osiedle Jabłoniowa- opinie

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko
mieszka tam któraś z Was? chciałabym się czegoś dowiedzieć o tym miejscu.. ale niekoniecznie od developera :) Z góry dzięki za info, każda opinia na wagę złota :>
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: osiedle Jabłoniowa- opinie

może jednak ktoś?:)

moja znajoma tam mieszka od niedawna - napisz co byś chciała wiedzieć - podpytam ją.

no np.czy czuć Szadółki, bo taki główny zarzut usłyszałam...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja przez chwile zastanawialam sie nad kupnem tam mieszkania,ale jak pojechalismy obejrzec, to stwierdzilismy: bloki nawet fajne, ale do najblizszego sklepu daleko, no i zaraz kolo bloku droga idzie i jest troche ruchliwa i nie ma gdzie na spacer pojsc

Mieliśmy kupić z mężem tam mieszkanie ale jest kilka spraw:
- mega korki
- szadólki na pewno czuć bo kupiliśmy mieszkanie na ujeścisku i jak zawieje z niedobrej strony to nawet tam czuć a przecież dalej.
- bloki bardzo blisko drogi, która jest dość główną trasą wjazdową i zjazdową na obwodnicę albo na dalsze osiedla.

Kupiłam mieszkanie z wtórnego i nie żałuje ale zasięgnij jeszcze kilka innych opinii. Ps podobno na szadółkach wybudowali splarnie i rzeczywiście od jakiegoś czasu nie śmierdzi ale zweryfikuję to po upałach.

Ja mieszkam na osiedlu obok :)
Nie wiem o której są mega korki ale ja codziennie wyjeżdżam z domu i w ogóle nie stoję w korkach... na pętli tramwajowej na Chełmie jesteśmy w 10-12 minut...
Sklepów nie ma, ale osiedla się rozbudowują więc to kwestia czasu, w listopadzie będą sklepy u nas na osiedlu.
Szadółki czasem czuć ale b. rzadko, ale rzeczywiście okaże się latem (no i my jesteśmy w domu dopiero koło 18 więc nie wiem jak w ciągu dnia ;)
Na spaceru jest jedno fajne miejsce, koło osiedla Orle Gniazdo, jest zbiornik retencyjny i na około dość szeroka dróżka, bardzo fajne miejsce- chodzimy tam z synkiem rzucać "kaczki" :)

Ogólnie nie mam na co narzekać, przystanek autobusowy mam pod samym nosem, rzadko na razie jeżdżą ale można dojechać do Gdańska, na Jasień i na Chełm.
Osiedla się dopiero rozbudowują więc wiadomo, że z infrastrukturą na razie kiepsko.

Myślę, że dużo zależy od warunków- ja pracuję razem z mężem - jeździmy razem do pracy jednym samochodem, mam blisko mamę, która opiekuje się synkiem. Bardzo blisko mieszkają moje bliskie przyjaciółki więc dla mnie ta lokalizacja jest spoko.
Ale gdybym była np. niezmotoryzowaną mamą z dzieci w wieku szkolnym a mój mąż byłby kierowcą tira i bywał w domu raz w tygodniu, to oczywiście tego typu osiedle nie wchodziłoby w grę :)

Jakbyś coś jeszcze potrzebowała do pisz.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

aha jeśli chodzi o sklepy to jak się ma samochód to minut i jest Biedronka (świeżo otwarta), koło Fashion House jest Carefur, Piotr i Paweł, coś w rodzaju Rossmana, siłownia, Sowa i kilka innych sklepów, które bym chętnie wymieniła na coś innego ;)

Przepraszam za literówki i braki cyferek ale mam świeżo zrobione pazury i jeszcze nie mogę się przyzwyczaić ;)

wszystko ok, ale mnie najbardziej przeraża brak komunikacji, jeden autobus na godz. to żadna opcja. więc jak się zostanie bez samochodu to lipa. nawet pieszo nie dojdziesz nigdzie bo chodników brak. korki to się dopiero zaczną, osiedla się rozrastają i będą powstawać nowe.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

dzięki za info
mi chodzi o bloki przy ul. Guderskiego. Tam póki co jest cisza :) No i tak jak Larisa piszesz, blisko biedrona i te wszystkie inne sklepy :) Jestem zmotoryzowana, więc to nie jest dla mnie problem.
Zapomniałam się zapytać np o plac zabaw dla dzieci, bo nie zauważyłam czegoś takiego przy blokach.. no ale to pewnie kwestia czasu, zanim się pojawi :)

