przesuniecie proboszcza do innej parafii

dwa lata przed emerytura, to skandal, nawet w zakladzie pracy sa trzy miesiace wypowiedzenia, a nie dwa tygodnie, po 28-latach
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 6

Re: przesuniecie proboszcza do innej parafii

Bo nie ma mszy dla dzieci. Acha i poczytaj pismo św. szczególnie nowy testament o tym jak Jezus traktował dzieci.
Paraf! Dlaczego jesteś taki obłudny. Niedługo będą msze dla tubylców i obcych
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Paraf! A czyja? Jeśli tego o czym pisał Mezo nie widzisz to proponuję dobrego okulistę oraz psychologa, który pomoże ci sie wykaraskać ze zmanipulowania.

Pamiętam kilka lat temu mszę św, na której grał zespół. Byli to umuzykalniona rodzina nowo zamieszkała, która to w poprzedniej swojej parafii regularnie co niedzielę grała na mszy i chcieli to pociągnąć tutaj. Była gitara, flet, bas, piękne głosy, czyli to wszystko co znam ze swojej rodzimej parafii (okrąglak). Myślę sobie, no coś się zmienia, teraz to młodzież ruszy do kościoła ( a nie pod kościół). Niestety, szybko opadł mój entuzjazm gdy zobaczyłam zgorszenie o oczach starszych parafian a szczęka mi opadła zupełnie gdy usłyszałam na koniec mszy jak proboszcz dziękuje za oprawę muzyczną i powiedział, że może jeszcze kiedyś pozwoli im zagrać.

Jeśli chodzi o forum to mamy od niedawna takowe.
Na stronie banino.info.pl, po prawej stronie w kolumnie przyjazne linki jest FORUM BANINO. Zapraszam do dyskusji ale może już nie o kościele.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

ruda ja potrafię czytać , pisać też , ty chcesz zmian , a ja nie ,napisałaś sprostowanie ,aby twoje towarzystwo ,nie posądziło cie że trzymasz z zwolenikami księzy , tak się ich boisz ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

To pa,pa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

wiesz chyba nie potrafisz czytac nasi księża mi nie odpowiadają chce w parafii zmian mając nadzieje że będą na lepsze bo to też jest moja parafia i chciałabym chodzić do kościoła na msze a nie do 'cyrku'
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Twoje słownictwo jest zbyt brutalne , żeby je w dalszym ciągu komentowac! Szkoda słów!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wiem, wiem, wolisz brutalnie.

pasuje do tematu jak świni siodło. Naprawdę z ciebie komik / ale morału brak/. Żenada!

Przystępują dwie kobiety do komunii. Jedna na stojąco a druga na klęcząco. Pierwsza myśli o drugiej: "ale dewotka!" a druga o pierwszej "jaka wyzwolona!".
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

i to wszystko zasługa (nowych)? ,wiem dzisiaj było gorąco dostałes udaru slonecznego
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pixi odpowiedziałem za ciebie , zrobiliśmy to po to by zamieszkującym było lepiej a nas jest o 4x więcej niż tubylców.
Poza tym mieszkańców rdzennych jest może z 30 rodzin reszta to przybysze z polski z gór itp więc kto to my-wy -oni ;-) Ja dostałem działkę od rodziny i mieszkam na ojcowiźnie mego ojca więc jestem stąd .
A cała moja rodzina mieszkająca w parafii nie zgadza się z protestami przeciw dekretom biskupa.
Skoro taka była wola biskupa trzeba ją uszanować.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

większość ludzi w Baninie w ostatnich latach lub wcześniej sprzedawało ziemię i nie zawsze za bankową kasę , dzięki czemu żyją dostatnio (jeżdżą na pielgrzymki z księdzem) cieszą się autami budują domy sobie i dzieciom itd. Więc tylko dzięki przybywającym to wszystko jest możliwe. Jest remiza ma być nowa szkoła itd. Wielu światłych i majętnych ludzi zamieszkało tu chociaż oczywiście są wyjątki tak wśród jednych jak i drugich.
A oczywiście że zaproszeni widzę oczy sprzedającego mi działkę rolnika mówiącego wówczas : teraz wymienię wszystkie okna kupię silnik do traktora i jeszcze dzieciom dam bo wesele za pół roku!
Gdyby nie to : zamiast baru u Daniela była by zlewnia mleka w miejscu przedszkola była by pijalnia a w parku leżące i dogorywające jej pokłosie , w miejscu pętli wielki dół bo autobusy MZK by nie docierały, szkoła była by wystarczająca bo chodziło by może ze 100 dzieci i nie było by tego sprzętu który jest bo nie było by Edukacja i integracja itp. A na mszę dla dzieci chodzą bo jest po łebkach czyli krótko !
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

jednym słowem ruda i nasi księża ci odpowiadają ,cieszę się że (obca) jest z nami !fajnie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

