mamy lipcowo-sierpniowe 2017

Hej czy ktoś do mnie dołączy?

W sobotę zrobiłam test i wyszły II grube krechy.

Wczoraj byłam u gina. Pęcherzyk ma 9 mm, jest ciałko żółte. Ciąża starsza niż wychodzi z OM.
Według OM to 4 tydz 2 dz a wg gina 5 tydz. Termin na ok połowę lipca :)
Następna wizyta za 22.11.

Wiem że na sierpniówki jest za wcześnie ale od razu założyłam już podwójny wątek :)
zapraszam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Znalazłam taki artykuł: http://www.ptmp.com.pl/kliniczna/tom43-3/KPG_433-13.pdf
"Wnioski
1. Zagrożenia związane z zamieszkaniem w dużych aglomeracjach
miejskich są obciążeniem powodującym
rodzenie dzieci z hipotrofią.
2. Ponad połowa badanej grupy żyje w złych warunkach
mieszkaniowych.
3. Badania nie potwierdziły zależności między niską masą
urodzeniową a wiekiem matki oraz jej stanem cywilnym.
4. Tak w rodzinie matek jak i ojców notujemy wiele chorób,
najczęstszymi są nadciśnienie i zaburzenia zwią-
zane z wydzielaniem hormonów.
5. Częściej dzieci z małą masą rodzą kobiety pracujące
w systemie zmianowym, dojeżdżające do pracy powyżej
60 minut, mające w czasie ciąży długi kontakt z
komputerem, pracujące fizycznie i narażone na hałas,
substancje szkodliwe chemicznie i niską temperaturę.
6. Dzieci z małą masą rodzą się o czasie, siłami natury.
7. Wiedza i wykształcenie jest istotnym determinantem
urodzenia dziecka z małą masą ciała.
8. Badania potwierdziły wpływ czynników kształtujących
środowisko pracy ciężarnej na urodzenie dziecka z hipotrofią
płodu."
Wychodzi na to, że stres, wysiłek i złe warunki w pracy matki mogą powodować niską masę urodzeniową dziecka.
Poza tym nadciśnienie, cukrzyca (zawsze myślałam, że powoduje dużą masę urodzeniową) i choroby tarczycy.

2450 g*

Dzięki pocieszylas mnie. W 1 ciąży kazali się nie martwić bo najwyżej urodzi się troszkę mniejsza...2540 g i 45 cm. Do tego problemy z utrzymaniem temperatury i 5 dni w inkubatorze :-( teraz tez każą się nie martwic ale nikt nie wytłumaczył jak to może wyglądać. Ehh zaczęłam juz 2 trymestr wiec może i waga ruszy ;-)

Tak samo łożysko i zwiększona ilość krwi w obiegu od II trym.
Sprawdziłam i we wszystkich tabelkach podają przyrost wagi dla I trym. maks 2-3 kg

Ja też na razie mam 3 kg na plusie. W pierwszej ciąży miałam 3 kg na plus dopiero w 20 tc i wszystko było ok, mała urodziła się z wagą 3850 g. W pierwszej ciąży rozmawiałam z lekarką o wadze i ona mówiła, że w pierwszym trymestrze można wcale nie przytyć albo nawet schudnąć i wszystko jest ok., bo tak naprawdę wzrost wagi w tym okresie to głównie tłuszczyk. Dziecko, a co za tym idzie macica i ilość wód płodowych zaczyna rosnąć znacząco dopiero od połowy ciąży. :)

Nigdy nie pomyślałam że będę się martwic tym.....ze nie tyje ;-) brzuch juz spory, z jedzeniem problem bo musze w siebie wpychac ale jem. Na początku przytyłam 3 kg a teraz jak schudłam tak się trzymam :-/ w 1 ciąży regularnie wymiotowalam wiec schudłam i potem duzo juz nie przytylam ale niestety odbiło się to na dziecku bo się urodziła malutka. Teraz nie wymiotuje i nie tyje. I dogodzić tu ciężarnej ;-)
A jak to wygląda u Was?

Cześć Dziewczyny!
U mnie wszystko w porządku, 3 dni temu wymiotowałam, bo mi makaron śmierdział :/ Takie uroki :)
Ponieważ już mi wyskoczył brzuszek (w pierwszej ciąży też miałam szybko) to postanowiłam się w pracy przyznać - same baby pracują, więc musiałam szybko uciąć spekulacje ;)
Tak jak w pierwszej ciąży, tak i w tej, moją główną dolegliwością są straszliwe bóle pleców. Rozmawiałam o tym z lekarzem i powiedział, że niestety jedynym rozwiązaniem są wizyty u fizjoterapeuty :( Czyli czeka mnie kilka bardzo trudnych miesięcy. Najtrudniej oczywiście w pracy :( Na szczęście wtedy przeszło niemal w dniu porodu ;)
Śniło mi się ostatnio, że to będzie dziewczynka, i że Hania :) Ciekawe czy się sprawdzi :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bylam u ginki. Wedlug niej sa dobre, tylko ja kiedys mialam kolke nerkowa i wiem ze osad, piasek, kamienie lubia powstac gdy ph jest wyzsze niz 6, oczywiscie to indywidualna sprawa i zalecila jedynie jesc zurawinke.
Ja mam termin 13-17.07...poki co w pracy nikt mnie nie pytal, nosze jeszcze normalne ubrania..choc wieczorami mam widoczny brzusio:-) .
Ygrex....zapewne wszystko bedzie dobrze:-)

