skrzyżowania

Witam.
Trochę się dzisiaj zdziwiłem bo o mały włos skasował bym auto.
Mianowicie jadąc Rolniczą wykonując skręt w prawo w ulicę Pszenną wymuszono na mnie pierwszeństwo.
Z tego co mi wiadomo to jest skrzyżowanie równorzędne i ja byłem na pierwszeństwie.Czy w Baninie nikt nie przestrzega kodeksu drogowego?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: skrzyżowania

a czy to nie jest tak , że droga utwardzona ma pierwszeństwo? tzn . nie chcę się kłócić , ale tak mi się tu zawsze wydawało , i też szczerze mówiac nie ustępuję pierwszeństwa tym wyjeżdżającym z prawej...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

.. chociaż , chyba jednak to Ty masz rację . Raz ,że zimą nie widać , która jest utwardzona , dwa co jak obie są utwardzone...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

jeśli nie ma znaków "ustąp pierwszeństwa" czy "droga z pierwszeństwem przejazdu" to znaczy że skrzyżowania są równorzędne czyli obowiązuje zasada prawej strony.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Oczywiście że nie. Dobrze było napisane o drogach utwardzanych i nieutwardzanych. Tylko przy takim dbaniu o drogi, to trzeba przed skrzyżowaniem się zatrzymać obejrzeć drogę, odkopać ją czy tam nie ma płyt albo czegoś i dopiero podjąć decyzję o tym która ma pierwszeństwo :)

Powinni poustawiać znaki i tyle, a na razie jest walka, bo tu droga osiedlowa, tam nieutwardzona i tyle..
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kłania się powtórka ze znajomości przepisów ruchu drogowego. Proszę sobie powtórzyć co oznacza termin skrzyżowanie, a do tego czasu pamiętaj, że obowiązuje zasada prawej ręki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kodeks drogowy mówi wyraźnie o włączaniu się do ruchu z drogi gruntowej- na egzaminie nawet jest takie pytanie .
wklejam kawałek kodeksu ,by rozwiać wątpliwości , pszenna jako droga utwardzona ma pierwszeństwo na skrzyżowaniu z rolniczą,
oraz link zeby zobaczyć to obrazkowo :

http://blog-elkaschool.blogspot.com/2013/04/waczanie-sie-do-ruchu-z-drogi-gruntowej.html

II. Ruch pojazdów - włączanie się do ruchu

Art. 17.

Włączanie się do ruchu następuje przy rozpoczynaniu jazdy po postoju lub zatrzymaniu się nie wynikającym z warunków lub przepisów ruchu drogowego oraz przy wjeżdżaniu:
1) na drogę z nieruchomości, z obiektu przydrożnego lub dojazdu do takiego obiektu, z drogi nie będącej drogą publiczną oraz ze strefy zamieszkania,
2) na drogę z pola lub na drogę twardą z drogi gruntowej,
3) na jezdnię z pobocza, z chodnika lub z pasa ruchu dla pojazdów powolnych,
3a) na jezdnię lub pobocze z drogi dla rowerów, z wyjątkiem wjazdu na przejazd dla rowerzystów,
4) pojazdem szynowym - na drogę z zajezdni lub na jezdnię z pętli.
Kierujący pojazdem, włączając się do ruchu, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność oraz ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Szczerze, to mialbym dużą wątpliwość jaką drogą jest ul. Rolnicza a jaką Pszenna. Gdyż Pszenna z tego co kojarzę jest utwardzona kilka metrów przed skrzyżowaniem z Rolniczą. Z tego powodu nie jestem przekonany czy mozemy juz ją uznać za utwardzoną. Trzebaby sięgnąć definicji takiej drogi 😁. Nie mniej uważam że te skrzyżowania z Pszenna są kłopotliwe. Wobec powyższego nie sądzę aby art 17 miał tu zastosowanie. Ale nie jestem ekspertem w temacie. Pozdro
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Droga gruntowa (droga o nawierzchni gruntowej) droga o nawierzchni z gruntu rodzimego lub utrwalona w wyniku specjalnych zabiegów i preparacji gruntu rodzimego przy pomocy mieszanin wykonanych z gliny, żwiru, żużla, itp.

W polskim Prawie o ruchu drogowym, drogę gruntową określono jako każdą inną drogę niż droga twarda oraz posiadającą cechy drogi twardej, ale krótszą niż 20 m.
(Art. 2. pkt 2) Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908)

Wg mnie obowiązuje zasada prawej strony !!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Skrzyżowanie przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze

art.2 ust.10 Ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowymDz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908

Czyli płyty z gruntową to jednak nie skrzyżowanie i jednak nie prawa łapka.

