mamusie i dzieciaczki listopadowo-grudniowe 2013 (18)

link do poprzedniego wątku http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=511074&c=1&k=160#npu1

ROZPAKOWANE:

PAŹDZIERNIK:
14/10 (02.11) Ageska/córeczka Zosia/2400g/50cm/CC/Redłowo
16/10 (09.11) Tinneraa/córeczki Hania i Basia/2530g i 2590g/CC/Wejherowo
21/10 (06.11) Dorotka86/chłopiec Franek/2960g/55cm/CC
23/10 (05.12) Katya/synek/1700g/SN/Kliniczna
25/10 (14/11) Kiki80/córeczka Natalka/3260g/54cm/CC/Swissmed
30/10 (11/11) Asiulka86/synek Oliwier/3550g/57cm/CC/Zaspa
31/10 (02/11) Agula/synek Kacper/4200g/56cm/Kliniczna

LISTOPAD:
03/11 (02/11) amadea99/córeczka Hania/3945g/57cm/SN/Whiston
03/11 (08/11) anka165/córezka Weronika/4070kg/57cm
04/11 (??/??) Monika/córeczka Marysia/3700g/57cm/SN/Kliniczna
06/11 (04/11) mondar/synek Alan/3850g/53cm/CC/Kliniczna
06/11 (11/11) Ania/synek Łukasz/3305g/54cm/SN/Kliniczna
07/11 (09/11) Mazar/synek/3890g/55cm/CC/Kliniczna
13/11 (15/11) kaja_84/córeczka Matylda/3440g/57 cm/SN/ Wejherowo
15/11 (20/11) Katka_Gdynia/synek Franuś/3100g/53cm/CC/Redłowo
15/11 (20/11) sweetangel171/synek Igor/3390g/55cm/SN/Zaspa
16/11 (19/11) MAMA LISTOPADOWA/córka/3360g/58cm/SN/Kliniczna
17/11 (13/11) agam205/synek Filipek mały Aniołek / 3700g/ 59cm/ Kliniczna
18/11 (23/11) Cyganka Asia/córeczka Ewa/3910g/56cm/ Redłowo
19/11 (16/11) mamazosi/synek Kacperek/ 3450g/ 58cm / Zaspa
19/11 (21/11) MamaMichalka/ Synek Michałek/ 2840g./51cm/SN/Wojewódzki
19/11 (12/11) Cleanna/chłopak Albert/4160g/58cm/ SN/ Zaspa
19/11 (14/11) Lollipop/synek Staś/ 4260g/ 64cm/ CC/Swissmed
20/11 (21/11) paproszysko/córka Zosia/3420g/54 cm/SN/Zaspa
21/11 (19/11) MarcysiaS/córka Matylda/3850g/57cm/CC/Redłowo
21/11 (20/11) dorcia_86/synek Kajtuś/3240g/53cm/SN/Redłowo
22/11 (12/11) Justyna/synek Kubuś/4460g/62cm/SN/Zaspa
25/11 (25/11) Lyneth/synek Franuś/3510g/54cm/SN/Zaspa
25/11 (??/??) Asia/synek Konstanty i córka Pola/3010g i 2860g/56cm i 54cm/CC/Kliniczna
28/11 (30/12) Justyna/synek Jaś/2800g/56cm/SN/Lębork
28/11 (26/11) AniaK/córeczka/3590g/54cm/SN/Zaspa

