mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (11)

Oto nasza lista :
LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
09/11 mazar - synek / Kliniczna lub Zaspa
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
19/11 MarcysiaS - córeczka
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek / Redłowo
21/11 MamaMichalka - Synek - Michałek :) / Wojewódzki
25/11 lyneth - synek
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
03/12 Iwona84 Zuzia Redlowo/Wejherowo
04/12 jednorozec - córeczka/
04/12 muszka - synek
05/12 Katya - synek / Zaspa
06/12 AAbym - synek / Zaspa
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
30/12 Justyna

tu link do poprzedniego wątku
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=495823&c=1&k=160
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (11)

Kaja - ja w niedziele byłam w ikea, ale puscilam młodego w namioty i sie walnelam na pufach - o bieganiu po sklepie nie było mowy:( zazdroszczę ze jeszcze tak możesz;)

Agam - ja tez nospie, twardy brzuch robi mi sie jak chodzę:( musimy jeszcze trochę wytrzymać....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hej,

a ja od wczoraj wieczora mam skurcze,szyjka zamknita na szczescie, twardy brzuch mam od poczatku ciazy i caly czas biore (chyba od maja )d*phaston i nospe.
dzis mialam ktg, niby oki, ale maly ciagle sie krecil i te skurcze mialam w trakcie, wiec lekarz szybciej zakonczyla. powiedziala, ze porod moze byc szybciej troche....dlatego torbe jutro spakuje do konca
jestem troche przerazona porodem, maly na koncu sierpnia wazyl juz 2 kg,wiec nie wiem co mnie czeka do konca ;)

Helouuu!!!
Ja dziś od rana na nogach, zawiozłam teściową na lotnisko, potem szalałam w Ikei :) oczywiście z tym szaleństwem bez przesady, bo po 10 minutach spacerowania młoda mi tak napierała w pęcherz, że w te pędy szukałam toalety! Okazało się, że jest dopiero przy restauracji, więc całe piętro musiałam przejść... Więc jak już tam byłam to stwierdziłam, że sobie chociaż obiad zjem :) I muffinke :D Potem znowu okrążyłam pierwsze piętro, na dziale dziecięcym pochodziłam, popatrzyłam, kupiłam 3 flanelki i wzięłam talon na łóżeczko Hensvik. Potem przemaszerowałam przez dół, i byłam już tak zmęczona, że szok. Oczywisice okazało się, że nijak tego łózeczka sama nie wezme, bo jest po prostu za ciężkie. Więc poprosiłam pana z obsługi. Na kasie boska spodziewanka- niespodziewanka, bo za zakupy zamiast 230zl, zapłaciłam 110 :) Dzieki karcie Ikea family :) A potem, będąc przy samochodzie, znowu sie przekonałam ze nie zapakuje łózeczka sama, więc przyczaiłam się na pana, który pakował swoje auto i po prostu poprosiłam go o pomoc :) Nie odmówił :)
W domu zaczęło mnie tak znowu boleć spojenie i pachwiny, że stweirdziłam ze musze iść po jakiś paracetamol, i tu znowu niespodzianka, młoda kobieta w aptece pozwoliła mi wejść bez kolejki :D Normalnie dzień dobroci dla ciężarówek! Choć zdycham teraz, ale przynajmniej zadowolona zdycham ;)

Jak któraś z Was sie nudzi to polecam książkę "W paryżu dzieci nie grymaszą" - taki trochę poradnik trochę beletrystyka. Ja jestem książką zachwycona.

Ja dzisiaj - bardzo powoli i z długimi odpoczynkami - sprzątałam sypialnie w która powoli będzie stawać się pokojem dziecinnym. I zastanawiam się czy już namawiać męża na rozłożenie łóżeczka. W poniedziałek przyszło z allegro i na razie stoi w kartonie.

Swoją drogą, jak myślicie spać z dzieckiem w tym samym pokoju? i do kiedy jak co?

A ja właśnie posklejalam zeszloroczna dynie, która mi dziecię wraz z tatusiem w zeszłym roku rozbilo. Zawzielam sie, wyglada jak dynia - frankenstein, ale będzie działać. Już nie będę sie bawić w wycinanie prawdziwej - ostatnio wyszła mi pięknie, kosztem 2 połamanych noży i paru przekleństw he he, ale za dużo roboty.

