mamy listopadowo- grudniowe cz 3

Listopad
Gagata 8.11
MamaMalejM 10.11
onaa156 13.11 córka
Madlenn69 13.11
zlota 13.11
ewelkaet 14.11
styczniowka82 15.11
Karotka 16.11
wiolka210 17/21.11 synek
Agam205 22.11
Dimis 19/22.11

Grudzień
cytrynowa 1.12
Chocolate 4.12
mamma(mia) 6.12
dorotek 6.12
alicjja73 10.12
victoria221 10.12
Jun87 12.12
iwonus.p 14.12
Oleczkaa 15.12
zosiasamosia 23.12
Juditt 26.12
anesia 26.12
Inka.ja 27.12
Ewkaa 27.12
Kajtka 28.12
slythia 28.12
Nina80 30.12

zgodnie z sugestią prosze nowy wątek :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamy listopadowo- grudniowe cz 3

Nina super:) a ja dzisiaj zobaczyłam delikatne plamki na bieliźnie poszłam do mojej gin i okazało się ze mam łożysko przodujace:( musze się oszczędzać podobno powinno się podnieść

włąsnie wróciłam z usg ....
przezierność karkowa 1,5mm, przegroda nosowa, wszytskie narządy na swoim miejscu, piekne paluszki, rączki nóżki.... ;-))))
Mega szczęśliwa
No i na 99% bedziemy mieć drugą córeczkę ;-))))))))))))))))

Faktycznie jakaś cisza u nas się zrobiła. Pewnie leniwy weekend;)
Dzisiaj za to pogoda dopisuje do serfowania po sieci:)
U nas maluszek coraz częsciej bryka:) Mąż się przytulił wczoraj do brzuszka i nagle zerwał się taki ożywiony z radością na twarzy, bo dostał kopniaczka w policzek:)

ja dzisiaj dwie wizyty mam:) ciekawe co u maluszka:)

faktycznie cisza nastała... mój M też dostał drobnostkę na dzień Taty i ciacho hehe

hej, ale tu dzisiaj ciszaaa
Moj mąż na pewno dostanie coś od córci. Ale jak byłam w ciąży to też przygotowałam mu jakoś niespodziankę. Myślę, że to miły gest nawet jeżeli Kropka siedzi jeszcze w brzuchu.

Oczywiście że dostanie,pewnie od każdego synka dużą czekoladę bo to taki słodki misiek jest :D A ode mnie pyszne ciasto ze szpinaku :D

Dzień dobry wszystkim mamom!
Jak zwykle obudziłam się przed 5tą na siku :/
Czy Wasi mężowie/partnerzy dostaną jutro jakąś niespodziankę? :)

oleczkaa zaraz będzie miał 15mcy :)
Też myślałam o podstawce, ale przy moim szogunie to się może nie sprawdzić.. nie pilnuję się, ręki nie da, nie patrzy gdzie idzie, może się zmieni za te kilka miesięcy, ale nie mam pewności...wolę go wsadzić do wózka i bezpiecznie przewieść z a do b niż pilnować żeby nie zszedł, a może będzie marudził, że go nóżki od stania bolą? To zima będzie, więc nie wiem jakie temperatury przy mrozach zawsze wcisnę w śpiwory oboje, a na podstawce co? No i na deszcz kupię folie na podwójny, na podstawce umoknie ;) No i nie wiem czy nie będzie drzemał w dzień, więc jak coś oboje w wózek i na spacer ;P

Hej wieczornie, w koncu chwila odpoczynku choć pewnie za 5 h córcia przyjdzie i powie mami ami, albo kupa, mami dzien....ahhhh marze aby pospac do 7.
A u nas w ogole dzisiaj nie padalo.
Dimis a ile ma starszak lat? Ja myslam o takiej podkladce co dziecko koze na niej stac ale hie wiem czy w praktyce to sie sprawwdza. Ide spac. Spokojnej nocy!

