WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (9)

Tym razem, po raz pierwszy, ja rozpocznę kolejną rundę naszych rozmów! :)
Oby nam tak dalej szło, a dzieciaczki rosły zdrowe!

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (synek, Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87 - 25.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013
katka_ - 7.10.2013
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
cornus - 13.10.2013
panda - 12.10.2013
periri - 12.10.2013
ania83 - 14.10.2013
Aga -18.10.2013 (synek, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
lepa_ - 25.10.2013 (Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013
Katrine - 30.10.2013

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=468080#post8274944
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (9)

Sonia może się uda i będą większe, jak nie to niech spadają :)
I nie martw się, moja mała też czasem szaleje, a czasem jest leniwa (po tatusiu na pewno ;P) to chyba normalne. Głowa do góry :*

Panda fajnie że u Ciebie wszystko dobrze :)
Carolajna jakąś dziwną rozmiarówkę widocznie mają, może uda Ci się wymienić na większy rozmiar.

A ja się wkurzyłam niesamowicie bo miesiąc temu babka z orange mi wcisnęła nowy abonament, że niby tańszy i że zaoszczędze i takim sposobem dzisiaj dostałam rachunek 3 razy większy niż normalnie. Jutro będę do tej przedstawicielki dzwonić i mam nadzieję, że da radę to zmienić z powrotem :/

Do tego coś dzisiaj nie czuję mojego maleństwa i zaczynam się martwić.

Kiepski dzień mam dziś, przepraszam was za moje smęcenie ;)

Marta nie ma za co przepraszać, cieszę się, że Cię rozbawiłam :)
Hehe można na szczęście oddać tylko że ja je chciałam :(
No nic trudno się mówi.

Carolajna, sorry ale mnie rozbawilas tym wpisem o spodniach:)))
A tak swoją droga to chyba możesz to oddać jeszcze czy w Lidlu nie ma zwrotów?

A ja kupiłam spodnie rozmiar większe niż zawsze kupuję bo w końcu tyłek rośnie i są tak małe, że założyłam pod tyłek zamiast pod brzuch :( Ale się wkurzyłam :(

Panda super wieści :) niech mały fika jak najwięcej!
Mi się udało upolować w lidlu spodnie, top i biustonosz. Ale wszystko w trzech różnych sklepach:)
Teraz zabieram się za sprzątanie.

Wiecie co,
ja to chyba nie mam instynktu macierzyńskiego. Obejrzałam ten filmik i szczerze powiedziawszy - dziecko jak dziecko, na pewno nie popłakałam się na nim, a raczej robiłam duże oczy, bo nie wiedziałam że takiemu małemu dziecku można zalać wodą całą twarz z wyjątkiem nosa ...? a to przez usta nie może się zachłysnąć?? poza tym teraz się podobno chusteczkuje, żeby własnie nie zmywać tego śluzu po urodzeniu, słyszałam że na Zachodzie pierwszy raz kąpią niemowlę ok. 2 tygodniowe... hmmm w sumie w ogóle się na tym nie znam. To mi dało do myślenia, praktycznie zero typowo "hormonalnych" dolegliwości w pierwszym trymestrze, teraz w drugim z kolei nie było żadnego przypływu energii ani cera czy włosy mi sie nie poprawiły - ja mam chyba jakichś hormonów za mało??!!

Panda, super że się odezwalas i że u Was wszystko dobrze:))

No i Żonkaa głowa do góry!! Synuś silny - da radę :))))

Hej Dziewczyny!

Dziękuję za pamięć - żyję tylko trochę jestem zalatana bo mamy Męża chrześnicy komunię w ten weekend więc same rozumiecie..Poza tym sfilmowałam się tymi Waszymi r******i dzieci a ja tak średnio czuję...ale wczoraj psiapsióła-ginekolog zrobiła mi usg czy Maluszek żyje i fikał jak szalony :) aż dziwne, że tak niewiele czuję..bo do jakiś puszystych raczej nie należę...ale położna u lekarki też mi mówiła, że skoro to moja 3 ciąża to mogę czuć o wiele później i że może dostanę prezent na dzień matki :) więc czekam.. :) Połówkowe mam 31.05. ale może pójdę szybciej nie w pt tylko we wtorek jeśli się uda bo potrzebuję druk do zusu wypisany przez lekarza :/

Dziś wysprzątałam całe mieszkanie aż jestem z siebie dumna :P :)

No i gratuluję pozytywnych wizyt i ujawnionych płci Maluszków!!

