nnt. tłusty czwartek

Temat dostępny też na forum: Kulinaria
Cześć dziewczyny. mam prośbę. czy znacie jakies łatwe przepisy na faworki i pączki. Chciałabym zrobić dla dzieciaków.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nnt. tłusty czwartek

No też by potrzebowała na faworki:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nnt. tłusty czwartek

tu są fajne, właśnie szukam czegoś dla siebie:-)

http://www.gotujmy.pl/najlepsze-paczki-chrusty-oponki,przepisy,136416.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nnt. tłusty czwartek

http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/1,110783,9182674,Chrust__czyli_faworki,,ga.html - zeszłoroczny, sprawdzony...
ale trzeba silnego chłopa do "bicia" ciasta...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nnt. tłusty czwartek

ja własnie zaraz bede robił z tego przepisu faworki na szybko http://faworki.info.pl/
i pączusie http://www.goscinneprogi.pl/ku_paczki.html. pochwalcie się zdjęciami jak zrobicie ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nnt. tłusty czwartek

nie wiecie czy można ciasto na faworki przygotować sobie dzisiaj a jutro smażyć? może poleżeć?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nnt. tłusty czwartek

nie wiem czy może leżeć :]

mam sprawdzony przepis ;] już go podawałam ;]

ale niech będzie - przekopiuję ;P

nie mówiłam, że szybkie ;) trzeba pobawić się w wałkowanie ciasta :) im więcej razy ciasto składane w różnych kierunkach i wałkowane - tym smaczniejsze faworki :]

***** Faworki *****

20dkg mąki
3 żółtka
3-4 łyżki gęstej śmietany (kwaśnej)
1 łyżka spirytusu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól

tłuszcz do głębokiego smażenia (najsmaczniejsze faworki to te smażone na smalcu, potrzeba kilka kostek w zależności od głębokości garnka)

Mąkę przesiać, wymieszać ze śmietaną.
Zrobić zagłębienie na środku, wbić tam żółtka, dodać troszkę soli, spirytus i proszek do pieczenia. Dobrze wyrobić ciasto. Jeśli za rzadkie - dodać mąki.
Wałkować partiami, dosyć cienko, jak najmniej podsypywać mąką. Kroić na paski szerokości 3cm. Każdy pasek naciąć w środku wzdłuż i przewinąć.
Smażyć na jasnozłoty kolor.
Wyjąć na papierowe ręczniki, osączyć, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

jesli ciasto bedzie za sypkie, nie bedzie chcialo sie zagniesc -ma byc zwarte i elastyczne ale nie ciezkie - to trzeba dodac jeszcze troche smietany.

często robiłam je jako nastolatka ;) nawet w podstawówce na zajęciach z techniki robiłam faworki dla nauczycieli :] 2 godziny wałkowania :] tak mnie później ręce bolały, że do dziś pamiętam ;P

najsmaczniejsze są smażone na smalcu :]

gdzieś czytałam, że ciasto dobrze też "zbić" - taką kulę tłuczemy wałkiem :] (kilka razy, mocno)

no i oczywiście polecam pączusie z serka "homo" http://www.wielkiezarcie.com/recipe73888.html :)))))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nnt. tłusty czwartek

podbijam :) szykujecie coś na tłusty czwartek? :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nnt. tłusty czwartek

aga ja szykuje - wyjscie do cukierni po pączki :)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nnt. tłusty czwartek

no to zazdroszczę jeśli masz gdzie kupić takie pyyyyszniutkie :))) mi nie bardzo smakują z pobliskich cukierni :/ a z okazji "tłustego czwartku" chciałabym zjeść takie extra ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: nnt. tłusty czwartek

ja kupuje koło maxa takie trójkatne cieplutkie z wisniami, jablkami czy budyniem :) najlepiej zamowic sobie dizen wczesniej i odbierac w czwartek bez kolejki niby :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nnt. tłusty czwartek

ja mam zamiar upichcic te cudeńka http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/tlusty_czwartek/paczki_pieczone/przepis.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nnt. tłusty czwartek

