Mamusie majowo-czerwcowe 2015 (4)

No to ja założę nowy:)

Mariolka 03.05.2015
Anja 04.05.2015
Suss_martynka- 07.05.2015
Efik 08.05.2015 - chłopiec Wojtuś?
Nuska83 10.05.2015, synek
xynka 20.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015
Justicia85 - 30.05.2015
Dwupak - 01.06.205
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Moni - 09.06.2015
Szminka21 15.06.2015
Agawera 25.06.2015
misia-27.06.2015

i link do poprzedniego:)
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2015-3-t579837,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie majowo-czerwcowe 2015 (4)

Nuska - gratuluję zakupów!
Ja też zaczęłam myśleć o pieluszkach wielorazowych, ale raczej na początek pójdą jednorazowe - otrzymaliśmy juz w prezencie 3 paczki pampersow, więc na początek będzie.
Ja dzisiaj pierwszy dzień na zwolnieniu i czuję się wspaniale - wyspana, wypoczeta, mimo, że nie przelezalam całego dnia :)

Witam wtorkowo :)

dzięki Magda za odpowiedź :)

Ja po cc miałam pokarm, a miałam można powiedzieć 'umówione' cięcie tzn kazali mi przyjść do szpitala w 40stym tygodniu. Niestety karmiłam tylko 2,5 msc bo mała miała nietolerancje laktozy i żadne kropelki nie pomagały wiec musiałam przejść na mm 0 lac. Od razu inne dziecko zero boli brzucha, płaczu itp gdybym wiedziała szybciej bym zrezygnowała.

co do zaspy to moje dwie koleżanki miały tam cc i wypowiadaly się pozytywnie, za to inna która miała drugie cc na klinicznej dowiedziała się, że przy pierwszym cieciu paskudnie ją zszyli i miała okropne zrosty i lekarze mieli problem dlatego odradzala nam zaspe. Moim zdaniem dużo zależy od personelu na jaki się trafi.

Wiece co jest ciekawe? Że w polsce mój neurolog mi zdecydowanie zabrania SN a tutaj mnie wręcz namawiają i nie wiem jak mam to rozumieć. Boje się, że zrobię jakąś głupotę. Widać tutaj maja zupełnie inne podejście, jeśli urodzi się rano można w ten sam dzień wyjść ze szpitala a jak nie to i tak na drugi się wychodzi. Ciążę prowadzi położna I jest jedno usg w 20 tygodniu. Ja miałam co prawda również w 12 stym ale to przez moje problemy zdrowotne. Ciekawa jestem jak to wszystko wyjdzie. Do czerwca trochę czasu jeszcze.

Aha, I moje koleżanki które rodziły 2 lata temu na Zaspie nie musiały wstawać po 4 h i dostawały ostre środki przeciwbólowe, nie to co ja w Redłowie..paracetamol.

tez się zastanawiam nad pieluszkami wielorazowymi ale nawet nie wiem jakie tutaj są i jakie ceny.

To wszystko napisałam parę godzin temu, ale trójmiasto nie chciało mi się załadować. ..

Miami byc otulacze tetro

W teorii kieszonki jest tak że wymieniasz wkładkę ale praktyka pokazuje że u niemowląt papierki do kupy różnie łapią nieczystości, poza tym te tańsze lapi wilgoć na polarku i tak cała jest do wymiany. Ja mam otulacze retro i mogłabym pieluchowac od urodzenia ale zobaczymy jak to będzie, do szpitala pojadę z dadami :)

nuska masz zamiar pieluszkować od samego poczatku czy np po mieciacu
bo na 1 ze stron widze pieluszki od 4 kg

wg filmików teoretycznie mozna na wkład od strony skórki położyć papierek fajny sposób jak bedzie kupka

http://pieluszkarnia.pl/product-pol-251-Wkladki-jednorazowe-200-szt-.html

ale z tego co patrze to otulacze sa tańsze zainteresował mnie temat

tylko że kieszonka jest cała do prania po jednym użyciu, a otulacz jest praktyczniejszy bo wymieniasz tylko wkład który jest na wierzchu :)

podobaja mi sie pieluszki z kieszonkami

milovia i smartolve babyetta, nappime na stronach producenta, close parent uzywane na forum pieluszkowym a tańsze na allegro, swiatpieluch.pl, czy naturalnamama.pl

hej efik,
co do karmienia po cc-ja oboje karmilam ponad 1,5 roku i dzieciom mleczka nie brakowalo. po drugiej cc rzeczywsicie w pierwszej dobie mialam troche malo pokarmu, wiec polozne (Zaspa)pomagaly pobudzic laktacje-w 3 dobie musialam juz walczyc z nadmiarem:), a dokarmiac pozwalaly nie z butelki, ale po palcu, aby nie zaburzyc odruchu ssania. Obie cc byly poprzedzone rozpoczeta juz akcja porodowa-to tez moze miec wplyw. Ale moja bratowa miala umawiane cc na konkretny termin-tzw "na zimno", i tez nie miala problemow z karmieniem-karmila ponad rok.