GRUDZIEŃ:
05/12 (07/12) aagusias81/córeczka Zosia/ 4800g/63cm/SN/Redłowo
05/12 (04/12) muszka/ synek Jaś/ 4300g/62cm/CC/Swissmed
06/12 (12/12) jagodowamama/ córeczka Jagódka
08/12 (03/12) Iwona84/córeczka Zuzia/3220g/58cm/SN
10/12 (30/11) happymum87/córeczka Marysia/4700g/61cm/CC/Swissmed
10/12 (12/12) Natala/córeczka Marysia/2800g/50cm/SN/Redłowo
11/12 (06/12) Puchatkowa/synek Jasiek/4007g/57cm/SN/Wejherowo
11/12 (06/12) agnieszkaj/córeczka Kinga/4750g/61cm/SN/Redłowo
12/12 (04/12) Jednorożec/córeczka Amelia/4100g/56cm/SN/Zaspa
12/12 (06/12) AAbym/synek Kubuś/3570 g/59 cm/CC/Zaspa
14/12 (06/12) muzynia/córeczka Zuzia/3750g/57 cm/CC/Zaspa
15/12 (18/12) joahne/córeczka Pola/3750 g/54 cm/SN/Kliniczna
19/12 (20/12) perfectangel/synek Kostek/3530g/56 cm/Wejherowo
19/12 (15/12) Małga/córka/4270g/60 cm/SN/Wojewódzki
20/12 (15/12) filipinka/synek Wojtek/3860g/59 cm/SN/Wojewódzki
29/12 (18/12) Paniqa/synek Antoś/3740g/59cm/CC/Kliniczna
01/01 (26/12) Delie/synek/CC/Zaspa

NIEROZPAKOWANE:

LISTOPAD:
04/11 cudzik
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
06/12 agnieszka25
08/12 Asiula85
31/12 paulavera89 - córeczka
??/?? GrudniowaMama- Kliniczna/Wejherowo

STYCZEŃ:
9/01 Rauma7
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie i dzieciaczki listopadowo-grudniowe 2013 (18)

Perfectangel moja ma tak jak jej coś bulgocze w brzuszku. Przeważnie wtedy ulewa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pozdrawiam wszystkie rozpakowane mamy :)

Jak wasze maluchy nie chcą spać w łóżeczku to znaczy że rozwijają się społecznie, potrzebują w nocy bliskości, mój też tak ma.

Na kolki "sab simplex" to wicie się przy piersi i płacz to właśnie kolki niestety.Dzieci najlepiej czują się właśnie w pionie, bo masujecie im jelitka.Płaczu z dzieckiem nie polecam, bo ono wyczuwa to i jest gorzej, trzeba być spokojnym, wtedy dziecko szybciej dojdzie do siebie.

Teraz mój mały zasypia o północy, budzi się koło 5 i potem co 3 godziny, od 13 jest aktywny do tej 24 :)

Uwaga na Cebion multi, mój synek nie toleruje już tego leku.Dziś mu dałam po 2 godzinach od karmienia i mi zwymiotował, aż mu wleciało do tchawicy.Prawie go reanimowałam tak się krztusił, był do góry nogami, chwile grozy...Ostatnio 2 razy mu poszło po witaminach, teraz wiem że to to..

moj sie budzi dopoki mocno nie zasnie, potem m brak smoczka nie przeszkadza

jejku dzis wieczorem mialam masakre! maly sie darl w nieboglosy niewiadomo czemu, chcial byc tylko w pionie, nawet jak go nosilam inaczej niz w pionie to sie darl... nie wiem czy to kolka czy co, a ja ryczalam razem z nim :-( chwilowo zasnal ale juz sie boje co bedzie jak sie przebudzi...
dalammu bobotic, nie wiem czy to cos pomoglo czy padl ze zmeczenia... ja padam :-( Wasze dzieci tak sie zachowuja jak maja kolki?
sama nie wiem czy on mial atak czy wymuszal noszenie czy cos go bolalo...
chyba za maly jest na wymuszanie... jak myslicie?

dziewczyny ktore uzywają smoczka - czy macie tak że Wasze dzieci zasypiają ze smoczkiem i wybudzają się co chwilę jak on im wypada? chyba odstawię zupelnie smoczek, bo to jakas masakra :D dzisiaj w nocy malemu co 15 min smoczek wypadal, a ja mu co chwile go wkladalam, przez co wogle nie spalam, bo się budzil od razu jak wypadal :(

Do mamusiek po CC - miałam nieplanowane CC ze względu na spadające tętno dziecka :( i teraz zastanawiam się jak u Was wyglądały kwestie:
- ściągania szwów - w której dobie po porodzie miałyście to robione i czy to boli? Cały czas boję się co mogę robić a czego nie i że coś z raną może być nie tak :/
- miałyście może problemy z nietrzymaniem moczu? czuję się w tym temacie jak mój synek, najchętniej bym do leżenia w łóżku zakładała pieluchę :/