Dodatkowo przepisy przepisami, a weź to rozpoznaj przy obecnych warunkach czy przy 30cm śniegu.. albo błota :)

Znaki, znaki znaki.. albo dbanie gminy o czystość tych 'nawierzchni'.

Nie skrzyżowanie
Tak prawa łapka

Ul. Pszenna jest głowna, Rolnicza do niej dochodzi... Tak było zawsze!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

ale główna w stosunku do jakiej , bo główne to raczej są lipowa i lotnicza

Wystarczy zdrowy rozsądek i wyobraźnia.

ale to wszystko pogmatwane...pi...ole ! nie więcej tamtędy nie jade!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

a ja od dzisiaj bede skrecal tylko w prawo ;))))))))))))))

Płyty Yombo to nie jest droga utwardzona. (według kodeksu)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

kiedys na zebraniu w Baninie byl policjant i mowil, ze na wszystkich tych skrzyzowaniach obowiazuje zasada prawej reki, bo sa to skrzyzowania drog rownorzednych i nie ma co tu filozofowac
inna sprawa, ze praktycznie nikt sie do tego nie stosuje...

Jest jedna zasada- nie szersza , nie prostsza droga m pierwszeństwo tylko ta na którą wskazują znaki. Jeśli niema znaków - jest to droga równorzędna.

Ale macie problem!! przez tyle lat nikt tego tematu tak nie maglował .Wszyscy mieszkańcy banina uważali ulicę Pszenną i Księżycową za główne, nie było wypadków .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

System Brazylijski - pierwszeństwo ma ten, co:
- jedzie szybciej
- ma bardziej wywalone
- ma broń
- nie ma karku
- ma większe i cięższe auto
- ma większe szanse na przeżycie wypadku

i nie ma wyjątków :)

~A... bo kiedyś te 3 samochody na krzyż nie spotykały się na wiosce zbyt często , a teraz więcej mieszkańców , jeszcze więcej samochodów i zaczął się problem .

a taki przypadek, strefa zamieszkania, płyty "jumbo" ul Kolejowa skrzyżowanie z ul. Zacisze (też jumbo) mieszkańcy wyjeżdżający z Zacisza teoretycznie mają pierwszeństwo ? czasem ciężko się "wbić" bo tak zapierdzielają Kolejową od strony lipowej.

Popieram wypowiedz kilka postów wyżej .Skoro już tak sie przyjeło że Pszenna, Księżycowa,Rolnicza są uznane za głowne to po co mieszać. Niech gmina postawi znaki.Za chwilę zrobi się bałagan bo wszyscy jeżdzą w ten sposób a inni zaczną stosować zasadę równorzędnych skrzyżowań. Niech gmina postawi znaki że poruszamy się w strefie skrzyżowań równożędnych (nie pamietam oznaczenia tego znaku, pojawił się w Brniewicach jak zmienili pierszeństwo,albo znaki drogi pierszeństwa dla Pszennej ,księżycowej itd. Wiem że nie muszą ale korona im z głowy nie spadnie a ważne jest bezpieczeństwo, a nie ma nic gorszego niz niezdecydowanie na skrzyżowaniach
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

"a nie ma nic gorszego niz niezdecydowanie na skrzyżowaniach" i potem tak stoją takie dwa samochody i się zastanawiają który ma ruszyć.
ja też jestem za postawieniem JAKICHKOLWIEK ZNAKÓW dot. pierwszeństwa przejazdu w tych okolicach. Są to ważniejsze znaki niż te co ostatnio powstały o zachowaniu bezpiecznej odległości od rowerzysty. na pewno nie byłby to zmarnowany wydatek

własnie , tylko czy włodarze to zrozumieją trzeba by Panią Sołtys poprosić o interwencję i podsunięcie rozwiązania.Zakończy to nic nie dające dyskusje i poprawi bezpieczeństwo :)

Skoro na tablicę z nazwą miejscowości na wjeździe od Rębiechowa czekaliśmy tyle miesięcy to Wy znaki chcecie? Ludzie ...
Obecna władza ma nas w ... . Namawiajcie sąsiadów, żeby się meldowali, poszli na wybory i podziękowali obecnej ekipie!

Co to znaczy przyjęło się ?

