mamusie i dzieciaczki listopadowo-grudniowe 2013 (18)

link do poprzedniego wątku http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=511074&c=1&k=160#npu1

ROZPAKOWANE:

PAŹDZIERNIK:
14/10 (02.11) Ageska/córeczka Zosia/2400g/50cm/CC/Redłowo
16/10 (09.11) Tinneraa/córeczki Hania i Basia/2530g i 2590g/CC/Wejherowo
21/10 (06.11) Dorotka86/chłopiec Franek/2960g/55cm/CC
23/10 (05.12) Katya/synek/1700g/SN/Kliniczna
25/10 (14/11) Kiki80/córeczka Natalka/3260g/54cm/CC/Swissmed
30/10 (11/11) Asiulka86/synek Oliwier/3550g/57cm/CC/Zaspa
31/10 (02/11) Agula/synek Kacper/4200g/56cm/Kliniczna

LISTOPAD:
03/11 (02/11) amadea99/córeczka Hania/3945g/57cm/SN/Whiston
03/11 (08/11) anka165/córezka Weronika/4070kg/57cm
04/11 (??/??) Monika/córeczka Marysia/3700g/57cm/SN/Kliniczna
06/11 (04/11) mondar/synek Alan/3850g/53cm/CC/Kliniczna
06/11 (11/11) Ania/synek Łukasz/3305g/54cm/SN/Kliniczna
07/11 (09/11) Mazar/synek/3890g/55cm/CC/Kliniczna
13/11 (15/11) kaja_84/córeczka Matylda/3440g/57 cm/SN/ Wejherowo
15/11 (20/11) Katka_Gdynia/synek Franuś/3100g/53cm/CC/Redłowo
15/11 (20/11) sweetangel171/synek Igor/3390g/55cm/SN/Zaspa
16/11 (19/11) MAMA LISTOPADOWA/córka/3360g/58cm/SN/Kliniczna
17/11 (13/11) agam205/synek Filipek mały Aniołek / 3700g/ 59cm/ Kliniczna
18/11 (23/11) Cyganka Asia/córeczka Ewa/3910g/56cm/ Redłowo
19/11 (16/11) mamazosi/synek Kacperek/ 3450g/ 58cm / Zaspa
19/11 (21/11) MamaMichalka/ Synek Michałek/ 2840g./51cm/SN/Wojewódzki
19/11 (12/11) Cleanna/chłopak Albert/4160g/58cm/ SN/ Zaspa
19/11 (14/11) Lollipop/synek Staś/ 4260g/ 64cm/ CC/Swissmed
20/11 (21/11) paproszysko/córka Zosia/3420g/54 cm/SN/Zaspa
21/11 (19/11) MarcysiaS/córka Matylda/3850g/57cm/CC/Redłowo
21/11 (20/11) dorcia_86/synek Kajtuś/3240g/53cm/SN/Redłowo
22/11 (12/11) Justyna/synek Kubuś/4460g/62cm/SN/Zaspa
25/11 (25/11) Lyneth/synek Franuś/3510g/54cm/SN/Zaspa
25/11 (??/??) Asia/synek Konstanty i córka Pola/3010g i 2860g/56cm i 54cm/CC/Kliniczna
28/11 (30/12) Justyna/synek Jaś/2800g/56cm/SN/Lębork
28/11 (26/11) AniaK/córeczka/3590g/54cm/SN/Zaspa