O, też chciałam pieczone zrobić :)
Albo te: http://m.smaker.pl/przepis-blyskawiczne-paczki-na-jogurcie,61426.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nnt. tłusty czwartek

Mi to nie daje spokoju
http://www.mojewypieki.com/przepis/paczki-hiszpanskie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nnt. tłusty czwartek

Fajne te trzy przepisy :)

Lupunia - jadłaś już takie pieczone pączki? Jestem ciekawa czy bardzo im brakuje posmaku smażenia? (jak w typowych pączkach)

Bauaganiarka - takich jogurtowych jeszcze nie spotkałam :) wyglądają na szybszą wersję moich ulubionych z serka homo ;)

Magda - z jakieś 12-13 lat temu kupowałam takie pączki parzone w budce z pieczywem z Rumii, na Kołobrzeskiej :) były fantastyczne! Mięciuteńkie, puszyste, delikatne... Pyyyyszne. Ale później zniknęły. A jak znów zaczęli robić to już całkiem co innego - twardawe. Bez porównania.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nnt. tłusty czwartek

Lipunia przepraszam za literówkę post wyżej ;) piszę z telefonu i czasem nie zauważę jak mi coś w słowniku przeskoczy ;)

Moja Mama z kolei znalazła ciekawy przepis Ewy Wachowicz - na pączki z ziemniaków! http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,3,691.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nnt. tłusty czwartek

Agusia ja chyba się skusze, chociaż przeraża mnie tygodniowe wietrzenie mieszkania po smazeniu :-) ale co tam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: nnt. tłusty czwartek

też zrobię te pączki parzone :P mam nadzieję, że wyjdą takie jakich smak pamiętam ;)

i chyba zrobię jeszcze takie donaty http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/01/paczki-pieczone-donaty.html :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nnt. tłusty czwartek

ja robiłam w zeszłym roku pączki pieczone. wyszły jak drożdżówki. i w smaku i w wyglądzie. ale mi i tak smakowaly...
a w tym roku, niestety albo zrobię sobię paczki bezglutenowe, albo nic.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nnt. tłusty czwartek

Agusia nie jadłam ich ale babka co ma kwestie smaku mówi, żeby zrobić bo dla niej nie ma w ogóle różnicy między tymi a smazonymi dlatego już się nie mogę doczekac:)) a jednej babce poradziła, żeby zrobiła pół na pół i dała domownikom do spróbowania i żeby zgadywali, które to smazone, które pieczone:))mnie mocno przekonała ma też filmik jak robić i w komentarzach doczytałam, że trzeba dokładnie tak robić jak pisze wtedy będą jak usmażone:)bo jak dawała mniej tłuszczu to już nie wychodziły podobno.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nnt. tłusty czwartek

Te parzone to robiłam ze 2lata temu i dla mnie wyszły za tłuste nie wiem coś musialam nie tak smazyć chyba albo nie wiem co bo nie wyszły takie super jak z cukierni tylko z jednej str zawsze za tłuste mimo odsączenia na papierze:(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nnt. tłusty czwartek

Lipunia - te pieczone fajnie wyglądają :) ale chyba nie mam takich dużych papilotek :P musiałabym poszukać :]

na wszelki wypadek będąc w Lidlu kupiłam serek homo na mini pączusie ;) bo chcę zrobić 2 rodzaje "czegoś" :) na faworki się nie porywam - nie chce mi się tyle wałkować ;) na wszelki wypadek kupiłam też marmoladę różaną :)

na 100% chcę spróbować zrobić te parzone(mam nadzieję, że moje tylki nadają się do takiego ciasta) :) a co do drugich nie mogę się zdecydować :P jeszcze znalazłam taką stronę:
http://www.goscinneprogi.pl/ku_paczki.html .......................... :))))))))))))))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nnt. tłusty czwartek

Na kwesti smaku mówiła, ze papilotki do muffinek
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nnt. tłusty czwartek

