mamusie i dzieciaczki listopadowo-grudniowe 2013 (18)

link do poprzedniego wątku http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=511074&c=1&k=160#npu1

ROZPAKOWANE:

PAŹDZIERNIK:
14/10 (02.11) Ageska/córeczka Zosia/2400g/50cm/CC/Redłowo
16/10 (09.11) Tinneraa/córeczki Hania i Basia/2530g i 2590g/CC/Wejherowo
21/10 (06.11) Dorotka86/chłopiec Franek/2960g/55cm/CC
23/10 (05.12) Katya/synek/1700g/SN/Kliniczna
25/10 (14/11) Kiki80/córeczka Natalka/3260g/54cm/CC/Swissmed
30/10 (11/11) Asiulka86/synek Oliwier/3550g/57cm/CC/Zaspa
31/10 (02/11) Agula/synek Kacper/4200g/56cm/Kliniczna

LISTOPAD:
03/11 (02/11) amadea99/córeczka Hania/3945g/57cm/SN/Whiston
03/11 (08/11) anka165/córezka Weronika/4070kg/57cm
04/11 (??/??) Monika/córeczka Marysia/3700g/57cm/SN/Kliniczna
06/11 (04/11) mondar/synek Alan/3850g/53cm/CC/Kliniczna
06/11 (11/11) Ania/synek Łukasz/3305g/54cm/SN/Kliniczna
07/11 (09/11) Mazar/synek/3890g/55cm/CC/Kliniczna
13/11 (15/11) kaja_84/córeczka Matylda/3440g/57 cm/SN/ Wejherowo
15/11 (20/11) Katka_Gdynia/synek Franuś/3100g/53cm/CC/Redłowo
15/11 (20/11) sweetangel171/synek Igor/3390g/55cm/SN/Zaspa
16/11 (19/11) MAMA LISTOPADOWA/córka/3360g/58cm/SN/Kliniczna
17/11 (13/11) agam205/synek Filipek mały Aniołek / 3700g/ 59cm/ Kliniczna
18/11 (23/11) Cyganka Asia/córeczka Ewa/3910g/56cm/ Redłowo
19/11 (16/11) mamazosi/synek Kacperek/ 3450g/ 58cm / Zaspa
19/11 (21/11) MamaMichalka/ Synek Michałek/ 2840g./51cm/SN/Wojewódzki
19/11 (12/11) Cleanna/chłopak Albert/4160g/58cm/ SN/ Zaspa
19/11 (14/11) Lollipop/synek Staś/ 4260g/ 64cm/ CC/Swissmed
20/11 (21/11) paproszysko/córka Zosia/3420g/54 cm/SN/Zaspa
21/11 (19/11) MarcysiaS/córka Matylda/3850g/57cm/CC/Redłowo
21/11 (20/11) dorcia_86/synek Kajtuś/3240g/53cm/SN/Redłowo
22/11 (12/11) Justyna/synek Kubuś/4460g/62cm/SN/Zaspa
25/11 (25/11) Lyneth/synek Franuś/3510g/54cm/SN/Zaspa
25/11 (??/??) Asia/synek Konstanty i córka Pola/3010g i 2860g/56cm i 54cm/CC/Kliniczna
28/11 (30/12) Justyna/synek Jaś/2800g/56cm/SN/Lębork
28/11 (26/11) AniaK/córeczka/3590g/54cm/SN/Zaspa

GRUDZIEŃ:
05/12 (07/12) aagusias81/córeczka Zosia/ 4800g/63cm/SN/Redłowo
05/12 (04/12) muszka/ synek Jaś/ 4300g/62cm/CC/Swissmed
06/12 (12/12) jagodowamama/ córeczka Jagódka
08/12 (03/12) Iwona84/córeczka Zuzia/3220g/58cm/SN
10/12 (30/11) happymum87/córeczka Marysia/4700g/61cm/CC/Swissmed
10/12 (12/12) Natala/córeczka Marysia/2800g/50cm/SN/Redłowo
11/12 (06/12) Puchatkowa/synek Jasiek/4007g/57cm/SN/Wejherowo
11/12 (06/12) agnieszkaj/córeczka Kinga/4750g/61cm/SN/Redłowo
12/12 (04/12) Jednorożec/córeczka Amelia/4100g/56cm/SN/Zaspa
12/12 (06/12) AAbym/synek Kubuś/3570 g/59 cm/CC/Zaspa
14/12 (06/12) muzynia/córeczka Zuzia/3750g/57 cm/CC/Zaspa
15/12 (18/12) joahne/córeczka Pola/3750 g/54 cm/SN/Kliniczna
19/12 (20/12) perfectangel/synek Kostek/3530g/56 cm/Wejherowo
19/12 (15/12) Małga/córka/4270g/60 cm/SN/Wojewódzki
20/12 (15/12) filipinka/synek Wojtek/3860g/59 cm/SN/Wojewódzki
29/12 (18/12) Paniqa/synek Antoś/3740g/59cm/CC/Kliniczna
01/01 (26/12) Delie/synek/CC/Zaspa

