Tak czytam ten wątek i jedna myśl mi się nasuwa.
Piszecie moje dziecko 6 miesięczne chce to, chce tamto, chce samo pic ze szklanki czy kubka - pewnie, że będzie chciało to i wiele innych rzeczy. Dzieci naśladują i robią dokładnie to co ich rodzice. Skoro widzą, że rodzice piją z kubka czy szklanki to i ono też tak będzie chciało.
Ale pytanie czy należy im pozwalać na to co one chcą i czy to jest właściwe - na to niech każdy sobie sam odpowie.
Co do kubków/trainerów itd itp - to moja opinia jest taka
Należy dziecko do wszystkiego przyzwyczajać stopniowo - oczywiście rozumiem, że fajnie było by gdyby 6 miesięczne dziecko samo piło, samo jadło samo sobie pieluchy zmieniało ;) - niestety tak nie jest. Prawda jest taka, że to wszystko zależy od tego ile czasu chcemy poświęcić dziecku. Mam czas dla dziecka to wszystko stopniowo wprowadzamy. Nie mamy czy nie chcemy poświęcać dziecku czasu to lecimy po łebkach i omijamy etapy i tak oto nasz synek czy córeczka w wieku 7 miesięcy sam pije z kubka i mamy się czym pochwalić przed koleżankami czy rodziną.
A wracając do niekapków to ja polecam na początek coś takiego
Kubek ten posiada miękki ustnik i jest idealnym etapem z przejścia z butelki na typowy kubek
Wiem , że mój post jest ciut kontrowersyjny ale co tam taka jest moja opinia ;)