Mimo deszczowej pogody cisza ;)
Kurde przytyło mi się mocno, ale to przez to, że dalej żyje tylko na bułkach...
Plecy coraz mocniej dają o sobie znać... Do wizyty jeszczeee tyle czasu, a chciałabym zobaczyć co tam u maleństwa słychać :)
Poczyniłam zakup dla malucha - podwójne siedzisko do naszego stelaża w super cenie :)

Victoria a tak z ciekawości, to skąd pochodzisz?

Ja byłam teraz u Augustyniaka na polowkowym, i więcej nie pójdę do niego patrzAl się jakoś dziwnie na mnie i partnera i nie powiedział ani słowa! Raz się odezwał jak go pociągnelam za język no masakra

O kurka, ale się rozpisałyście;)))
Co do porodu to ja swój 1 poród miałam setki km stąd, bo to pierwsze dziecko i chciałam być blisko rodziny bo tu jestesmy bez rodziny, ale teraz wiem z czym to się je, więc zastanawiam się właśnie albo nad Zaspą albo Kliniczną...W sumie na Zaspę mam bliżej:))

A połówkowe chcę zrobić u Augustyniaka, tak jak robiłam 1 genetyczne, wtedy nie płaciłam a teraz 250 wizyta z USG 4d, byłyście może u niego?

Co do lekarza to byłam u Szczepańskiego w Polmedzie na NFZ bo zależało mi na tych badaniach i zamierzam już do niego chodzić bo przyjemny dr no i badania będzie wypisywał:)) tylko nie wiem, co zrobić teraz bo chodziłam od początku do tego w WCO ale badań dawał tyle co nic no i tak trochę ciągnęłam go za język, a teraz poszłam do Szczepańskiego i jestem zadowolona...czy dać sobie spokój z tym z WCO i zostać już przy tym Szczepańskim, skoro mi przypadł do gustu i z badaniami nie będzie bez problemu??pomijam te 2 wizyty prywatne co USG będę robiła jeszcze u innego...poradźcie, nie będzie lipy, że do tamtego już nie pójdę?

Mój synek ma teraz 5 lat i często się pytam czy będzie mi pomagał, czy będzie karmił itp. mówi, że jak mu pokażę to tak...dzisiaj sam się pytał kiedy się dzidzia urodzi i czy będzie ją karmił i przewijał jak mu pokażę bo on nie umie:))tak mnie to rozczuliło...:) też chcę go od początku zaangażować w pomoc, żeby czuł się potrzebny i ważny

Ja idę do deringa w pon tez juz się doczekać nie moge
Chociaż trochę wesele przesłania

Mloda dalej zajarana wizja niesienia obrączek
Trochę przeziębienie ja wzięło mam nadzieję że na katarze zostanie

Oleczkaa - pójdę do dr Małyjasiak, bo mam do niej najbliżej :) Gdyby ktoś się wybierał od końca czerwca do 07.07 jest na urlopie.
A na wizytę kolejną zdecydowałam się do dra Szczypka z Redłowa, przyjmuje w Wiczlinie.

Hej.
To prawda że miłość sie rozrasta miedzy dziećmi...
Ale u nas też pierwszy synek (wtedy 4lata) był jedynym wnuczkiem wiec ulubionemu dziadkowi troszeczke "przeszkadzał" na tulenie braciszka.Ale dziadek (mądry człowiek) najpierw starszego poprzytulał,pobawił sie,wypytał o wszystkie ważne rzeczy a potem pytał sie czy mogą isć zobaczyć braciszka jak śpi albo czy śpi i tak to sie przyjeło i Starszak przestał być zazdrosny...No my rodzice też wspólnie wszystko wykonywaliśmy,Starszy podawał co potrzebne,uciszał każdego i Młodszy braciszek zrobił sie ważną Osobą w całym domu.Jak sie budził to Starszy musiał pierwszy zobaczyć i rodziców zawołać...Zrobił sie taki strażnik :)
Wiecie co ale np. u naszych znajomych sytuacja była inna.Starszy syn zamknął sie w sobie,robił rzeczy na przekór i przez kilka tyg nie wchodził do pokoju w którym był dzidziuś...
Także chyba zależy od rodziców,rodziny jak wytłumaczą nowego członka rodziny...

