sie przekonam.
Przesyłam Ci link do strony o cukrzycy ciążowej,która mój lekarz polecał mi jako "straszaka" ;)
http://www.slodkiemamy.edu.pl/index.php
Mam nadzieje, ze jutro po wizycie u lekarza będziesz spokojniejsza. Ja tez mam jutro wizytę i podglądanie Malucha :)

Mamtu, miałam podobne wyniki:
na czczo - 90
po 2 godz. 154

I u mnie dieta wystarczyła. Indeks glikemiczny to była podstawa. Miałam wywieszony w kuchni i nim się kierowałam. Kiedy Cię widziałam w Retro to tak sobie pomyślałam że cukrzyca Ci nie grozi :) bo szczuplutko wyglądasz, ja mocno przybierałam na wadze i byłam cała opuchnięta. Cały czas chciało mi się pić. Wypijałam 2 litry wody dziennie, a kiedy miałam ćwiczenia to jeszcze dodatkowo 1,5l !! Apetyt miałam ogromny na wszystko. Zapewne każdy przechodzi inaczej. A ta dieta jest bardzo ważna. Kiedy leżałam na patologii i jedna z położnych odkryła że dostałam zwykły obiad a nie cukrzycowy to taką aferę zrobiła na cały oddział, że aż się zdziwiłam (bo ja tam sobie darowałam od czasu do czasu). Powodzenia Mamtu! aaa i też bardzo dobrze czułam się po glukozie!

Dorotii, przypomniało mi się. Pisałaś o opuchniętych kostkach. Mi Kleks na ostatniej wizycie kazał łykać Diosminex - lek wydawany bez recepty. Wprawdzie na inną przypadłość, ale reklamują go jako specyfik na opuchnięte nogi właśnie. Jest bezpieczny dla kobiet w ciąży.

Sonia, o tak...jakkolwiek to zabrzmi to jest zawsze jakieś pocieszenie że nie tylko my mieliśmy takie problemy. Filip tak kojarzył pierś z bólem że kiedy miał 5 mcy to płakał na ich widok, później mm też nie chciał pić bo mu z kolei nie smakowało.

Ja też wcinam słodycze, właśnie do kawki zjadłam prince-polo kokosowe :) Bardzo liczę więc na to, że sie obejdzie bez cukrzycy.

Madleen engerix jest tylko na żółtaczkę. To odpowiednik euvaxu i hepavaxu, które na ogół są podawane w naszych szpitalach.

Arabelka super jest ta strona! Bardzo fajne opracowanie tematu :) Przerzucę się na Rossmanna bo to co do tej pory kupowałam jak widać nie jest warte swojej ceny.

Mamtu, ja sobie nie wyobrażam dnia bez czegoś słodkiego. Jeśli sytuacja by tego wymagała to i owszem, czego się nie robi dla maluszka. Ale żeby rezygnować tak samej z siebie to już nie na moje możliwości :P także i tak podziwiam za te dobre chęci :)

hej dziewczyny ! jej !!! Was doczytać, to masakra !!! nie nadażam i przepraszam, ale czytam pobieżnie, bo bym musiała chyba pół dnia spędzić na nadrabianie ;)

Mamtu - nie dobrze z tą cukrzycą...a miałaś jakieś objawy czy coś ??

Soniu - ja tez zdecydowanie wolę slonko i ciepło...dziś już mi zimno i najchętniej to bym ubrała sweter i skarpety :P Ja z tych zmarźluchów i te temperatury ostatnich dni nie określałam jako upały, a raczej jako przyjemne ciepło :)

Wczoraj rodzice zapytali mnie czy nie chce z nimijechać do Szymbarka, więc skorzystałam :)
Wczoraj z rana jeszcze wylizałam praktycznie całą łazienkę no a potem ta wycieczka i powiem Wam, że cały dzień czułam jakby takie kłucia w pochwie,.. jakby w szyjce... może się przemęczyłam bo fakt, że dużo się nabiegałam wczoraj.... ale za to młody daje czadu coraz bardziej :)
I powiem Wam coś.... jest to miłe i przyjemne uczucie dla świadomości, że ktoś tam jest i puka mamę w środku, ale czasem, to mnie tak walnie, że aż się zlęknę i wcale nie jest to przyjemne :P