Place zabaw zapewne będą z czasem jak będą się pojawiać nowe bloki, na moim osiedlu będzie np. po oddaniu bloku koło mnie (w czerwcu go oddają). Musisz sobie przemyśleć- mój synek siedzi na placu zabaw u mojej mamy na Chełmie, więc póki co mi nie brakuje.

Wiem przed jak trudnym wyborem teraz stoisz i powiem Ci to czego ja sama nauczyłam się szukając mieszkania- słuchaj tylko Tych, którzy rzeczywiście mieszkają tam, gdzie chcesz zamieszkać.
Najwięcej do powiedzenia mają ludzie, którzy mieszkają w zupełnie innym miejscu...i jak Boga kocham nie mam pojęcia dlaczego ;)

Ostatnio był wątek o Kowalach i bardzo się zdziwiłam, że osoby mieszkające na Zaspie czy we Wrzeszczu znały więcej szczegółów niż jego mieszkańcy;)

Nie mieszkam na tym osiedlu, ale tuż obok ( Jasień )
Szadółki czuć od czasu do czasu u mnie na osiedlu, więc zapewne tam też.
Korki, nie widziałam ich tam, a jeżdżę często, tylko nigdy główną trasą, a baczną od Jasienia.
Co do samego osiedla, pewnie chwila moment, rozrośnie się i będzie tam wszystko.
Pomimo tego, ze brakuje mi bardzo spacerów nad morzem, na Jasieniu mieszka mi się bardzo dobrze.

Kasia, i Ty masz spokój, a tuż obok jest szkoła :D Na Kowalach na razie jest deficyt ;/ Jeżdżę codziennie na Chełm tą trasą ok 17stej i też nie narzekam, jedzie się krótko. Może się tylko wydaje, że są korki itd. ale choć wolno, to samochody jadą i idzie im to sprawnie heheh
A nad morze można sobie pojechać w weekend :D Bez morza też dam radę, rzadko tam bywam.
Szadółki mają podobno niedługo przestać śmierdzieć :)

Porażka...w życiu nie chciałbym zamieszkać w tamtym rejonie...Brak korków? Dziwne, że jak jadę do i z obwodnicy obok to lekko nie ma...O stanie samej ulicy Jabłoniowej lepiej nie pisać, zresztą ulica ta zawsze będzie ulicą dojazdową do obwodnicy więc lekko nie będzie. System drogowy z tej części miasta jest zwyczajnie słaby.

Szadółkami śmierdziało tam baardzo długo, ostatnio się poprawiło, bo są zmiany w samym zakładzie Szadółki, ale mimo wszystko nie wiesz co się będzie działo tam w przyszłości. Nie lepiej rynek wtórny bliżej miasta, jakieś osiedla pogodne, ujeścisko itd?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja nie rozumiem jak można zabierać głos w sprawach, o których się tak mało wie... Marecki polecasz Pogodne i Ujeścisko a gdybyś znał nowy podział administracyjny Gdańska to być wiedział, że Osiedle Leszczynowe należy do Jasienia a osiedla Lawendowe i Orle Gniazdo do Ujeściska, rozumiem osoby, które odradzają te rejony skłaniając się ku Zaspie, Przymorzu i Wrzesczu ale polecać w tym przypadku Ujeścisko, że już o Pogodnym nie wspomnę jest w tym momencie zupełnie bez sensu.

Powtarzam- jeżdżę codziennie o 7 rano Jabłoniową w kierunku Armii Krajowej i nie zdarzyło mi się stać w korku, jak ktoś wyżej napisał jest spory ruch, nie śmiga się 80/h ale nie stoi się w korku.

Korkowało się właśnie na Warszawskiej m.in z Pogodnego ale ostatnio też się poprawiło.

