mbank naciąga na ubezpieczenia?????

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
od dwóch dni dzwonią do mnie z mbanku mówiąc, że jako że mam u nich kredyt hipoteczny muszę się ubezpieczyć od ognia i innych zdarzeń losowych;
że niby mi wygasło ubezpieczenie i muszę kontynuować;
nowe na rok kosztuje ok. 100 zł
w umowie mam (sprawdzałam) , że muszę być ubezpieczona na życie i to mi odciągają co miesiąc; nic nie ma że od ognia (chyba że ja nie potrafię czytać)
kazałam pani sprawdzić paragraf, który mnie zobowiązuje do tego ubezp., powiedziała, że nie wie i jutro zadzwoni, jak się dowie
ale przecież ani rok temu, ani dwa nie płaciłam takiego...

czy ktoś wie o co chodzi?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: mbank naciąga na ubezpieczenia?????

> nowe na rok kosztuje ok. 100 zł

coś podejrzanie tanio, jeśli na pełną wartość nieruchomości

> kazałam pani sprawdzić paragraf

Dziwne. Na tyle umów z mBankiem, ile widziałem, zawsze był wymóg ubezpieczenia nieruchomosci z cesją na bank.
Chyba, że masz kredyt dużo nizszy niż wartość nieruchomości.

Z wymogu ubezpieczenia nie wynika natomiast przymus ubezpieczenie nieruchomości właśnie w mBanku. Można to zrobić gdziekolwiek, przeważnie lepiej i taniej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

hmm nie wiem jak w mbanku ale ja przy swoim kredycie musze mieć takie ubezp. wykupuję nawet dwa jedno specjalnie dla banku drugie dla siebie - na szczęście nie jest to duży koszt roczny

> wykupuję nawet dwa jedno specjalnie dla banku drugie dla siebie

Bardzo mądrze. Z kilku powodów:
1. Niektóre banki wymagają ryzyka powodzi w zakresie ubezpieczenia - nawet, jeśli jest to mieszkanie na Xp. na Morenie. Wówczas oczywiście w polisie "dla siebie" nie umieszcza się tego ryzyka, bo i po co? Żeby przepłacać?
2. Polisę dla banku można zrobić z dużą franszyzą redukcyjną - co obniża jej cenę.
3. Polisę "dla siebie" robimy w takim zakresie, jaki nam jest potrzebny - a w razie jakiejkolwiek, nawet drobnej, szkody nie musimy występować do banku, żeby Ubezpieczyciel wypłacił odszkodowanie nam - a nie cedentowi (czyli Bankowi)

witam my tez mamy cesje na bank wiem ze musi być ubezpieczenie na 100% wartości od ognia i innych zdazen losowych 100zł to tanio ale moze mieszkanie jest warte z 100tys to moze i tyle wychodzi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Średnia cena rynkowa rocznego ubezpieczenia murów pod cesję to 0,5-0,6‰ wartości nieruchomości.
Jeśli ktos płaci bankowi więcej - to przepłaca.
Wiem, że w mBanku wychodzi trochę więcej - ale tragedii nie ma. No i płaci się co miesiąc - co mniej boli.
Ja robię polisy pod cesję za nieco ponad 0,3‰
Przy duzej wartości nieruchomosci można kilka stów oszczędzić na ubezpieczeniu z którego pieniędzy i tak na oczy nie zobaczymy.

Z mBankiem akurat doświadczenia nie mam, ale z tego co się orientowałam jak braliśmy kredyt to wszystkie banki wymagały ubezpieczenia nieruchomości z cesją na bank, a niektóre dodatkowo ubezpieczenia na życie kredytobiorcy.
My mamy kredyt w ING i też mamy 2 polisy - 1 na kwotę kredytu (niestety na całość a nie na tyle ile jeszcze zostało) na tzw. 'mury' i ta jest z cesją, a 2-ga dla nas na wyposażenie, kradzież, zalanie. oc itd.
I łącznie za obie płacę chyba mniej niż mi ostatnio proponowali z banku na wszystko razem z cesją dla nich :PP
A może jak podpisywałaś umowę kredytu to podsunęli Ci jakąś dłuższą niż roczną polisę, która teraz się skończyła??

mamy w banku Pekao (tym z żuberkiem) i też musimy mieć ubezpieczenie mieszkania ale w banku dowiedzialam sie ze wystarczy że od wspólnoty dostarczę papier - cesję na nasze mieszkanie.Wspólnota ubezpiecza cały blok i całość jest podzielona na poszczególne mieszkania w %.

> niestety na całość a nie na tyle ile jeszcze zostało

ZAWSZE powinno się ubezpieczać mury na pełną wartość nieruchomosci - a nie aktualną kwotę zadłużenia.
W systemie ubezpieczeń na "sumy stałe" (a taki jest przeważnie stosowany przy ubezpieczeniu murów) funkcjonuje pojęcie "niedoubezpieczenia" i tzw. "zasada proporcji".
Na polisie (lub w umowie cesji) należy w takiej sytuacji zawrzeć limit cesji do kwoty aktualnego zadłużenia.

> podsunęli Ci jakąś dłuższą niż roczną polisę

Mało prawdopodobne. Nie w mBanku.
Te przygłupy nawet nie wiedzą, że na rynku funkcjonują polisy dłuższe niż roczne :)
Klientom, którym robiłem polisy np. trzyletnie, z cesją na mBank, musiałem po roku załatwiać zaświadczenie od Ubezpieczyciela, że polisa nie wygasła i jest aktywna - mimo tego, że bank dostał kopię polisy, gdzie jak wół był zapisany trzyletni okres ubezpieczenia.

kredyt mam już 7 lat, nie płaciłam nigdy tego ubezpieczenia;
pani zadzwoniła i podała paragraf z mojej umowy, ale to jakaś bzdura, nie mam takiego paragrafu...
chyba przejdę się do mbanku...

Inne tematy z forum

Wakacje z dziećmi (122 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (117 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

Mój pies ugryzł moje dziecko (32 odpowiedzi)

Witam, mam problem z moim 9 letnim psem. Mamy go od szczeniaka, wzięliśmy go z Ciapkowa, jest...