GRUDZIEŃ:
05/12 (07/12) aagusias81/córeczka Zosia/ 4800g/63cm/SN/Redłowo
05/12 (04/12) muszka/ synek Jaś/ 4300g/62cm/CC/Swissmed
06/12 (12/12) jagodowamama/ córeczka Jagódka
08/12 (03/12) Iwona84/córeczka Zuzia/3220g/58cm/SN
10/12 (30/11) happymum87/córeczka Marysia/4700g/61cm/CC/Swissmed
10/12 (12/12) Natala/córeczka Marysia/2800g/50cm/SN/Redłowo
11/12 (06/12) Puchatkowa/synek Jasiek/4007g/57cm/SN/Wejherowo
11/12 (06/12) agnieszkaj/córeczka Kinga/4750g/61cm/SN/Redłowo
12/12 (04/12) Jednorożec/córeczka Amelia/4100g/56cm/SN/Zaspa
12/12 (06/12) AAbym/synek Kubuś/3570 g/59 cm/CC/Zaspa
14/12 (06/12) muzynia/córeczka Zuzia/3750g/57 cm/CC/Zaspa
15/12 (18/12) joahne/córeczka Pola/3750 g/54 cm/SN/Kliniczna
19/12 (20/12) perfectangel/synek Kostek/3530g/56 cm/Wejherowo
19/12 (15/12) Małga/córka/4270g/60 cm/SN/Wojewódzki
20/12 (15/12) filipinka/synek Wojtek/3860g/59 cm/SN/Wojewódzki
29/12 (18/12) Paniqa/synek Antoś/3740g/59cm/CC/Kliniczna
01/01 (26/12) Delie/synek/CC/Zaspa

NIEROZPAKOWANE:

LISTOPAD:
04/11 cudzik
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
06/12 agnieszka25
08/12 Asiula85
31/12 paulavera89 - córeczka
??/?? GrudniowaMama- Kliniczna/Wejherowo

STYCZEŃ:
9/01 Rauma7
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie i dzieciaczki listopadowo-grudniowe 2013 (18)

witam was wszystkie w nowym roku :) ja to was podczytuję ale żeby coś odpisać to już nie zawsze mam czas...bo jak mała śpi to staram się ogarnąć mieszkanie, coś zjeść i chociaż jakieś pranie zrobić.... chwilami jest mega zamieszanie...

Perfectangel ja kąpie swoją córcię co dziennie i też codziennie myjemy jej włoski :) ona lubi kąpiele więc korzystamy z tych wspólnych chwil

Któraś pytała ile kosztuje 6 w 1 plus pneumokoki ... U mnie w przychodni 6w1 kosztuje 190zł plus pneumokoki 270zł... więc 460zł za jedną wizytkę :)

Iwona84 mojej małej wyskoczyły takie krostki o których piszesz i pokazywałam je położnej powiedziała żeby tego nie ruszać że samo ma zniknąć... że to niby trądzik noworodkowy... 10-tego idę do pediatry więc dopytam ale póki co wg zaleceń położnej nic z tym nie robię...

Musza ja ściągam co 3h pokarm laktatorem i daje go małej z butelki... póki co nie dokarmiam małej... wydaje mi się że starcza jej mój pokarm...

MamaMichałka z tym krwawieniem mam to samo co ty... pytałam położnej powidziała że mogę krwawić do 6 tyg i że to nic dziwnego że znowu krwawię i dostalam opierdziel za to że krwawienie mogło się wzmożyć od dźwigania po cc... no ja niby nic nie dzwigam ale jednak wózek wynosze po 4 schodkach z domu...i że niby na za długie spacery chodziłam i za szybkim tempie... sama już nie wiem... dziewuszki ile czasu wy krwawiłyście po cesarce?

Joahne mi położna mówiła by po kąpieli nalać troszkę na wacik oliwki i oliwką wyczyścić resztki maści z pomiędzy warg ....

A u mnie jeszcze problemy z laktaacją się zaczęły... mam mniej pokarmu i piję jak oszalała herbatkę hippa na laktację bo mąż mi ją kupił...ale wy jakaś inną polecałyście prawda? jaka to herbatka? i coś jeszcze stusujecie na laktacie czy tylko herbatkę??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziewczyny mam problem..
Mój mały od jakiegoś czasu strasznie męczy się przy robieniu kupki, puszczaniu gazów.. Pręży się, wygina, stęka.. Czasem płacze..
Puszczanie tych bąków wybudza go ze snu.. Nie wiem czy jest to spowodowane moją nieodpowiednią dietą.. Nie wiem cczy mam się przejmować czy to normalne..