Z Szadółkami tez ktoś wyżej napisał bzdrurę- nie wybudowano żadnej spalarni- to ogromna inwestycja o którą Spółka walczy ale jeszcze trochę poczekamy, prowadzone były inne zmiany, które mają spowodować poprawę sytuacji.

Stan Jabłoniowej rzeczywiście jest opłakany, jej remont jest planowany na rok 2014-2020 przy czym bliższa prawdy jest zdrecydowania ta druga data. Więc póki co nie ma co brać tej opcji pod uwagę.

aha zweryfikuje jeszcze jedną informację- ktoś wyżej napisał, że był oglądać bloki na osiedlu Jabłoniowa i, że "bloki nawet fajne" tylko, że tam osiedla Jabłoniowego jeszcze nie wybudowano, dopiero się za budowę zabierają- żaden blok tam jeszcze nie stoi, fajne to co najwyżej mogą być gruzy ziemi i piachu ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

powiem szczerze , ze gdybym miala wybierać pomiędzy ujeściskiem a tymi terenami przy ul. Jabłoniowej to zdecydowanie wybralabym Jabloniową szczególnie gdy jedzie sie do pracy obwodnicą , jesli chcesz sie poruszać komunikacją miejską to raczej wybierz ujescisko tam będzie teraz tramwaj no i jeżdzi wiecej autobusów.
Korki sa wszędzie niestety rejony, bezkorkowe to Oliwa , Przymorze Zaspa ale tu ceny mieszkań duże :-(

Po pierwsze wybudowano bioelektrownię, a nie spalarnię, nie mniej jednak osobiście w życiu nie zamieszkałbym w pobliżu największego wysypiska w regionie, bo zwyczajnie nie wiesz co będzie się działo tam w przyszłości. Sąsiedztwo spalarni śmieci, która ma powstać tam w przyszłości też nie należy do najbardziej pożądanych.

Po drugie wiele razy jadąc ode mnie (SM Ujeścisko) w kierunku obwodnicy widziałem jak stała Warszawska i jak stała Jabłoniowa.

Po trzecie jeśli zaś chodzi o przynależność terytorialną to miałem na myśli nie Ujeścisko jako dzielnicę, a jako SM, mój błąd.

Po czwarte INPRO reklamuje Osiedle Jabłoniowe jako położone w dzielnicy....CHEŁM! większej niedorzeczności dawno nie widziałem! ;)

Ktoś pisząc o uruchomionej spalarni miał na myśli bioelektrownie :)

Dla zainteresowanych :)

http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Koniec-z-fetorem-z-Szadolek-n47720.html

i jeszcze tak zaznaczę, że autorka wątku pytała o opinię osoby, które już mieszkają w tym rejonie :)

marecki, przeciez na mapie podziału administracyjnego gdanska widać, że część ul. Jabłoniowej to chełm a cześć to ujeścisko. jeżeli osiedle leży w części należącej do chełmu to to chyba chełm jest...

Marecki ale Ty mieszkając na Ujeścisku jesteś niewiele dalej od Szadółek niż mieszkańcy Jaboniowej. Myślisz, że te parę kilomterów robi aż taką różnicę ? Właśnie o tym pisałam wyżej- zrozumiałabym gdyby takie zdanie miała osoba, która mieszka np. na Żabiance.

Nie przeczę, że nie masz racji- masz, składowisko NIGDY nie będzie dobrem lokalnym ale jego "zło" ma niestety wpływ właściwie na wszystkich mieszkańców Gdańska, mniejszy- większy ale ma i 3km w tą czy w tamtą stronę wiele nie zmienia :(

Póki co jako mieszkaniec tych rejonów proszę wszystkich o możliwe jak najmniejszą produkcję śmieci he he :):)

nigdy nie twierdziłem, że na Ujeścisku nie czuć czasem Szadółek...ale właśnie "czasem", a gdy się jedzie w kierunku obwodnicy to smród coraz większy, choć jak podkreślałem ostatnio jest coraz lepiej. Niemniej jednak nazywanie osiedla "Lawendowe wzgórza" w okolicy Szadółek to kolejna kpina :)

he he no to racja :):)

ciotka ty się odezwiesz do mnie?;) czekam na info jakies

napisałam maila z pracy- nie dostałaś ?????????
zadzwonię wieczorkiem bo mi tel nie działa :(

Podbijam temat. Może jest tu ktoś, kto kupił mieszkanie na Osiedlu Jabłoniowa? Proszę o opinie.

na chełmie śmierdzi, bardzo częśto nie tylko jak zawieje. ale jak zawieje to szadóły wtedy śmierdzą nawet w Gdańsku głównym.

