mamusie wrzesień-październik 2018 cz.3

crazy. 2.09 (chłopiec)
~_S_ 2.09 (prawdopodobnie dziewczynka)
~Anna 9.09
Marlen 05.09 (dziewczynka)
~MS 10.09
Karo_lajna 12.09 (dziewczynka)
~żyrafa 14.09
Magda 24.09 (chłopiec)
Zochna 01.10
domi.x 02.10 (chłopiec)
Marta 28.10 (dziewczynka)

link do starego wątku http://forum.trojmiasto.pl/mamusie-wrzesien-pazdziernik-2018-cz-2-t828339,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam serdecznie obecne i przyszłe mamy :)

Mam na imię Angelika i jestem rehabilitantem dziecięcym ( NDT Bobath ). Najbardziej lubię jednak pracować z tymi najmniejszymi :) Niedawno przeprowadziłam się z Krakowa do Rumi, więc powoli zaczynam szukać pracy :) Mam pytanie czy któraś z Pań byłaby zainteresowana darmową wizytą domową, na której oceniłabym maluszka, pokazałabym tzw. prawidłowy handling dziecka ( pielęgnację ) oraz w miarę możliwości odpowiedziała na dręczące pytania :) Albo może znają Panie kogoś ( wcześniaki, dzieci z zaburzonym rozmowem ), kto mógłby potrzebować mojej pomocy ? Podaję swój telefon : 530-730-244. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego :)))) Angelika

Macie rację, ludzie z tymi szczepieniami nie mają wyobraźni... Strach pomyśleć co się jeszcze wydarzy.
Myślę, że maluchy się unormuja z tymi drzemkami. Laurce zdarza się dłużej pospać, ale raczej też tak sobie krótko drzemie, najważniejsze, że śpi w nocy :-)

U nas 15tego będą 2 miesiące, powoli szykujemy się do chrztu na początku grudnia. Mała dużo się śmieje, zaczyna więcej gaworzyc i jest bardzo wpatrzony w siostrę, która śpiewa jej piosenki. Cudownie jest patrzeć jak starsza tuli mała, a ta się śmieje

Brawo crazy. Jeden maly/wielki kryzys za wami:D:D:D Ja jestem u mamy teraz dwa tygodnie i mam do dyspozycji wozek non stop (bez koneicznosci wnoszenia na 5 pietroD:) wiec malego teraz wkladam do wozka do zasniecia w ciagu dnia, i w ten sposob chce go oduczyc zasypiania an rekach. Za 2-3 dni bede go wkladac do lozeczka i zobacyzmy jak pojdzie samo zayspianie.

Rowniez nie rozumiem rodzicow, ktorzy nie szczepia. Boja sie ewentualnych powiklan poszczepiennych a nie boja sie,ze ich dzieci w razie zachorowania moga umrzec!!!! Paranoja

Mi lekarz pow. ze miesiaczka moze wystapic juz po 6 tyogdniach a moze ie wystapic przez caly czas kp. Jest to mocno osobnicze. U mnie tez nie bylo i pow.ze raczej szybko nie bedzie.

Kosma za tydzien konczy 3 miesiace i nie wiem kiedy to zlecialo. Jest juz taki bobasek. Zaczal sie ostatnio w glos smiac:D:D:D do tego jest pogodnym dzieckiem i smieje sie non stop. W ostatnim czasie jedynie cos mu sie stalo i wstawal w nocy o 3 a potem sie kokosil sie do 5, drzemka 30 min i przed 6 pobudka ;o;o;o mam nadzieje,ze nie zmienil tego na stale.

Hej dziewczyny. Ale mamy piękna jesień mozemy spacerować do woli, pogoda nam sprzyja. W wózku to jedyna dluga drzemka Igora bo w domu to 30/45min i juz wyspany.
Jestem z niego dumna! Igor usypia juz sam w lozeczku czy to w dzien czy na wieczór. Kiedy przychodzi moment zmeczenia calusek w czółko i wkladam go do łóżeczka oplatam kocykiem, smoczus i mlody wie ze czas na drzemkę, leży pomrukuje i usypia. serio zajelo mi to 6dni :-) jestem przeszczesliwa bo minął koszmar usypiania noszenia bujania ttrzęsienia zeby sie uspokoił i usnął.

Ale teraz glosno o szczepieniach. Totalnie nierozumiem rodziców ktorzy decyduja sie nie szczepic swoich dzieci.

