atopowe zapalenie skóry...

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
mam pytanie do tych z was, które sprawdzały maluszki czy nie mają przypadkiem skazy białkowej

czy mogę to zrobić we własnym zakresie, prywatnie?
jakie badania muszę wykonać?

image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: atopowe zapalenie skóry...

wiem ze po krwi utajonej w kupce sprawdzasz czy dziecko ma alergie..u nas była krew a dokad jestem na diecie jej nie ma..ale dokładnie nie jestem pewna czy to wystarczy...

a mozna to sprawdzic w zwyklym laboratorium?

image

image

tak jak najbardziej..polecam laboratoria brussa np na startowej1-koszt wraz z badaniem ogolnym kału 32,50 PLN - na zaspie

Podobny koszt wykonania tego badania jest w laboratorium w szpitalu na Polankach

Diagnoza alergii pokarmowej opiera się na połączeniu danych z wywiadu klinicznego, wyników badań laboratoryjnych ( pomiary IgE swoistych - testy z krwi), testów skórnych i prób prowokacji pokarmami.

Występowanie krwi w kale (badanie kału na krew utajoną) stanowi o alergii pokarmowej. Po badaniu ogólnym kału można również stwierdzić występowanie alergii pokarmowej, ale nie znaczy to, że jest to alergia na białko mleka krowiego. Musisz wprowadzić dietę eliminacyjną (żmudne bo zaczynasz od diety bardzo ograniczonej w produkty i po tygodniu wprowadzasz pojedynczo następne, o ile nie będzie się nic działo, czyli jeżeli nie wystąpią bóle brzuszka, wysypka, ale w przypadku małych dzieci najbardziej miarodajne). Można zrobić testy z krwi (najlepiej na pojedyncze alergeny, ale w Laboratorium Bruss takowego nie robią, tylko na kilkanaście alergenów w tzw. panelach, co trochę kosztuje, ale nie jest już tak wiarygodne jak badanie pojedynczego alergenu). Testy skórne stosuje się w przypadku już starszych dzieci.

no to super, ale w moim przypadku to powinnam przez 6 tyg. pic wode i jesc suchy chleb zeby ewentualnie znikla wysypka a potem dopiero wprowadzac produkty...?

image

image

dziewczyny czy do alergologa poszlyscie prywatnie czy ze skierowania?

do kogo?
najlepiej w Gdańsku...

image

image

asia najpierw odstaw krowe i styka(no takich ewidentnych alergenów tez nie jedz) na jakies 1-2 tygodnie powinnas zauwazyc poprawe w tym czasie mozesz powtorzyc badanie na krew utajoną,jesli wynik bedzie ujemny(brak erytrocytów w kupce)to jestes w domku;P czyli mała ma skaze bialkową na białka mleka krowiego...jesli nadal bedzie krew a ty nie jadłas podstawowych alergenów to szukasz dalej..najlepiej pisz sobie co jadłas danego dnia wysypka pojawia sie min 2 godziny po zjedzeniu alergenu ilub max 72 godz wiec na prawde nie trudno to wyłapac później...chyba ze na maxa szalejesz z jedzeniem..ja mam super wyniki mimo takiej diety dosc restrykcyjnej wiec wystarczy z głową jesc i na prawde nie jest żle..codziennie jadam co innego bo wzazne aby diete mocno róznicowac....

Prywatnie

zajrzyj tutaj:
http://forum.trojmiasto.pl/read.php?f=16&i=48933&t=48852
http://forum.trojmiasto.pl/read.php?f=16&i=75901&t=37547

Zapisz się http://www.activeholidays.pl/metody-leczenia-atopowego-zapalenia-skory/ bardzo dobry specjalista.

jak najszybciej udaj się do specjalisty http://www.activeholidays.pl/metody-leczenia-atopowego-zapalenia-skory/ bardzo dobry fachowiec.

Inne tematy z forum

Życie w Anglii- jak to teraz wygląda ? (64 odpowiedzi)

Mam pytanie do forumek, które postanowiły wyprowadzić się z naszego pięknego Kraju i żyją w...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (10 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

Nienawidzę gotować (177 odpowiedzi)

Może którąs z mam ma podobny problem i wypowie się jak sobie z tym radzi? :) Ja nienawidzę...