Światłowód pominięte domy na ulicy

Czy ktoś ma taką samą sytuacje jak u nas na ul. Miodowej? Kopią i kładą przewody na ulicy a połowa domu jest pominięta. Zna ktoś powód? Dzwoniłem wszędzie ale każdy umywa ręce i przekierowuje do następnej firmy. Wykonawca do Urzędu Gminy, Urząd Gminy do Orange a Orange do wykonawcy. Jakaś paranoja nikt nic nie wie.
Chyba będziemy musieli sami później przez ogródki od sąsiadów kopać. Jakie to typowe dla naszej Gminy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Światłowód pominięte domy na ulicy

Miało być połowa domów a nie domu. Sorki za błąd. Na całej ulicy według moich obliczeń 6 bliźniaków jest całkowicie ominięto.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak z tych pominiętych 6 bliźniaków wszyscy chętni to najbliższy lokalny dostawca zaprasza, dziś technicznie nie jest już dużym problemem dosłać kilkaset Mb/s z odległości kilkuset metrów.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niestety, ale dla was nie wystarczy..
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

A co do tego gmina?? Przecież to projekt firmy orange. Gmina nie ma nic do tego...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

jak kopali to podszedlem do kierownika z dobrą falszką i do mnie też dokopali.
trzeba bylo zagadac, a tak to nastepna inwestycja za 7-8 lat z tego co slyszalem
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Hahaha dobra bzdura. Ciekawe czy ktos uwierzy
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ale żeś się obudził.... Od pół roku wiadomo kogo podłączą... :-P

a czy nie jest tak, że podłączają osoby które wystąpiły od przyłączenie, a nie przyłączają tych co nie?
na jakiej podstawie ktoś miał zakładać że każdy dom ma być podłączony? pewnie później będzie możliwość włączenia..

w świecie przyłączy i wolności osobistej tak juz jest że energa bez wniosku o przyłączenie Cie nie przyłączy, byłbyś zwolennikiem radia to byś narzekał że Ci światłowodem ogród niszczą....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Podłączają tych, którzy złożyli wniosek jakiś czas temu. Projekt budowlany został złożony i zatwierdzony dla konkretnych adresów.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie przypominam sobie abym składał jakikolwiek wniosek, a przyłącze jest robione.

Lista adresów jest ustalana odgórnie, tam gdzie wg Ministerstwa Cyfryzacji jest konieczna interwencja ze środków publicznych bo nie ma co najmniej 30 Mb/s. To nie ma zastąpić innych dostawców Internetu, jedynie dostarczyć go tam gdzie tego nie zrobili i nie planują w ciągu 3 lat (znowu, według ministerstwa). Tak to wygląda w teorii, z tym planowaniem to jest tak że co jakiś czas pytają operatorów o plany inwestycyjne i urzędnik uznaniowo ocenia czy te plany są wiarygodne (nie ma jasnych kryteriów co jest wiarygodne a co nie - poza oczywiście odpowiednim wyciągiem z banku, najlepiej jakieś parę milionów na inwestycje 3 lata do przodu). Te środki unijne nie biorą się znikąd od jakiegoś dobrego wujka czy bogatej cioci, tylko wszyscy się na to składamy w podatkach.

Tak z ciekawości - ile razy coś innego zahaczyli?
Bo u nas na Wesołej zaliczyli:
1. Przerwanie kabla z internetem na samym początku na rogu z Księżycową (2 dni bez neta)
2. Przerwanie kabla z prądem (stopniowo po 1 fazie rozwalali - w niedzielę!)
3. Zmiażdżenie rury z gazem
4. Przerwanie rury z gazem w innym miejscu
5. Chyba jeszcze raz przerwanie rury z gazem, bo tego samego dnia drugi raz ekipa od gazu przyjechała

Jak słoń w składzie porcelany.

Ilość słupków nie równa sie liczbie podłączeń. Na razie jest kabel główny, jak ruszą z ofertą, to podłączą więcej osób, osobnym kablem już.

Jestem na Miodowej kilka miesięcy i niestety nie wiem czy poprzedni właściciel coś podpisywał. Dlatego jestem zdziwiony zaistniałą sytuacją. Dziwne też dla mnie jest to, że nie podłączają każdego biorąc pod uwagę fakt, że i tak kopią a przecież to jest najdroższym elementem inwestycji, kabel to już małe piwo.
Wydaje mi się również, że większość chyba raczej chce mieć światłowód. Chociaż z drugiej strony kto wie!
Zawsze można będzie kopać kolejny raz jak to często spotykamy na naszych drogach. Z tą różnicą, że u nas nie ma asfaltów i kilka płyt podnieś zawsze łatwiej.

Masz racje - wydaje ci się

Już Ci tłumaczę bo tak samo nie rozumiałem i postanowiłem popytać u źródła. Ten światłowód to projekt ministerstwa cyfryzacji za kasę unijną. Samo ministerstwo już nie istnieje ,o chęć przyłączenia pytali dobre kilka lat temu .Zrobili projekt i teraz muszą kopać wg niego .Nie ważne ze przez te kilka lata pobudowało się w każdym miejscu dużo nowych domów i sensownie było by przed kopaniem zrobić aktualizacje .Tu jest jak w "Alternatywy 4 ",tak jest na projekcie i tak robimy a potem możeeee znów będziemy kopać. Jak zapytałem szefa ekipy czy może od razu do mnie podciągnąć kabel bo składam papiery do Orange ( to oni są wykonawcą) ze jestem zainteresowany to Pan powiedział -1000 zł z 5m przekopu.....Wiec pozostaje czekać, oni skończą jak jest w projekcie a potem znów wezmą ekipę i znów zapłacą i znów rozkopią choć w Bani nie nic nie jest pewne. Jeśli jesteś zainteresowany musisz złożyć w jakimkolwiek salonie Orange wniosek
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

A więc to tak. Dzięki za info.

Hehe ja też rozmawiałem z jakimś kierownikiem z Ukrainy i też mi powiedział, że za 1000zł to mi podciągnie kable.
Tylko, że nawet jakbym zapłacił to i tak żadnych gwarancji tak naprawdę bym nie miał. Wrzucili by mi jakiś kabel w rurę i tyle a czy ktoś to kiedyś podłączy?
Ale przyznam, że się zastanawiałem bo z sąsiadem na pół miało być.
Popieram to naprawdę historia się dzieje jak na Alternatywy. Nic tylko trzeba do Anioła zgłosić :-)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zamiast do Anioła warto zgłosić się do obecnego dostawcy Internetu (też na A) i powiedzieć że potrzebujecie z sąsiadami lepszego Internetu i możecie za to dopłacić. Standardowo jest tanio (tak chce większość), ale da się też dobrze. A jeśli chętnych sąsiadów będzie więcej - może się okazać że będzie i dobrze i tanio :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

Inne tematy z forum

Imperium-Auto Salon (11 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....

Aparat ortodontyczny (10 odpowiedzi)

Witam, chciałabym założyć aparat na zęby. W Baninie to chyba tylko dr Kamila Bubeła, czy jakieś...

Rehabilitacja, gabinety lekarskie (22 odpowiedzi)

Cześć, zwracam się do was z zapytaniem, co myślicie na temat powstania prywatnej placówki...