mamusie i dzieciaczki listopadowo-grudniowe (19)

ROZPAKOWANE:

PAŹDZIERNIK:
14/10 (02.11) Ageska/córeczka Zosia/2400g/50cm/CC/Redłowo
16/10 (09.11) Tinneraa/córeczki Hania i Basia/2530g i 2590g/CC/Wejherowo
21/10 (06.11) Dorotka86/chłopiec Franek/2960g/55cm/CC
23/10 (05.12) Katya/synek/1700g/SN/Kliniczna
25/10 (14/11) Kiki80/córeczka Natalka/3260g/54cm/CC/Swissmed
30/10 (11/11) Asiulka86/synek Oliwier/3550g/57cm/CC/Zaspa
31/10 (02/11) Agula/synek Kacper/4200g/56cm/Kliniczna

LISTOPAD:
03/11 (02/11) amadea99/córeczka Hania/3945g/57cm/SN/Whiston
03/11 (08/11) anka165/córezka Weronika/4070kg/57cm
04/11 (??/??) Monika/córeczka Marysia/3700g/57cm/SN/Kliniczna
06/11 (04/11) mondar/synek Alan/3850g/53cm/CC/Kliniczna
06/11 (11/11) Ania/synek Łukasz/3305g/54cm/SN/Kliniczna
07/11 (09/11) Mazar/synek/3890g/55cm/CC/Kliniczna
13/11 (15/11) kaja_84/córeczka Matylda/3440g/57 cm/SN/ Wejherowo
15/11 (20/11) Katka_Gdynia/synek Franuś/3100g/53cm/CC/Redłowo
15/11 (20/11) sweetangel171/synek Igor/3390g/55cm/SN/Zaspa
16/11 (19/11) MAMA LISTOPADOWA/córka/3360g/58cm/SN/Kliniczna
17/11 (13/11) agam205/synek Filipek mały Aniołek / 3700g/ 59cm/ Kliniczna
18/11 (23/11) Cyganka Asia/córeczka Ewa/3910g/56cm/ Redłowo
19/11 (16/11) mamazosi/synek Kacperek/ 3450g/ 58cm / Zaspa
19/11 (21/11) MamaMichalka/ Synek Michałek/ 2840g./51cm/SN/Wojewódzki
19/11 (12/11) Cleanna/chłopak Albert/4160g/58cm/ SN/ Zaspa
19/11 (14/11) Lollipop/synek Staś/ 4260g/ 64cm/ CC/Swissmed
20/11 (21/11) paproszysko/córka Zosia/3420g/54 cm/SN/Zaspa
21/11 (19/11) MarcysiaS/córka Matylda/3850g/57cm/CC/Redłowo
21/11 (20/11) dorcia_86/synek Kajtuś/3240g/53cm/SN/Redłowo
22/11 (12/11) Justyna/synek Kubuś/4460g/62cm/SN/Zaspa
25/11 (25/11) Lyneth/synek Franuś/3510g/54cm/SN/Zaspa
25/11 (??/??) Asia/synek Konstanty i córka Pola/3010g i 2860g/56cm i 54cm/CC/Kliniczna
28/11 (30/12) Justyna/synek Jaś/2800g/56cm/SN/Lębork
28/11 (26/11) AniaK/córeczka/3590g/54cm/SN/Zaspa

GRUDZIEŃ:
05/12 (07/12) aagusias81/córeczka Zosia/ 4800g/63cm/SN/Redłowo
05/12 (04/12) muszka/ synek Jaś/ 4300g/62cm/CC/Swissmed
06/12 (12/12) jagodowamama/ córeczka Jagódka
08/12 (03/12) Iwona84/córeczka Zuzia/3220g/58cm/SN
10/12 (30/11) happymum87/córeczka Marysia/4700g/61cm/CC/Swissmed
10/12 (12/12) Natala/córeczka Marysia/2800g/50cm/SN/Redłowo
11/12 (06/12) Puchatkowa/synek Jasiek/4007g/57cm/SN/Wejherowo
11/12 (06/12) agnieszkaj/córeczka Kinga/4750g/61cm/SN/Redłowo
12/12 (04/12) Jednorożec/córeczka Amelia/4100g/56cm/SN/Zaspa
12/12 (06/12) AAbym/synek Kubuś/3570 g/59 cm/CC/Zaspa
14/12 (06/12) muzynia/córeczka Zuzia/3750g/57 cm/CC/Zaspa
15/12 (18/12) joahne/córeczka Pola/3750 g/54 cm/SN/Kliniczna
19/12 (20/12) perfectangel/synek Kostek/3530g/56 cm/Wejherowo
19/12 (15/12) Małga/córka/4270g/60 cm/SN/Wojewódzki
20/12 (15/12) filipinka/synek Wojtek/3860g/59 cm/SN/Wojewódzki
29/12 (18/12) Paniqa/synek Antoś/3740g/59cm/CC/Kliniczna
01/01 (26/12) Delie/synek/CC/Zaspa

