rekrutacja nabór do przedszkoli państowych na rok 2012/2013

witam zachęcam do pisania na temat rewkrutacji na sezon 2012/2013 do przedkoli jak coś wiecie dajcie znać
ja jestem z przymorza się chętnie poznam opinie na temat tutejszych przedszkoli
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Panie Ponury,

"Jestem z Gdańska", jakoś mnie nie przekonujesz. Mamy powiedzmy 50 dzieci, których rodzice pracują, a miejsc w danej placówce np. 30. I co system daje za podstawę przyjęcia? Kolejność zgłoszeń? Wszyscy rodzice pracują, mają kwity. I co? Przyjęte 30 dzieci, bo wujkowe, znajomi?!

Nie rozumiem tego. A zeszyty namierzyłem już w trzech przedszkolach gdyńskich. To dopiero chore. Jak w PRL`u.

Proszę napisz mi, jakie są kryteria przyjęcia dzieci rodziców pracujących. Bombonierka z LIDLA nie wystarczy. Conajmniej z ROSSMANNA hehe.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

http://www.gdansk.pl/edukacja,1186,20953.html dzień otwarty
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Trochę wyobraźni w drugą stronę, poproszę.

Jeśli w ogóle (!) są dni otwarte, to w wakacje. Powinny być przed rekrutacją, aby kazdy rodzic mógł zdecydować, do którego przedszkola chce posłać dziecko. Nawet zanim oddam samochód do warsztatu, to przynajmniej zaglądam tam przez bramę, a tutaj nie o "grata" chodzi.

Moje dziecko poszło właśnie do sporego, prywatnego przedszkola i uwaga! uwaga! dyrekcja i opiekunki jakoś miała czas na rozmowy i pokazywanie sal.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Panie Ponury,

odwołanie składa się u dyrektora placówki i jest to początek i koniec procedury odwoławczej.
Rodzice samotnie wychowujący dziecko zobowiązani są do dostarczenia dokumentów potwierdzających ten fakt- tzn.aktu urodzenia dziecka , rodzica, ewentualnego wyroku sądu o rozwodzie.Nie jest tak, że wierzy się "na słowo".Rodzice pracujący muszą dostarczyć zaświadczenie z pracy.Nieprawdą jest, że istnieją "zeszyty, układy"- na pewno nie w Gdańsku, gdzie cała rekrutacja przeprowadzana jest elektronicznie, system oblicza "punkty", a każdy rodzic może uzyskać informację, dlaczego dziecko się do placówki nie dostało- ile dzieci starało się o przyjęcie, ile punktów dziecko "uzyskało", czy znajduje się na liście rezerwowej i na którym miejscu. Wszystko to jest do sprawdzenia.
I jeszcze do wszystkich mam, które chciałyby uskuteczniać wizytację przedszkoli- oglądać sale, zabawki , nauczycielki... Proszę sobie wyobrazić sytuację, w której o przyjęcie do przedszkola ubiega się 150 dzieci.I Ci wszyscy rodzice codziennie przez przynajmniej miesiąc plączą się po placówce, zadają dziesiątki - wiele razy absurdalnych- pytań. Ani dyrektor, a tym bardziej nauczyciele nie mają na to czasu.
Trochę wyobraźni i zaufania życzę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: rekrutacja nabór do przedszkoli państowych na rok 2012/2013

http://www.gdansk.pl/edukacja,1004,21134.html to informacja z dziś :)
Elektroniczna rekrutacja do gdańskich przedszkoli zostanie przeprowadzona w kwietniu 2012 roku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Podobno dopiero w połowie kwietnia będzie ogłoszona rekrutacja w Gdyni? UM - Wydział Edukacji jak rozumiem ogłasza?

http://www.gdynia.pl/urzad/wydzialy/info/3928_.html

Jak wygląda droga odwoławcza od decyzji odmowy przyjęcia berbecia? Czy to decyzja administracyjna?

Samorządowe Kolegium Odwoławcze czy od razu Wojewódzki Sąd Administracyjny?

Kryteria jak usłyszałem są niejasne, uznaniowe. Bo niby wszystkie dzieci mają równe szanse. Funkcjonują jak zwykle układy, zeszyty itd.
Jak zwykle.

