Zielona granica

Opinie do filmu: Zielona granica.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Film to film

Film to film, ale załóżmy, że Holland i innym aktywistom udaje się przekonać i doprowadzić do otwarcia granic dla islamskich imigrantów. Niech się trochę zastanowią, jakie wywołałoby to konsekwencje. Niech uczciwie pokażą (w jakimś paradokument ie lub w filmie dokumentalnym) jak wygląda zachowanie znacznej części przedstawicieli tych ludzi, gdy już w Europie się zadomawiają.

Byłam

Widziałam nie rozumiem czego tak rządzący się boją dobry film
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

... Nastęonie nie dopełniają swoich obowiązków umożliwił nielegalny wjazd grupy kudzi do Polski, wzmagając tym samym napór na granicę kolejnych ludzi, a nie wykluczone, że umożliwiając ten wjazd komuś, kto potem zachowa się tak ordynarnie lub niebezpiecznie, jak to widać na przykładach po zadomiwionych już w Europie islamistach.

Szkoda też, że kina gremialnie odmówiły pokazania rządowego spotu przed filmem, zwłaszcza, że film ma ewidentny podtekst bieżącej polityki i robi za paradokument.

Nie fakty

Film nie jest oparty na faktach - ale ma robić takie wrażenie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ocena bezmyslna!

Nie jest aż tak źle

Po prostu krytycznie trzeba go ocenić, nie jest aż taki antypolski, jak to malują niektórzy.

kontrowersje

Film dobrze wykonany, warsztatowo, z trafnymi spostrzeżeniami socjologicznymi odnoszącymi się do różnych grup społecznych, feministyczne dopominanie się o feminatywy, a nawet o "osoby uchodźcze", czemu ulega nawet mądrzejsza bohaterka, brak szacunku dla cudzej własności i elementarnych zasad u młodej gniewnej aktywistki, nie pominięto też powszechnego u określonego elektoratu wulgaryzmu, fabuła z jakimś pomysłem ...jak to zwykle u Holland. Nawet trafne dostrzeżenie, że ci nachodzący Europę ludzie mają skłonności do konfabulowania i upierania się przy tym (scena o widzianej żyrafie). Oceniłbym to na 8/10.
Ale zarazem film manifestujący pogardę do polskich służb, do Polski, gdzie tylko czasem bywa dobry Polak. Służby białoruskie też ukazane mocno negatywnie - i to akurat jest zasadne. Wśród polskich mundurowych psychol rzucający ludziom termos z wodą z potłuczonym szkłem, a inny to widzi i w zasadzie nie reaguje. Odprawa pograniczników opiera się na przywołaniu z nazwiska urzędującego ministra Kamińskiego, żołnierzom oferowana jest dwuznaczna pani do odreagowania stresu, potem pojawiają się przywołania do urzędującego ministra Ziobry. Jako dobrą alternatywę widzimy przymykanie oczu przez pogranicznika na przemyt kogoś samochodem.
Porównane jest to pod koniec filmu do przyjmowania z otwartymi rękami uchodźców z Ukrainy.
A film czarno-biały, z napisami precyzującymi czas i miejsce akcji, co ma sugerować ewidentnie że to paradokument. Wśród napisów końcowych filmu - słabo widoczne szarymi literami oświadczenie, że zdarzenia z filmu są fikcyjne, co jednak mało kto jest w stanie się dostrzec i przeczytać. Film naiwnie (czy może ze złą wolą?) promujący rozwiązanie problemów krajów islamskich przez konieczność wpuszczenia ich do Polski, do Europy, nie pokazujący postaw tych migrantów ...jak to zwykle u Holland. Tę naiwność i powtarzalną antypolskość oceniam niestety na 3/10.
Dlatego film w/g mnie: 6/10.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

To jest demokracja czy cenzura ?

Wstyd taki film promować
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10

Proludzki, poruszający

Do kina wybrałam się z mężem. Oboje poszliśmy zmęczeni. Film tak poruszył, że zmęczenie odeszło w niepamięć. Dwie sceny chwyciły mnie za serce. Scena ze Stuhrem wywołała salwy śmiechu. Polecam wszystkim ludziom.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

Byłem w kinie na ''Zielonej granicy''...

Tzn. chciałem wejść bez biletu, nie wpuścili mnie. Ale jak to? - pomyślałem. Spróbowałem wejść tylnym wyjściem ochrona wyprosiła mnie z kina. To nieludzkie traktowanie! Powinni mnie wpuścić, a potem ewentualnie sprawdzić czy w ogóle mam bilet. Żaden widz nie jest nielegalny! Poza tym bilet prawem a nie towarem! A nie, czekaj...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 9

Cała prawda całą dobę

Film widziałem, trochę przydługi. Ciężko się ogl@da krzywdzonych ludzi. Bardziej to jest dokument. Na ukraińskiej granicy na końcu filmu jest jakoś normalniej, po ludzku, nikt nikogo przez płot nie rzuca na drugą stronę. Sorry ale każdy chce żyć. Za 1szej komuny jak Polacy uciekali to swoi z wyprany i mózgami przez rz@dz@cą partie strzelali do uciekinier ów. Dzisiaj 30% ludzi w tym kraju też ma wyprane mózgi
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie polecam

nie polecam
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 12

Michał

Jesteś po prostu złym czlowiekiem
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Źle przedstawia okoliczną ludność...

Dobre. Widać że filmu nie widziało. Film przedstawia fakty nie mity.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przedstaw nam swoją teorię

Cóż takiego chcą z tym krajem zrobić Niemcy. Proszę o konkrety nie wymysły zjepu.

Powinno się pozwolić myślenia samodzielnego

Możliwe iż wtedy świat byłby lepszy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Wrooklyn Zoo (4 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Wrooklyn Zoo . Przeczytaj o filmie.

Konklawe (8 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Konklawe . Przeczytaj o filmie.

Substancja (19 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Substancja . Przeczytaj o filmie.