NIEROZPAKOWANE:

LISTOPAD:
04/11 cudzik
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
06/12 agnieszka25
08/12 Asiula85
31/12 paulavera89 - córeczka
??/?? GrudniowaMama- Kliniczna/Wejherowo

STYCZEŃ:
9/01 Rauma7
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie i dzieciaczki listopadowo-grudniowe (19)

joahne, delie - czyżby Morena? :)

joahne - jakiś koszmar z awarią w środku zimy. Ponoć dzisiaj mają naprawić.

perfectangel - ja mam taką samą sytacę - młody nie lubi lewej piersi, rzuca się przy niej i malo je, a woli z prawej...u mnie pomaga jak na lewą zakladam nakladkę laktacyjną Medeii, kupilam sobie po szpitalu jak mi pogryzl brodawki, fajna jest...ostatnio pytalam o taką sytuację poloznej, mowila ze to moze byc tez kwestia ulozenie, ze on preferuje byc ulozony na lewym boku do jedzenia, wiec sprobowalam go tak ulozyc przy lewej piersi, ale slaby efekt :) i tez w prawej mam przez to więcej pokarmu i jest większa...mozesz tez sprobowac sciagac z lewej laktatorem. Mam nadzieję, ze za jakis czas te preferencje im przejdą :D

Delie - ja malemu nakladam body, a potem cieple śpioszki w domu, bo zauwazylam ze wtedy jest spokojniejszy, a zimno mu bylo jak mial tylko cieple spioszki. Na dwor na to zakladam cieply kombinezon i 2 czapeczki, w tym 1 co uszy przykrywa. W wozku mam spiworek, ktory jeszce okrywam kocem ...takze chyba zimno mu nie jest, tylko poliki i nosek mu wystają ;) ale dzisija dostal silnych rumiencow od mrozu, a bylismy tlyko godiznke, takze chyba wystarczy :)

Filipinka - ja tez potrafię odjechac jak maly stęka i placze, ale tez tylko wtedy jak wiem z emoj mąż wstawnie...niestety dobre czasy się skonczyly, bo mąż wrocil do pracy i nie chcę mu tego robic :) dlatego teraz ja śpię czujnie :)

Tak czytam sobie jak dlugo śpią Wasze dzieciaczki w ciągu dnia i jestem pelna podziwu :) Moj maly jakies 15 min po kazdym karemieniu i do 2 godz po spacerze i to wszystko, takze czasu dla siebie nei mam :) A to nie znaczy ze w nocy spi dlugo, wrecz przeciwnie - co 3 godz budzi sie na papu. Takze cieszcie się dziewczyny, bo ja nie czkeam zawsze na męża zeby obiad zrobic albo pranie, bo nie da rady w ciadu dnia, tym bardziej ze maly nie przepada za leżaczkiem - bujaczkiem, a na macie ryczy, zabawek tez nie za bardzo :)...za to uwielbia tanczyc u mamy na rękach :D

Joahne - trzymajcie się cieplo, bo pogoda faktycznei koszmarna :)

A u mnie od wczoraj nie ma ogrzewania - awaria. Pol osiedla objela. Lyneth, Delie u was tez? Cale szczescie jest farelka i mamy 20 stopni w domu. Dodatkowo jak na zlosc zawieje i zamiecie na warmii i mazurach a my dzis w podroz ruszamy...

joahne nasze dzieciaki w podobnym wieku, a mój nie specjalnie zainteresowany zabawkami. Jak mu się zdarzy dłużej niż 10 minut poleżeć na macie i na nie pogapić to jest sukces, a na bujaczku jak przyczepię drążek z zabawkami to od razu jest płacz. Ale mam nadzieję, że powoli zacznie się bardziej interesować. Na brzuszku też nie lubi leżeć. Chyba, że zmęczony, ale wtedy unoszenia główki nie ćwiczy tylko ssie sobie piąstkę i leży...

Próbujecie już jakieś zabawy ze swoimi maluchami? Ja trenuję z lusterkiem, ale najbardziej to lubi na leżaczku w okienko się gapić (mimo, że nic przez nie nie widzi).

a w auchan od jutra jest promocja na deserki Gerber 2.89pln plus drugi za 1grosz .

a w auchan od jutra jest promocja na deserki Gerber 2.89pln plus drugi za 1grosz .

hej
Joahane moja koleżanka karmiąca używa tych tabletek i nie narzeka. Stosuje je już pół roku. Co do leżenia na brzuszku to jak najwięcej, ale nie ma jakiś limitów. Grunt to częściej, ale krócej żeby maluch się nie denerwował.

