ja co prawda nie pieklam, bo moja mama to robila, ale za to wrobila mnie w dekorowanie. 5 godzin (nie za jednym razem ;) ) i wyszlo mniej wiecej tak:
lukier zrobilam z cukry pudru i wody + barwniki spozywcze. tylko trzeba zrobic naprawde gesty bo sie rozmazuje.
Ja zrobiłam zdobienia na pierniczkach gotowym lukrem w tubce Dr. Oetkera. Ma 4 różne końcówki do zdobienia. Cena w Makro 5,50zł. Przed rozpoczęciem zdobienia tubkę trzeba podgrzać w dłoni lub w ciepłej wodzie. Najlepsze efekty wyszły tą najmiejszą końcówką. Polecam i życzę udanej zabawy!
My upiekliśmy w tym roku ciemne mocno i beżowe- dekorowałam lukrem.
Kupiłam gotowy-taki sobie-potem swojski-napełniałam strzykawkę i dekorowałam.
Miałam kolorowe posypki, ale już mi się nie chciało.
Powiesiłam na złotych delikatnych drucikach.
ja dekorowalam lukrem - bialko i szklanka cukru pudru, zmiksowac :)
mozna dodac lyzeczka kako lub kurkumy dla koloru, ale mi najbardziej podoba sie ten bialy :)
A potem rozne posypki na to :)
Lubie wlasnie takie swojskie! :)
ja w tym roku dekorowałam pierniczki na rozne sposoby:
- za pomoca strzykawki biala i ciemna czekolada (idealne do wzorkow)
- lukier plastyczny (najlepszy do wiekszych powierzchni oraz recznie robionych ozdob tj. listki ostrokrzewu)
- pisaki
Ja używam gotowy lukier z saszetki i pisaki cukrowe dr. oetkera,
w tym roku kupiłam też gotowe perełki cukrowe, bardzo ładnie wyglądają na pierniczkach
Majeczko ( :) ) oj jeszcze wielu rzeczy o mnie nie wiesz:):):) a Panią Kulkę mam w... głębokim poważaniu więc proszę w ogóle nie wypowiadać jej imienia/nazwiska/przezwiska/inicjałów przy mnie :):):)