Wspólne konto po ślubie?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Dziewczyny jesteśmy po ślubie cywilnym, rozliczamy się już wspólnie, ale konta mamy osobne. Co sądzicie o wspólnych kontach bankowych? pomagają w zarządzaniu domowym budżetem?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Wspólne konto po ślubie?

jestem po ślubie od blisko 10 lat.Od początku mamy wspólne konto na które wpływają obie pensje-tak jest wygodniej gdyż możemy planowac i kontrolować wpływy i wydatki, ale po wypłacie wybieramy sobie z konta po 500zł i każde z nas ma swoje tzw. prywatne kieszonkowe,które nie interesuje drugiej strony. Poza tym większe wpływy na konto to możliwość wzięcia w przyszłości większego kredytu np.na mieszkanie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Akurat argument z kredytem jest błędny. My z mężem mamy od zawsze osobne konta. Bank przy badaniu zdolności kredytowej poprosił po prostu o wyciągi z obydwu kont. To czy mamy jedno czy dwa konta nie robiło żadnej różnicy.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Akurat argument z kredytem jest błędny. My z mężem mamy od zawsze osobne konta. Bank przy badaniu zdolności kredytowej poprosił po prostu o wyciągi z obydwu kont. To czy mamy jedno czy dwa konta nie robiło żadnej różnicy.
Być może,nie upieram się. Piszę o swoim przykładzie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wszystko zależy od podejścia. My mamy takie, że razem zarabiamy i razem wydajemy. Nie ważne kto zarabia więcej. Większe wydatki zawsze uzgadnianiamy.

My mamy wspólne konto plus każdy swoje. Wspólne konto jest dobre, jeśli nie rozliczacie się wzajemnie kto i ile na co i po co wydał. Napewno łatwiej się zarządza wtedy domowym budżetem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

My jeszcze przed slubem mielismy wspólne konto . Ja osobiście nie rozumiem par , które sa razem a każde z nich płaci za swoja część . mamy sąsiadów z 2 dzieci i ona płaci za wyształcenie dzieci a on za dom i jedzenie - bez sensu dla mnie , ale to tylko moja osobista opinia .
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zdecydowanie wspólne konto. Mamy z mężem wspólne konto, na które wpływają nasze pensje. Większe wydatki zawsze razem uzgadniami.
Dodatkowo każde z nas ma karty kredytowe, z których najczesciej płacimy prezenty dla siebie. Do tego nie mamy wzajemnie wglądu ;)

Ja też popieram wspólne konto małżonków. W końcu jesteśmy parą na dobre i na złe.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

My również mamy wspólne. Nie widzę potrzeby posiadania osobnych. Tak jak ktoś już napisał najbardziej dziwną sytuacją jest dzielenie wydatków "ty za rachunki, ja za jedzenie" czy coś w tym stylu. Myślę, że może potem prowadzić do podzielenia łóżka i mieszkania na pół ;D
Tak czy siak, polecam wspólne.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

My mamy osobne konta i nie mamy zadnego wspolnego. Kasa jest wspolna a wieksze wydatki uzgadniamy razem. Meza wyplata pokrywa rachunki i zobowiazania czy inwestycje w cos do domu czy samochod a moja pensja idzie na zycie. Tak zawsze u nas bylo i jest dobrze. Znaamy swoje hasla i w kazdej chwili możemy sprawdzic ile kazde znas jeszcze ma na koncie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

My również mamy osobne konta. Mieliśmy osobne przed ślubem, to i po ślubie nic nie zmienialiśmy. W praktyce to ja płacę wszystkie rachunki (bo mąż nie ma głowy do takich spraw), a mąż robi codziennie zakupy, więc i za nie płaci. Większe wydatki uzgadniamy. Dla mnie plusem osobnych kont jest to, że są w różnych bankach i łapiemy się na różne profity i promocje - w jednym banku są darmowe wypłaty z bankomatów za granicą, w drugim banku program lojalnościowy itp.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

my mamy oddzielne konta i w niczym nam to nie przeszkadza, wiemy ile każde zarabia, mamy podzielone kto za co płaci jeżeli chodzi o stałe opłaty - raty, rachunki za mieszkanie, ubezpieczenia a za zakupy na tzw życie płaci ten kto akurat te zakupy robi
fakt, ze mamy upoważnienia do kont małżonka - tak w razie wypadku, tak wiec gdy zachodzi taka potrzeba to każde może dokonać operacji na koncie tego drugiego (od początku jak jesteśmy małżeństwem zdarzyło się to raz :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja z moim ślubnym, na początku mielismy osobne konta, ale dla ułatwienia życia przeszłam na jego konto i jest i łatwiej i lepiej:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