hej dziewczyny,
ale na te odparzenia smarowac mlekiem z piersi? czy po prostu pomaga to ze karmię piersią? bo nie skumalam ;) ale ostatnio cięzko kumam, marzę o przespanych nocach i braku histerii ;)
no wlasnie - mamazosi - a z tą metodą 3 5 8 to stosowalas przy jednej histerii? czy pomoglo od razu, a potem przy następnej juz go zostawilas na 3 min? bo probowalam dzisiaj, przy 1 min jeszce wytrzymala, ale przy 3 min plakalam razem z nim :(
jesli chodzi o odparzenia, to maly mial taki rumień na pośladkach i w rowku, ale drugi dzien stosuje bepanthen i robi sie blady róż, więc chyba dziala :) i kąpiemy tez w krysztalkach nadmanganianu potasu. Musze leciec, bo mały rykiemm zaraz sąsiadow przywola ;)

Aha i w nocy tez mamy tylko delikatna lampe i nie zmieniam pieluchy zeby Marysi nie rozbudzic. I to jest naprawde dobry sposob. No chyba ze widze, ze juz sie obudzila to zmienie. Ale z reguly w nocy jemy na spiocha, na lezaco i spi dalej jak ja odkladam.

My dzis mamy juz dwa miesiace! Ale ten czas leci! Co do zasypiania u nas w prawdzie histerii nie bylo ale marudzenie owszem. Musial byc smoczek, ktory ciagle wypada i trzeba go wsadzac bo jest placz, no wiec ciagle ktos musial byc w pokoju poki nie zasnela. Trwalo to ok 30 min, ale zdarzalo sie ze zaraz budzila sie wiec od nowa. Ale zauwazylam, ze najczesciej wybudza mala odruch Moro lub po prostu ciagleruszanie raczkamj i nogami. Wiec wczoraj po kapieli i jedzeniu po 20 zawinelismy ja w otulaczek. Mamy taki lekki, mieciutki w ksztalcie jajka. Wprawdzie juz troche na nia maly ae chcielismy sprobowac. Rece wdluz ciala, nie jakos bardzo ciasno, bo troche ruszgc mogla. Ale powiem wam 10minut i spala, bez zadnego zakwilenia, bez smoczka, bez naszej obecnosci, normalnie w szoku bylam! Jak zasnela o 21 to wstala n jedzenie dopiero przed 4. Widac tez jej dobrze bylo, bo nie wybudzaly ja wlasne rece :-) Takze polecam sprobowac!
Paproszysko super ze szczepienie przeszliscie bez bolu.
Amadea a jak u twojej malej z trzymaniiem glowki, bo sa w podobnym wieku. Moja wczesniej podnosila bardziej, teraz widze, ze jej sie cos nie chce... I tak jak pisala mamazosi bardziej podnosi jak jest na kangurku, albo trzyma glowe jak jest odbijana, a zupelnie na plasko to tylko troche...

Hej,
Co do prasowania to też wyprasowałam tylko jeden raz przy pierwszym praniu. Piorę ogólnie w proszku dla dzieci ale jak byłam u teściów to wyprałam w normalnym, tylko przepłukałam dwa razy i też nic Zośce nie było.
Byłyśmy wczoraj na szczepieniu i jak na razie nic się nie dzieje. Dzięki dziewczyny za informacje, bo trochę się bałam tego szczepienia. Tym bardziej. że sytuacja zmusiłam mnie do pojechania do Włocławka zaraz po nim.
Na spacery chodzimy tak na godzinę, półtorej - w zależności od pogody.

A pesel już mamy, zadzwoncie do urzedu i zapytajcie, czy juz doszedl, bo na Zuzi czekalismy tylko okolo 2 tygodni

Hej, mała podjada cyca, a ja jedna reka moge napisac choc kilka slow.

