mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (13)

Dziewuszki może nowy wątek już co? :)

ROZPAKOWANE:

PAŹDZIERNIK:

14/10 (02.11) Ageska/córeczka Zosia/2400g/50cm/CC/Redłowo
16/10 (09.11) Tinneraa/córeczki Hania i Basia/2530g i 2590g/CC/Wejherowo
21/10 (06.11) Dorotka86/chłopiec Franek/ 2960g/55cm/CC
23/10 (05.12) Katya/synek/1700g/SN/Kliniczna
25/10 (14/11) Kiki80/córeczka Natalka/ 3260g/54cm

LISTOPAD:

02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
08/11 anka165
09/11 mazar - synek / Kliniczna lub Zaspa
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa
12/11 justyna_ - synek / zaspa
13/11 agam205 - Syn
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa
19/11 MAMA LISTOPADOWA
19/11 MarcysiaS - córeczka
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek / Redłowo
21/11 MamaMichalka - Synek - Michałek :) / Wojewódzki
21/11 paproszysko - córka
23/11 Cyganka Asia - córeczka Ewa
25/11 lyneth - synek
26/11 AniaK - córeczka / Zaspa
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka
????? Asia - córeczka Pola i synek Konstanty / Kliniczna

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
03/12 Iwona84 - córeczka Zuzia / Redlowo / Wejherowo
04/12 jednorozec - córeczka/
04/12 muszka - synek
06/12 AAbym - synek / Zaspa
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
12/12 JagodowaMama - córeczka Jagódka
12/12 Natala - córeczka / Redłowo
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
30/12 Justyna - synek / Zaspa
31/12 paulavera89 - córeczka

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=500644&c=1&k=160
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (13)

eh te nasze ciążowe dylematy... Justyna nie jestem specjalistką w rozstępach ale są niby jakieś zabiegi kosmetyczne, jakimiś laserami na rozstępy...wiem że koleżanka moja stosowała...musiała bym dopytać czy jej coś to dało...
Ja znowu mam załamkę kiedy uda mi się schudnąć te swoje zbędne kg z przed ciąży no i te z ciąży... już myśleć mi się o tym nawet nie chce... wiem że po porodzie będę musiała się porządnie ogarnąć eh i klucze od auta schowam głęboko a wyciągam wózek i smycz psa i koniec lenistwa ...

niesia26, ja rodzilam w 2011 na zaspie, maly byl rzeczywiscie ubrany w kaftanik i pampersa ale zawiniety tez w kocyk, tam jest tak goraco ze kladlam malego na lozku w samym body i skarpetkach.... nienawidze takiego ciepla wiec ja tam sie bardzo zle czulam, ale dzieciom jest cieplo, swoje wez poloz na wierzch zeby jak juz sobie chwilke odpoczniesz moc ubrac na spokojnie w pokoju:)

co do brzucha.. ja nie moge patrzec na swoj, przyprawia mnie niemal o depresyjne stany;/ z Marcinem mialam tylko pod majtkami wielkosci opuszka dwa rozstepy a bylam bardzo chudziutka gdy zaszlam w ciaze, teraz moj brzuch wyglada jakby mi go ktos nozem pocial albo jakbym miala spotkanie z jastrzebiem ktory dorwal moj brzuch;/ nie wiem dlaczego tak jest bo smarowalam sie, mialam rozciagniety brzuch po poprzednim, a nie schudlam, wiec teoretycznie ryzyko bylo minimalne, mysle ze to moze dlatego ze dlugo mialam taki "rozlany" brzuch na boki i nagle gdy maly byl juz duzy wszystko przeszlo na przod, od tylu w ogole nie widac ze jestem w ciazy a jeszcze 2 miesiace temu bylo. jestem tym zalamana bo juz nigdy sie tego nie pozbede i przez cale zycie bede musiala patrzec na ten paskudny brzuch.