Bylam wkoncu na kontroli u gin wszystko ok a za pol roku na cytologie mam sie zglosic. Nie mialam jeszcze miesiączki ciekawe jak dlugo jeszcze hehe wcale mi nie tęskno.

Laktacja wsumie ustabilizowana ale spać bez stanika i wkladek sie nie da. Bo jak karmie jednym to z drugiego wycieka troche i musze miec wkładkę :-(

Piszcie co u was.
Igor za 3dni ma 2mc czas leci on sie rozwija a ja nie moge sie na niego napatrzec

Matylda dzieki za lekture. Przyda sie na pewno:D:D My niestety juz nie zdazymy ta Nimenrix zaszczepic, tylko Bexsero, ale z tego co mowi lekarz to juz jest super. Musze sie tez przyjrzec tym doszczepieniom dla siebie i meza. Bardzo lubie blog mamapediatra albo mamaginekolog i czesto z nich korzystam rowniez:d Crazy to u nas z usypianiem to jest roznie. Zaczelismy malego myc o tej 18-18:20, potem karmienie i tak ok. 19 juz do snu idzie i powiem Ci czasami padnie od razu, czasami pomarudzi i padnie dopiero ok 20 po dodatkowym dokarmianiu. Zasypia na rekach i jest przekladany do lozeczka. Wczesniej maz usypial malego w lozeczku i tez bylo ok. Ale ostatnio stiwerdzil,ze i tak w sumie tylko wieczorami go widzi wiec ma potrzebe aby troszke synka potulic i obojgu dobrze to robi. Maly wrecz domaga sie aby do neigo mowic przy usypianiu, albo za raczke glaskac, jak jest w lozeczku. Uspokaja sie wtedy. Karojalna ja za to teraz w ciagu dnia staram sie aby maly zasypial u siebie w lozeczki. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

czesc dziewczyny. zagladam do was z watku mam listopadowo-grudniowych i przyznam ze czesto korzystam z waszych wpisow jeszcez z okresu ciazy:) ale teraz pomyslalam, ze moze podziele sie z wami tym co sama wyczytalam odnosnie tych nieszczesnych menigokokow, bo sama tez szukalam dlugo informacji co i jak.
Blog mamy pediatry:

http://mamapediatra.pl/2017/06/02/budzace-strach-meningokoki/

http://mamapediatra.pl/2017/06/03/porownanie-szczepionek-przeciwko-meningokokom/

http://mamapediatra.pl/2017/06/08/moje-wybory-szczepionkowe-cz-2-meningokoki/

a tutaj macie oficjalna statystyke zachorowan w Polsce w latach 2016/2017 na choroby zakazne - ogolem i z podzialem na wojewodztwa. jak zrobicie ctrl+F i wpiszecie meningokoki to wam od razu wyskocza te tabele.
Siedzialam i to wszystko wertowalam, bo stwierdzialm, ze wole juz miec wszystko ogarniete przed porodem i wiedziec na co i na jakiej podstawie sie decyduje. problem z meningokokami jest taki, ze nie sa tak czeste, ale jak juz dziecko zlapie to mogila...i niestety z roku na rok jest wiecej zachorowan. jak zobaczycie w tych tabelach ile jest przypadkow ogolem, a ile z tego ma posocznice i/lub zapalenie opon mozgowych lub mozgu, to to poraza.....
i niestety nie ma jedenej szczepionki ktora chroni przed ngjczestrzymi serotypami jakie sa w Polsce. wiec trzeba wykupić dwie osobne, my np. bedziemy szczepic Bexsero i Nimenrixem, żeby dać małemu pakiet na najczęstsze serotypy . Bexsero jako jedyna ma serotyp B, i jest niestety najdrozsza ok 350zl za dawke. ilosc dawek zalezy kiedy sie zaczyna szczepienia - jak od pierwszego polrocza zycia, to w sumie sa 4...a Nimenrix 3 dawki jezeli zaczyna sie jak dziecko ma 6-12 tygodni. jezeli zaczyna sie po 1 roku zycia to tylko jedna dawka. i za dawke ok 180zl. kasa duza, niestety. uwazam,ze jak ktos ma mozliwosci finansowe to warto. ale zachecam do lektury i dopiero w oparciu o to o podejmowanie decyzji... bo ja sie zacznie czytac te antyszczepionkowe brednie to... szkoda slow.
zdrowka dla wszystkich maluszkow :)