Wczoraj bylismy z Zuzia u pediatry i dostalismy skierowanie na usg bioderek bez peselu - w to miejsce ma wpisana date urodzenia.
Umowieni jestesmy do ortopedy na Walowa dokladnie w 6 tyg zycia, bo wczesniej lekarz nie chce przyjmowac, bo ponac nie wszystko jest rozwiniete.
Zuzia wazy 4265g, wiec przybiera srednio 45g na dobe, czy to duzo, czy malo trudno powiedziec.
Dokarmiam nadal mm.
Po wczorajszej porannej wizycie (po poludniu) odpadl malej kikut, a pielegniarka ogladajac mowila, ze jeszcze troche czasu minie zanim odpadnie.
Milego dnia

Dorcia apropos robienia histerii i noszenia na rękach to u nas jest tak, że mały jest znudzony po prostu. Działa przeniesienie go na leżaczku do innego pokoju, zmiana muzyki,albo zmiana zabawek na macie jak mały leży, włączenie karuzelki W najgorszym wypadku położenie na brzuchu.
nasz terrorysta tez niedawno zasnął:)
miłego weekendu

Perfectangel co do nocy to u nas jest tak, że mały zasypia ok 23.00 na noc i zostawiam włączone światło od niani, bo nie chce żeby było zupełnie ciemno w pokoju. Jak mały zacznie kwilić to biorę go do swojego łóżka i on je-bardziej się przytula niż jest głodny. Zwykle przy tym zasypiam i jak się ocknę to odkładam go do jego łóżeczka. Nie mówię do niego, nie zmieniam pieluchy.Chyba oboje robimy to na śpiocha. Mały pociągnie kilka razy cyca i zasypia. Musi być tylko otulony kocykiem. Zauważyłam też, że jak karmię go na leżąco w dzień to przysypia jakby mu się z pójściem spać kojarzyło,a jak na siedząco to raczej nigdy nie zaśnie.
Co do tego ze mam czas na bieganie-nie narzekam. W sumie do 18.00 mały jest aniołkiem,robie z nim wszystko. Wieczorem już gorzej,ale jest mąż-ostoja cierpliwosci.
dorcia ale miałas przeboje z pupą małego-współczucia

hej

Perfectangel wracając jeszcze do niani to zauważyłam też (
co również potwierdzają znajomi, bo akurat mają taką samą jak my),że jeśli dziecko śpi długo czyli ok 3-4godz i ani drgnie to też się włącza niania. Albo jak położysz dziecko grubo otulone. Ja kiedyś położyłam małego na kocyk, opatulone w różek-jedno i drugie grube i też zawyło. Ale stwierdziłam, że jak kiedyś będzie miał mały katar albo coś to lepiej mieć monitor oddechu.
Co do spacerków to ja nie patrzę na zegarek,ale mam stałą trasę-do przedszkola i z powrotem czyli minimum półtorej godz, zwykle jakiś sklep jeszcze po drodze, albo coś muszę załatwić. Albo córcia nie chce wyjść z placu zabaw.

Co do posiadania peselu to widać każda przychodnia robi jak chce, tak żeby nie robić sobie problemów.
Co do kąpania to u nas płaczu nie ma, tylko uśmiechy.Raz jeden był płacz,okazało się że woda za zimna była.

Amadea ja też jestem nadopiekuńcza, taka chyba nasza natura...
Biedne te Twoje dzieciaki:) Zdrówka dla Was na ten Nowy Rok!

Ja prasowałam tylko ciuszki świeżo kupione,a potem już nie.

A mój synek uwielbia się przebierać, zmieniać pieluche i leżeć z gołą pupą. Jak wkładam go w pajaca na dwór to też uśmiech.

Ale też robi się spryciarz i wyłudzać,ale staram się nie dać.

Witam się w nowym wątku i w Nowym Roku:)
Podczytuję wątek cały czas, ale jakoś czasu brak, żeby coś napisać. Teraz korzystam, dopóki mój mały terrorysta śpi :)

Aabym, a to odparzenie u Twojego Synka to tylko zaczerwienienie? Bo my też walczyliśmy z pupą (a właściwie najbardziej z okolicami siusiaka i pachwin), dostaliśmy i maść z antybiotykiem i przeciwwirusową, wszelkie kremy i maści nie skutkowały, a było coraz gorzej. Nawet wymaz miał Synek robiony z tej rany (bo to już się rany porobily i skóra cała zmacerowana była). W końcu przestalam go smarować maściami, bo to ciągle było wilgotne i zaczęłam mu pryskać na wysuszoną dobrze skórę octenisept, po tym Mały leżał bez pieluchy, aż mu to wyschło i skórka się zagoiła. Teraz tylko dodatkowo będę smarować maścią pośladkową, mam nadzieję, że to nie wróci.