Ehh zdaje sobie sprawę że sam krem nie pomoże i nastawiam się na ćwiczenia i dużo spacerów, ale jakiś wspomagacz się przyda. Używałam kiedyś Eveline i nawet byłam zadowolona, ale pytam o coś nowego bo może macie jakieś extra sposoby :-)

Witam wszystkie Mamusie:)
Podczytuję już Was od jakiegos czasu, a termin nadchodzącego porodu zmotywował mnie do odezwania się :)

Termin mam na 26 listopada, a w brzuszku urzęduje u mnie synuś :)

W tej chwili bardziej jestem nastawiona na poród na zaspie, choć wcale nie wykluczam nagłej zmiany decyzji.

i w związku z tą zaspą, czy może orientujecie się czy dzieci tam ubierane są jedynie w kaftaniki i pampersa? bo jakas taka plotka do mnie o tym dotarła i zaczełam się zastanawiac jakie ciuszki w torbę w sadzic. choć znając mnie i tak pewnie ich za dużo nabiorę ;)

Happymum87 mój szalał, miał tętno nawet do 180 na ktg w szpitalu, był zły za moje położenie na wznak, nigdy nie lubił tej pozycji. Najbardziej był aktywny jak mi się te wody wychlapywały i czułam bardziej mojego maluszka.A w trakcie porodu czułam jak przyjmuje pozycję do wyjścia,obkręcał się i kopał nóżkami mój żołądek.

Na laktację piję herbatki, bawarkę i ogólnie dużo płynów próbuję pić, a mleko mi cieknie jak dotykam swoje dziecko, tak to mam problem z odciąganiem.

Jutro ściąganie szwów, nareszcie, pewnie znów coś będzie bolało, ale za to będe mogła sobie do dziecka na kilka godzin pojechać tramwajem.Do tej pory mąż mnie zawoził, bo mi się słabo z bólu robiło przez te szwy.

Katya super że maluszek już jest poza inkubatorem...trzymam kciuki za laktację i szybki powrót synka do domku :)

Katka_Gdynia chyba im bliżej porodu tym nasza wyobraźnia mocniej pracuję :) co to będzie, jak się zacznie poród, czy zauwazymy, czy dzidzia będzie zdrowa itp itd... chyba poprostu każda chciała by już mieć to za sobą i cieszyć się spokojnie maleństwem....

Mużynia to ci twoja ginekolog dała do myślenia teraz pewnie hihi ciekawe czy wytrwasz 2 tyg... ale ty dopiero w 34 tyg jesteś tak? to maleństwo może jeszcze chwilkę poczekać :)

Agam205 trzymam kciiuki za szybkie i bezproblemowe rozwiązanie... już ci się należy :) trzymaj się dzielnie na tej końcóweczce :)

Asiu tak tu wyliczyłaś nam te wszystkie tygodnie wolnego i urlopu hihi i uzmysłowiłaś mi że ja też mam sporo urlopu itp itd i też dopiero w marcu-kwietniu 2015 wrócę do pracy jupi hihi :D szaleństwo :D

Perfectangle ponoć kosmetyki tołpy są dobre...ja używam te dla kobiet w ciąży ale one są też na okres po ciąży...i póki co chwalę sobie...chociaż w cuda nie wierzę i wiem że bez jakiegokolwiek ruchu , ćwiczeń i diety aż tak super to sobie ciała samymi kosmetykami nie ujędrnie eh a szkoda ha ha ha

Justyna trzymaj się... ja też ostatnio świruje...jak nie jestem nerwowa jak jakiś opętaniec, to łapie doła i chce mi się ryczeć bez powodu... porazka...

Anka165 ja tak jak joahne zainwestowałam w kosmetyki hippa i babydream z rossmana...mam nadzieję że się nie zawiodę...

Problemy ze snem eh ja w nocy zamieniam się w turystkę... co godzine w wc... sikam tyle że szok... do tego jak mam zmienić pozycje z boku na bok to tak mnie ta szyjka i pochwa ciagnie że mam ochotę wyć z bólu... palce mi potrafią u rąk zdrętwieć w nocy, prawa noga boli jakby w panewce stawu biodrowego... eh chwilami marzy mi się już poród bo mam dosyć swojego ciała i reakcji organizmu...a rano jak wstaje i usiąde na łóżku to mam wrażenie że mój brzuch zaraz eksploduje bo co raz częściej robi się twardy...no i mała szaleje od kilku dni w brzuchu jak by się szaleju najadła czy jakiś pobudzających substancji... hm pytanko do mam które już rodziły? dzidzia tuż przed porodem szaleje czy raczej mniej się rusza?