My mielismy wspolne konto juz przed slubem, razem mieszkalismy i tak bylo wygodniej. Nie mielismy ogromnych pensji i tak calosc szla na zycie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

My z mężem mamy wspólne konto plus każdy swoje.
Na wspólne przelewamy umówioną kwotę pieniędzy po wypłacie i z tego żyjemy.
To co pozostaje na naszych osobistych kontach jest tej osoby, do której konto należy.
Mamy też pełną rozdzielność majątkową.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

Nie wiem co do kont ma rodzaj ślubu(cywilny czy kościelny)?

Ale - jesteśmy prawie 7 lat po ślubie(cywilnym jeśli ma to jakieś znaczenie) i przez ten czas mamy wspólne konto.

Ja "kontroluję" wydatki(w stylu - już w tym m-cu nie szalejemy, a nie "tłumacz się na co wydałeś xxx zł"), robię opłaty(no chyba, że z jakiegoś powodu nie mogę, to Mąż robi przelewy). Nikt nikomu nie wylicza kasy. Wiemy ile mamy do dyspozycji i ile odłożone na tym samym koncie i staramy się nie ruszać bez potrzeby tej sumy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dla mnie dwa rozne konta to jeszcze ok, bo my tez tak mamy, mimo ze kasa wspolna, po prostu w naszych bankach nie bylo mozlwiosci dwoch kart platniczych, wiec tak zostalo. Ale kasa jest w pelni wspolna, mimo ze poki co tylko maz zarabia. Jak ja zaczne pracowac to takze bedzie wspolna, nie wyobrazam sobe czegos takiego ze co kto ma na swoim koncie to jest jego. My wspolnie odkladamy na wakacje, odkladamy na lokate, decydujemy razem o wiekszych wydatkach. Wiekszoscia dysponuje ja, oplacam rachunki, robie codzienne zakupy itd.
Zastanawia mnie co sie dzieje gdy ma sie osobne konta i kazdy swoje pieniadze, jedno z malzonkow wydaje a drugie odklada i pojawia sie jakis wiekszy wydatek typu zagraniczne wakacje?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

My stosujemy system 2+1 - mamy jedno konto wspólne, z którego opłacamy wszelkie rachunki, opłaty za mieszkanie, jedzenie itd. i dodatkowo każde z nas ma osobne konto, z którego opłacamy zachcianki. Wspólnie zarządzamy kontem wspólnym, a indywidualne to kwestia indywidualna, chociaż wiadomo, że większe wydatki również są uzgadniane. Co do zdolności kredytowej: "Wspólne konto w dużej mierze wpływa na zdolność kredytową, para starająca się o kredyt np. na mieszkanie staje się bardziej wiarygodna finansowo. Powód tego jest bardzo prosty - co miesiąc na koncie sumują się wynagrodzenia obojga małżonków co ma znaczący wpływ na dużą przejrzystość finansową."
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Mnie zastanawia co się dzieje w tych małżeństwach z dwoma kontami bądź w tych z trzecim kontem, gdy na przykład jeden z małżonków straci pracę..? Jak przeleje pieniądze na to trzecie konto, bądź jak zapłaci za rachunki jeśli to właśnie one są mu przydzielone? Weźmie kredyt od małżonka, zostaną bez światła..?
To nie hejt, każdy ma prawo robić ze swoja kasą i życiem co chce, po prostu "głośno myślę". :)
U nas konto wspólne oczywiście.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

My mamy 2 konta i przy utracie pracy będziemy reagować elastycznie. Osoba, która straci pracę dostanie przelew od drugiego małżonka (każde z nas ma na swoim koncie warunek minimalnego miesięcznego wpływu), żeby nadal mieć konto darmowe. Rachunki zapłaci ta osoba, która akurat ma środki na koncie. No ale my działamy na zasadzie "kilka kont, wspólna kasa".
Natomiast znam małżeństwa (zazwyczaj nie bardzo udane), które rzeczywiście rozliczają się ze sobą co do grosza i potrafią pokłócić się przy kasie o to, kto ma zapłacić 20zł na zakupy albo o to, kto w tym miesiącu kupuje buty dla wspólnego dziecka. Dla mnie to straszna abstrakcja.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

my mamy osobne konta ale kazde z nas jest pelnomocnikiem do konta drugiej osoby. czyli ja do meza-maz do mojego. mamy tez karty do tych kont. z reguly na jednym z kont sa srodki na opłaty, na drugim srodki na zycie. widzimy oba konta po zalogowaniu. kase wydajemy wspolnie, skoro wspolnie zyjemy.
ale znam malzenstwa ktore maja osobne konta. jedni sa zadowoleni a inni rozliczaja sie co do grosza. wszystko zalezy od relacji mąż-zona.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