Nasz mały ma 2.5 miesiąca i jest duuuużo bardziej aktywny niż jeszcze miesiąc temu. Najbardziej podoba mu się noszenie na rękach, wtedy może podziwiać świat. Poza tym lubi leżeć na macie, bawi się zabawkami-chwyta je i ciągnie, uderza w grające zabawki, macha nogami, leży na brzuszku. Staram się go wszędzie ze sobą nie zabierać co by się przyzwyczajał, że sam też może się trochę sobą zająć i być w pokoju bez mamy.

Dorcia86 pożyć męża!!! ALe Ci się cukiernik trafił-fajnie. Mój z chęcią pojedzie zamówić i zapłaci, ale to też ma swoje plusy.

Nasz mały też tak krótko je-kiedyś 20min a teraz 10min maks, chyba już dzieciaki większe i dlatego.

Happymum super, że tak się fajnie odnalazłaś w roli mamy i że czujesz się szczęśliwa, bo to w życiu najważniejsze. A jak Twoje zdrowie? Już Ci przeszło?

Delie jak ubieram małego dosyć grubo, jakoś po tej chorobie jestem przewrażliwiona. Ma body z długim rękawem i ciepłego polarkowego pajaca w domu i obowiązkowo skarpety bo ma wiecznie zimne stópki. Poza tym najczęściej mały jak nie śpi to leży na macie i boję się że się przeziębi. W nocy śpi w tym samym pod kołderką w swoim łóżeczku. Temp w sypialni 21st. Mały śpi w swoim łóżeczku, karmię go na śpiocha i jakoś się nie budzę w ciągu nocy. JAkoś od urodzenia wszystkie nocki mamy przespane, także zmęczenia nie czuję.
Filipinka z tym gryzieniem to taki etap. Mały się już najadł i dobrze robisz, że odwracasz jego uwagę.

Kolejny dzień super pogody, także jesteśmy uziemieni w domu. Niech się wreszcie ociepli!!!!!

A co do mojego spania, to nie mam problemów z zasypianiem nawet jak mały stęka podczas snu. Nawet potrafię zasnąć jak płacze, ale tylko wtedy gdy mąż się nim zajmuje. On się ze mnie nieraz śmieje, że mały kwili i popłakuje, bo się budzi, a mi nawet powieka nie drgnie. Wyrodna matka ze mnie :) A z drugiej strony: mąż w domu, to trzeba korzystać z tej okazji :)

o jaa ssanie cyca przez 10 min - marzenie! Moje są męczone przez min 40min, a czasem mały dostaje głupawki i się jeszcze bawi brodawką (czyli otwartą buźką kręci na prawo i lewo), ale wtedy już oddaje go mężowi, albo pionizuje. I tak się zaczęłam zastanawiać, czy robić coś z tym, czy poczekać aż samo przejdzie i dojrzeje do tego, że będzie ssać krócej.

Ja małego ubieram w domu tylko w pajacyk, albo body i śpioszki i wydaje się być ok, a temp u nas oscyluje koło 19-20 stopni. Wolę go nie przegrzewać, może się zahartuje i nie będzie takim zmarźluchem jak ja :) A na dwór to ubieram 2 kombinezony, jeden taki gruby a drugi to taki grubszy pajacyk i po spacerze jak sprawdzam to kark ciepły, więc też jest ok.

Witaj Artemida :)

Dziewczyny u nas dzień wygląda następująco:
Koło 6stej pobudka, karmienie, przebieranko i aktywnosc ze 3 godziny, znów szamka i drzemka ( tu to różnie od 20 minut do 2 godzin, ale zazwyczaj jest to ta mniejsza wartość, nasze dziecko szybko się regeneruje :P ) Kolejne karmienia kolo 12,15,18, w miedzy czasie aktywność i krótkie drzemki. Około 19-20 kąpieli miedzy 20-21 karmienie. Niuńka śpi całą noc więc budzę ją na flaszkę koło 1 w nocy i wtedy do tej szóstej sen.

Delie u nas w domu jest dość zimno więc ja ubieram Zosię w body, koszulkę rajstopki i spodenki. Na dwór dodatkowo bluza, ciepły kombinezon, czapeczka, szalik i kocyk gruby na wierzch. Choć jak jest tak zimno to nie za bardzo wychodzimy, uważam że to już trochę za zimno i jeszcze ten wiatr...

Zastanawia mnie jak ubieracie maluszki w domu i na spacery w taka pogodę?
W domu nasz w zasadzie tylko w pajacyku jest i mam wrażenie, że może mu za chłodno. W szczególności w taką wietrzną pogodę jak teraz.

