WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (9)

Tym razem, po raz pierwszy, ja rozpocznę kolejną rundę naszych rozmów! :)
Oby nam tak dalej szło, a dzieciaczki rosły zdrowe!

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (synek, Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87 - 25.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013
katka_ - 7.10.2013
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
cornus - 13.10.2013
panda - 12.10.2013
periri - 12.10.2013
ania83 - 14.10.2013
Aga -18.10.2013 (synek, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
lepa_ - 25.10.2013 (Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013
Katrine - 30.10.2013

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=468080#post8274944
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (9)

Tak, w naszym wątku mam styczniowo lutowych 2012 Dziewczyny też pozytywnie oceniały wszystkie szpitale. A w ogóle, żeby podbudować Was byście do tych lasów się nie zaciągały we wrześniu i październiku, to opowiem o mojej sąsiadce z pokoju z porodówki :)

Rodziła tego samego dnia co ja, drugie dziecko, pierwszy synek miał 6 lat. Więc tak :) o 3 w nocy odeszły jej wody więc się wykąpała, ogoliła, dopakowała torbę i...postanowiła jeszcze z godzinkę się zdrzemnąć bo nie miała jeszcze skurczy :) o 6 rano postanowiła iść do szpitala. A że mieszka 15 min piechotą od szpitala postanowiła się przejść bo PO CO WYDAWAĆ NA TAKSĘ?? I tak szła sobie spacerkiem ze skurczami w lutym :) o 7 trafiła na porodówkę, o 10 urodziła. Byłam w tym czasie w pokoju obok, ja się darłam, jej nie było słychać :) chociaż mąż mi powiedział że kilka razy stęknęła :) Kiedy wieczorem przywieźli mnie na oddział położniczy, to ta dziewczyna...pytała mnie czy może mi jakoś pomóc, z dzieckiem czy coś obok mnie (bo ja byłam półprzytomna pod kroplówką) A TAK W OGÓLE to ona już by mogła wracać do domu, bo jej synek został z ojcem, a ojciec NA PEWNO nim się nie zajmie tak dobrze jak ona by mogła. Nawet się rozmarzyła że by coś ugotowała, posprzątała w domu, a tak to jest "uwięziona" :D Fajna dziewczyna. W każdym razie widzicie że nie każdy poród to trauma :) można przeżyć i jeszcze tego samego dnia chcieć sprzątać :)))

Moja kumpela z wysokim cisnieniem w galce ocznej miala cesarki bo grozi po to pogorszeniem wzroku albo nawet slepota. Nie wiem na ile musi byc to cisnienie podwyzszone zeby bylo tak powazne.
Panda chyba ma polowkowe 31.05
Aniu jak chcesz rodzic w Pl to nie zapomnij sie ubezpieczyc

Moja kumpela z wysokim cisnieniem w galce ocznej miala cesarki bo grozi po to pogorszeniem wzroku albo nawet slepota. Nie wiem na ile musi byc to cisnienie podwyzszone zeby bylo tak powazne.
Panda chyba ma polowkowe 31.05
Aniu jak chcesz rodzic w Pl to nie zapomnij sie ubezpieczyc

Arabelka ja też połówkowe robiłam u dr Augustyniaka w Gdańsku :)

Witam wieczornie :)
U lekarza ok, wyniki w porządku, ciśnienie mam troszke za niskie, ale pan doktor powiedział, że za niskim się nie martwimy :)
Przytyłam 2,5 kg w miesiąc, więc chyba nie najgorzej.
Wiecie co nie zapytałam jaka duża jest nasz dzidzia a na połówkowym nie mam cm :(
A połówkowe robiłam u innego lekarza z polecenia mojego.

Apoloniaa- usg połówkowe robiłam u dr Augustyniaka w Starmedzie na ul. 10 lutego w Gdyni.

Witam wieczornie.
Kupiłam sobie arbuza po tych postach Agi, ale niestety nie trafił mi się zbyt dobry. Jakiś taki mało słodki.

Mamtu jak tam po wizycie?

Ja połówkowe też robie u swojej ginekolog.

Dziewczyny, ale wy macie tempo! Nie jestem w stanie nadrobić tego co ostatnio napisałyście.

Arabelka a u kogo robiłaś połówkowe?

Madleen to miło wiedzieć, że tak pozytywnie oceniają. To dobrze wróży dla nas :)

idę też ten wątek poczytać :P

Arabelka dziękuję za informacje. Dobrze jest mieć takie dane z pewnego źródła, a myślę że położna to akurat wie co mówi. Powiem Ci, że już się specjalnie nie nastawiam na to zzo, bo wszędzie marne szanse. Wyczytałam gdzieś, że w wojewódzkim jest najwięcej zatrudnionych anestezjologów (jeśli w ogóle tak faktycznie jest), ale i to nie gwarantuje tego znieczulenia.