My mamy wspólne konto od momentu kiedy tylko razem zamieszkaliśmy.nie jestesmy małżeństwem.wspólnie odkładamy,wydajemy,pelna jawnosc.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeżeli kogoś interesuje wspólne konto bankowe, opowiem trochę o swoich doświadczeniach. Przed ślubem mieliśmy z przyszłym mężem osobne konta i tak pozostało jeszcze przez jakieś pół roku po ślubie. Jednak w związku z totalną zmianą dot. finansów: wspólne rachunki, wydatki, oszczędzanie, postanowiliśmy otworzyć konto wspólne - nie zamykając jeszcze indywidualnych. Jednak posiadanie 3 rachunków wiązało się już ze sporymi kosztami, które niepotrzebnie ponosiliśmy. W tym momencie mamy już tylko 1 konto, na które trafiają nasze wypłaty. To pozwoliło uporządkować nasze finanse i sprawniej zarządzać budżetem, który jest teraz bardzo przejrzysty. Jeżeli ktoś ma jakieś wątpliwości co do konta dla dwojga, ciekawy artykuł na ten temat można znaleźć na stronie https://rankingkont.org/wspolne-konto-bankowe/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Każdy robi tak jak mu pasuje. My z mężem mamy wspólne konto. Tam wpływają nasze wypłaty, z których opłacamy rachunki, codzienne zakupy itp. Dodatkowo mamy konto oszczędnościowe, gdzie przelewamy środki, które zostaną na tym pierwszym koncie. Wszystko mamy wspólne i dostęp do kont również. Trochę to dziwne, że po ślubie oddajecie sobie pieniądze... Jak pożyczysz 10 zł, bo akurat nie masz gotówki a potrzebujesz, to też oddajesz?
Jeśli jednak będziecie decydowali się na otwarcie konta, polecam to w mbank https://www.tanie-konto.pl/mbank/ekonto-konto-osobiste/ Ma dobre warunki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zawsze można mieć wspólne konto i osobne, nic nie stoi na przeszkodzie, że mieć kilka kont osobisty w różnych bankach https://spotkajbiznes.pl/czy-mozna-miec-konto-osobiste-w-kilku-bankach . Ja tak mam z mężem, że mamy wspólne konto, które musieliśmy założyć ze względu na kredyt, a poza tym każdy ma swoje.

Też mamy z żoną w santanderze, z tym że każdy ma swoje osobne konto gdzie dostajemy wypłaty, a na to wspólne w santanderze przelewamy po równo i opłacamy rachunki, robimy zakupy itd. Widzę nawet w rankingu https://twojportfel.eu/konta_wspolne że jest najbardziej polecane

Wszystko zależy od małżeństwa. My mamy wspólne, ale znam pary, które mają osobne i sa zadowoleni z tego.

Nie ma siły we wszechświecie, że będę mieć wspólne konto z partnerem, na które będzie wpływać mój cały hajs. Oszczędnościowe, gdzie oboje wrzucamy kasę - spoko. Wspólny budżet w domu - spoko. Ale nie wyobrażam sobie, że nie mam własnych pieniędzy, do których tylko ja mam dostęp. Róźnie w życiu bywa. Jeśli jednak ktoś woli miec wspólne konto z partnerem - ok, jego wybor.
Bez względu na to, czy chce się założyć konto dla dwojga czy konto osobiste, dobrze jest porównać sobie oferty poszczegolnych banków w zakresie kont:
https://polakoszczedza.pl/wspolne-konto-bankowe-konto-dla-dwojga-jak-zalozyc
Takie porównanie jest na tej stronie.
Można zobaczyć sobie promocje poszczególnych banków na konta. A tych jest sporo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

Wakacje z dziećmi (117 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

krem nawilżający do twarzy (44 odpowiedzi)

Jaki krem jest dobry bo nie wiem jaki kupić używałam garniera ale mi nie służy i teraz mam taka...

Od 1go do 1go... czy Wam udaje się cokolwiek oszczedzić? (226 odpowiedzi)

Cześć, mam takie nocne przemyślenia na temat szeroko rozumianych finansów domowych... Oboje mamy...