Pozdrowienia dla wszystkich mamusiek ode me i synka :D. Jest słodki i całkiem spokojny :) Je, obserwuje świat i śpi :) Płacze przy przewijaniu, bąkach i mokrej pieluszce, czyli całkiem całkiem się zachowuje :). Miałam nadzieję odbyć jeszcze z nim spacer, ale z tego co mówią prognozy to zima idzie :/

U mnie kąpajie jest ok 19. Pozniej sobie lezymy, czytamy czy rozmawiamy, bez juz wekszych zabaw. Pozniej karmie ok 21 i Mala idzie spac. Wstaje dopiero po 4 a czasem nawet przed 5. Je i spimy do ok 8 i albo jest zabawa albo jeszcze spanie do 10.
A krwawienie tez mialam dosc dlugo i tez juz przestawalo i znow sie wzmoglo

ja budze ok 24 :-) ale moj malutki i tak sie budzi ok 3:30 i potem ok 7 i potem wychodzi ze spimy do 10 :-P

Ja właściwie krwawiłam z 3 tygodnie, potem takie plamienie przez jeszcze tydzień. A potem wdała mi się jakaś infekcja i myślałam, że to krwawienie było a to była wydzielina z nacięcia krocza.

A jeżeli chodzi kąpanie, to ja małą kąpie o 20, myślę, że 21 też jest ok. Chodzi spać koło 22 i śpi do 2-3. Potem budzi się 5-6 na karmienie i ok 7 już ma pobudkę taką na aktywność. Ale wieczorem je tuż po karmieniu czyli chwilę po 20. I zastanawiam się, czy gdyby ją obudzić ok 24 to by juz nie przespała tych 6 godzin do 6. Bo w sumie tyle wytrzymuje bez jedzenia. Ale boje się trochę tego zrobić, bo jak jej coś rozreguluję, to dopiero będzie. A na razie jest całkiem dobrze. Jak myślicie?

Aabym - mój Franek czasem się wije, pręży i przeciąga przy piersi, tylko nie płacze. Ale nie powiem szarpie i tak jak piszesz, to żadne jedzenie. Wtedy go kładę sobie na kolanach lub na łóżku obok i poczekam aż skończy swoje przeciąganie i machanie. Wtedy ponownie go przystawiam, jak znowu zaczyna, to ja dalej to samo i cały czas do niego mówię.

Joahne - tak, Franek jest zapisany do pediatry na Morenie. Napiszę Ci na priva. Jak się dowiem o cenę szczepionek, to dam znać.

My ostatnie nocne karmienie mamy ok 1.30 - 2.00 w nocy i ja wtedy idę spać. Mały przesypia zazwyczaj do 5 - 6 rano. Ja osobiście zawsze byłam nocnym markiem i wolę iść później spać i pospać ciągiem te 4 godziny, niż położyć się wcześniej i budzić kilka razy w nocy.
Małego kąpiemy między 19 a 20, ale czasem zdarzyło się nam go wykąpać i po 21.00 i nic się nie stało.

lyneth Franek jest zapisany do pediatry w przychodni na morenie? ja zapisałam Polę do dr Dołasińskiej. Chciałam ją dziś umówić do dzieci zdrowych i już nie ma miejsc na ten tydzień... też muszę się dowiedzieć o ceny szczepionek. jak będziesz coś wiedzieć to daj znać.

dziewczyny czy któraś z was była na usg bioderek w przychodni świętokrzyskiej w gdańsku? pamiętam, że trzeba coś wziąć ze sobą - 2 ręczniki czy dwie pieluchy? już nie pamiętam a nie zapisałam.

o której macie ostatnie karmienie przed waszym snem? jak mała nam już prawidłowo przybiera to nie budzimy jej w nocy. zazwyczaj przesypia w nocy 4.5 - 6 godzin, później koło 3 i już rano ma dłuższy czas aktywności. kąpaliśmy ją o 20, ale wtedy rano zbyt szybko mam pobudkę i zastanawiam się czy nie kąpać jej o 21, aby ją przestawić, ale czy to nie za późno?