NIEROZPAKOWANE:

LISTOPAD:
04/11 cudzik
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
06/12 agnieszka25
08/12 Asiula85
31/12 paulavera89 - córeczka
??/?? GrudniowaMama- Kliniczna/Wejherowo

STYCZEŃ:
9/01 Rauma7
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie i dzieciaczki listopadowo-grudniowe 2013 (18)

Mamazosi nasza tez jak jest pod kocem to sie rozkopuje i zawsze rece musi miec odkryte, dlatego wczesniej z otulaczkiem nie probowalismy, a tu prosze taka niespodzianka :-) Ale w dzien to mala spi tylko na specerze i moze z raz czy dwa max polgodzinna drzemka, wiec dnia to ja nie mam :-)
Perfectangel no ja moge tez poradzic przygaszone swiatlo, karmienie na lezaco i moze sprobuj go ciasno zawinac, bo u nas, jak Marysia jest w otulaczku to ja nawet te baki nie budza i sie tak nie pręży.
Musze tez sprobowac tej biogai skoro u was pomaga, bo espumisan jakos srednio.
Co do krostek to u nas bylo mocno cala twarz wysypana, ale zeszly. Faktycznie dobrze smarowac kremem bo skora strasznie po nich wysuszona. Niestety wczoraj znow pare wyskoczylo na policzku. I teraz nie wiem czy to chwilowe czy to jednak uczulenie, bo dzien wczesniej zjadlam dwa plasterki sera...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

HappyMum87, a w jakiej przychodni szczepiłaś? Bo cena bardzo atrakcyjna, a ja też muszę Małego zaszczepić.

no to mnie przerazilas Dorcia :-P
tez w takim razie zaczne od podania herbatki koperkowej i jakis kropelek, mam nadzieje ze jak wyeliminujemy problem z bakami to bedzie lepiej spac bo Kostek zasypia dosc dobrze tylko to prezenie go rozbudza...

perfecangel od początku była grzeczna ale budziła się co 2-3h na jedzenie, teraz to jest różnie bo raz sie obudzi a raz nie ;) a ze od urodzenia malutka to kazali mi ja budzić na szamkę. Ostatnio zapomniałam ustawić budzik i spałyśmy od północy do 8.30... ;] ale za to w dzień nie śpi prawie wcale. W sumie nasz rytuał wieczorem wygląda tak ze miedzy 19 a 20 przeważnie ją kapiemy potem je no i zazwyczaj juz przy cycku zasypia, i jak już ją odbije to siup do łóżka i śpi póki jej nie obudzę =) czasem marudzi ale wystarczy ja trochę przytulić, pogłaskać i jakoś zasypia- wczoraj tak było, 5 minut głaskania i po sprawie ;)

My też przerabiamy problemy z bączkami i prężeniem się. Odkąd podaję biogaię, to jest lepiej, ale i tak czasem Mały strasznie się spina i wtedy pomaga espumisan. Biogaię daję codziennie po 5 kropel, a espumisan w razie potrzeby.

Kajtuś narazie na szczęście bez smoczka, chociaż kilka razy jak miałam kryzys chciałam mu podać, ale nie załapał. Teraz się z tego cieszę :) Mam nadzieję, że uda się jednak bez

Co do usypiania to ja też poproszę o jakąś cudowną radę. U nas niestety odłożenie do łóżeczka i przeczekanie płaczu nie dziala, bo Młody zanosi się niemiłosiernie, a jak tylko go weźmiemy na ręce to jest ok. Zasypia najlepiej u taty na rękach, ja mu się chyba za bardzo z cyckiem kojarzę. Przy cycku przeważnie zasypia, ale jak próbuję go odłozć, to prawie zawsze się budzi i trzeba go ponosić. CZasem już nie mam na to sił i ostatecznie ląduje u nas w łózku (na szczęście zdarzyło się to tylko dwa razy jak narazie). No i problemy z usypianiem zaczęły się tak jak u Ciebie, Perfectangel, jak Młody skończył dwa tygodnie i trwa do dziś :/