Tinneraa trzymam kciuki za ciebie i dziewczyny:)
Ageska - nie ma to jak sie porządnie wynudzic w szczytnym celu:)

Ja tez mogę polecić jakaś nieskomplikowana, ale wciągająca lekturę:) tak dla chętnych

Tinneraa trzymajcie sie bedzie dobrze, skrzyzuj nogi zeby male jeszcze posiedzialy do 38 tyg:)

Dzięki dziewczyny za wszystkie rady ;) Jestem zaopatrzona w książki, filmy i krzyżówki, nawet mam scrablee :P także niby jest co robić ale szczerze mówiąc wszystko szybko się nudzi... :)

A z tym ciśnieniem to u mnie było tak że jak pierwszy raz tu trafiłam to czułam się zarąbiście dobrze ale coś przez chwilkę zrobiły mi się czarne mroczki w lewym oku, więc szybko wujek google i wyczytałam że to może być od ciśnienia, więc stwierdziłam że sobie zmierzę i co... 170/100 no to spróbowałam dodzwonic sie do swojego gina ale akurat nie odbierał więc stwierdziłam że lepiej wszystko sprawdzić i wybrałam się do szpitala i tak tu sobie siedzę... cisnienie mialam rozne 150/90, 160/95, 140/70 no w sumie skakało jak chciało ale w końcu się trochę unormowało i teraz mam tak 135/70 ale uwaga uwaga biorę na dobę 6 tabl depegetu, 2 nitrendypiny i 2 czegos tam uspokajającego..... ZAZNACZAM że cały czas fizycznie nie odczówam żadnych dolegliwości, zupełnie nic, ostatnie pare dni pojawily mi sie tylko małe obrzęki stóp. Także nie ma co tego bagatelizować bo cisnienie prowadzi właśnie do rzucawki, śpiączki i w konsekwencji śmierci dla matki i dziecka jeśli jest duże i nie leczone. Dodatkowo u tej laski co zrobili jej cc powodowalo zle przeplywy co z kolei spowodowalo ze plod bardzo slabo sie rozwijał.... powinien miec ok 1,5kg a wyszlo ze 1kg.

Koniec końców warto mierzyć sobie ciśnienie ;) I nie żebym Was straszyła ale w końcu chcemy być zdrowe i nasze dzieci też mają być zdrowe :)

Nie ma za co:) zawsze pomoge jak umiem:)

Wozki sa nowe, nie wiem czemu firma wystawia je na aukcje ale zawsze to sposob na zaoszczedzenie:) mysmy mieli przy Marcinie uzywany bo wtedy mielismy male zasoby finansowe i kupilismy za 200 zl, z czego 100 tata mi dolozyl, nie musial ale dolozyl, wozek byl w dobrym stanie, ale nie byl to wozek moich marzen i korzystalismy tylko z gondoli, teraz chcialam nowy, to moje male marzenie:) zawsze chcialam tez zeby fotelik moc wpiac do stelaza bo chodzenie z malym w nosidelku albo wkladanie go do wozka w sklepie bylo udreka a jezdzenie wszedzie z gondola i wiecznie przekladanie to tez niezbyt wygodne, poza tym trzeba miec duze auto;p teraz kupilismy kombi i bedzie wygoda ale z Marcinem mielismy seicento;p

co to tego chlopca wczesniaka, tez to ogladalam, wzruszylam sie. sama bylam swiadkiem w 1 ciazy jak mialam problemy z nerkami lezalam tydzien na zaspie na ginekologii bo na urologii nie ma warunkow dla ciezarnych, lezala ze mna kobieta ktora przywiezli z wejcherowa. zazadala tego poniewaz miala ciaze zagrozona a oni chcieli znusic ja do porodu w 23 tyg. gdy ja poznalam wchodzila w 25 tydzien, i niestety na zaspie zaczela rodzic, jej maluch urodzil sie gdy mial 750 gram. przezyl 2 pierwsze doby, wiem tylko tyle bo wychodzilam ze szpitala i juz nigdy jej nie widzialam, mam nadzieje ze jej chlopiec dobrze sie rozwija:) to byla jej chyba 5 proba...

ogladam tez na TLC od 15.00 o porodach, sa tez programy gdzie sa pokazywane dzieci takie malenkie o ktore lakarze walcza jak lwy, bardzo wzruszajace, doslownie wyciskacz lez...

co do cisnienia to ja mam dziwne, raz 150/80 raz 110/70 jak dluzej stoje to tak mnie dusi i kreci mi sie w glowie ze az czarno mi sie robi, lekarz niestety nie reaguje...