Ano to że ludzie zaczeli traktować te ulice jako główne. Weź pod uwagę że jak się dwa samochody spotkają na skrzyżowaniu i każdy będzie pewny że ma pierszeństwo to żeby uniknąć dzwona kierowcy odruchowo uciekną na bok a jak tam akurat będą piesi. Powstanie wątku o skrzyżowaniach zasiało niepewność czy każdy dobrze interpretuje przepisy. My tu sie bedziemy spierac na rację i argumenty a komus stanie sie krzywda wiec może lepiej wybrać rozwiązanie najlogiczniejsze .Ale na pweno jakieś znaki sa potrzebne

To ja w takim razie wyjadę swoim pełnoletnim"paskiem" i będzie buuum,mi mojego grata nie żal.:)
A z tego co widzę to na tych ulicach jest w czym wybierać aby się wystawić na stłuczkę i przy okazji zarobić:)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Na Księżycowej ustawili znak ograniczenia prędkości ale pierwszeństwa dalej nie ma ,skrzyżowanie z Kalinową robi się problemem.Wszyscy po Księżycowej jeżdżą jak po drodze z pierszeństwem.Problem jest coraz poważniejszy a jak widać każdy ma swoje zdanie .Skrzyżowania równorzędne to ostateczność ,zawsze rodzą konflikty z powodu inerpretacji.Bez znaków nie da rady.Banino niedługo będzie jak Osowa a infrastruktura jak ostatniej wioski.Gratulacje wspaniała władzy.Chociaż odśnieżanie sie poprawiło,widocznie burmistrz nie jest na urlopie.

Popieram znaki pierszeństwa by nie zaszkodziły bo ludzie jeżdzą na pamięć, oby nie było że po jakimś wypadku dopiero coś zmienią...

a co to Kalinowa, boczna mała uliczka a Księzycowa jest ul główna, czego nie rozumiesz?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kalinowa jest dość długą i szeroka ulicą, również wyłożona yombami. Brak znaków drogowych oznacza, iż są to ulice równorzędne, na których obowiązuje zasada prawej strony. A nie rozumiem tego, w jaki sposób zdałeś/zdałaś egzamin na Prawo Jazdy. Pozdrawiam

do Kasia
Chyba Księżycowa jest dłuższa.Nawet znak przy tej ulicy stoi - ograniczenie prędkości.
Jak Ty zdawałaś.
Sami sobie stwarzacie problemy licząc ,że inni Wam miejsca będa ustępować.
Bez sensu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

to może jeszcze sportowa ma pierwszeństwo, wesoła, wspólna czy Jodłowa.
Ręce opadają

Co ma wspólnego długość/szerokość ulicy z pierwszeństwem na niej? I co ma do tego znak ograniczenia prędkości?Nie sposób zrozumieć racjonalnie Twej pokrętnej logiki. Natomiast jeśli wyjeżdżasz z ww ulic z prawej strony to oczywiście, że masz pierwszeństwo, jeżeli oczywiście nie ma innych znaków drogowych, które stanowiłyby inaczej. Sportowa np. też jest z yombów i szerokością nie różni się od Księżycowej. Nigdzie nie jest napisane, zaznaczone, wyryte, namalowane, że Księżycowa to główna ulica. Jeśli nie dajesz wiary to spytaj policję na czyją korzyść rozsądzają kolizje drogowe w takich sytuacjach. Możesz negować ile wlezie ale jak nie daj Boże dostaniesz za te swoje przekonania po kieszeni to inaczej będziesz gadać. szkoda gadać.
Taka dobra rada, nie siadaj więcej do komputera i nie ośmieszaj się.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

w ustawie jest jasno okreslone co ma dlugosc ulicy do pierwszenstwa, z drogi gruntowej wlaczasz sie do ruchu, wiec ustepujesz wszystkim, droga gruntowa, to droga ktora nie ma nawierzchni z jombow np, lub ma ja, ale krotsza niz 20 m...
tyle w temacie.
dodam od siebie ze kiedys nie bylo takich problemow, jakos bardziej bylo zyczliwie od czasu rozbudowy gett sie nazjezdzalo takich co paliwo kradna i pierwszenstwo maja wszedzie :) taka roszczeniowa postawa troche.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Aż boję się wjeżdżać głębiej w Banino... Stwarzam problemy bo jeżdżę zgodnie z przepisami? Jak nie ma znaków to obowiązuje zasada prawej ręki, nie wszyscy przecież znają 'ustalenia i przyzwyczajenia lokalnych mieszkańców' którzy wymyślili sobie, że jedna z dróg równorzędnych jest główna...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