Jak weryfikują tzw. rodziców samotnie wychowujących dzieci? Przecież w przypadku konkubinatu to poświadczenie nieprawdy w tym wniosku, zawiadomienie na policję i można łatwo sprawdzić śledczo jak wygląda PIT w US, co mówi spółdzielnia, sąsiedzi, kto mieszka z dzieckiem itd.

http://www.rp.pl/artykul/757916,823909-Sady-kwestionuja-oplaty-za-przedszkola.html fajny art na temat pobierania oplat za godz kiedy dziecka nie ma w przedszkolu - moze ktos pojdzie po rozum do glowy

Moja siostra mówiła właśnie,że 16 jest zła bo jej koleżanki córke jak nie chciała spać to zamykali ją w pomieszczeniu z miotłami i jeszcze ktoś tam ze znajomych miał złe doświadczenia.Natomiast w 58 jest ok i większość tam daje dzieci.

Ale caroca ma dzieci w 16 więc widocznie coś się zmieniło pewnie te panie już tam nie pracują.

warto popytac rodzicow ktorzy tam maja dzieci - dyrektorki zawsze beda zachwalac dane przedszkole ;)

hej no wlasnie tylko dni adaptacyjne raz w wczerwcu i 29 lub 30 sierpnia przynajmniej tak było w zeszlym roku na przymorzu
my z mężem poprostu idziemy w marcu do 4 przedszkoli i sie popytamy dyrektorek co i jak w przedszkolu i czy możemy się rozejrzeć tak po ludzku
mam nadzieje ze wpuszczą i pokażą

ja za 2 dzieci z platnym dodatkowao tancem i angielskim place kolo 870 zl

WITAJCIE przedszkole platne 2.70 za godziny powyzej 5h ktore gwarantuje panstwo plus wyzywienie okolo 5-6zł dziennie

Ile teraz kosztuje przedszkole państwowe? Czesne plus wyżywienie? I jak jest z zerówką przedszkolną? Też jest płatna?

u nas dni otwarte - albo inaczej takie przystosowujace byly wylaczni e dla dzieci ktore sie dostaly - takie dni byly na koniec czerwca

maaddaa - dziecko musi miec rocznikowo 3 lata, to bedzie napewno napisane podczas rekrutacji elektronicznej. moi synowie obaj sa z pazdziernika i w chwili skladania wnioskow mieli po 2,5 roku.
dni otwartych nie bylo w przedszkolu, ale ja bylam w obu porozmawiac z paniami dyrektorkami. tylko w 16 oprowadzila mnie i pokazala wszystkie pomieszczenia, miala dla mnie czas i cierpliwie odpowiedziala na moje pytania i watpliwosci.
byly natomiast po 3 dni adaptacji pod koniec sierpnia (z rodzicami).

ale ciekawa jestem o ktorym przedszkolu pisala Kjopka

Caroca dziękuje oto mi chodziło bo też o tym przedszkolu myślałam mam tylko pytanie czy dziecko, które stara się o przedszkole w chwili zapisu czyli np w marcu musi już mieć ukończone 3 latka mój synek kończy w czerwcu.A jeszcze mam pytanie czy są jakieś dni otwarte w przedszkolu?
Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

WWW.PJLL.PL

Gdańsk Wrzeszcz
ul. Uphagena 10

Zapraszamy

Gdańsk Wrzeszcz

http://www.pjll.pl Zapraszam

Moja siostra jak była oglądać przedszkola to właśnie tam które ma złą opinie to mały na samym wejściu ryczał i chciał z tamtąd iść a w drugim ok.

mada - moi synowie chodza do 16 (na przeciwko Pasanilu). dostalismy sie bez problemu, ale oboje pracowalismy z mezem, zadnych innych dodatkowych punktow nie mielismy. W tym samym roku syn mojej kolezanki sie nie dostal, dopiero jak zwolnilo sie miejsce, to z listy rezerwowej sie dostal.
ja jestem bardzo zadowolona z przedszkola, panie sa bardzo sympatyczne, dzieci je lubia, zawsze maja czas dla rodzicow, przekazuja swoje spostrzerzenia dot. dzieci.
sa zajecia dodatkowe: angielski, karate, tance, muzyczno-plastyczne, logopedia.
jesli chodzi o jedzenie, to moi chlopcy nie narzekaja, mowia, ze jest dobre, a na dowod tego mam slowa pan, ze chlopaki ladnie jedza.
jak bedziesz miala jakies pytania, to pisz.

Inne tematy z forum

jakie perfumy polecacie? (63 odpowiedzi)

Chcialabym sprobowac czegos nowego, bardzo lubie zapachy cytrusowe, swieze, ale i konwalie....

macierzyństwo zamiast "kariery" (61 odpowiedzi)

Tak sie zastanawiam...czy jest tu jakaś mama, która wybrała tą drogę? Bo ja zawsze myślałam,...

Czy terapia małżeńska ma sens? (27 odpowiedzi)

Do terapeuty poszłam sama w kiepskim stanie psychicznym. Mam małżeński kryzys, kolejny. Mam dość....