mamy lipcowo - sierpniowe 2017 (2)

Zapraszam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

LIPIEC:

1.Termin: 27.06 LARISA35/?/?/
2.Termin: 29.06 MADLEN69/?/?/
3.Termin: 3.07 MARA_JADE/?/?/
4.Termin: 5.07 ASIA/?/?/
5.Termin: 7-9.07 BASIA/Piecki Migowo/?/
6.Termin: 8.07 NATALIAPRIWER/Wrzeszcz/?/
7.Termin: 13.07 KASQ90/Orunia Górna/?/
8.Termin:13/17.07KAROLA/?/córka
9.Termin: 24.07 KITTI25/?/?/
10.Termin: 28.07 ASIEŃKA16/Zakoniczyn/córka/

SIERPIEŃ:

11.Termin: 4.08 ANIXX/Kowale/?/
12.Termin: 8.08 MAGDA/?/?/
13.Termin: 8.08 PAULA/Rumia/?/
14.Termin: 11.08 KAS/?/?/
15.Termin: 14.08 YGREX/Chylonia/?/
16.Termin: 17.08 DOMIKAJ/?/?/
17.Termin: 23.08 PYSZOTKA/Orunia Górna/?/
18.Termin: 25.08 DROSERA/?/?/
19.Termin: 26.08 EWELINA88/Banino/?/
20.Termin: 29.08 AŚKA84/?/?/
21.Termin: 29.08 PSZCZOOŁA/Chełm/?/

Bez terminu:

kate
Lu
Ana
mama
kala

Potem dopisze jeszcze płeć dziecka u reszty, a jak będziecie chciały to bliżej terminu sposób i miejsce porodu. Może uda się komuś spotkać na sali albo chociaż korytarzu ;-)

Kurcze a ja nawet nie kontroluje swojej wagi, nie wiem ile ważyłam przed ciążą ;-) ważne ze brzuch rośnie i waga i długość dziecka wg usg zgodne z tygodniem ciąży. A że rodzimy latem to spokojnie dziewczyny zgubimy wszystko spacerując z wózkami :-) myślę też o BuggyGym :-)
Też juz czekam na wiosne... :-(

Dlatego tak marzę o lepszej pogodzie, żeby móc chodzić na spacery a teraz takie zimno i wiatr, że po 10 minutach zamarzam :(

O jeżu to ja nawet nie pisze ile mi przybyło bo wstyd :( Dużo w tym mojej winy ale też u mńie jak zwykle odwrotnie. Większość kobiet jak ma mdłości to nie chce im się jeść a ja miałam z zegarkiem w ręku ssanie co 2h i tylko to pomagało na mdłości i oczywiście musiałam jeść coś zapychającego jak chleb bo po warzywach surowych czy owocach była zgaga :( Staram się tym nie przejmować bo zdrowie najważniejsze ale trochę mam dola :( Tym bardziej, że przed ciążą schudłam sporo a okazuje się, że niepotrzebnie, a chudzielcem to ja nigdy ńie byłam :(

Ja po mdłościach w I trymestrze jeszcze nie wróciłam do wagi sprzed ciąży.. jestem w 22 tyg.

Ja jestem4 kg na plusie. W pierwszej ciazy przytylam 9 kg, bo bylam na diecie cukrzycowej i koncowka byla bardzo stresująca, ze ubylo mi 2 kg:-( . choc dzidzius urodzis sie 3 kg, wiec oki. Ale pamietam, ze po wyjsciu ze szpitala wchodzilam w normalne spodnie z przed ciąży 34-36. Ale teraz tyje, tyje...mnie to nie martwi, jedynoe bede zrzucac kg po ciązy. Mam nadzieje, ze finisz tym razem bedzie wyjatkowo spokojny.

Ja dotychczas 1 kg na plus (jestem w 21 tygodniu). Z uwagi na nadprogramowe kg przed ciążą muszę uważać żeby za dużo nie przytyć.

O to ja nawet nie wiedziałam, że istnieje takie badanie. Trzymam kciuki za pomyślne wyniki :)
A tak z drugiej beczki - dużo już przybrałyście? U mnie tragedia :( Wychodzi siedzenie w domu i ssanie na jedzenie co 2h w I trymestrze :(
W pierwszej ciąży przytyłam 13kg, obawiam się, że teraz na tym się nie skończy :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Test harmony robią w diagnostyce koszt 2600zl.

Dokładnie jak się okazuje, ze coś nie tak jest z płodem to wszyscy do niego odsyłają rozkładając ręce.