Hej, tez jestem w szpitalu i bede tu do porodu. Z. Cc chca czekac do 38 tc jednak by dziewczyny byly donoszone, ale ze mam rozwarcie na 3cm to akcja moze sie rozpoczac w kazdej chwili.. bu..

Cześć mamusie!
Mogę się do was dołączyć? W grudniu zostanę mamą i z przyjemnością poznam inne mamusie :)

Lyneth gratuluję zdobycia dodatkowych 6 mm szyjki :) wbrew pozorą to spory wyczyn :) Mam nadzieję że rocznicę ślubu z mężem spędzisz wyjątkowo :) sporo prezent rocznicowy macie taki niesamowity to warto świętować :)

Amadea99 mój brzuch to od tego tygodnia żyje swoim życiem...co chwile albo czkawka albo mała się wierci :D chwilami to takie śmieszne miłe uczucie że sama się uśmiecham a chwilami auuuć jak córcia mi zapoda kopniakiem to aż oczy jak 5 zł mam :)

Katka_Gdynia co do rozdrażnienia to mi się wydaje że generalnie jestem spokojna i zrelaksowana...ale wystarczy że mąż coś powie nie tak albo czymś mnie wkurzy i w 5 sekund serce mi wali, jestem zdenerwowana na maksa, zaraz chce mi się ryczeć i już po mnie...wiem że to nie ja...że to hormony... ale boże nad tym nie da się zapanować :/

Witamy Was w naszych skromnych progach JogodowaMamo i Cygankę Asię :) ale już długa ta nasza lista:D a pamiętam jak na początku były 3,4,5 dziewczyn hihi

Ageska trzymam kciuki i by ciebie ustabilizowali i wypuścili do domku... jejku 1 kg maluszek? eh jaka to musi być kruszynka... a tobie na nudę hm może jakaś fajna książka? może coś ci polecić hihi

Dorcia86 widze że mój sen z piratami przy twoim śnie o porodzie z takim przystojniakiem to nic hihi jejku jakie te nasze wyobraźnie są pobudzone :D jak bym mogła chcieć wybrać kogo miał by przypominać mój doktor odbierający poród to chyba skusiła bym się na Daniela Craiga czyli Bonda hihi poród na bank był by szybki, zwinny i niezapomniany hahahaha

Justyna dzięki za radę do co kremu z Rossmana :D to zakupię sobie krem Nivea albo hippa jak gdzieś znajdę :)

Iwona84 ja też mam ciśnienie 130/80 i ani razu nie usłyszałam komentarza na ten temat u lekarza... w domu mam mniejsze 120/70 czy coś... jak mnie zdenerwują to ciut wyżej ale o lekach nikt nic nie wspominał nigdy...

co do wcześniaków. dziś w dzień dobry tvn była historia chłopca który urodził się 23 tc! lekarze nie dawali dużych szans na przeżycie, ważył 600 gram. leżał długo w inkubatorze na oddziale neonatologii (nie wiem w jakim mieście). dziś ma 10 miesięcy, wiek rozwojowy 6 miesięcy. ja nawet nie wiedziałam, że na takim etapie ciąży dziecko jest w stanie przeżyć. aż mi się łezka w oku kręciła, jaki on był malutki...

Iwona84 moja bratowa też miała problem z ciśnieniem w ciąży. Pod koniec miała takie skoki i strasznie spuchnięte nogi, że podejrzewali stan przedrzucawkowy. ostatecznie ciąża rozwiązana cc.

Justyna_ ten wózek świetnie wygląda jak za taką cenę, walcz;)

u mnie dziś 3 z przodu - skończony 30 tc:)))

Justyna - a to są nowe wózki? Jeśli tak, to czemu musisz je licytować? Nie ma jakiejś dobrej opcji kup teraz?