ps. zobaczcie sobie tez krzusiec ktory niestety wraca... kolezanka byla ostatnio u swojej pediatry i dowiedziala sie, ze aktualnie na polankach leza dzieci z krztuscem...
Polecam tez przemyslec doszczepienie siebie i doroslych czlonkow rodziny - ostatnia dawke na krzusiec mamy w wieku 19 lat! a po 10 powinno sie doszczepic. ona jest jako szczepionka skojarzona, blonica tezec krztusiec - np. boostrix, koszt ok 100zl. jest jeszcze wersja z polio, ja sie ta szczepilam bo duzo podrozujemy,

pozdrawiam

No to masz fajnie. U nas jak przychodzi moment zmeczenia i czas na drzemkę to sygnał jest płaczem wiec go biore lulam az usnie i spi. Bo za kazda próbą ulozenis go w łóżeczku jest okrutny krzyk kopanie wicie sie. Nie mam serca go tak zostawic. Chociaż proby robiłam ale 5min i on jest siny od placzu wiec go wyciagam i lulam. Szkodaa :-(

My w ogóle przez kaszel małej będziemy do tyłu że szczepieniami... Leci 7 tydzień, a pediatra na wizycie wczoraj powiedziała, że to się może jeszcze ciągnąć...
Co do spania - Laura w dzień śpi kiedy chce, czasem przysypia na 10 minut, budzi się i przez 5 minut uśmiecha i znów zasypia, staram się jednak by nie spała przez ostatnia godzinę przed spaniem, a przynajmniej nie jakoś mocno. Cały dzień spędza ze mną w salonie (pomijając spacer) i tam gdzie leży tam sobie zasypia jak potrzebuje. Na noc natomiast karmię ją w sypialni przy maleńkiej lampce i po odbiciu odkładam do łóżeczka. Czasem zasypia już na odbijaniu, czasem jeszcze pół godzinki coś tam sobie gaworzy, albo wola smoczek, ale ogólnie zasypia sama w swoim łóżeczku. Przy pierwszej córce również od samego początku stosowałam tą taktykę i super się sprawdziło. Oczywiście jeśli sie zdarzy, że mała zapłacze lub jest nerwowa to biorę ja na ręce i wyciszam, ale potem odkładam by zasypiala w łóżku, a nie na rękach. Spotkałam się z opinią, że jestem okropna matka, bo dziecko potrzebuje bliskości i nie powinno być samo, ale starszej córce niczego nie brakuje, a i z czasem nie chciała nawet przy chorobie żeby z nią spać, bo woli spać sama.

Pediatra tlumaczyla mi ze sa rozne typy i rozne szczepionki na te menigokoki i opcje tez rozne podania. Mam rozpiske na kartce ale slabo to kumam. Bede jeszcze za 2tyg u nich to dopytam dokladnie! No i ceny bo tego juz nie podała :-)

Walczę z kryzysem mlecznym od wczoraj rana mam flaki mlody bardzo dlugo wisi na cycku i ciągnie, podaje obydwa do jednego karmienia wiec dlugo to sie schodzi w nocy budzil sie czesciej i szarpał sie ze malo mleka leci. Rano teraz jeden jak by ciut pełniejszy moze dzis bedzie juz lepiej.

Czytam język niemowląt trecy hogg bardzo rozne ma opinie ta książka zobaczymy czy mi sie uda z niej cos wyciągnąć. Czytała ktoras z was?

Igorek zaskakuje mnie tak czaruje oczkami wywraca i usmiecha sie ze zakochana jestem po uszy.
Ostatnio potrafi w lozeczku poleżeć sam troszke i patrzy w karuzele huhu swiatełko w tunelu jest na tego mojego marudnika.
Usypianie jest słabe zawsze trzeba go ponosić ululac jak odleci to odkladam go i czasami sie wybudza wiec dalaj nosze albo uda sie za pierwszym razem i spi. Niechce tak tego zostawic! Bo bedzie coraz cięższy i slabo to widze juz mnie plecy bolą bo to trwa czasami 5min a innym razem 25min. Jak wasze dzieci zasypiają? w dzien?

z tymi meningokokami to jest podobno jakas zmiana teraz. Ze sa 3 szczepionki zamiast 4. My mamy pierwsza w styczniu,czyli w 5 miesiacu potem chyba po pol roku i nastepna dopiero jak skonczy rok. Ogarnac te szczepienia to powiem wam jakies szalenstwo.

A jaką opcje bierzecie menigokoki? Bo mi tak pediatra tłumaczyła ze zglupiałam. Poki co my wzielismy 6w1, rota i pneumokoki darmowe.