W ogóle powiem Wam, że z ciekawości weszłam ostatnio na forum mam marcowo-kwietniowych, żeby poczytać relacje z porodów i opinie o szpitalach. I jestem naprawdę podbudowana. Właściwie brak krytycznych opinii o pracy personelu medycznego. Dość dużo dziewczyn było po cc. Ale ogólnie większość wypowiedzi o szpitalach pozytywna.

byłam u niej pierwszy raz ponad dwa lata temu, bo na Wałowej wykonywałam badania profilaktyczne z pracy. Dała mi wtedy lek na to ciśnienie, ale - wstyd się przyznać- moje oczy go nie tolerowały, a ja, zamiast iść i powiedzieć, ze muszę go zmienić, po prostu przestałam brać. W styczniu na kolejnych badaniach z pracy mnie opieprzyła (słusznie) i kazała przyjść w lutym na normalną wizytę w ramach NFZ. Przyszłam, ale byłam już w ciąży, więc nie była pewna, czy powinnam brać jakiekolwiek leki/krople w tak wczesnej ciąży i kazała przyjść w marcu (wtedy jeszcze ciśnienie śródgałkowe było wysokie). W marcu powiedziała mi radośnie, że już wie co i jak i będzie mi robić jakieś zabiegi laserem, żeby zmniejszyć ciśnienie, które są absolutnie bezpieczne dla płodu. I co? okazało się, ze ciśnienie samoistnie unormowało się (Homziukową to zaskoczyło, ale moja endokrynolog wyjaśniła mi, że to za sprawą bodajże prostaglandyn). No i w pt idę ponownie skontrolować ciśnienie, przy okazji chciałabym dostać receptę na mocniejsze szkła, bo coraz gorzej widzę w okularach i jeszcze zapytam o to cc.

skąd się wzięła "aina" zamiast "ania" ja sie pytam się :)

Marta: będę u niej w ten piątek, chodzę teraz co miesiąc-półtora, bo nie biorę żadnych leków i muszę kontrolować to ciśnienie.... popytam co i jak i dam znać. Trochę się pocieszyłam, czytając że to ona Ci tak powiedziała. Nie to, żebym była za cesarkami - ogólnie to wolałabym chyba rodzić naturalnie, powiem szczerze że nawet tak "z ciekawości" chciałabym to raz przeżyć, ale jak słysze jak jest w rzeczywistości i mam się tym tak stresować jak np. dzisiaj, to chyba byłabym spokojniejsza mając takiego "asa w rękawie" jak zaświadczenie od okulistki za cc..... Niestety taka nasza polska rzeczywistość. Córka koleżanki z pracy niedługo rodzi, dostała zaświadczenie od psychiatry o tokofobii i podobno na Klinicznej nie zrobili jej żadnego problemu, już ma wyznaczony konkretny termin na cc. Jeszcze raz podkreślam, że nie jestem przekonana do cc, ale gdzie tu znaleźć szpital, w którym Cię będą godnie traktować....no i jeszcze cc jest z pewnością bezpieczniejsze dla dziecka, bo nie niesie ryzyka urazu okołoporodowego czy niedotlenienia.... już sama nie wiem...;/

Madlenee- mam dla Ciebie nie zbyt dobra informacje odnośnie Klinicznej i zzo. Rozmawiałam ze znajomą,ktora byla tam pare dni temu i rozmawiała z położna.I podobno nie maja juz tam anestezjologów do zzo, sa ogolnie na terenie szpitala anestezjolodzy. Owszem zdarza sie, ze jak jest wolny anestezjolog to moga podać zzo,ale żeby sie na to nie nastawiać. Ale ja i tak tam pojadę i sie o wszystko wypytam,aby mieć pewność.

Dokładnie Aniu, idziemy łeb w łeb ;P Niesamowite, że to już tyle minęło. Nawet nie wiem kiedy!

Ja wypijam dokładnie 1 litr napojów i się tym wogóle nie przejmuję,w pierwszej ciąży też tyle piłam i było wszystko ok.Przecież nie mogę więcej pić niż jeść,a jem niewiele,więc proporcjonalnie piję,a upałów nie ma.

Madleen,jak pięknie nasze suwaczki wyglądają,jeden pod drugim z dokładnie takim samym odliczeniem.

hahaha wybaczcie dziewczyny! Dopiero teraz zdałam sobie sprawę jak absurdalnie brzmi ten tekst o sprzęcie! Nie to miałam oczywiście na myśli! :) Nie ma tu żadnych podtekstów! :P

Julka, ja wszystkie ważne badania usg robię u mojego lekarza. Ma bardzo dobry sprzęt no i jest specjalistą w tej kwestii.

Dziewczyny przestańcie! :) Karmelowe frappuccino, rogaliki z marmoladą i ciasto z rabarbarem? Nie mogę myśleć o niczym innym ;) Przez Was wszystkie będziemy miały nadprogramowe kilogramy do zgubienia :P Biedna Mamtu się zapłacze jak to wszystko przeczyta :)

Maluszek, ja też wypijam zdecydowanie za mało wody, ale jakoś się tym nie przejmuję... po prostu nie mam ochoty i weź tu się zmuszaj :/

Inne tematy z forum

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (38 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...

rozedma płuc, i co dalej? (5 odpowiedzi)

Dziewczyny,moja najlepsza przyjaciółka zadzwoniła dzisiaj do mnie z informacją,że zdiagnozowano u...

pierwsza randka (15 odpowiedzi)

Witajcie.Umówiłam sie na sobote na pierwsza randke z super facetem, strasznie mi na nim...