ja tez tak mam , ze jak juz myslę ze krwawienie odpuszcza, to wraca , ale mam niewielkie te krwawienia, takze mysle ze samo odpusci
Dziewczyny, a co robicie jak Wam się dziecko wije przy piersi? macie takie sytuacje? bo moj maly czesto tak ma, pewnie wtedy kupa idzie, ryczy strasznie i się wije, o jedzeniu mozna wtedy zapomniec, odsuwam go od piersi i probuje utulic, a on wtedy jeszcze glosniej placze. Ale piersi nie chce jak jest w takiej histerii, cięzko cokolwiek zrobic jak ciągle placze :(

Lyneth ja krawilam 2 tyg potem myslalam ze juz koniec i po kilku dniach tak zaczelam krwawic ze szok. Jak po porodzie i tak krwawilam tydzien i od dwoch dni znowu jakbym konczyla krwawic eh i sama nie wiem czy to bedzie juz koniec czy jeszcze nie :)

wczoraj Franek zasnął na dobre dopiero koło 2 w nocy... spał ze mną, ale strasznie machał rączkami więc zawinęłam go ciasno w kocyk, położyłam koło siebie i dopiero zasnął, choć przez pierwszą minutę rączki i nóżki się wyrywały do machania
dziś było lepiej, zasnął po 23, po 24 się obudził, podjadł trochę i jak na razie śpi i to w swoim łóżeczku!

Aabym słyszałam o tej metodzie, żeby kłaść dziecku do łóżeczka coś swojego, żeby pachniało mamą; nie musi to być pieluszka, może to być np. moja bluzka w której chodzę, a najlepiej jeszcze jak pachnie moim mlekiem; niektórzy też pisali, żeby parę kropli mleka upuścić na ubranie, żeby dziecko czuło ten zapach. Nie próbowałam jeszcze, dziś się udało, ale następnym razem na pewno spróbuje, co mi szkodzi.

Dziewczyny, długo krwawiłyście po porodzie. Mnie to trzymało tylko tydzień po i potem samo przeszło.

My szczepienia będziemy mieć przesunięte ze względu na antybiotyk Franka; będzie mógł być szczepiony dopiero w lutym.
W przychodni na Morenie szczepionki są dostępne na miejscu, nie trzeba samemu kupować, o cenę jednak nie spytałam.

Herbatka Bocianek jest w Gemini, ja zamawiam przez neta i mąż mi odbiera wracając z pracy.

Uciekam spać! Trzymajcie się!

ostatnio bocianka widziałam w Tygrysku w Rumi

happymum ja bocianka mam z apteki gemini

Ja mam jeszcze 5 kg z ciąży.... kreski nie mam ale mam brzydki pępek taki brązowy ciemny buuu i duży mam nadzieję że się wciągnie hihi no i rozstępy od pępka w dół...

Dziewuszki przeszukałam w Redzie i Wejherowie wszystkie apteki i nidgzie nie ma tej herbatki Bocianek...więc od 3 dni piję dalej swojego Hippa na laktację i od wczoraj jeszcze herbatkę na laktację jakiejś polskiej firmy farmaceutycznej...i .... właśnie godzinkę temu udało mi się z powrotem odciągnąć z obu piersi łącznie 240ml a był moment dwa dni temu że z obu ledwo 70-100ml byłam w stanie odciągnąć... więc pije dalej herbatki i regularnie odciągam co 3h bo chce mieć pokarm.... jakoś trzymam się wersji że przy moim pokarmie może uniknę kolek których się piekielnie boję bo pamiętam kolki swojej siostrzenicy i wolała bym sama takich przeżyć uniknąć....