A Ty "Mamut" :P się nie stresuj będzie dobrze musi być!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dziewczyny czy któraś z Was kupiła w Lidlu dżinsy?

no tempo to Wy macie :)

mamtu przepraszam, ale matwiłam się o Twój apetut jak poczytasz i tu taki klops:)
Mamtu i Zonka napewno będzie dobrze z maluszkami. musi i już

Ja z wyprawką mam zgłowy , naprawde bedę potrzebowała kilka pierdoł dla małej, mam prawie wszytsko po Jagodzie, ale te zakupy są takie słodkie. Npaewno będę musiał dokupić kilka cieplejszych rzeczy bo Jagoda urodziłą się latem, a tak mam zgłowy ... wydatki

No do szpitala to napewno prawie wszystko na nowo. Napewno i to Wam poradzę warto kupić podkłady, miałam takie duże, po porodzie się przydały do łóżka. No i trafiłam na nieciekawą koleżankę z pokoju, ( ogromny brak higieny, pożniej okażało się, że ten jej wcześniak urodził się z jakimis bakteriami), za każdym razem przewijałam małą na takim podkładzie. Mąż się nanosił do szpitala tego, bo takie maluszek często mi zasikiwał. I te wkładki z belii zą okropne, w szpitalu mieli inne nie pamietam tej nazwy, ale jak znajdę to napiszę, bo te naprawde warto.

Carolajna87 i alkar82 dziękuję Wam bardzo!

witam ciężarówki :)
bardzo dawno nie pisałam ale podczytuję Was jak tylko mogę. tylko tak się rozpisujecie że nie zawsze nadążam :)
narzeczona polecam sklep Kamama we Wrzeszczu. 2 tygodnie temu nabyłam tam sukienkę ciężarówkową na wesele właśnie - mają całkiem spory wybór a ceny - no bardzo różne. ale może akurat znajdziesz coś fajnego.

mamtu dołączam do "słodkich mam" :( zdiagnozowana cukrzyca ciążowa i od poniedziałku zaprzyjaźniam się z glukometrem i dietką. damy radę co nie? :)

a tymi listami przypomniałyście mi że najwyższy czas zabrać się za kompletowanie wyprawki bo jestem w proszku :/

wzruszył mnie ten filmik. normalnie się poryczałam. ah te hormony.

narzeczonaa, a nie chcesz spróbować na allegro? Widziałam tam mnóstwo fajnych niedrogich sukienek na ciążowy brzuszek :)

Dziewczyny, potrzebuję Waszej pomocy. 8 czerwca idę na wesele i kompletnie nie wiem w co się ubrać.Może któraś z Was widziała w jakimś sklepie coś w miarę fajnego do 100 zł? Chodzi mi o jakąś sukienkę w której mogłabym jeszcze do końca ciąży pochodzić, czyli nie musi być mega elegancka. Ważne żeby była w miarę wygodna.Będę ogromnie wdzięczna za wszelką pomoc.

witajcie dziewczyny, dziś tak trochę później, ale problemy ze wstaniem :) głowa pęka, ni ręką ni nogę, tętno 110, eh szkoda gadać.

Przede wszystkim, Mamtu mam nadzieje że wszystko się ułoży i za dwa tygodnie lekarka nie będzie Cię już niepokoić. Będę trzymała kciuki zaciśnięte. Powodzenia w szukaniu diabetologa.

Całą resztę przepraszam ale z powodu tak dużej ilości postów już nie pamiętam co komu dziś dolega. Na pewno przewijał się ból głowy - więc życzę aby szybko przeminął, współczuje tym, które mają dziś problem z koncentracją w pracy - życzę aby czas mijał 10 razy szybciej niż normalnie i szybciutko do domu.

Aga powodzenia na zaliczeniu.

I moje parę uwag to dzisiejszych list.
Przede wszystkim z umiarem, nie wszystko się przyda i na pewno nie wszystko kupować od razu, dokupić można zawsze.
Wszystko co związane z karmieniem, jeśli nastawiasz się na karmienie piersią i macierzyński to na początek wystarcza jedna butelka i nic więcej, cała reszta ewentualnie wyjdzie w praniu.
Co do piersi zawsze jest to sprawa indywidualna, ja na przykład nigdy nie miałam problemu z piersiami ani karmieniem ( a jedno i drugie karmiłam do roku i 10 miesięcy), mi wystarczał specjalny stanik i wkładki laktacyjne - korzystałam z firmy nuk bo były najbardziej chłonne. I to wszystko żadnych maści na brodawki itp.
Dla mamy do szpitala, szczególnie jeśli się okaże że będziesz miała nacięcie to dodatkowo woda z dzióbkiem plus tantum rosa i nie żałować sobie, jak najczyściej korzystać i często zmieniać podkład - wówczas szybko wszystko się goi.
Koszule do karmienia - koniecznie, najlepiej z z krótkim rękawem, do porodu spokojnie możne iść w najgorszej koszuli byle była rozpinana z przodu - pierwsze karmienie najczęściej jeszcze przed prysznicem.