No a wycieczka się udała :) Nawet byłam w bunkrze :D i przezyłam nalot (taką pokazówkę jak się słyszy nalot w bunkrze) i potem byłam w domku do góry nogami :D Błednik mi zwariował :P a moja mama cały czas panikowała, że nie mam włazić w takie miejsca, bo to za dużo wrażeń jak dla bąbla ;)

tylko trochę martwię się tymi kłuciami.... czytałam ze moze to byc objaw skracającej się szyjki, ale że częściej to normalne....ze więzadła się rozciągają, albo maluch po prostu puknie nogą i tyle :)
Fakt, że nie jest to ciągłe... tylko od czasu do czasu jakby szpilką mnie ktoś w środku zakuł.

Arabelka, domyślam się, że moje dobre samopoczucie po glukozie ma związek właśnie z tym, że mi cukier nie spadł szybko i utrzymywał się na wysokim poziomie. Więc skoro Ty źle się czułaś, to na 99% cukier Ci szybko spadł i jest ok. Ja tak miałam w pierwszej ciąży.

A wynik miałam:
na czczo - 80 mg/dl
po 2 godzinach - 150 mg/dl

Madleen, jedyne, co mnie niepokoiło, to fakt, że przybierałam szybciej niż w poprzedniej ciąży. Z resztą pisałam dziewczynom, że mam jakieś przeczucie, że to cukrzyca. Zaczęłam nawet ograniczać cukier, ale sama widziałaś to moje 'ograniczanie się' na ostatnim spotkaniu. ;)

Dobrze posłuchać rad doświadczonych mam. Nie miałam pojęcia, że te rotawirusy tak często się zdarzają. Chyba faktycznie lepiej dmuchać na zimne i szczepić niż potem dziecku i sobie fundować taką przeprawę z odzyskiwaniem zdrowia.

Walerka, dobrze zrozumiałam, że jakiekolwiek pierwsze szczepienia w Anglii podają dopiero w 8 tygodniu?

Mamtu, współczuję tej cukrzycy. Trzymam kciuki żeby nie była jakoś mocno nasilona i oby skończyło się na diecie. A miałaś wcześniej jakieś objawy, czy po prostu wyszło po badaniu?

Selene, czy ta szczepionka, o której pisałaś - Engerix, jest tylko na żółtaczkę czy na coś jeszcze?

Cześć Dziewczyny!
Mamtu- to mnie zmartwiłaś ta cukrzyca. Dobrze się czułaś po wypiciu glukozy i raczej chyba nic nie wskazywało, ze wynik wyjdzie negatywnie. Ja zaraz tez biegnę do przychodni po wynik i mam mega stresa. Słabo się czułam po wypiciu glukozy, wiec mam złe przeczucia. Bo o ile życie na diecie to nie problem, ale kłucie się codziennie i branie insuliny to już nie na moje nerwy.
Mamtu a jaki Ci wyzszedl poziom glukozy?
A jeśli chodzi o badanie, to kupowałam glukozę, kosztowała 5 zl. Okazało się ze nie potrzebnie, bo w laboratorium mieli, ale to było prywatne laboratorium.

Odnośnie kremów na rozstępy to podsyłam Wam link z analizami składu kosmetyków. http://www.srokao.pl/p/moje-analizy.html
Pewnie wiele z Was zna ta stronę. Przed przeczytaniem tych analiz używałam krem z firmy Dax Prefecta Mama, a później Bielenda Sexy Mama. Ale po przeczytaniu składu tego ostatniego przerzuciłam się na olejek i balsam z Rossmana. Z tych analiz wynika, że jest najbardziej naturalny i nie zawiera konserwantów. Poza tym u mnie póki, co nie ma śladu po rozstępach, wiec mam nadzieje, ze tak zostanie.