To nie jeździj i po problemie.....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Czytam tę akademicką dyskusję i trochę mnie to załamuje. Czy nie można już wymieniać poglądów bez obrzucania się inwektywami, oskarżeniami o kradzież paliwa (nie wiem co to ma wspólnego z tym tematem), obrażania ludzi mieszkających na nowych osiedlach (nie wiem co mają wspólnego z gettem)?
Z takiej rozmowy nic nie wynika, a mogłaby np. wyniknąć inicjatywa zebrania podpisów pod wnioskiem do władz o uregulowanie tej sytuacji (postawienie znaków).
Nie wiem czy się zgodzicie, ale mam wrażenie że w Baninie mieszka wiele osób dużo gadających (i piszących na forum) a bardzo mało osób aktywnie działających społecznie.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

zacznij działać nic nie stoi na przeszkodzie :)
co do przypadkow rozwiercania bakow w celu pozyskania paliwa to nie bylo tego zanim nie powstaly napredce sklecone domki szeregowe z mieszkaniami, nie bylo tez problemow z jazda i predkoscia na pszennej (o dziwo niektorzy z nowych osiedli twierdza ze mozna tam ciac 90 km/h) i innych drogach osiedowych.
czy to tyko zbieg okolicznosci, a moze prawidlowosc ze okreslony przedzial cenowy przyciaga okreslony "target" :)
Stad te "problemy" okreslony rodzaj ludzi ma okreslone problemy, to proste :)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

blokersi zakichani
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Wiesz dzielenie ludzi na lepszych z domków i gorszych z osiedli to jednak nie na miejscu jest. Buraki rosną tu i tu. Oczywiście zabudowa jednorodzinna nie powoduje takiego przyrostu choćby ruchu na drogach bo wiadomo że w takim szeregu jest więcej rodzin a więc i więcej samochodów co przy naszych pseudo drogach szybciej je wykańcza ale pamiętać trzeba że im liczniejszą będziemy miejscowością tym większe środki wpłacamy w formie podatków i szybciej te nasze drogi zaczną przypominać ulicę. Sam mieszkam w domu jednorodzinnym ale nie mam nic do ludzi z osiedli. Banino to juz bardziej przedmieście i sypialnia niż tradycyjna wieś. Ale temat jest o skrzyżowaniach.Przez kilka lat jak tu mieszkam nie było problemu (poza wszechobecnymi dziurami) z skrzyżowaniami. Właściwie czy nie,ludzie traktowali najdłuższe biegnące w południowej części Banina ulicę jako "główne". Dla mnie jest to rozwiązanie logiczniejsze ale jedno jest pewne przy takiej ilości wątpliwości i sporów powinny stanąć znaki gdyż utwardzenie którejś uliczki gruntowej nagle spowoduję że w miejscu gdzie było pierszeństwo nagle mamy skrzyżowanie równoległe a nie każdy od razu będzie pamiętał i ........klops
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

olo
Wszystko to pieknie opisałes i ja się z Toba zgadzam ale...........
nikt by nie dzielił tylko Ci nowi mieszkańcy często maja roszczeniowa postawę, nie melduja się w gminie, śmiecą, jeżdzą jakby świat nie istniał, pretensje o wszystko i jeszcze ustąp pierwszeństwa. Wyprowadzanie psów pod furtki domów itp. itd.
Oczywiście nie pisze ,że wszyscy.

~widz ja się zastanawiam skąd masz informację o meldunkach i dlaczego zakładasz że ludzie nie meldują się we własnych mieszkaniach? Pomijając fakt, że nie ma już obowiązku meldunkowego

a kto podatki płaci w takim razie? lepiej w Gdańsku niz w naszej gminie. To mamy bidę

~max ale mnie interesuje skąd to mniemanie, że nowi mieszkańcy się nie meldują? W co którymś wątku jest ten argument używany, ale nie wiem na jakiej podstawie takie stwierdzenia?

http://www.youtube.com/watch?v=Z6AGN4SGmgg
w linku to co sądzę o temacie !

Inne tematy z forum

Aparat ortodontyczny (10 odpowiedzi)

Witam, chciałabym założyć aparat na zęby. W Baninie to chyba tylko dr Kamila Bubeła, czy jakieś...

Imperium-Auto Salon (10 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....

jaki piec wybrać do domu? (99 odpowiedzi)

Witam Proszę o podpowiedź jaki piec gazowy wybrać do domu - ( bliźniak o pow. całkowitej 140m2...