roczne dziecko- zachowanie
Czytałam, szukałam, ale chyba nie znalazłam tego, co chcę. Powiedzcie mi proszę, jak wygląda Wasz dzień z rocznym maluszkiem. Co potrafią Wasze dzieci. Moja córcia ma dokładnie 1 rok, jestem z nią w domu, śpi w dzień 3 godz., wychodzimy na spacery, ale chyba mam wyrzuty sumienia, że za mało się z nią bawię, może za mało ją uczę... Wiem, każde dziecko jest inne. Lena od początku była bardzo samodzielna, zasypia sama, w krzesełku do karmienia je sama prawie wszystkie posiłki, najchętniej bawi się sama, ale nie chodzi o to, że jest sama fizycznie, bo przecież wszystkie posiłki jemy razem w kuchni, bawi się sama, a my jesteśmy obok, rozmawiam z nią, biorę ja wszędzie, nawet do piwnicy, bo uwielbiam jak jest ze mną, a wiem, że nawet idąc schodami czegoś się nauczy. Po prostu jakoś mało się z nią bawię zabawkami, może czasami się zamyślę i wtedy łapię się na tym, że panuje cisza: ona swoje, ja swoje. Robi papa, daje buźki, potrafi pogłaskać psa, pokazać gdzie ma uszy, robi ręce do góry jak ją przebieram, pokazuje jaka jest duzi, kosi kosi, wie co znaczy nie wolno, zamknij, zostaw, gorące, jak poproszę, żeby się ze mną podzieliła to się dzieli, wie gdzie schowała smoczek, jak porozrzuca wszystkie pampersy to po chwili wszystkie układa, fajnie tańczy, przynosi telefon, zeby zadzwonić do taty, mówi mama i tata, ale za to nie wie gdzie ma oczko, nosek, gdzie jest na obrazku zwierzątko (czasami jej się uda)... Powiedzcie proszę, co potrafią Wasze bąbelki, jak spędzacie z nimi czas i jaki jest w ogóle Wasz stosunek do Maluszka: czy jesteście całkowicie oddane w każdej sytuacji dziecku, czy raczej nie ulegacie wszystkim zachciankom, jak dziecko tupnie nogą i wola: mamo chodz tu natychmiast. Pozdrawiam