Rozliczenie za prąd

czy ktoś wie, czy po podłączeniu prądu przez Energę, będziemy się rozliczać z 7 Niebem za zużyty ich budowlany prąd?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Rozliczenie za prąd

My nie zamierzamy. nawet nie wiem gdzie te liczniki są. żadnego protokołu nie podpisałem, także nie mają podstaw do ściągania ode mnie kasy

"podliczniki" były swego czasu montowane w miejscu, gdzie mają być docelowe, w skrzynce z bezpiecznikami. Widać nie wszystkim je montowano, niemniej, zakładam, że skoro one już tam są i liczą, a zgodnie z instrukcją przesłaną mailem i listem, należy być przy demontażu, to 7 Niebo, będzie chciało zapłaty za zużyty prąd... więc pierwsze priomo: jaka stawka?
a drugie primo: dlaczego?

w protokole odbioru było że przy montażu licznika będzie sporządzony protokół odbioru. My takiego protokołu nie mamy, więc nie powinni chcieć od nas kasy. a jak będzie to zobaczymy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

przy odbiorze powinien być spisany odbiór liczników ze zużyciem przez dewelopera za które on płaci , a od tego stanu za resztę płaci już właściciel nieruchomości trzeba po prostu przypilnować aby odbyło się to po skończeniu prac przez dewelopera

więc żebym zrozumiał... odebrałem dom, w którym (jak w każdym innym) nie było podłączenia do sieci z Energii. korzystałem więc z "prowizorycznej sieci" jak to określono ładnie w mailu. Po podpisaniu wszystkich dokumentów (zaznaczono że brak jest licznika na prąd), po pewnym czasie (parę miesięcy) podłączono mi podlicznik, który zmierzył ilość prądu budowlanego jaką zużyłem.

Czy jest jakiś przepis, który mówi, że muszę za to zapłacić? i po jakich stawkach? przecież to nie moja wina że Energa tak się z jakichś powodów opóźniła z podłączaniem skrzynek. gdyby podłączenie nastąpiło na 2 tygodnie po podpisaniu dokumentu przejęcia budynku pewnie nikt by się nie przyczepił, ale ja zużywam prąd budowlany od prawie roku, a wiem, że są tacy co mieszkają dłużej, więc zrozumiałe jest to, że 7 Niebo chciałoby kasę za to... czy jednak jest jakiś formalny przymus czy zwyczajnie dżentelmeńska umowa?

tego to nie wiem ja piszę z doświadczenia z normalnym deweloperem który założył liczniki z energii przed oddaniem ich kupującemu. W waszym przypadku tak na prawdę należałoby się poradzić chyba radcy prawnego bo w sumie na jakiej podstawie mają wam naliczyć te opłaty skoro nie było licznika , a z drugiej strony mimo wszytko czytając choć wyrywkowo posty o 7 niebie trzeba założyć nie dadzą sobie tych pieniędzy przepuścić i jakoś są zabezpieczeni

u innego dewelopera w Baninie czekalismy na liczniki wszelkie i w trakcie podpisania odbiiioru domu mielismy wszystkie stany liczników wypisane podpisane przez dewwelopera i przy zakładaniu umów z energą/pgnig/wodą/ podawalismy te stany i my płacilismy tylko za nasze zużycie. o reszte scigają dew.

przy podpisaniu protokołu odbioru domu mieliśmy adnotację o braku liczników była też tam wzmianka o tym,że deweloper może założyć podliczniki. P. Marcin mówił nam o tym i my się na to zgodziliśmy. Swoją drogą nie wiem o co chodzi z tym prądem i dlaczego na docelowe podłączenie czekaliśmy ponad rok i nawet jeśli są podliczniki (a są ) to dlaczego 7 Niebo nie wystawiało rachunków np. co miesiąc ?

Jola, w tymze protokole odbioru jest informacja, ze przy zakladaniu licznika bedzie spisany protokol z jego stanem. Podpisywalas taki? My nie, wiec nie rozumiem na jakiej podstawie oni chca naliczac mi oplaty? Moze na tych licznikach byl stan poczatkowy inny niz 0?

stan inny niż zero to raz, ale ja w protokole mam po prostu napisane "brak licznika energii elektrycznej", po jakimś czasie założono mi podlicznik, a w mailu jest wyraźnie napisane, że jest to instalacja prowizoryczna. dlaczego więc mam płacić za prowizorkę ?

Drogi prosty czlowieku w Polsce kazdy dom zgodnie z prawem musi byc podlaczony do monopolu panstwowego zwanego akcyza za prad elektryczny , nie ma pradu nie ma w mysl prawa bud. domu
Wiec aby mogl sie wprowadzic taki ignorant jak ty deweloper podlaczyl ci prad abys nie musial sie tlumaczyc czemu od strony formalnej mieszkasz w Szopie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

To jest śmiechu warte , najpierw wszyscy ciągną prąd i nie pytają się skąd on jest , ale jak trzeba zapłacić to wielkie oburzenie i pretensje i kombinacje typowo cwaniackie , ludzie honoru nie macie - zenada
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

KL nie ty będziesz mnie uczył Honoru. Najwyraźniej nie znasz tematu więc się nie wtrącaj.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Znam temat bo mam dom na rodzinnym i tez mam do zaplaty rachunek
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zgadzam się z KL...

Skoro każdy z nas zużył x ilość prądu, dostaje rozliczenie z którego wynika realna miesięczna ilość zużytego prądu, np. za 80 zł, to jest to uczciwie postawiona sprawa. Tym bardziej że przeliczenie prądu z budowlanego na zwykły jest bardziej korzystne, niż to widnieje na stronie ENERGI.

Inna sprawa jest ze czekanie ponad 1,5 roku na podłączenie "indywidualnego" prądu woła o pomstę do nieba (niekoniecznie siódmego ;))

W idealnym świecie dostalibyśmy mieszkania/domy wraz ze wszystkimi podłączeniami bez niedoróbek i byłoby piknie.
A teraz trzeba po prostu zapłacić za zużyty prąd. I już.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

Imperium-Auto Salon (10 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....

Fotowoltaika problem (47 odpowiedzi)

Witam mam instalacje od 2 lat z tego co widzę w słoneczny dzień invertery siadają bo są za...

Aparat ortodontyczny (10 odpowiedzi)

Witam, chciałabym założyć aparat na zęby. W Baninie to chyba tylko dr Kamila Bubeła, czy jakieś...