Przeczytałam ten wątek bo sama jestem a w zasadzie byłam niedawno na etapie poszukiwań i zastanawiam się o które osiedle Jabłoniowa chodzi? Bo widze że nie wszyscy wiedzą że blisko siebie są dwa osiedla "Jabłoniowa". Jedno budowane przez Inpro przy ul Jabłoniowej obok osiedla Lawendowe Wzgórza a naprzeciwko Orlego Gniazda i drugie budowane (ale już w części zamieszkałe) przez PB Kokoszki przy ul Guderskiego (okolice Fashion House, Carrefour, Obi, Piotr i Paweł itp.).

Aniouka zdecydowałaś się na mieszkanie budowane przez PB Kokoszki? Jeżeli tak miałabym kilka pytań do Ciebie - możesz odpisać na priv jeżeli tu nie chcesz.
Larisa28 jeżeli możesz to tez odezwij się do mnie na priv bo też miałabym kilka pytań.

Helena o które osiedle Jabłoniowa pytasz?

Ja mieszkam w tej lokalizacji :"Jedno budowane przez Inpro przy ul Jabłoniowej obok osiedla Lawendowe Wzgórza a naprzeciwko Orlego Gniazda" i na ten temat mogę się wypowiedzieć. Niestety o tym osiedlu na Guderskiego koło Fashion Hause nic nie wiem :(

Aha :) Bo myślałam że ty też gdzieś koło Fashion House mieszkasz, a chodzi mi o tamte osiedla :)

Hej, mi chodzi o Osiedle Jabłoniowa budowane przez Inpro. O tym na Guderskiego nawet nie słyszałam.

A powiedzcie co wiecie o tym na Guderskiego? Dojeżdża tam jakiś autobus? Jest miejsce na spacery?

Ponawiam pytanie.

Ja co prawda nie mieszkam na tym osiedlu ale sama szukając mieszkania bardzo dużo dowiedziałam się czytając forum MojeOsiedle.pl
Tu link do wątków na temat osiedla Jabłoniowa przy ul Guderskiego:
http://gdansk-jabloniowa-kokoszki.mojeosiedle.pl/

cześć, rzadko tu zaglądam. Słonko tak, kupiliśmy w końcu mieszkanie od Kokoszek :) Mieszkamy od października. Póki co oczywiście bywa, że śmierdzi, ale do skrzyżowania ul. Przywidzkiej i Czermińskiego. Nasz blok jest w dole i tam smród jak dotąd doszedł dosłownie dwa razy, uff :) Zobaczymy jak będzie latem
I zgadzam się z Panem, który wyżej pisał, jadąc obwodnicą nie sposób nie zatykać sobie nosa, bo smród nie z tej ziemi

Słonko jak coś to pisz do mnie na maila, bo tu nie gwarantuję, że zajrzę niedługo :) aniouka@o2.pl

nam się jabłonowa bardzo podoba:) fajne osiedle, nie mamy zadnych problemów ani z sasiadami ani z zarządcą. ogolnie super:)

a kto jest zarządcą na tym osiedlu? bo my u siebie na osiedlu chcemy zmienić i szukamy jakiegoś polecanego.

Rednet

a jak się sprawdza Rednet?

dobrze

nawet bardzo

Inne tematy z forum

Marta - ocena (4 odpowiedzi)

Chciałabym wyrazić swoje głębokie rozczarowanie usługami świadczonymi przez tę firmę sprzątającą....

Patrycja - ocena (3 odpowiedzi)

Milion kulek . Z 90 do podania dziennie małemu dziecku. Wizyta 15 min. Byłam u innego homeopaty i...

Anna - ocena (3 odpowiedzi)

Bardzo słabe wykonanie, tragiczny kontakt, nierespektowanie rękojmi !!!