Ja właśnie po wizycie i miałam zrobiony wymaz na paciorkowca i musiałam z nim jechać do szpitala, więc przy okazji poszłam do wojewódzkiego się dowiedzieć co i jak i byłam tam na porodówce pozwiedzać. Trafiłam na bardzo miłą położną i wszystko mi pokazała i wytłumaczyła. Fajnie by było na nią trafić w czasie porodu:)
Muszę tą torbę do szpitala zapakować, ale jakoś nie mam chęci, a wystarczy tylko to wpakować, bo wszystko mam wyprasowane i przygotowane.

Problemy ze snem....skąd ja to znam. U mnie przebiega to falowo, raz się super wyśpię bez wstawania w nocy, a innym razem (co bywa częściej ostatnio) obudzę się i tylko przekręcam z boku na bok, do tego zacznie mnie noga boleć nie wiem od czego albo co gorsze włączy mi się zespół niespokojnych nóg, wtedy to już masakra :) Wytrzymać jeszcze trochę trzeba, ale wtedy maluszek będzie budzić:)

anka165 ja też chcę używać hippa i babydream. mam nadzieję, że się sprawdzą.

agam205 to czekamy na wieści;)

Asia daj znać jak po wizycie, czy wszystko ok z bliźniakami. u Ciebie już 35 tc a z bliźniakami chyba zawsze szybciej się rodzi?

perfectangel ja na początku po porodzie będę używać elancylu, ostatnio zauważyłam delikatnie różowe króciutkie jakby rozstępy na jednej piersi, mój facet twierdzi że sobie ubzdurałam. na brzuchu na razie nic, ale na bank się pojawią, mogą nawet jakiś czas po porodzie. a na wciągnięcie brzucha to ponoć najlepszy ruch, lepszy niż jakieś kosmetyki, więc dużo spacerów planuję (mam nadzieję, że pogoda pozwoli:)

Justyna_ ja też mam wahania nastroju. Byle co może mnie doprowadzić do płaczu. Boję się, co to będzie po porodzie jeśli już teraz hormony tak szaleją. a na półwyspie Lipa nad wdzydzkim byłam kiedyś na festiwalu reggae, urokliwie tam:)

MarcysiaS-my mamy na stale postawiony camping na Polwyspie Lipa, jezdzimy tam w kazda wolna chwile, wlasciciele zawsze organizuja impreze na zakonczenie sezonu:) uwielbiamy to miejsce, srodek lasu, daleko od spalin, jeziorko:) uwielbiam to :)

ja mam 8 listopada wizyte, jezeli jeszcze nie urodze zawozac zwolnienie do pracy od razu wypisze wniosek o 52 tyg urlopu:) nie chce mi sie pozniej jezdzic:) ja mam takie wahania nastroju ze maskara... wczoraj zanim zasnelam tak plakalam bez powodu ze maskara.. juz mam wszystkiego dosyc, odliczam dni do porodu, marze zeby miec juz wszystko za soba:)

Dziewczyny macie jakieś sprawdzone ujedrniajace kosmetyki po ciążowe? I na biust i brzuch i ogólnie na całe ciałko? :-) polecicie coś?

Cześć Dziewczyny,jestem szczęśliwą Mamą 7m-c córeczki,mam do sprzedania laktator może jesteście chętne http://forum.trojmiasto.pl/Sprzedam-Laktator-elektryczny-BabyONO-SENSI-t499661,1,131.html

Hej, Dziewczyny,

Witam wszystkie po przerwie. Byłam zajęta pracą, organizowaniem ostatnich rzeczy dla maluszków...

Co do kosmetyków Hippa - są super, sama ich używam na co dzień, mają niezły skład, rzeczywiście trudno je dostać, ale wszystkie są dostępne w sklepie internetowym Do domku.pl. Jak się zrobi zakupy za min. 100 zł, dowóz do domu jest gratis. Obsługa naprawdę n iezła, a ceny bardzo konkurencyjne, nawet lepiej niż w Rossmanie. No i mają jedzonko, dużo ekologicznych produktów.

