Re: mały guz na szyi u dziecka..
jeżeli bolą to najlepsza informacja z możliwych. jeżeli węzły bolą to wskazuje na ich odczyn zapalny (wyklucza onkologiczne podłoże).
wiesz co, moja ma taki węzełek dokładnie w takim samym miejscu jak ty piszesz, na środku szyi na wysokości ucha. widać go jak odwróci głowę. robiliśmy 2 razy usg - jest wszystko ok, ten dr Kujawa mówi, że większość dzieci tak ma, po prostu niektórzy rodzice na zauważają. zresztą ja w tamtym czasie macałam dzieci znajomych i na jakieś 10 tylko jedno nie miało w tym miejscu powiększonego węzła.
zasad przy guzach/węzłach jest jedna. jeżeli są dość miękkie (nie mogą być twarde jak kamień), i przesuwalne względem podłoża i skóry (przeskakują swobodnie pod palcami) to nie wskazują na nic groźnego.
węzły, guzy podejrzanie onkologicznie są twarde, nieprzesuwalne, mają okrągły kształt (te o odczynie zapalnym są podłużne, w kształcie fasolki)
nie zmienia to faktu, że pokaż ją lekarzowi to umiejscowienie tego węzła wskazuje na proces zapalny w rejonie jamy ustnej, głowy, górnych dróg oddechowych. może też być wynikiem alergii, może też być tak, że taka jej uroda (jak u nas)
możesz też pomacać ją po całej szyi,ze szczególnym uwzględnieniem okolicy nadobojczykowej (bo tam węzły są już niebezpieczne i przy ich powiększeniu konieczna jest dalsza diagnostyka - oczywiście i tak ich powiększenie u dzieci w większości przypadków jest niegroźne) pod pachami i w pachwinach. jeżeli tam też wyczujesz węzełki może to świadczyć o zakażaniu jakąś chorobą powodującą ogólne powiększenie węzłów czyli np. toksoplazmozą która nie jest groźna :)
2
2