gdzie kupujesz internet czy jakiś sklep konkretny

aa i close parent- fajne praktyczne ale drogie- na razie zakupiłam 3 szt :)

na razie mam 5 kieszonek i 5 otulaczy, oraz 7 formowanek, planuję miec finalnie ok 10 kieszonek, 10 otulaczy- jesli chodzi o wkłady do srodka to do otulaczy formowanki, wkłady bambusowo-węglowe, mikrofibra ok 15 szt, oraz tetra, a także podobno fajnie sprawdzają się ręczniczki z ikea :)

nie zamierzam prac codziennie ale co drugi :) poza tym dziec będzie wiosenno-letni wiec będzie schło szybko :)

przy starszym miałam dla próby 2 kieszonki jak go odpieluchowywałam i powiem że super się sprawdziły. co do firm to milovia, smartlove,babyetta, nappime ale też tańsze jak happy flute czy bambams :)

ogladałam filmik o pieluszkach z kieszonkami i jakiej firmy kupiłaś pieluszki i ile na pierwszy raz bedzie potrzebne ? zaciekawiło mnie

https://www.youtube.com/watch?v=4DA2UVZQu_0

mam tak samo jestem leniuch i wole jednorazowe i sa dla mnie za drogie bede zamawiac http://www.pieluchy.net

Nuska, podziwiam, ze chce cie sie bawic w te pieluszki. Ja jestem zdecydowanie zbyt wygodna i leniwa, hehe ;-)

Po moim cc synka nakarmilam 1 raz po okolo godzinie i ku zdumieniu wszystkich mialam bardzo duzo pokarmu.

Polozna, ktora pomagala mi w tym pierwszym karmieniu (bo przeciez musialam lezec, znieczulenie nie zeszlo) byla w szoku ;-)

Z tym, ze ja siare mialam juz od 16tc. W ostatnim miesciacu ciazy musialam odciagac sobie troche tej siary, bo jesli tego nie robilam, to mialam bolesne i twarde piersi... Takze to moglo mi pomoc w laktacji po cc.

Co prawda, pokarm zanikl z dnia na dzien, gdy syn mial chyba okolo 2 miesiecy, ale tu powodem byly zaburzenia hormonalne... Ale dluzej i tak karmic bym nie mogla. Wtedy urlop macierzynski byl znacznie krotszy.

Dziewczyny, maz mnie dzis dobil... Okazalo sie, ze bedzie musial zrobic polroczny kurs i znowu bede sama. :( nie wiemy tylko, czy rozpocznie sie wiosna czy jesienia... Kurcze, mam juz serdecznie dosc tego wojska... Przy pierwszym dziecku tez 2 tygodnie przed porodem wyslali go na kurs i zostalam sama... Miala nadzieje, ze teaz bedzie normalnie, a tu... Ech.

czyli zecydowałas sie na codzienne pranie ? czyli tetra czy cos innego

ile takich pieluszek kupiłaś?

hej Mamusie :)

ja też wybieram się na poród na Zaspę (bo mieszkam tuż obok, bo mają sprzęt najlepszy, bo... nie znam w Trójmieście żadnych szpitali bo mieszkam tu od niedawna- pierwszy poród w warszawie w szpitalu który ma różne opinie tak jak Zaspa a ja akurat mam super wspomnienia- wszystko zależy na jaki personel się trafi)

Ja po sn karmiłam 1,5 roku, moja kumpela po cc też tyle- wiec mamusie po cc nie jesteście wcale skazane na brak pokarmu :)- tak naprawdę wszystko zależy od nas, naszej głowy, chęci i upierdliwego częstego przystawiania dziecka( co na początku wiąże się z bólem) oraz umiejętnościami ssania dzieciątka ( bo są maluszki które sobie z tym nie radzą i nie jest to niczyja wina)

Ja zaszalałami od kilku dni wydaje majątek na wyprawkę pieluszkową ( wilorazowe) - zakochałam się w nich

pozdrawiam

ja pokarmu miałam mardzo mało moja sasiadka karmiła przez rok

Inne tematy z forum

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

lek med Joanna Linde ABC Family Med Sopot (7 odpowiedzi)

Witam, może któraś z was ma jakieś opinie na temat pani doktor. Dzisiaj idę do niej z synem 4...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (26 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...