serwis rtv starych magnetofonów

Witam. Posiadam stary magnetofon szpulowy UNITRA M2405S któremu należy się porządny przegląd i serwis, czy ktoś z użytkowników tego forum zna jakiś serwis w okolicy który zajmuje się między innymi takimi sprzętami i jest w stanie zająć się takim sprzętem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli działa, to jedyne, co trzeba przy nim zrobić, to najprawdopodobniej wymiana rolek, pasków i głowicy.
Wątpię, aby udało ci się je kupić. Można co najwyżej wyczyścić - ale jeśli gumy są sparciałe (a po tylu latach to bardzo prawdopodobne), to niewiele to da.

BTW: 2405 to świetny sprzęt! ;)

rolki są ok, pasek wymieniłem bo mi pękł ( dostałem w sklepie w Gdyni) głowica jest też ok bo nagrywa ładnie ale jest problem z jednym kanałem, z tego co czytałem w necie na forach to winą tego są a raczej mogą być kondensatory na płytkach wzmacniacza a ja nie jestem niestety elektronikiem żeby zająć się tym samemu więc szukam jakiegoś magika który naprawdę zna się na jeszcze na takim sprzęcie

nie musi być to akurat jakiś serwis ale może to być także jakiś pasjonat który temu podoła

temat uważam za zamknięty, znalazłem już osobę która podejmie się wyzwania

Podaj namiary bo też mam taki sprzęt do konserwacji

info dla Gk , mój namiar 604560607

> znalazłem już osobę która podejmie się wyzwania

Gratki.
Mnie samego świerzbiło. Mam sentyment do sprzętu z tamtych lat
Wiedza i umiejętności też by się znalazły. Kiepsko ino z narzędziami (przydałby się oscyloskop lub choćby detektor sygnału).
Absolutnie nie zajmuję się tym zawodowo.. a nawet hobbystycznie to już jest prawie prehistoria :D

BTW:

Jakiś czas temu, ale stosunkowo niedawno, znalazłem w szufladzie taki p***rygał:

image

Zrobiłem ankietę po znajomych. Nikt nie miał bladego pojecia, co to jest i do czego służy :D

(zdjątko wzięte z netu)

A jeszcze bardziej OT:
Za młodu skumałem i naprawiałem jeszcze sprzęty na lampach. We wojsku, w połowie lat 90-tych (!) naprawiałem radiostacje R105 - też lampowe. Pokłosie "zimnej wojny". Pólprzewodniki nie "pykną" impulsu elektromagnetycznego przy wybuchu nuklearnym... a lampy zniosą go bez problemu. Centertel już wówczas działał.. a nieco ponad pół roku po wyjściu z woja miałem już swoją komórkę w GSM.
Przepaść technologiczna.
Wróciła moda na starocie. Gramofony analogowe*, wzmacniacze lampowe itd..
Do tego marketing.. złocone żyły kabli do głośnika na przykład.
Faktem jest, że jedyna różnica to błędy kwantyzacji i zniekształcenia intermodulacyjne.
Cała pozostała otoczka to tylko i wyłącznie snobizm. 99,9% ludzi nie usłyszy róznicy.

--
* podobnie, jak dzyndzel powyżej, znalazłem też małą plastikową linijkę na nóżkach. I tak samo nikt ze znajomych nie miał pojęcia, że to waga do mierzenia nacisku igły gramofonu na płytę ;D

do BTW , jest to czyścik taśmy magnetofonowej z filcowymi wałkami, zakłada się go na obudowie przed wejściem taśmy na głowice,

Rozbieranie sprzętu elektronicznego jest nielegalne .... w pl od 2012?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

Imperium-Auto Salon (11 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....

jaki piec wybrać do domu? (99 odpowiedzi)

Witam Proszę o podpowiedź jaki piec gazowy wybrać do domu - ( bliźniak o pow. całkowitej 140m2...

Rehabilitacja, gabinety lekarskie (22 odpowiedzi)

Cześć, zwracam się do was z zapytaniem, co myślicie na temat powstania prywatnej placówki...