pixi dlaczego się wprowadziłaś na wieś , na taki zaścianek , nie rozumiem tego ,i tak wsysoce kulturalna osoba chce zrobić zadymę ?! dzieci należy uczyć od njmłodszych lat szanować starszych ,postoją ,nic im nie będzie ,i tak są w niedziele na wszystkich mszach biegają ,chodzą po ławkach , jednym słowem przeszkadzają starym kwokom
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dzięki pixi za twój wpis, ja już straciłam nadzieję że można z kimś porozmawiać bo czytając komentarze trudno jest ocenić czy to zadżumienie czy nieumiejętność prowadzenia dialogu lub po prostu "szare szeregi" księdza. Jak pięknie jest tworzyć i budować w zespole a powoli staje się to realne ! Ja patrzę na plany kilku osób
w Baninie, wierzę w to że może się udać ! zmienić naszą miejscowość w żyjąca pełną piersią i w symbiozie społecznością . Liczyłam na to że kolejnym etapem do sukcesu będzie odnowa w kościele. Uważam że też z korzyścią dla księży którzy dostali by motywacji do tworzenia w innych miejscach. W Baninie jest kilka bardzo aktywnych osób tylko trzeba im pomóc i się przyłączyć. Uważam że jest wielu ludzi zainteresowanych aktywnością i zmianami. Ja mieszkam trochę krócej od ciebie ale cieszę się przybywającymi do Banina bo to zmniejsza poziom zaściankowości. Żałuję że nie można się ujawnić bo "Szare Szeregi" by nas zlinczowały. Fajnie że jest ta strona o Baninie tylko nie ma tam forum nie wiem z jakiego powodu ?
Trzeba by napisać do moderatora.
pa
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

"nie zawłaszczyliśmy ziemi siłą, tylko ktoś nam ją sprzedał a tym samym zaprosił do zamieszkania" - zaprosił ktoś do zamieszkania! Bardzo ciekawe zaproszenie , chyba czuł twoją bankową kasę w kieszeni.
A "starą kwoką" tez pewnie będziesz - obyś tego doczekała i takich słów w przyszłości usłyszała. Z kulturą na bakier!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

całkowicie się z Tobą zgadzam jesteśmy 'obcy' i mam wrażenie że gorsi bo nie mamy przecież racji i biada tym którzy mają inne zdanie niż zwolennicy 'naszych'kapłanów mam wrażenie po ostatniej niedzieli że nasza świątynia to cyrk ,naprawdę prawdziwy cyrk tylko trochę szkoda że w tym kiepskim przedstawieniu muszę brać udział ale dla wiadomości tych którzy na mnie 'naskoczą' za to co napisałam TO JEST TAKŻE MOJA PARAFIA!!!I NIE MAM ZAMIARU CHODZIĆ GDZIEŚ INNDZIEJ NA MSZE BO MI NIE PASUJE!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Mezo- żółwik! Najśmieszniejsze w całej tej dyskusji jest to, że najwięcej zajadłości i pogardy wykazują tzw. obrońcy Leszka i Romana. Jak wy się w ogóle zachowujecie! Podpieracie się głęboką wiarą i cytatami z Biblii! Żałosne! Przez te swoje komentarze pełne pogardy dla ludzi mających inne zdanie pokazujecie jacy z was katolicy i jak wypełniacie przykazania Boże i kościelne.
Cała ta dyskusja nie powinna mieć miejsca. Każdy ksiądz wie,że w każdej chwili może się spodziewać przeniesienia do innej parafii. Jest to wpisane w kapłaństwo. W cyrku zwanym Banino księża zrobili sobie z parafian wał oblężniczy i napuszczają ich na biskupa. Tylko na wsi a raczej na prowincji może się zdarzyć taka zaściankowość. Powiem szczerze, że jeśli biskup odwoła dekret dot. ks. Leszka to sama zrobię zadymę w kurii i wierzcie mi, że znajdę więcej zwolenników niż Wy przeciwników.
Jeśli zaś chodzi o argumenty przeciwko nowym mieszkańcom i ich zdaniu dot. kościoła (mieszkam tu 10 lat) to czasami dobrze jest wysłuchać czyjegoś zdania a czasem pójść na kompromis. Proszę także więcej nie pisać postów w stylu " to wy się tu przeprowadziliście i musicie się dostosować", ponieważ nie zawłaszczyliśmy ziemi siłą, tylko ktoś nam ją sprzedał a tym samym zaprosił do zamieszkania. Co niektórzy dobrze sobie żyją (a niektórzy się zapili) za kasę z działek i jakoś ta kasa im nie śmierdzi ani nie przeszkadza, jak nowi mieszkańcy. Dobra rada dla tzw. obrońców - idźcie sobie chociaż raz na 2 miesiące do innej parafii na mszę np. dla dzieci. Niedaleko np. na Złotą Karczmę. Na mszy dla dzieci najważniejsze są dzieci i to one są gospodarzami mszy. U nas niestety dzieci nie mają nawet gdzie usiąść, bo stare kwoki zajmują im miejsca.
Kończąc już, chciałabym powiedzieć, że jeśli ktoś zbiera podpisy przeciwko podpisom to chętnie się podpiszę.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 8

tobie mezo wciąż mało , masz poważny problem ze sobą , ja też wiem jak było i jest , a ty wciaż bedziesz tym newiernym tomaszem
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Mezo,jedyny argumet to taki ze udajesz kogos kim nie jestes piszesz o wykrztalceni a wedlug mnie to jestes zwykly PROSTAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!jesli mialbys odrobine oleju w tym pustym baniaku to bys zastanowil sie co piszesz chyba czas abys przeczytal biblie sw bo calkiem sie gubisz.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum

Ozonowanie domu (14 odpowiedzi)

Witam wszystkich.Moje dziecko ma alergię i lekarz doradził mi aby co jakiś czas przeprowadzać...

Hocki klocki (111 odpowiedzi)

Wiecie kto prowadzi tą placówkę ?

Fotowoltaika problem (47 odpowiedzi)

Witam mam instalacje od 2 lat z tego co widzę w słoneczny dzień invertery siadają bo są za...