Ja mam wózek po starszaku, ale szczerze mówiąc, gdybym miała jeszcze raz kupować, to kupiłabym jakąś porządną używkę - patrząc na mój po 1 dziecku, to był jak nowy. A używaliśmy go naprawdę na maxa - błoto, śnieg, nawet do gondolki w górach wciskaliśmy he he:)

perfectangel - to uważaj na siebie i jak cię boli to nie chodź. Mi tez młoda niemiłosiernie ciśnie tak od 30 tc i wcale to nie jest miłe. I mam szyjkę skróconą, ale babeczka nie mówiła mi od czego to:( A to dziwne uczucie mam coraz mocniej i coraz częściej, więc chyba nie ma żartów.

ale macie wyobraznie, te wasze sny nadaja sie do opisania w jakims komiksie;p ale zazdroszcze wam ich bo ja w ogole nie moge spac, krece sie jak glupek i potem przez caly dzien jestem nieprzytomna a Marcin jest taki zywy ze wiecznie musze na niego uwazac bo strasznie rozrabia;p

no kurcze, walcze ale juz w 4 aukcjach w ost minucie mnie przelicytowali, zobaczymy, kolejna konczy sie dzis:)

Agneska już tak mało zostało że dasz rade! A potem wielka radość będzie! :-)

Lyneth tak się właśnie obawiam że mały główka tak na te szyjke naciska że mnie co jakiś czas kluje... zmusza mnie to do lenistwa, a chatę trzęba posprzątać...

Ja nie czuje czkawki :-( to ponoć jest super ćwiczenie dla przepony malucha.

Ageska - szkoda, ze znowu szpital, ale może chociaż daje ci to jakieś poczucie bezpieczeństwa. Kurcze, nie wiedziałam, ze to ciśnienie może powodować aż takie skrajne sytuacje jak z tym maluszkiem:(

Ale sie rozpisalyscie od rana :) ja w końcu dużo leże muszę powiedzieć, ze bardzo mi sie brzuszek uspokoił.

Justyna - ładny ten wozek, walcz o niego :)

A co do snów to mi sie śnie kiedyś taki a la western - biegalam z mężem po dzikim zachodzie i gonilismy jakiś pociąg. Bardzo śmiechowe to było:)

Ageska - trzymaj się dzielnie w tym szpitalu! Będzie dobrze! Trzymam mocno kciuki! Napisałaś o tym kilogramowym dziecku, strasznie mnie to przeraziło, jejku! Pamiętam jak się sama bałam, leżąc na tej patologi, że mój maluszek też taki malutki może wyjść.
A jak Ci się nudzi, to może niech Ci rodzina filmy na kompa przyniesie, jak możliwość oglądania na laptopie. Ja pamiętam, że czasem jak kol. obok spały, to oglądałam filmy masowo, jak leci, wszystkie, jakie miałam na kompie.

perfectangel - skracania szyjki się nie czuje; może Cię boli, bo maluszek jest tak ułożony i na nią uciska? Powiedz to lekarzowi przy najbliższej wizycie.

dorcia86 - ale masz sny! Naprawdę :) U mnie ostatnio spokój z głupimi snami, za to przebudzam się w nocy bez powodu, poleżę chwilę i dalej zasypiam, na szczęście.

happymum - mi brzuch sam z siebie nie twardnieje, tylko jak się maluch wypina, to te miejsca się tak naprężają i naciągają, ale to zdecydowanie jego sprawka. W szpitalu zawsze mnie pytali, czy brzuch mi twardnieje, bo jakby tak było, to miałam brać nospę. Do tej pory cały czas mam miękki brzuszek, ale ja biorę luteinę i to może być też tak, że ona mi tak działa i na brzuch, poluźnia mięśnie; tak sobie myślę, ale nie wiem dokładnie....

amadea99 - mój synek miał czkawkę przez kilka dni, raz - dwa razy rano i raz wieczorem. Od tygodnia już jej nie ma.

joahne - film nie jest taki straszny, bardziej wciągający, choć nie powiem ze dwa razy zasłaniałam oczy, jak się zbliżała straszna, niepokojąca scena ;)

Witam nowe Mamusie :)

Inne tematy z forum

Problem z usypianiem dziecka- może ktoś miał podobny? (37 odpowiedzi)

Czy któraś z Was miała taki problem: Od kilku tygodni mam problem z kładzeniem małej spać...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (137 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....