My na spacerki też chodzimy przez 1,5 - 2 godziny, Mały bardzo lubi jeździć w wózku i prawie cały spacer przesypia. A zaczęliśmy od półgodzinnego spaceru jak miał 2 tygodnie. Wcześniej go tylko trzy dni werandowałam.

Co do prasowania to ja już nie prasuje ciuchów Małego, zrobiłam to tylko raz, po pierwszym praniu, teraz nie mam na to czasu. I nic się nie dzieje. Piorę tylko w proszku dziecięcym.

A co do karmienia w towarzystwie, to na początku też wychodziłam, a teraz zawsze mam przy sobie tetrową pieluchę i się nią zakrywam i staram się siadać tak, żeby jak najmniej cycka było widać. Ale już nie wychodzę z pokoju. Z tym że zawsze się pytam, czy komuś będzie przeszkadzało, jak będę karmić.

Całości wątku nie nadrobię, ale najważniejsze chyba napisałam :)

A mój klopsik waży już 5 200 :) Co jest coraz bardziej odczuwalne... Czy Wasze dzieci też chcą być tylko na rękach? Mój mały terrorysta najlepiej czuje się na rękach, przewieszony przez ramię. Jak się go tylko odkłada, to jest wrzask. Jak się uda go uspokoić, to leży może 5 minut spokojnie i znowu płacze. Już czasem nie mam sił na niego... Liczę tylko na to, że niedługo z tego wyrośnie.

Iwona, jak jesteś z Gdańska to jest pogotowie na aksamitnej..
No u nas na odparzenia Pani przepisała nam taką maść na receptę + dodatkowo maść pośladkową samorobną z apteki (swoją drogą ona u nas potrafi zdziałać cuda). O mleku z piersi nie słyszałam... Dodatkowo kazala nam na jakiś czas odstawić mokre chusteczki i przemywać tylko wacikiem nasączonym przegotowaną wodą i poczekać aż pupa wyschnie...

Abym : a karmisz piersia? Bo u nas polozna na szkole rodzenia ze mleko z piersi jest super na odparzenia , nie probowalam bo Mala nie ma odparzen na szczescie i mam nadzieje ze nie bedzie miala , Buzie tez miala piekna zero krostek a teraz to masakra.. Musze isc do pediatry a dopiero we wtorek sie uda bo teraz znow dlugi weekend , nie chcialam isc do dzieci chorych bo jeszcze by sie czyms zarazila .. dzieci zdrowe tylko w pon i wt z rana.. I jeszcze zaczelo mnie nie pokoic bo wykrylam jakas gulke za uchem i nie wiem co to :/ Hmm . a jak lekarz nie przyjmuje codziennie w przychodni to gdzie udac sie z maluchem na pogotowie czy jest jakas opieka pediatryczna w pozniejzych godzinach ???

No mój mały też teraz robi afere tylko jak się go wyciąga z wanienki :) Ale tylko go owiniemy właśnie w ciepły ręcznik z kaloryferu i już jest dobrze :)

Jeżeli chodzi o prasowanie to ja prasowałam tylko raz - jak prałam ciuszki pierwszy raz... Potem juuz sobie odpuscilam... Nie sa pogniecione a małemu tez nic nie jest..

moj zazwyczaj robi kupe zaraz po jedzeniu... i to jest problem
on zreszta ciagle robi kupe... co pielucha to kupa...