Pierwsza torba na izbę przyjęć jak najmniejsza, druga większą spokojnie mąż, partner, mama, tata ktokolwiek przynosi z samochodu już bezpośrednio do Twojego pokoju na oddziale położniczym czy pokoju spotkań. Do tej pierwszej to co będzie potrzebne na czas porodu i te 2-3 godz. po porodzie. Dokumenty: dobrze jak oprócz kart ciąży macie wszystkie wydruki badań - chronologicznie w jakimś segregatorze czy skoroszycie. Takie drobne sposoby na zyskanie sympatii pielęgniarek/położnych.

Co do ubranek na pierwsze miesiące:
mi najbardziej sprawdzały się body z krótkim i długim plus pajacyki ( kaftanik + śpioszki spokojnie zastępuje pajacyk a mniej ubierania) i skarpetki i cienkie czapeczki. Przy pierwszym dziecku jak nie ma się jeszcze wprawy w ubieraniu to jak najmniej przez głową: body zapinane/zawiązywane z przodu na kopertę. Sweterki, bluzy - zbędne, ewentualnie z jeden sweterek - bez kaptura. Na dwór kombinezony jesienne czy zimowe najlepsze takie odpinane na dwa zamki do samych stópek, tak że tylko kładziesz dziecko na rozłożony kombinezon , wkładasz rączki i zapinasz, trwa to chwilę i nie męczy dziecka, ponieważ kombinezony są najczęściej z kapturami, na główkę starcza cieńsza czapeczka. Aha ja rezygnowałam z rozmiaru 56, zaczynałam od 62, ale moje dzieci były duże.

Ochraniacz do łóżeczka - od 3/4 miesiąca
Kołderka - bliżej roczku
poduszka - bliżej 2 lat
rożek - max 1 szt, szybko wyrasta, kocyk plus pieluszka spełnia ta sama rolę
karuzela - zanim kupisz posłuchaj czy melodia Ci odpowiada - bo możesz zwariować po paru dniach.

Art higieniczne jak najmniej na początek i jak najbardziej naturalne: do mycia woda, do pupy - maść na receptę najlepiej z lanoliną, ponieważ oliwki to najczęściej parafina plus środki zapachowe, spokojnie można kupić zwykłą parafinę w aptece, żadnej zasypki, sudokrem - w pogotowiu jakby co. Wata - lepsze płatki kosmetyczne większe i mniejsze. Spirytus - ja używałam octaniseptu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

widziałam kiedyś ten filmik, no i teraz po raz kolejny się wzruszyłam...tak tęsknię i czekam na naszą Alicję...:)

Dziewczyny dzięki za pocieszenie, jakoś mi ulżyło jak się Wam wygadałam :) Najważniejsze jest teraz dla mnie, że synek jest zdrowy i prześliczny i tego się będę trzymać.

Dorotii, Selene, ale ja miałam połówkowe w 22t3d, a wy z tego co piszecie w 20t? Wiec wagowo by sie zgadzalo :)

Olimpia, na połówkowe byłam już wcześniej umówiona w Gamecie u dr Długosza (genetyczne też mi robił), a o sprawdzenie tych przepływów poproszę Wajlonisa na wizycie. Mam nadzieję, że ma odpowiedni sprzęt do tego celu - jeśli nie to mam się umówić ok. 30tc na sprawdzenie tych przepływów.

Super pomysł z tą listą. Co do ciuszków, to nic nie kupuję, bo dostałam kilka worów od bratowych :) Także mimo, że powybierałam sobie te najładniejsze, to i tak jest ich multum :) Do kupienia pozostały akcesoria dziecięce, wózek i rzeczy dla mnie do szpitala. Łóżeczko też dostaniemy i to takie praktycznie nieużywane :)

Byłam rano w Lidlu, jak dla mnie nic ciekawego. Chciałam kupić białe jeansy ale najmniejszy rozmiar jaki był to 40, a ja noszę 36. Jeszcze 38 bym wzięła, ale 40 stanowczo za duże.

Inne tematy z forum

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

podłoga jasna+ ciemna czy sama ciemna???????? (44 odpowiedzi)

Dziewczyny!!!jestem na forum od niedawna aż do czasu kiedy sama potrzebuję Waszej rady a...

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (39 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...