jabłka pokrojone w krążki bez gniazd nasuiennych,obtaczam w ciescie i na rozgrzany olej,
a to ciasto: tak okolo 3 szklanki mleka, 2 szklanki mąki, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, (mozesz dodac odrobine cukru, albo cukier waniliowy jezeli lubisz) ja zamiast dodawac cukru, posypuje usmażone racuchy cukrem pudrem
PRZYGOTOWANIE:
Wsypać 1 szklankę mąki do rozpuszczonych drożdży z ciepłym mlekiem i z łyżkami cukru. Zostawić, aż urośnie przez pół godziny.
Białka ubić z 2 łyżkami cukru i z rozpuszczonym masłem. Ubite białka zmieszać z żółtkami i dodać do urośniętego ciasta. Pozostawić na pół godziny i smażyć na smalcu lub oleju. Dla dekoracji można wymoczyć w cukru.
hej k@juta:)dopeiro weszlam do domku,nie korzystałam z tego przepisu-znalazlm go w necie-i sama sie zdziwilam z ta mąką:) przypomnialo mi sie że mama ma dobry przepis na racuchy-jak go wydębie to skrobne:)