Faworki:
mąka typ 650 545g
masło 45g
jajka 90g
zółtka 115g
spirytus 45g
śmietana kremowa 115g
cukier puder 115g

Łączymy masło kolejno z cukrem pudrem, jajami , śmietaną i spirytusem a następnie robimy ciasto dodając mąkę. Jest to ciasto zbijane więc walimy w nie wałkiem na stole ok 10-15 min zakładając brzegi ciasta do środka po czym odkładamy na leżakowanie ok 30 min (przykryć ciasto płótnem aby nie robiła się skórka). Następnie wałkujemy i formujemy faworki. Smażymy na smalcu w temp ok 160oC (zanurzyć je całkowicie przyciskając czymś np szumówką). Posypujemy cukrem pudrem i gotowe :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nnt. tłusty czwartek

Parzone juz zrobione. Polecam są pyszne chociaż inne niż te sklepowe.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: nnt. tłusty czwartek

Ja zrobie takie szybkie paczki z serka homogenizowanego z przepisu moje wypieki.pl Pierwszy raz w zyciu bede smazyc jakiekolwiek paczki:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nnt. tłusty czwartek

Graszko te z serka są pyszne ;) ja je często robie moim dzieciakom, ale najlepsze są od razu po usmażeniu, bo później robią się z lekka gumowate ale i tak są dobre.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nnt. tłusty czwartek

To prawda Lunaa, bardzo smaczne sa na cieplo, tak sie z malym nimi najadlam ze hej!
Wiesz, ja sie zastanawialam czy nie robic ich w formie racuchow na patelni.
Myslisz ze fajne by byly?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nnt. tłusty czwartek

a o tym nie pomyślam, ale chyba tak, mogłyby wyjśc calkiem fajnie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nnt. tłusty czwartek

I ja zrobiłam parzone :) wyszły przepyszne :) Ale ta zabawa w wyciskanie ciasta szprycą nie dla mnie :) już się zastanawiam jak to obejść ;)

Do tego lukier pomarańczowy i skórka pomaranczowa :) Młody wolał posmarowane marmoladą różaną :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nnt. tłusty czwartek

Mniam Agusia, to smakowicie bardzo, troche czasochlonne, ale nie ma to jak wlasny wyrob.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nnt. tłusty czwartek

pączki pieczone jednak jak bułeczki ale na ciepło są super pyszne bo takie inne te bułeczki zjadłam z 5 chyba:) na drugi dzien średnie ale ciepłe rewelka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nnt. tłusty czwartek

Agusia ja w sumie przypadkowo zrobiłam paczek parzony w kształcie kulki i powiem Ci ze wyszedl najfajniej bo najmniej tłusty był. Może dałoby radę robić je podobnie jak kluski kladzione z łyżki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nnt. tłusty czwartek

Graszka - no właśnie czasochłonne ;) i "traf mnie szlafiał" z tą szprycą ;) ciasto gęste, ciężko samej nakładać do materiałowego rękawa, który ciągle się skleja ;) później już ręce mi się ślizgały ;) (a nie chciało mi się myć co 2-3 minuty)
ale w smaku pychotka :)

Magda - moja Mama obstawia takie kładzione łyżką ;) ja zrobiłam 3 takie w nieokreślonym kształcie jak zbierałam ciasto z rękawa/szprycy ;) mało efektowne ale w smaku ok :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: nnt. tłusty czwartek

mimo iz juz po tłustym czwartku-ale tez się dołączę.. robiłam tez pączki pieczone (przyznajmy szczerze ze pączkami są tylko z nazwy..) ale jeszcze nie jadłam tak mięciusieńkiego i wprost rozpływającego się ciasta...także na świeżutko i cieplutko są przepyszne...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (118 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

gdzie pojemniki na odzież używaną w gdańsku (19 odpowiedzi)

czy jeszcze są takie pojemniki? wiem, że to "mafia", ale lepiej tam wrzucić, niż do...