ja dostalam skierowanie na bioderka bez pesela malego, od pediatry

Joahne - dzieki z apodpowiedz z tą mascia na odparzenia, na razi eprobuje z bepanthenem, bo wczoraj byla polozna i mowi ze trzeba sie trzymac 1 masci ok 3 dni, od razu nie pomoze. A maly ma taki rumień na pupie, ze strasznie mi go żal, musi bolec jak cholera :(
Moj tez lubi kąpiel, choć na początku byla trauma. Jesli Twoja mala placze jak ją wyciągacie z wanienki to sprobuj naszego sposobu - wielki ręcnzik kladziemy na kaloryferze w lazience i od razu po wyciągnieciu malego zawijamy go w ten recznik, nie plakal ani razu...dopiero na przewijaku daje czadu :D no wlasnie, znacie jakis sposob na przewijanie bez placzu? mi si eudaje tylko w nocy, w ciagu dnia jest ryk, karuzela nie pomaga

A czemu tak krotko chodzicie na spacerki? bo my juz na 1,5 czasami nawet 2 godziny, maly tylko na spacerze nie placze ;)

Perfectangel - ja tez nie cierpie prasowac, a piorę co drugi dzien, poki co prasuje moj mąż ale tez juz ma dosyc. Ale chyba do 3 mca powinno sie prasowac?
Mi jeszce w szpitalu doradzili zeby zmieniac pieluchę przed jedzeniem, po w trakcie lub po ulewa i sie wybudza. Maly w nocy jest bardzo spokojny i nie placze przy przewijaniu, tylko w dzien jest ryk. Ale mam nadzieje ze wkrotce sie uspokoi, bo bedzie wiedzial ze po przewijaniu zawsze jest mleczko :)

Joahne super ze Pola przybiera :-)
Amadea zdrowka dla dzieciaczkow!

Moj synek tez lubi sie kapac do momentu wyciagania z wody... nie lubi tez sie przebierac i zmieniac pampersa :-P

Mamozosi a jak karmisz w nocy i Twoj Kacperek je 15 minut to co potem? daje sie odlozyc do lozeczKa i spi dalej? :-)
bo mi w nocy pobudki zajmuja ok godzinke... Karmienie cycek nr 1 - 15-20 minut i to jest jedzenie efektywne, potem zmieniam pampersa i cycek nr 2 - raczej ciumkanie w celu zasniecia niz jedzenie... i potem spiacego odkladam do lozeczka i wtedy od sie troche rozbudza, pomarudzi 15 minut i zasypia...
jak to u Was wyglada?

podziwiam Was ze zmotywowalyscie sie zeby na10 minut z maluchami wyjsc... mi by sie nie chcialo szykowac i ubierac na 10-15 minut wiec po wietrzeniu malego w pokoju po pierwszym tygodniu wyszlismy na pol godziny od razu, a teraz juz na godzinke chodzimy, dluzej rzeczywiscie dopiero na wiosne :-) Puchatkowa mam nadzieje zs sie kiedys umowimy :-)

a prasujecie dalej te male ciuszki...? bo ja nie mam kiedy za bardzo... no i druga strona medalu ze niecierpie tego robic... ostatnia pralka byla niewyprasowana a juz nastepna sie suszy... piore oczywiscie osobno w odpowiednim proszku ale to prasowanie... ehh chyba juz je odpuszcze...

moj synek zapalenie okrzeli tak go meczylo przeziebienie az w koncu wyszlo zaplanie oskrzeli i do tego tak chronilam mala ale jak tu chronic jak synek cigle caly czas kolo niej no i mal dzisij w nocy niespokojna chrzakala ale tak innaczj no i co lekarka byla i co dostala jakies kropelki do nos pytalam sie ze moze jakis syropek czy cos a ona ze za mala i d*pa. takie uroki jedno od drugie sie zaraza:(
pewnie juz kolejan noc nie przespana bo jak nie jeden to drugi wybudza mnie a ja zaliczam sie do tych nadopiekunczych mamusiek.

Inne tematy z forum

gdzie pole maków?? (10 odpowiedzi)

witam, marzy mi się sesja w makach, w zeszłym roku pamiętam że jak się jechaŁO do Sobieszewa to...

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (122 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

alimenty. Jak to załatwić? (9 odpowiedzi)

Czy ktoś zna ten temat? Nie potrafię dogadać się z ojcem dziecka w sprawach finansowych. Twierdzi...