My tak samo 6w1,rotawirus i pneumokoki te płatne, nad meningokokami jeszcze myślimy, bo też z kolei raz je zalecają, raz odradzają. Niby pojawia się tylko 1 zachorowanie na rok, natomiast częściej występuje powikłanie poszczepienne,ale to wszystko statystyki.

My wzielismy platne 6w1 jak i pneumokoki, rotawirusy, meningokoki. I p.Doktor przys zczepieniu powiedziala,ze bierzemy Mercedesa wsrod szczepionek. W tych darmowych 3w1 nie ma np. polio w 2 miesiacu tylko jest dopiero od 3-4 miesiaca. c*otka jest pediatra zakaznym i powiedziala nam ze mamy tymi zaszczepic co wybralismy bo sa poprostu najlepsze. Jest to nie maly wydatek niestety, ale trzeba.

My weźmiemy podstawowe 6 w 1 i te płatne pneumokoki pewnie. Jednakże szwagierka koleżanki jest pediatra i zaleciła jej wziąć darmowe pneumokoki, a wykupić meningokoki... Sama już nie wiem.

Hej, odnośnie szczepień na pneumokoki, bo sama jakiś czas temu pisałam Wam, że dostałam od lekarza info, że istnieje opcja wzięcia darmowych z sanepidu+1 dawka płatna na doszczepienie po 2 rz. Jednak jestem w szoku, bo ostatnio lekarki z przychodni już się z tego wycofały (po jakiejś konferencji) i zalecają aby jednak szczepić tylko tymi płatnymi- 13 walentnymi. Podobno jednak ryzyko złapania tych 3 wirusów, które nie znajdują się w tej 10 - bezpłatnej jest jednak dużo większe i poważniejsze. Te 3 podobno występują u nas najczęściej. Piszę Wam tak tylko informacyjnie, bo sama mam już mętlik w głowie od tych szczepionek:/

Cześć dziewczyny :-) nasza Laurka dziś kończy 6 tygodni (kiedy to tak zleciało?). Dzień zaczynamy między 6:30, a 7. Mała rano jest radosna, dużo się uśmiecha i powoli zaczyna coś gaworzyc i popiskiwac. Czasem jak płaczę to da się ją uspokoić rozmowa, jakby się domagała uwagi. Lubi leżeć na brzuszku, ale głównie na kolorowej macie, główkę dźwiga, ale po kilkunastu próbach daje znać, że jest zmęczona. Jeśli już ją noszę to raczej w pionie więc wtedy też ćwiczy mięśnie. Nie ma na nią co narzekac, je ładnie, kupę robi jedna dziennie minimum (mm), swoje jak każdy trochę marudzi. Wcześniej kladlismy ja koło 20, ale to jednak za późno i teraz chodzi spać o 19. Ciekawe jak to wyjdzie ze zmianą czasu... Byłam wczoraj u ginekologa i mąż dostał zielone światło więc dziś oboje jesteśmy już bardziej zrelaksowani ;-) od jakiegoś czasu walczymy z nawracajacym katarem u małej...

My tez zaczelism teraz kapac chwile po 18,bo wczesniejszy rytual,czyli: drzemka 17-18 kapiel ok 19 dopiero i potem usypianie,przyksztalcilo sie w usypianie do 21 a nawet 22. Wiec dzis drugi dzien wczesniej robiony jest i jest duzo lepiej. Maly tez najlepiej sie smieje na przewijaku podczas przewijania albo po przebudzeniu. W dzien na bujaczku tez mu sie podoba. Kosma znowu uwielbia jezdzic oporcz czerwonych swiatel i stwani. Ma tak samo jak Igor, drze sie do momentu az nie ruszymy. W weekend bylismy na rocznicy slubu pod lodzia,przespal cala droge:o na imprezie trohe sie pomeczyl jak orzyszla pora spani,ale tak to spal jak zabity:) Po 6 tygodniu dziecko moze robic juz nawet 1 kupke na tydzien i jest to normalne a moze tez robic dziennie 1 i tez to normalne. Od 6 tyogdnia ilosc zakupkanych pieluszek nie traktuje sie juz jako wyznacznik najadania dziecka. U nas Kosma przewaznie robi 1 dziennie ale zdarza sie,ze zrobi 1 na 2 dni. Crazy dziekuje:) juz trzyma pieknie glowke. Na raczkach to od dluzszego czasu pionowal ja bardzo.