My małą kapiemy 19-20.... nie spłukujemy jej czystą wodą bo tak jak mamazosi dajemy malutko płynu, a od 2 dni myjemy w samej wodzie bo przez ten trądzik/krostki na buzi już próbowałam odstawić wszystko co by mogło ją uczulać...z reguły 21 mała śpi...wtedy wybudza się na jedzenie lub co jest moim cfaniakowaniem jak widze że się wierci to wkładam jej butle do buźki pociumcia coś zje i bez wybudzania idzie spać dalej...i tak potrafi do 7-9 ładnie pospać... ewentualnie koło 2 się troche wybudzi bo wtedy zmienie jej pampersa i dam jeść, odbije i dalej lulu...tyle że zasypia w kołysko/leżaczku a często ląduje u nas w łózku... też i u siebie w łóżeczku śpi...generalnie różnie jest z tym gdzie śpi...nie walczymy z nią jakoś specjalnie bo chcemy się wszyscy wyspać...

Joahne ja tez tak mam ze juz mysle sobie ze koniec tego krwawienia i potem znow jest wiecej... mogloby juz sie skonczyc...

super ze tak szybko Ci zeszly kilogramy... ja mam jeszcze 8 na plusie z 17 ktore przytylam:-[ to duzo, mam nadzieje ze niebawem znikna dzieki spacerkom regularniejszym
i mam nadal te okrpona kreche :-\ ale na szczescie zadnego rozstepu :-)

espumisan bez recepty jest, podawac mozna albo do posilku regularnie albo doraznie kropelki jak cos sie dzieje
ja dodalam wczoraj 3 ktople do hebatki koperkowej 30 ml i podalam strzykawka, my mamy Bobotic

i juz bym chciala zeby malynie ulewal bo mam dosc wiecznego przebierania...

Mój maluch dzisiaj odsypia nieprzespaną nockę :) a ja brutalna co jakiś czas go budzę, żeby nie bylo powtórki z rozrywki. Zasnął ostatecznie chwilę przed 2 :/

Mi też została krecha na brzuchu i trochę sflaczała skóra, ale mam już kilo mniej niż przed ciążą :D i niaestety masę rozstępów na piersiach :/

joahne, espumisan i biogaia bez recepty są. espuminsan rozpuszcza gazy w brzuszku, ja Kajtusiowi daje właśnie jak się mocno pręży i płacze jakby nie mógł kupki zrobić. i wtedy pomoga. a biogaia to probiotyk, daje się profilaktycznie, żeby wzmocnić florę bakteryjną.

ja krwawiłam przez 5 tygodni, potem troszkę plamień, od kilku dni już nic, także chyba troche długo to trwalo, ale na szczęście już koniec. i też tak miałam, że już myślałam, że po krwawieniu, a potem się nasiliło

moja mała też ulewa, nie jakoś dużo, ale prawie po każdym karmieniu, nawet jak się jej odbije. czytałam, że to normalne u niemowlaków, znika koło 3-6 miesiąca, gdy zwieracz przełyku się do końca wykształci.

nasza mała tez śpi we własnym łóżeczku, zasypia zazwyczaj ze smoczkiem, czasem jej wypada i wtedy marudzi. jak zaśnie na dobre to wypluwa. chyba, że ją ululam na rękach to zasypia bez niego. otulam ją ciasno otulaczkiem. budzi się w nocy zazwyczaj co 4 godziny, czasem śpi dłużej.

ja też mam delikatną kreskę na brzuchu. ale nie mam ani jednego rozstępu (tylko na udach), zostały mi 4,5 kg, a w sumie przytyłam 18. no i wchodzę we wszystkie spodnie sprzed ciąży:)

a espumisan i ta biogaia jest bez recepty? wczoraj Pola prężyła się chyba z godzinę, ale nie płakała. kupy nie zrobiła. po południu znowu się prężyła i stękała, miała problem z kupką aż w końcu zrobiła. ten espumisan podaje się właśnie w takich momentach? wcześniej wypróżniała się bez problemu.

jak długo krwawiłyście po porodzie siłami natury? mi mijają 3 tygodnie i już myślałam, że krwawienie na końcówce aż tu nagle się nasiliły.

Dzięki bardzo za odpowiedź MamaZosi :) Też w takim razie tam zaszczepię, bo mam blisko.

Inne tematy z forum

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (122 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ??? (153 odpowiedzi)

Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze...

Poszukiwany fizjoterapeuta uroginekologiczny (21 odpowiedzi)

Jak w temacie, szukam dobrego fizjoterapeuty uroginekologicznego, zajmującego się m.in...