Ja kiedy byłam po raz drugi w ciąży również nie wyobrażałam sobie jak mogę pokochać tak mocno drugie dziecko jak to pierwsze, wtedy jedyne i najważniejsze, ale to prawda kiedy zobaczy się to maleństwo ta miłość rozkłada się na dwoje, potem na troje itd z równą siłą. Jest to ciężko sobie wyobrazić ale na szczęście samo to przychodzi :)

Co do Doerina to powiedział że najlepiej robi się usg po 20tyg, wtedy wszystko najdokładniej widać. Jak już wcześniej pisałam ja byłam na zwykłej wizycie tzn na usg 2d i płaciłam 150zł, a usg 3d/4d kosztuje 260zł.
Wystarczy wpisać w google jego nazwisko i znajdziesz tam adres i cennik. Ja polecam i na pewno jeszcze się do niego wybiorę koło 26tyg, tak się umówiliśmy.

hejo

u nas dziś też nie ma weekendu jeszcze ;)

Nina, tym się w ogóle nie martw ;) Jak tylko pojawi się Twoje drugie dziecko, jak tylko weźmiesz je na ręce, tak Twoja miłość rozrośnie się w jednej chwili - też miałam takie same obawy przed drugą córką. U nas była różnica 5 lat.
Wydaje mi się nawet, że taka różnica 3 + pozwala starszemu dziecku zamiast zazdrości wyzwolić w sobie pokłady opiekuńczości, zaangażowania, troski...nawet dumy :)
Można tego starszaka całkowicie włączyć w nową sytuację, ba, nawet potrzeba - nic nie musisz szczególnego robić - po prostu pozwolić jej być z Wami, przy Was; przy kąpielach, przy karmieniu, przy pielęgnacji itd. Wszyscy razem będziecie uczyć się nowej sytuacji.

PS między moimi dziewczynami jest mocna więź ale ta między mną a starszą wcale się nie skurczyła - potrzebujemy czasu tylko dla siebie i trzeba go zawsze znaleźć.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

JA tez nie mogłam dziś spać, budziłam się w nocy i obudziłam się wcześnie rano i przewracałam się z boku na bok...
Jeszcze tylko weekend i genetyczne ;-)
Nie mogę już myśleć o niczym innym.... ;-)

Mamusie które mają już wiecej niż jedno dziecko, jak to jest jak pojawia się to drugie?
Wiecie, narazie moja córeczka jest naszym oczkiem w głowie, jest jedyną wnuczką, wiec z każdej strony jest rozpieszczana...czesto sie zastanawiam czy jestem w stanie pokochać kolejne dziecko tak mocmo jak ją, jak to rozwiązać aby żadne nie ucierpiało... jak to jest z Waszej strony jak pojawiło sie maleństwo, w jakim wieku było starsze?
Moja córeczka będzie miała skończone 4 latka, myślę że zaangażuje ją w kąpiele, przewijania itd aby czuła sie potrzebna, nadal chce mnieć z nią taki dobry kontakt boje sie troche :(

Inne tematy z forum

lek med Joanna Linde ABC Family Med Sopot (7 odpowiedzi)

Witam, może któraś z was ma jakieś opinie na temat pani doktor. Dzisiaj idę do niej z synem 4...

Badania prenatalne ! Kto miał ? (65 odpowiedzi)

We wtorek zrobiłam sobie badania prenatalne w 12 tygodniu ciąży. Tak żeby wydać kasę i uspokoić...

Przedszkole Centrum Inspiratio Gdynia - proszę o opinie (5 odpowiedzi)

Czy jakaś mama dawała tam swoje dziecko? Drogie Mamy, macie jakieś opinie?