Widze ze nie tylko moj Igorek taki marudnik szczególnie wieczorem :-) chociaz wiecie co ja zmienilam trochę wieczor. Do tej pory kąpiel byl 19/19.30 bo o 18mial drzemke jeszcze chwilę a potem aktywnosc w postaci darcia się zawsze i noszenie go i meczarnia !!! jak dotrwalismy do 19 wtedy dopiero robilismy kąpiel i usypianie trwalo dlugooooo mega dlugo i on ciagle płakał nawet spokojnie nie jadl tylko na wyrywki wiec ten wieczór caly byl nerwowy przeplakany i on i ja bo juz niewiedzialam co mu jest tyle plakal ze gardlo zdzierał.
A teraz zamiast lulania do drzemki o 18 go kapiemy jest przeszczesliwy spokojniejszy po kąpieli juz zmeczony wiec ukladamy sie do łóżka on spija mleczko i albo odpada na cycku albo sie powierci to go odbijam lulam i usypianie trwa duuuuzo krucej i spokojniej. O 19 praktycznie jestem juz wolna! A jak ide spac przewaznie ok 22 to go na spiocha dokarmiam i spi dalej do 2/3 do kolejnego karmienia. A wczoraj to nawet o 22go nie dokarmilam mielismy gosci. Sam obudzil sie o 24na jedzenie. Tak juz 4wieczory robimy i jest mega lepiej.
Szczepienia poszly sprawnie, nastepne odrazu po świętach. Mlody waży 4.800 wiec ładnie ale dr mówiła ze sporo glowka mu urosla urodzony mial 34cm a teraz 6tyg i 40cm :-/ on w ogóle sporo urósł caly ale ta glową mam przyjsc do kontroli za miesiąc. :-// o co cho???
Klatka piersiowa o 4cm urosla on sam caly o 6cm.
Mąż moj to z tych co do siebie nie bierze takich uwag dopoki kontretnie czegos nie zbadaja sprawdza itd to mowi ze wiecznie cos, ze to glowka za duza, a to za malo siusia, a czemu kupka nie taka a co on taki a czemu nie inny a w nocy nie karmic a potem czemu nie dokarmiony hehhe.

Wogole Igor zauwazylam ze mega duzo zaczął gadac usmiechac sie piszczesc ale wszystlo to na pol goly na przewijaku albo odrazu po obudzeniu ma takie 5min na rozruch potem to marudnik :-)
U nas na drzemki zdecydowanie najlepiej działa lezaczek bujaczek wibracja go tak robi ze drzemie spokojnie. Hustawke co kupiliśmy niby sie nauczyl w niej posiedziec ale to nie to samo co wibracja :-)
(Nie) calkiemnowa widzialm na fb grupie jak ładnie synek trzyma głowę leżąc na brzuszku. Extra.
Igora kładę na brzuszek ale jakos slabo mu idzie z tym unoszeniem (baaa bo ma za duzą) :-))
A wiecie co jak mlody nie lubi autem jezdzic tzn jak jedziemy to ok spoko ale jak staniemy na moment to odrazu wyjec ale tak na ostro i panicznie sie drze. Wiec jak trafimy na czerwoną fale to klapa wyjjjca mamy co chwilę. Jak jedzie to sie uspokaja i tak na przemian. Szok
A no i jak jestem u pediatry to zawsze wypytam o kazde jego zachowanie o to czy siamto wychodze mądrzejsza wiec jak dzialac a czym sie nie martwić. To wtedy nastepnego dnia jest zupelnie inaczej i znowu chodze glupia. Np. Teraz Igor robi jedna kupke w ciagu dnia czasami maluteńka drugą czy to ok? Brzuszek ma miekki bąki puszcza to chyba ok ale do tej pory robil 3 do 5 i nagle jedną. Jak u waszych dzieci kp??

Pozdrawiamy!
Czekam na meza ze starsza sa na basenie i jedziemy na plażę pospacerować!

U jlnas wieczorne zaspianie to jakas masakra. Wczoraj walczylam z nim od 19 do 21.30. Byl najedzony i raczej brzuszek go nie bolal a mimi wszystko wariowal... rety kiedy te nasze dzieciaczki wyrosna :)

Inne tematy z forum

Dieta cukrzycowa- co jeść? (20 odpowiedzi)

dostałam od lekarza zalecenia: - żadnych cukrów, słodyczy, miodu, dżemów - bez węglowodanów...

Życie w Anglii- jak to teraz wygląda ? (61 odpowiedzi)

Mam pytanie do forumek, które postanowiły wyprowadzić się z naszego pięknego Kraju i żyją w...

Jaki najlepszy i najtańszy blender? (13 odpowiedzi)

Chciałabym zacząć robić sama papki małemu,jednak słoiki są za drogie.On zjada cały taki mały...