Co do macierzyńskiego, to rzeczywiście nie ma się co przejmować, ja dowiedziałam się od swojej kadrowej, że mam czas po porodzie - dwa tygodnie, żeby to zgłosić w pracy, tj. okres macierzyńskiego + dodatkowego rodzicielskiego i w jakiej wysokości, potrzebne jest tylko zaświadczenie ze szpitala, pracodawca załatwia wszystko z ZUS-em.
Ja planuję wziąć wszystko, co mogę, maksymalny wymiar macierzyńskiego - 26 tyg., 2 tyg. dodatkowego, 4 tygodnie dodatkowego na bliźniaki, rodzicielski 26 tyg. , no i zaległy urlop za 2013r. - 15 dni, cały 2014r. - 26 dni, urlop za 2015r. - 20 dni.
Wychodzi na to, że do pracy wrócę w ... połowie kwietnia 2015r. ! :-)

Jeszcze nigdy tak długo nie byłam bez pracy... Ale to będzie ważny czas...

Dziś wizyta u lekarza. Czuję się dobrze, choć szybko się męczę, no ale to normalne w 35 tyg.

Pozdrawiam,

ja dzis po wizycie, dzis tez mi sie zaczyna 38tc, lekarz zapowiedziala po badaniu, ze byc moze za tydzien juz sie nie zobaczymy ;), maly ma bardzo nisko glowke,szyjka jest bardzo krotka..na ktg szalal niezle,dlugo lezalam
a dzisiejsza noc nieprzespana, pobudka do wc i jeszcze skurcze....

pozdrawiam Was wszystkie ;)

hej dziewczyny,
ja w 38 tyg., mała się tak ostatnio rusza że już myślałam że dwa dni temu będzie poród, przez godz. tak szalała że aż się bałam ruszać, leżałam plackiem, nie jest to już przyjemne.

Jakich kosmetyków będziecie używać do pielęgnacji, wcześniej dla synka używałam hipa teraz ciężko dostać ten kosmetyk w rosmanie, jakie polecacie?

pozdrawiam,
Ania

mamazosi dziękuję za wytłumaczenie moich pytań o macierzyński i o wymaz na paciorkowca:)))

a co do paciorkowca to wymaz z pochwy i zależy od lekarza,ale większość przychodni sama zawozi go do laboratorium

hej
druki są dostępne na stronie zus, możesz je złożyć przed porodem. Nie piszesz konkretnej daty rozpoczęcia macierzynskiego tylko,że prosisz o udzielenie od dnia porodu. Po czym wychodąc ze szpitala dostajesz papiery,że urodziłaś-gdzie i kiedy i musisz je dostarczyc do zakładu pracy. W tym momencie automatycznie wygasa L4 i zaczyna się macierzyński.
Pracodawca otrzymujac zaswiadczenie,ze urodzilas sama sobie wszystko wylicza,wpisuje, załatwia z zusem i tylko przysyła ci kase na konto.
a ja dzis bólowo, nie wiem czy to od pęcherza czy coś się święci.

dziewczyny jak to jest z tym badaniem na paciorkowca? trzeba go samemu zawieźć do szpitala? ja myślałam, że to z krwi badanie jest;)

i jeszcze pytanie apropos macierzyńskiego. składacie wniosek przed porodem? bo nie wiem wtedy jak go napisać, nie znam przecież żadnych dat. piszę wtedy bez dat, a potem informuję pracodawcę o porodzie i sami sobie wyliczają? i jeszcze jedno. jak jestem na l4 i urodzę to automatycznie od dnia porodu przechodzę na macierzyński?

Muzynia - ale ci lekarka zapowiedź zrobiła:) he he. Ja tez dzisiaj idę i dopiero teraz mam mieć wymaz. A byłam prawie przekonana, ze juz na disiejszej wizycie sie nie pojawie:)

Inne tematy z forum

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (66 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (40 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...

lek med Joanna Linde ABC Family Med Sopot (7 odpowiedzi)

Witam, może któraś z was ma jakieś opinie na temat pani doktor. Dzisiaj idę do niej z synem 4...