No u Preisa warto tyle zapłacić. Sprzę jak Mercedes to jedno ale podobno Mercedes wśród lekarzy i to jest najbardziej istotne :)

Ja byłam dla pewności na usg u Preisa (ordynator na Klinicznej) i zalecił mi, że jeżeli ryzyko wyjdzie średnie lub wysokie, to żeby zrobić amnio. U mnie wyszło na trisomii 21 ryzyko 1:1600 i zostało określone jako niskie. Preis i moja ginekolog prowadząca Niedźwiecka powiedzieli, że NT wyszło podwyższone prawdopodobnie przez wirusa grypy. W pierwszej ciąży miałam trisomię 21 na poziomie 1:10000, więc miałam trochę stracha, że to i tak kiepski wynik, ale jeszcze rozmawiałam po wynikach z moją lekarką i zapewniała, że to dobry wynik.
Asia84 też słyszałam o tej luteinie, możliwe że badań jeszcze nie ma, ale fakt jest faktem. Asia trzymam kciuki, daj znać jak będziesz miała wyniki z testu Harmony. Swoją drogą gdzie w Gdańsku robią harmony i ile kosztuje?

Ana właśnie dlatego byłam u Preisa, u niego NT wyszło 1,8, ale mówił, że to już niewielka różnica. Dowiedziałam się, że Preis ma "mercedesa" wśród usg, pewnie dlatego usg kosztuje 300 zł. Mimo kwoty na połówkowe i tak idę do niego.

Normy dla NT zależą od wieku płodu (u mnie wyszło 2,45). Skierowanie na test PAPPA dostałam od mojej p.ginekolog (w sumie to bardziej statystyka). Na szczęście wyniki wyszły bardzo dobrze. Jeżeli coś by było nie tak nie zdecydowałabym się na amino, głównie ze względu na ryzyko poronienia bądź uszkodzenia płodu. Nie jest ono zbyt duże, ale zawsze istnieje. Czasami też warto udać się na badanie do innego lekarza, który ma lepszy sprzęt bądź doświadczenie (chodzi mi o USG), bo np. NT została źle zmierzona lub obraz jest kiepskiej jakości przez co nie zawsze wszystko dobrze widać (wiem z doświadczenia .... parę kg więcej znacząco może utrudnić badanie). Głowa do góry, na pewno wszystko będzie dobrze :-)

Tak od początku ciazy biorę luteina i od 8 tyg d*phaston. Też natknęłam się na to info o luteinie pytałam o to nawet genetyka ale żaden lekarz tego nie potwierdza bo nie ma badań dokładnych na to.
Genetyka powiedział mi że ryzyko powyżej 1000 jest średnim i wtedy już zalecają czasami amniopunkcje.

Mara_jade masz rację :)
Mnie dalej boli gardło ale bez tragedii, za to synek się rozchorował i został ze mną w domu więc się zgarniamy powoli do lekarza :(

Asienka16 no sprawdzić przyczynę plamienia zawsze trzeba ale na szczęście nie zawsze oznacza coś złego. U mojej koleżanki jest krwiak i to on powoduje plamienia, zmniejsza się ale ciągle jest. Dziecko pomimo to rozwija się prawidłowo :)

To pytanie o luteinę było do Asi84 bo ostatnio trafiłam na informacje, że branie luteiny może spowodować sfałszowanie wyników testöw pappa. Podobno są czy były prowadzone jakieś badania na ten temat, dużo dziewczyn o tym pisało ale szczegółów nie znam.

Larisa ja właśnie zastanawiam się nad przełożeniem wizyty, na SOR na pewno nie będę jechać. Jakby były bóle albo plamienia to co innego.

Asienka16 moja lekarka mówiła mi po pappie, że amnio zlecają, jeśli jest ryzyko 1:300 albo większe, a przy zbadaniu na usg wszystkich możliwych markerów (przepływy itd.) to teraz twórcy tej metody zalecają nawet dopiero przy 1:100. Chyba, że jakieś markery na usg wyszłyby przy tym nie tak jak powinny to powiedziała, że zaleciła by amnio pomimo dobrej biochemii.

19 tydzien a luteine biorę od początku ciąży. Obfite plamienia to tez często oznaka odklejania się łożyska wiec wolałam to sprawdzić. W 1 ciąży nie miałam tego typu problemów a teraz co i rusz coś ehh

hej, to rzeczywiście pappa nie wyszła jakaś tragiczna ja miałam w poprzedniej ciąży 1:8 skorygowany i po amniopunkcji wyszło ,że jednak nie mam wady genetycznej. Nie dziwię Ci się że masz wątpliwości co do amniopunkcji w tej sytuacji.

Inne tematy z forum

kaszubski park miniatur byl ktos? (55 odpowiedzi)

Warto?

Szkoła państwowa czy prywatna? (55 odpowiedzi)

Co myślicie,do jakiej szkoły byście posłały dzieci mając wybór? Zastanawiam się..... Czy to...

nnt. panele w całym mieszkaniu - przedpokój i kuchnia? (16 odpowiedzi)

dziewczyny - zastanawiam się nad położeniem paneli wszędzie poza łazienką. Głównie dlatego że...