Dziewczyny, a jak długo Wasze maleństwa w sumie śpią w ciągu dnia? Wczoraj z moją Żabą byliśmy u okulisty i po tej wizycie był taki zmęczony, że w ciągu dnia miał 2 2-godzinne drzemki, jedną godzinną, poza tym spał trochę u lekarza i w drodze z Gdańska do Gdyni i z powrotem. Położyliśmy go spać normalnie ok 20, a już o 3 się wybudził wyspany, gotowy do zabawy i gadania i za nic do 5 nie chciał dać się ululać, a jak już zasnął to do 7 co pół godziny się wybudzał.
Na co dzień ma 4 drzemki, każda od ok godziny do dwóch i zastanawiał się, czy to nie jest za dużo...

perfectangel - ja co prawda karmiłam piersią tylko przez miesiąc, ale od początku Żabek nie chciał jeść z prawej piersi, tylko z lewej. Po jakimś czasie przestałam z nim walczyć, bo kosztowało nas to dużo nerwów. Doczytałam, że spokojnie można karmić jedną piersią - na początku z drugiej piersi odciągałam 4 razy pokarm i podawałam mu na zmianę butelkę z odciągniętym i prawą pierś. Potem pokarm zaczął mi w nieużywanej piersi zanikać, coraz rzadziej odciągałam, aż się skończył i karmiłam już tylko lewą. Podobno pokarm w piersi, z której pokarm odciąga się tylko laktatorem może się utrzymać tylko ok 5 tygodni.

A mój syn łobuz lubi jeść tylko z prawej piersi! Zmuszam go do lewej, ale po chwili się rzuca, wyplowa i ryczy... potem przystawiam do prawej i już je normalnie... nie wiem co mam z tym robić bo przez te sytuacje mam więcej pokarmu w prawej piersi, a mało w lewej... :-(

Aabym Pola tez krocej je z piersi. Widocznie dzieciaczki poprawily umiejetnosc ssania:-)

Dzieciaczki nam rosną i zmieniają swoje nawyki... Moja Marysia mam wrażenie że się zmienia z dnia na dzień... już co raz więcej chce ze mną ,,dyskutować" po swojemu, uśmiecha się tak słodko do nas że jak widzę ten jej uśmieszek to jestem najszczęśliwszą kobietą na ziemi :D a widok mojego męża z córcią mnie rozpuszcza :) mój mąż zawsze był z tych co to unikał wszystkich dzieci, a od kiedy jest nasza Marysia to ich rozdzielić się nie da jeśli jest w domu.... teraz żałuje że dopiero teraz zdecydowaliśmy się na pierwsze dziecko... głupia byłam że się bałam... :)

Jutro idziemy na pierwsze szczepienie....aaaaaaa ciekawa jestem jak to będzie... oby mała zniosła to dzielnie....i żeby mi się nic złośliwego nie włączyło...

Aabym u mnie też podobnie Amelka wcina najdłuzej do 10 min ale za to bardzo łapczywie aż się czasem zaczyna dławić później sobie tylko " ciumka " podczas zasypiania...przybiera bardzo dobrze ma już 5200 a dziś zaczęla 7 tydzień czyli 1100g od urodzenia :)

Pozdrawiam Mamusie i Dzieciątka :)

Filipinka moja tez spi pod kocem i tez podwijam pod materac zeby sie nie rozkopywala. Ale spie czujnie, czy tego chce czy nie budze sie na postekiwania, na szczescie raczej od razu zasypiaam.
Aabym Marysia tez je po pare minut, wczesniej jadla 15, tak jak uciebie. Przybiera super, wiec tylkosie cieszyc, ze nie trzeba dlugo karmic :-)
Dorcia zdolny ten twoj maz skoro sam tort piecze !!! :-)

dorcia - dzieki, to mnie pocieszylas, bo myslalam ze zdecydowanie to za krótko, ale widzę ze je bardzo efektywnie, czasami nawet za szybko bo się krztusi

dorcia_86 moja Zośka też tak różnie je - czasami 150 a czasami 60. Też nie widziałam o co chodzi. Czasami na przykład jak odbeknie to dojada jeszcze trochę. Zmieniłam też smoczek na trochę większy - taki od 3 miesięcy, niby jeszcze za wcześnie ale już nie wiedziałam co mam robić bo zjadała stanowczo za mało. Ale daję jej o równych porach mniej więcej i nigdy nie ma tak, że płacze dużo wcześniej.
A jesteś pewna, że mały płacze na jedzenie po tej godzinie? Może po prostu chce possać sobie coś, albo ma jakiś inny z 1000 powodów.

Inne tematy z forum

kaszel u dziecka, jak sobie radzicie ? (86 odpowiedzi)

Synek ma 3 latka, zaczał się katar, potem kaszel. Dwukrotnie byłam u lekarza i osłuchowo jest...

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...

bałagan u nastolatki (26 odpowiedzi)

Czy nastolatke da sie nauczyć porządku? Jak to zrobic skoro już nic nie pomaga...W swoim pokoju...