Muszka - dzięki za podpowiediz, na razie- odpukac - zniklo po 3 dnia stosowania Benapthenu
Iwona - moj maly tez baaardzo ulewal, ale jak go zaczelam odbijac 2 x podczas jednego karmienia to przestal. Tylko nie moge go przewijac po karmieniu, bo zdarzalo się ze nawet mnie obrzygal :)
My tez uzywamy smoczka, bo maly ni epotrafi sie wyciszyc...jest najedzony, kupa byla, bąkow nie ma, a ryczy w nieboglosy :( wtedy tylko smoczek i mocne przytulanie go uspokaja...znacie moz einne sposoby? chcialabym wyeliminowac smoczek, bo zle ssie potem z piersi - traktuje ją jak smoczek, a jak zakladam kapturek to juz wogle dla niego jest szał - taki piekny wielki smoczek ;)

mamozosi my uzywamy smoczka, nieduzo bo max pol godziny dziennie ale jak miele jezorem i wpycha lapki do buzki a wiem ze jest najedzony to nic innego nie pomaga

Agneska zazdroszcze calych nocy przespanych... od poczatku tak miala czy jakos to wypracowalyscie?

U nas problemy z brzuszkiem i bąkami rozwiązuje metoda codziennie lub co drugi dzień 5 kropelek biogaia i codziennie mała wypija 60ml herbatki koperkowej i odpukać jak na razie to wystarcza :)

Iwona84 Jeśli chodzi o trądzik to utrzymywał się jakieś 2-3 tyg i sam przeszedł, jedynie co to natłuszczałam bardziej buzię. Natomiast problem z ulewaniem istnieje od samego początku a że mała jeszcze w szpitalu miała wszelkie badania to wiem że to nie jest refluks. Taka jej uroda, trzeba czekać aż wyrośnie z tego. Jeśli przybiera na wadze to nie ma co się zbytnio martwić. Czasem trzeba kilka razy dziennie się przebrać no ale trudno. U nas nawet po 3 godzinach zdaża się ulewanie i bekanie także nie ma reguły. Ja za to zaóważyłam że więcej młoda ulewała jak zjadałam na sprobowanie coś smażonego.

perfectangel podobno jeszcze po surowych jabłkach czy marchewce dziecko może mieć zaparcia, więc jabłka jem pieczone... marchewkę gotowaną ;)

Młoda usypia nam bez problemu i śpi całą noc więc w tym temacie nie pomogę niestety.

Hmm... jeżeli chodzi o usypianie wieczorne to ja właściwie nie miałam problemów od początku, ale prawdopodobnie to kwestia dziecka. Ale założenie jeszcze przed porodem miałam takie i tego się trzymałam, że: w dzień śpi w wózku, jest jasno i gra jakaś muzyka, w nocy śpi w wózeczku nie ma żadnych zabawek, jest ciemno, staramy się do niej nie mówić. Po drugie staram się trochę kontrolować, żeby nie przesypiała całego dnia, różnie się to udaje, bo żal wybudzać jak grzecznie śpi. Czasami zostawiamy po prostu w łożeczku, popłacze sobie 10-20 minut i zasypia, w tym czasie bierzemy ją na ręce parę razy. Coś podobnie pewnie jak Mamozosiowa metoda 3-5-8. Czasami używamy smoczka.

Monika u nas podobny poblem z machaniem raczkami.jednak zasypianie w otulavzku sie w naszym przypadku sie nie sprawdzilo.maly sie tak długo wydzieral az go z tego uwolniłam.wogóle on nie lubi byc przykryty,cały czas sie wykopuje.
Perfectangel co do.zasypiania niemowlakow to ja patentu nie mam.zauważylam tylko,ze u nas pomaga zasypianie w ciemności i karmienie na lezaco.staram sie nie bujac malego i nie nosic.Coraz bardziej mysle nad smoczkiem bo maly cały czas miele jezykiem i tego szuka,ale nie chce używac.dlatego wciąż to odwlekam w czasie.u nas sprawdza sie sypianie przez męża.jakoś maly jest spokojniejszy.moze kwestia tego se ja juz wieczorem wymiekam....i mam negatywne emocje.

dziewczyny zdradzcie jakies sposoby na nocne usypianie dzieci bo moj maly dzis mi dal popalic i co go odkladalam do lozeczka to sie budzil... niechce go nosic bo sie przyzwyczai
no i tak steka jakby nie mogl kupy zrobic i bakow puscic... ktoras z Was opisywala tez takie problemy. Jakies rady? moze powinnam jest wiecej jablek i jagurtow....

