Re: moje dziecko pogdyzł dzis pies, co ja mam zrobić?
Szanowna Pani,dziękuję,że mimo powagi syt.jaką jest każde ugryzienie psa,tym bardziej dziecka i łatwości jej rozwiązania czyli oddanie psa,szuka Pani pomocy.Uczulam na wszelkiego rodzaju porady tego typu,czyli konkretne pomysły bez realnej oceny sytuacji.Dlatego też nie bagatelizując sprawy i też jej nie zaogniając,istotne jest Państwa zachowanie/emocje zarówno wobec psa jak i dziecka w relacji z psem.Przede wszystkim winna Pani zwrócić się do osób zajmujących się psami,tj.:behawiorysty/zoopsychologa i/lub trenera.Spośród dostępnych szkół,zwróciłbym szczególną uwagę,na to by nie były to szkoły stricte tradycyjne,czyli pracujące metodami wyłącznie awersyjnymi (karanie psa),ale pozytywnymi (gdzie karą jest brak nagrody i pozytywne wzmocnienia/skojarzenia).Ważna jest konsultacja i obserwacja zachowania Państwa,dziecka i psa w różnych syt.Uwaga na osoby,które proponują zabranie psa/izolację na okres szkolenia!Ważne by został przeprowadzony szczegółowy wywiad i obserwacja,został opracowany program na tu i teraz oraz na dalszą pracę,a także by skorzystać z serii pracy indywidualnej pod okiem specjalisty,który będzie do Państwa dyspozycji w trakcie i także po szkoleniu.Winni Państwo nauczyć się odczytywać co pies komunikuje w danej syt.i jak w przypadku sygn.dyskomfortu psa reagować.To od Państwa zaangażowania,cierpliwości i konsekwencji będzie zależało jak pies będzie reagował na komendy,jak będzie przebiegała wzajemna komunikacja i jakich zasad trzeba będzie bezwzględnie przestrzegać,zwłaszcza w przypadku kontaktu:dziecko-pies.I jest to dla Państwa praca do samego końca.Pracując z psami,z różnego rodzaju deficytami czy potrzebami,wiem,że przede wszystkim pracuje się z opiekunami i bez względu na wynik,decyzja należy do nich.Proszę też wziąć pod uwagę,że ćwicząc z psem stają się Państwo odpowiedzialnymi nie tylko za efekt końcowy,ale także za to jakiego psa będą Państwo oddawać.Jesteście Państwo dla psa przewodnikiem.On Wam ufa i w tej stresującej dla niego syt.na pewno z ulgą przyjmie sposób w jaki nauczycie go Państwo alternatywnie do ugryzienia,reagować na dziecko/zachowywać się w relacji z dzieckiem.Moje doświadczenia są takie,że im ięcej pracy i zaangażowania, a także pokory ze strony szkoleniiowca i opiekunów,tym większe sukcesy i radość.Poza tym będąc świadomymi opiekunami,dobrze wychowanego i zaspokojonego(potrzeby) sa,wspaniale modelujecie zarówno otoczenie jak i Wasze dziecko.To bezcenne!W przeglądarkę proszę wrzucić pozytywne szkolenie psa/behawiorysta zwierząt/zoopsycholog.Trzymam kciuki!Gdyby jednak zdecydowali się Państwo poszukać dla psa dobrego domu,zachęcam do kontaktu z Trójmiejskimi Fundacjami i organizacjami pro-zwierzęcymi,które na pewno pomogą,ogłaszając i doradzą przy wyborze profesjonalisty.
10
1