Zwolnienie dla ojca, gdy żona jest w szpitalu

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Witam czy słyszałyście o czymś takim jak zwolnienie dla ojca dziecka, gdy żona jest w szpitalu(poród) a on musi sprawować opiekę w domu nad jeszcze jednym dzieckiem?

http://www.edziecko.pl/rodzice/1,79355,3830754.html

czy to nadal aktualne jest?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Zwolnienie dla ojca, gdy żona jest w szpitalu

należy mu się jeszcze 2 dni urlopu okolicznościowego.
zwolnienie na opiekę też się neleży np od pediatry

jak ja urodziłam a miałam cesarke to potem mężowi należało sie 2 tyg opieki na mnie wiem ze jest cos takiego w zakładach pracy ze mozna wziąć opieke na osoby bliskie musi sie dokladnie w kadrach popytać

Mój mąż dostał takie zwolnienie w szpitalu -też miałam cc ...nie wiem czy po porodzie sn też dają ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

na druczku zwolnienia jest odpowiednia rubryczka aby zaznaczyc ze to zwolnienie na opieke nad kims oraz stopien powinowacenia z ta osoba

nie wiem tylko czy to nie jest przypadkiem 80% platne

jest płatne 80% i należy sie na członka rodziny takie zwolnienie i nie ma to znaczenia czy porod byl przez cc czy sn
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

kto wystawia takie zwolnienie? lekarz rodzinny?

Po mojej cesarce mąż dostał tzw. opiekę 2 tygodnie zwolnienie dla niego wypisał mój prowadzący ginekolog. Natomiast jak leżysz w szpitalu mąż może wziąć opiekę nad dzieckiem od pediatry. Pozdrawiam :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chyba że na chore dziecko

oczywiście ,że sie należy, też miałem

Zwolnienie lekarskie, tzw. opieke nad czlonkiem rodziny, jest platne 80% . Mozna je dostac od razu w szpitalu przy wypisie, ale rowniez od lekarza rodzinnego albo ginekologa prowadzacego ciaze. Zmiast korzystac ze urlopu maz moze wykorzystac taka opcje :)

moj maz bral takie zwolnienie i było i nadal jest platne 100 %

czyli jak ja teraz pójde do szpitala to maz na małą tą co zostaje w domu moze miec normalnie zwolnienie 100% płatne?

moj maz bral takie zwolnienie jak wyszlam ze szpitala i mial 100% płatne i wiem ze jak w pazdzierniku bede rodzila to bedzie dokladnie tak samo.

a nie wiem jak w innych firmach czy njest 100% czy 80% płatnosci

Tak oficjalnie to nie jest 100% tylko 80% ale wypełnia sie dodatkowy druk do ZUS-u o wypłate zasiłku opiekuńczego to jest druk ZUS Z-15 do pobrania na stronie ZUS-u i w rezultacie jak zliczysz pensję 80% i ten zasiłek to praktycznie wychodzi ok.100%
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

my nic nie wypełnialismy tzn żadnych dodatkowych druków

a czy to zwolnienie to ma pediatra małej wypełnic, moj gin, czy ogolny męza lekarz?

w naszym przypadku wystawiala je moja ginekolog

to sie jutro mojego zapytam czy mi tez wystawi dla męza :)

czasami jest tak ze zaklad pracy sam wypełnia ale to pewnie zalezy ile ma pracowników, bo jak u mnie zatrudnia ponad 800 osób to sami wszelkie dodatkowe druki wypełniamy

rodziłąm w wejherowie naturalnie i mąż dostał na mnie 2 tyg:) co prawda lekarka sama zaproponowała i byliśmy zdziwieni, bo to przecież nie cesarka ale jak dają to czemu nie:)

to jak idę do szpitala to kto mojemu mężowi ma wystawić to zwolnienie i cz mam być z nim

Z tego co mi wiadomo Twój ginekolog prowadzący.

Jeśli pracuje w firmie, która zatrudnia powyżej 20 os, to ten wniosek do zus wysyła pracodawca

Ide na operację mąż zostanie w domu z 4letnia córka ile procent będzie miał zasiłku na zdrowe dziecko
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nic, dziecko w przedszkolu a on pracuje.... nie należy się zwolnienie. Sa jeszcze babcie więc mogą pomóc. Bez przesady.... żeby od razu zwolnienia brać.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jeśli dziecko nie chodzi do przedszkola, a dziadka/babci żadnej nie ma to co? Ojciec do pracy a 4 latka sama w domu przez 10 godzin???
Ja jak byłam w szpitalu 12 dni a dziecko miało 3 lata to lekarz od razu się pytał czy będzie potrzebne zwolnienie dla męża żeby mógł zająć sie dzieckiem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