Na łagodzenie bólu porodowego podobno bardzo pomaga seks :P Tak mówiła położna ze SR. Aby od 37 tyg zwiększyć częstotliwość współżycia, bo wtedy szyjka jest bardziej elastyczna. A najlepiej to przez cała ciąże ćwiczyć szyjke ;) (oczywiście jeśli nie ma przeciwwskazań)

Sonia dużo zdrówka dla Ksawerego życzę, aby jak najszybciej tę chorobę przegoniło :)

Marta- gdybyś chciała sukienkę na wesele, to mam jedna elegancką w sam raz na ciążowy brzuszek. Jeśli będziesz zainteresowana to podeślij maila wyślę fotkę. Miałam zamiar ja wystawić na allegro, bo mi się już żadna impreza nie szykuje z brzuszkiem :)

Przepraszam Dorotii coś mi się pomieszało :) Właśnie gruby nie jest bo go widziałam ale fakt, wygląda na starszego, Ksawery przy nim wyglądał jak mały dzidziuś ;)

Julka mój syn miał to samo jak był malutki i nikt nie potrafił mi pomóc a też chodziłam do różnych lekarzy. Jedyne co mi doradzali to odstawić pierś i przejść na mm...ale wtedy mi bardzo na karmieniu naturalnym zależało. Dobrze wiedzieć, że jest jakaś pediatra która wie co robić w takich sytuacjach :) Chociaż mam nadzieję, że drugie dziecko będzie mniej "problemowe"

Selene dziękuję, mam nadzieję, że minie i to tylko od klimy w pracy.
Ja jako dziecko nienawidziłam pobierania krwi, darłam się w niebogłosy, aż mnie straszyli szpitalem, bo nie dałam sie utzrymać. Potem mi sie zmieniło i oddawałam krew, a od jakiegoś czasu zyły mi sie popsuły :( i ich nie widać. Teraz w Swissmedzie pielęgniarki dają radę, ale w mojej przychodni wcześniej musieli mi 3 razy wenflon wbić :( To było okropne, ble.

Sonia Dominik (;p) na bilansie dwulatka ważył 19 kilo, wzrostu do końca nie dał zmierzyć ale koło 96 i Pani powiedziała że jacy rodzice nie byliby duzi to 19 kilo to jest nadwaga u 4 latka dopiero a wcześniej nie ma takiej wagi w żadnej tabeli.
No nic badania krwi miał robione raz jak nie miał nawet pół roku więc nie polemizuje tylko zrobię. Może faktycznie coś z cukrem jest nie tak albo hormonami, dla spokoju zrobię.
Dziwne przy tym jest to że powiedziała że gruby nie jest i że z jedzeniem nic mamy nie zmieniać....

Julka, a możesz mi podpowiedzieć czy w przypadku cukrzycy indeks glikemiczny jest głównym wyznacznikiem? Mam się tym kierować? Wizytę mam jutro.

Mamtu na razie nie moczyłam, ani nie robiłam okładów, jakoś czasu brak. Ale chyba będę musiała wygospodarować. I jakiś krem muszę sobie sprawić.
Carolajna zdrowia, oby nic się nie wykluło z tego.
Sonia niedobrze, że z małym gorzej, Tobie zdrówka niech Cię zarazki ominą.
O tych plasterkach też coś słyszałam, ale nigdy nie stosowałam. Młody do tej pory na szczęśćie znosił całkiem dobrze sprawy igłowe.

Inne tematy z forum

Niania- jaki macie zakres obowiązków? (55 odpowiedzi)

Chodzi mi o czas, w którym np dziecko śpi- powiedzmy 2-3h w ciągu dnia. Czy niania gotuje obiad,...

lek med Joanna Linde ABC Family Med Sopot (7 odpowiedzi)

Witam, może któraś z was ma jakieś opinie na temat pani doktor. Dzisiaj idę do niej z synem 4...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (137 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....