Ja jeszcze jak musze to wcisne sie w jeansy ale juz bardzo cisna wiec staram sie nie nosic. Teraz to glownie ocieplane legginsy ciazowe. Wygodnie przede wszystkim. Za tydzien mam dopiero prenatalne i juz nie moge sie doczekac, zaczynam sie stresowac czy wszystko jest w porzadku...

Hej jak tam Wasze brzuszki? Widoczne już? U mnie od miesiąca juz tylko spodnie ciążowe (bo w zwykłych ciśnie ) i sukienki :-)

Hej dziewczyny, miałam wczoraj usg prenatalne - wszystko jest dobrze :-) maluch odkrecał się plecami i nie chciał pokazać kości nosowej ale trochę go "pogilgotalam" i pokazał profil :-) fajnie było zobaczyć jak fika. Starsza 3 latka cieszyła się ze ja usłyszał i do niej macha :-D jeszcze tylko wyniki krwi

A ten pusty pecherzyk który miałam na 1 usg jest do tej pory....dr nazwała go papierowym pęcherzykiem i powiedziała ze skoro jeszcze jest to była to ciąża bliźniacza tylko w bardzo wczesnym stadium przestała się rozwijać. Ale zdrowemu dziecku w żaden sposób to nie zagraża

Do klinicznej też mam chwilę, ale z tego co słyszałam to dr. Olszewska tam jest położna więc dlatego się zastanawiam nad tym szpitalem,ale opini oni nie słyszałam,też zbytnio nie wiem czym się kierować przy wyborze szpitala bo to moja pierwsza ciąża?

Właśnie sprawdziłam moje wyniki (które mam wpisane do karty ciąży jako prawidłowe) i ph też miałam 7, no ciężar trochę wyższy, bo 1,020.

Ja bym się nie martwiła na zapas. Normy dla kobiet w ciąży odbiegają często od standardowych. Lekarz na pewno zareaguje odpowiednio. Nie wiem na ile to wiarygodne, ale pierwsza z brzegu strona z google wskazała mi, że górna norma ph dla kobiet w ciąży to 7,8, a dolna ciężaru 1,005.

Też chodzę do Olszewskiej :) co do porodu mam ten sam problem. Zastanawiam się między zaspa a kliniczna co prawda jeszcze mnóstwo czasu. Pierwsze dziecko rodziłam na klinicznej i bardzo dobrze wspominam opieka super. Pojawiły się komplikacje przy porodzie ale czułam się bardzo bezpiecznie. Z lekarzami z zaspy miałam do czynienia teraz w sierpniu na ip przy poronieniu i kiepsko to wspominam. Ale opinie o porodach sa dobre wiec nie wiem.

Mam w tym roku 23lata. Ja chodzę do ginekologa koło Manhattanu,do dr.Olszewskiej, bardzo fajna ginekolog. Mam ją blisko mieszkania bo tylko 15 minut. Właśnie się zastanawiam czy rodzic na klinicznej czy na Zaspie,moja koleżanka 2 miesiące temu tam rodziła i bardzo poleca:)

Dziewczyny, odebralam wyniki morfologii i moczu. Morfologia ok, ale martwie sie tym drugim. Mam ph 7 i ciezar wlasciwy 1012:-( . zaczelam czytac net i sie przerazilam, mamnadzieje ze do czwartku wytrzymam, bo mam wizyte.

Chodzę na nfz w szpitalu zaspa do poradni, bo teraz tu mieszkam jeszcze blisko. Jak się przeprowadzę to zobaczę. Ja mam 26 lat a Ty? A gdzie prywatnie chodzisz?

Gratulacje! Mój mąż też marzy o chłopcu i ze względu na niego, też trzymam kciuki za chłopca, ale jak będzie dziewczynka, to też będę zadowolona :) Dzisiaj widziałam malucha, ma 2 cm, bije serduszko, więc jest wszystko ok.

Super:-) gratulacje:-) chlopcow to jakos szybko mozna podejrzec:-) fajnie tak trafic parke😃

Inne tematy z forum

białe blaty w kuchni (42 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was posiada białe blaty w kuchni, ładnie to wygląda, ale czy jest wygodne?

poszukiwany dobry ortopeda (22 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

Obniżenie /wypadanie macicy (1238 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...