No błagam... Od tego są urlopy - wypoczynkowe, na opiekę nad dzieckiem, wychowawcze, bezpłatne itp, od tego są niańki i wiele innych rozwiązań, które ludzie praktykują na codzień. Pracodawca ma płacić facetowi za to, że nie umie niańki dzieciakowi znaleźć? Niby jaka jest podstawa prawna takiego "zwolnienia"?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9

Niańka nie jest za darmo i nie każda przyjdzie do pracy od razu, natychmiast tylko na przykład od poniedziałku, a jest czwartek. U mojego męża w pracy nie dają urlopu z dnia na dzień, trzeba sie zapowiedzieć, a nagle to zwolnienie i tyle. Tak samo np. mój tata - ma taką pracę że jego nieobecność powoduje chaos całego olbrzymiego przedsiębiorstwa, bo stanowisko pracuje 24/24 święta, sylwestra, zawsze. I weź człowieku urlop nawet bezpłatny jak trzeba to zaplanować, bo ktoś MUSI cię zastąpić.
Opieka nad dzieckiem 2 dni przysługuje - ok, ale ja byłam w szpitalu 12 dni.
Nie wiem jaka jest podstawa prawna, ale lekarz w szpitalu od razu pytał czy dać zwolnienie dla męża skoro ja szpitalu a mamy małe dziecko. Skoro pytał to znaczy, że podstawa jakaś jest.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mylisz się, mąż ma możliwość wziąć opiekuńcze na zdrowe drugie dziecko kiedy żona jest w tym czasie w szpitalu np z powodu porodu. Wiem bo sama mam umówiona cesarke a ze kompletnie nie ma kto sie zająć starsza niespełna 4-letnią córką to mąż może wziac na nia takie zwolnienie i akurat takie rozwiązanie w kadrach mu polecili. Z kolei opiekuńcze 14 dni na mnie po porodzie dostanie z dniem wypisu ze szpitala i to może wypisać lekarz ze szpitala, rodzinny bądź ginekolog prowadzący, najczęściej robi to ten ostatni.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

No właśnie. Można brać zwolnienie, tylko ludzie nie wiedzą.
Przymusu nie ma - nie chcesz zwolnienia weź urlop albo babcię do opieki. Wolny wybór.

A mogę dowiedzieć się od jakiego lekarza mąż powinien starać się o takie zwolnienie na dziecko?bo też właśnie niedługo rodzic będę a mam córkę 7 lat i nie wiem czy to córki lekarz wystawia takie zwolnienie czy męża?

To zależy od chęci lekarza. Powinien dostać już od lekarza w szpitalu jak cię przyjmą i albo położą na oddział albo urodzisz.W sumie to może każdy - ten w szpitalu, lekarz rodzinny męża czy pediatra. Ale u dwóch ostatnich mąż musi jakoś udowodnić, ze właśnie urodziłaś/jesteś w szpitalu, jakiś papier każe pokazać, mogą być problemy. A temu w szpitalu przecież nie trzeba tłumaczyć jaka jest sytuacja ;)

Nie każdego stać na wynajęcie nianki. Ile człowieku zarabiasz?I ile zarabiasz? Tu nie chodzi o to żeby wyciągnąć kasę za free tylko o to żeby nie siedział w domu za darmo z przymusu. Bo niestety ktoś się musi dziećmi zająć skoro żona rodzi mężczyzna tez na tym traci bo każdy dzień w pracy wolny to strata. Po drugie masz dzieci człowieku ze się na ten temat wypowiadasz?

To podeślij mi swoją

tak można z takiego skorzystać
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Maz moze sie udac do internisty i dostac l4 na opieke. Moj maz dost l4 na 2 tyg jak bylam po cesarce. Poza tym istnieje mozliwosc wykorzystania urlopu ojcowskiego, rowniez 2 tyg.

A można brać urlop ojcowski jak jeszcze się nie urodzi? (Ja leżałam w szpitalu 9 dni przed porodem plus 3 po, dzieckiem 3 letnim przez ten czas trzeba było się zająć)
A co da urlop ojcowski jak dziecko ma 2,3,4 lata i matka w szpitalu, ale nie z powodu porody tylko innej choroby???

Inne tematy z forum

Obniżenie /wypadanie macicy (1244 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...

Badania prenatalne ! Kto miał ? (65 odpowiedzi)

We wtorek zrobiłam sobie badania prenatalne w 12 tygodniu ciąży. Tak żeby wydać kasę i uspokoić...

gdzie ksero na chełmie lub ujeścisku? (7 odpowiedzi)

Mieszkam tu od niedawna a pilnie potrzebuję skserować dokumenty medyczne,znacie jakiś punkt ksero...