deklaracja o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi

Czy ktoś orientuje się dlaczego zachodzi nagle potrzeba wypełnienia ponownie deklaracji o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi?

Zgodnie z punktem 8 "W przypadku uchwalenia nowej stawki opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi, wójt, burmistrz lub prezydent miasta zawiadamia właściciela nieruchomości o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi wyliczonej jako iloczyn nowej stawki opłaty i danych podanych w deklaracji. W takim przypadku właściciel nieruchomości nie jest obowiązany do złożenia nowej deklaracji i uiszcza opłatę za gospodarowanie odpadami komunalnymi w wysokości podanej w zawiadomieniu." (https://www.zukowo.pl/Sposob_skladania_deklaracji,76#sub_mid)

W poprzednich latach przy zmianie stawki gospodarstwa 1,2 czy 3 osobowe nie musiały składać ponownie deklaracji (tylko dla gospodarstw powyżej 3 osób kwota do zapłaty nie była iloczynem stawki i liczby mieszkańców), co widać na Ogłoszenie - nowe stawki 2019 (nieaktualne) dostępne pod adresem https://www.zukowo.pl/files/others/ogloszeniexnowe_stawki.pdf

U mnie nic się nie zmieniło i szczerze mówiąc nie chce mi się fatygować i spisywać jezcze raz deklaracji...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli masz profil zaufany to nie musisz nigdzie iść - deklaracja jest dostępna na ePUAP.

A dlaczego jest taka konieczność, to nie mam pojęcia. Wypełniłem, żeby nie kopać się z koniem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bo masz się zdeklarować, czy produkujesz bio odpady czy sam to w swoim kompostowniku ogarniesz.
A generalnie walenie w tyłek, bo podwyżka dość znacząca. Ze zdaje się 92 zł do 116 zł. Czyli ponad 26% więcej trzeba płacić.
Co tak nagle podrożało? Bo zdaje się inflacja nie wynosi jeszcze 13% rocznie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja nic nie wypełniam i dalej płacę starą stawkę. Nie dostałem żadnego oficjalnego pisma.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie tylko Ty. Ten UG ma filozofię że skoro wrzuci post na FB, albo na stronie gminy to KAŻDY mieszkaniec gminy ma wiedzieć. nie muszą powiadamiać nas o decyzjach, będą je egzekwować.
W głębokim poważaniu mają obowiązujące ich obowiązki. Obywatel ma się później gimnastykować.
Więc czekam aż Urząd zacznie mnie poganiać za niezłożenie jakiś papierów. W ramach "relaksu" kolejny raz spotkam się z nimi w sądzie.
Może kiedyś, po paru przegranych sprawach, dotrze do nich że prawo obowiązuje obie strony.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Do mnie sam Sołtys przyniósł informację o podwyżce w kopercie z potwierdzeniem odbioru. Powiadamiają zatem również bardziej oficjalną drogą niż Facebook.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja dostałem listem poleconym, może jak ludzie nie są zameldowani, a w ewidencji gruntu jakieś niedziałające adresy to i powiadomienia nie dochodzą....

wprowadzono to uchwałą rady gminy. takowa została opublikowana na bipie, więc uważa się za doręczoną. Każdy ma obowiązek stosować to co opublikowano, a to że się tego nie czyta to problem podatnika i tyle w temacie. Gmina si e wręcz cieszy, bo odsetki karne naliczy :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie, nie uważa się za doręczoną.

Hmm... pomijając fakt że wpis ten jest bzdurą w świetle obowiązującego prawa, to nieskromnie napiszę że już w paru sprawach WSA w Gdańsku, swoimi wyrokami potwierdziło że takie podejście gmin do (nie)informowania swoich obywateli jest niezgodne z prawem.
Ba! Nawet właściciel nieruchomości, której ten obowiązek dotyczy, nie musi mieszkać w niej/być zameldowany. A i tak musi otrzymać decyzję i gmina musi mieć potwierdzenie otrzymania jej.
Ale cóż: Strona przegrana pokrywa koszty takich "zabaw". Więc czas zaopatrzyć się w popcorn i czekać na to jak UG Żukowo znów z pieniędzy podatników pokrywa koszty niedopełnienia swoich obowiązków.
Miłego dnia :)

Ja tylko dodam, że jak ktoś kupuje pojemniki to pilnujcie kolorów w zawiadomieniu jest bardzo ważna informacja, że chyba od lipca 2022 muszą być właściwe kolory tj żółty plastiki, zielony szkło - a nie mix kolorów pojemników - nie ma nic o tym, ze są dobrze opisane kolory mają być!

Jak LGBT wejdzie mocniej, to jedynym słusznym będzie pojemnik w kolory tęczy.
Na to liczę przed 2022 :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

jaki piec wybrać do domu? (99 odpowiedzi)

Witam Proszę o podpowiedź jaki piec gazowy wybrać do domu - ( bliźniak o pow. całkowitej 140m2...

Imperium-Auto Salon (11 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....

Ozonowanie domu (14 odpowiedzi)

Witam wszystkich.Moje dziecko ma alergię i lekarz doradził mi aby co jakiś czas przeprowadzać...