Abym : chodzilo mi o smarowanie odparzenia mlekiem z piersi - polozna na Szkole rodzenia mowila, ona przez pare lat pracowala w Niemczech teraz w Swissmedzie ,ale wyczytalam w jakiejs ksiazce ze w Polsce metody smarowania mlekiem nie sa znane , za to niby za granica sie stosuje .. chyba tego by se polozna nie wymyslila :P Moze dziala :)
Happymum : a duzo ma tych krostek Marysia ? Hmm.. mi sie tez wydaje ze moja ma ten tradzik , bo nigdzie indziej niz na buzi nie jest wysypana , jak nie zniknie to pojde we wtorek do pediatry , i zapytam sie takze o ulewanie a jak znowu powie ze lapczywie je i dlatego to na pewno ja zmienie , bo ona wg mnie za bardzo ulewa bo cale mokre ma ubranka kolo szyi mimo ze pielucha ja okrywam , przybiera na wadze ale nie podoba mi sie to ulewanie nawet jak nie je to po 2 godzinach potrafi zwrocic pokarm..

Muszka juz poczytalam co to jest ten Windi :-) A myslalam ze to jakies krople :-)

Muszka zobacze jak bedzie przez kilka dni i ewentualnie sprobuje twoicb metod. Przez dluzszy czas byl spokoj z brzuszkiem, ale ostatnie 3 dni znow wrocilo. Dobrze ze tylko raz rano ok 8 i pod wieczor. A ten Windy to na recepte? O Boboticu slyszalam, ale o tym Windy nie

Hej
Happymum u mnie dokadnie ta sama cena szczepionek co u ciebie,a jestesmy na dwoch krańcach trójmiasta.
Myszką ale ci fajnie z tym spaniem malego.Moj tez ładnie spi na dworzu,ale budzi sie po 3 godz od ostatniego karmienia.nie ważne gdzie jestem- nie ma zmiłuj.
Ale świadomość spoleczenstwa sie poprawia i dziś w carrefour podeszla do mnie Panie sprzątaczka jak stalam z wozkiem i powiedziala gdzie jest pokój dla matki z dzieckiem i ze ona ma klucz.szok.ja jej ze dziekuje ale juz wychodze.Byla bardzo miła i widac,ze chciała pomoc.
Co do usypiania to maly zwykle sam zasypia,ale w lezaczku a nie w swoim lozku
Pogoda super,dzis bylismy na 5godzinnum spacerze z dziecmi to bylo cudnie!

Monika, ja na wzdęcia ja ostatnio regularnie używam Windy (kateter) i bardzo małemu pomaga. Daję też już krople Bobotic. Ale generalnie kolki ma po każdym jedzeniu. I tylko na szczęście w nocy śpi od 23 do 7 rano z przerwą koło 3 na karmienie. Ale mam dużą nadzieję że niedługo tą 3 rano wyeliminuje.

Aabym, na odparzenia jest też super maść z Anglii (moja kuzynka mi przysłała) Jak nie masz nikogo znajomego, to daj znać. Poproszę o jeszcze. Nazywa się METANIUM nappy rash ointment. Poczytaj o tym, naprawdę przy dużych problemach pomaga bardzo.

Ja też juz przeszłam tylko na odciąganie ale dodaje też mm bo nie odciągam co 3 godziny i mam coraz mniej mleka :/
Niestety nie prowadzę trybu życia typowej świeżo upieczonej mamy i po prostu nie znajduje czasu na odciąganie. Postaram się w tygodniu częściej to robić.

Mój mały śpi na dworzu codziennie przez 3 godz. Pogoda wiosenna, często sama muszę go po tym czasie budzić, bo tak mu dobrze, że pewnie by i 5 godzin tam spał. Robi mu to super na wiecznie zatkany w domu nosek.

MamaMichalka my mielismy dokladnie to samo z tymi bakami i to mniej wiecej w tym samym czasie co u ciebie. Prezenie przy bakach, czasami placz, a nawet wybudzanie w nocy na bąka. Pediatra powiedziala, zeby wyeliminowac na razie produkty mleczne z diety i jesc jeszcze bardziej delikatnie, a jak nie pomoze dawac espumisan. Poza tym bierzemy Dicoflor. Moze jest troche lepiej, bo juz tak nie krzyczy przy bakach, ale dalej zdaza jej sie prezyc, wiec nie jestem przekonana czy to pomaga. Jesli znajdziejsz jakis sposob daj znac.

ja rowniez polecam bocianka medeli, dziala bardzo szybko :-)

Jeśli chodzi o herbatkę na laktację to ja piję MEDELA - bocianek. Bardzo mi pomaga :)))

Inne tematy z forum

pilnie prawnik (24 odpowiedzi)

Witam...mam pytanie czy wiecie może gdzie jest dobry prawnik w Gdńsku od spraw rodzinnych(a...

jakie kwiaty na balkon/ganek? (7 odpowiedzi)

Mam ogromny problem z dopasowaniem kwiatow w donice na balkon i ganek domu, poniewaz oba sa od...

Przeprowadzka- jaka firma? (47 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...