skoki gorączki bez innych większych objawów

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Dziewczyny! co może być przyczyną skoków gorączki? Wróciliśmy z basenu i synek 2,5roku ma 39 stopni. Za chwile 38,5 potem coraz mniej. Po około 1h juz 37... Dodam, że wczoraj rano po przebudzeniu również miał stan podgorączkowy 37,4 ale po niedługim czasie wróciło do normy. 2 tygodnie temu miał grypę i siedział cały tydzień w domku. W tym tygodniu był już w przedszkolu. Od czasu do czasu jeszcze tylko kaszlnie ale ogólnie ma apetyt, normalnie się bawi, śmieje się itp...
Co może być przyczyną? Spotkałyście się z czymś takim?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: skoki gorączki bez innych większych objawów

moja córka ma dokładnie to samo od piatku wieczorem
z tym ze dawno nie była chora ,ma 39,1 i kolorowała ksiazeczke jadła bułke i ogólnie gdyby nie goraczka to jak zdrowe dziecko za chwile 37,5 za chwile 38,7 noo dziwne to troche ,pokasłuje ale moze ze 3 razy w ciągu dnia
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

mój to samo :/ też nie był chory, dzisiaj byliśmy na basenie i tak od jakichś 3 godzin tak samo - raz 37,3 a raz 38,5 :/ i też się zastanawiam co jest :/ (niecałe 2 lata)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

mój 19miesięcy od piątku wieczorem 38,5 w sobote do 39,6 działa tylko ibum paraacetamol wcale. dzisiaj dalej do39,5 innych objawów brak zero kataru kaszlu,jak temp spadnie to normalnie się bawi i je,,,jutro albo ide albo wzywam lekarza... w sumie może trzydniówka jak coś to powinna jutro pojutrze być wysypka
ale wolę go pokazać czy nie angina...tylko w sumie by nie jadł przy anginie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moja córka tak samo ma ma 37i4 36 i tak skaka ani nie ma katru ani gorączki może jom do szpitala dac
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

hmmm zastanawiające... może to jakiś wirus albo tzw 3-dniówka? Zobaczymy co będzie dalej. Kiedy podskoczyła mu temperatura do 39, to podałam lek przeciwgorączkowy... Niepokoję się tym trochę:( Jutro ma iść do przedszkola...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

HEJ moj mały tez tak mial i dostał na wieczór kaszel z tego małego kaszelka zrobiło sie znowu zapalenie oskrzeli prysłuchaj sie czy jemu świszczy jak kaszle.moj mały miał miesiac temu tez zapalenie oskrzeli do przedszkola to chyba nie najlepszy pomysł to sie moze dopiero rozwinąć..
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

mój właśnie nie kaszle nie ma kataru nie świszcze mu w krtani,jeszcze mocz jutro dam do zbadania ....uszy oki bo da się dotknąć jak go pytam czy coś boli to mówi że nie,,,własnie ibum zaczął działać i biega teraz :/ oj chciałabym żeby to trzydniówka była ale te 3-4dni z mega gorączką wytrzymać i się nie denerwowac to jest wyzwanie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

mojemu też podałam IBUM i po 20-30 minutach ogromny spadek temperatury... po takim czasie już działa ten lek? Też zaczął biegać...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

U nas było to samo i się skończyło anginą...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

zobaczysz jak to bedzie w nocy bo wtedy moze znowu złapać gorączka i przedszkole to wtedy lipa

mam nadzieje ze niczym złym się nie skończy. Rano zmierzymy temperaturę i jeśli będzie, to na pewno przedszkole odpada, pójdziemy za to do lekarza:(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

U nas zaczęło się tak samo, po dwóch dniach doszedł kaszel i katar. Gorączka trzyma go już. Czwarty dzień.

U nas było podobnie tylko dodatkowo straciła apetyt - okazało się, że ma zapalenie gardła.

Oprócz gorączki i braku apetytu nie było żadnych innych objawów.

o rety:( w takim razie życzę szybkiego powrotu do zdrowia! Mój tydzień temu był już chory więc mam nadzieje, ze jednak powtórki nie będzie:(

Ja parę dni temu rozmawiałam z dyrektorką przedszkola.mówiła mi że jest dużo przypadków że przez tydzień dziecko chore,jak za szybko wróci do przedszkola to jest nawrót,słyszałam od paru osób że to dwutygodniówka,jak leżysz mniej jak 2 tygodnie to wraca ( przykład wszyscy w domu w tym ja ),chociaż moja mama leżała ponad 3 tygodnie i też wróciło po tygodniu.....Ja mam już tego dość :( ,znajoma mi mówi "idź na zwolnienie na 2-3 tygodnie i się wykuruj-miej w d*pie " -jej się fajnie gada siedzi w domu ( matka polka) i się mądrzy (jedna wizyta moja co miesiąc w aptece to 100 zł przy dobrych wiatrach) ,jej stary na 3 czasami 4 etatach zapiernicza ażeby co do gara było włożyć całymi dniami/nocami go nie ma ,a ta się mądrzy,zapytałam się jej stać cię? Bo mnie nie, przedszkole się samo nie opłaci,leki z nieba nie lecą a i żreć trzeba czasami ,takiej to się fajnie gada teraz.Powiedziałam jej zobaczymy jak przyjdzie czas przedszkola twojego dziecka jak wtedy będziesz doradzać......I czy da nam na leki jak pójdę na zwolnienie.Zagotowała mnie baba jedna no .....No ale cóż te siedzące w domu ( nie wszystkie oczywiście) tak mają,ja to nazywam syndrom mądrali,moja teściowa nie pracuje od ponad 30 lat( jest "garkotłukiem,kurą domową,służącą swojego męża i dzieci " ) a ma najwięcej do powiedzenia na temat zmęczenia jak ja (pracuję po8-9 godzin w sklepie,nie pierdzę w stołek,szczególnie w lecie) ale co ja o zmęczeniu mogę wiedzieć przecież ja młoda jestem.U niej czas się zatrzymał w latach kiedy BABY były do rodzenia dzieci i usługiwania mężom,aż dziw że w XXI wieku jeszcze niektórzy tak myślą ( i nie mam na myśli tylko teściowej,parę przykładów u koleżanek)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 11

ulżyło ;P?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

panuje teraz wirusowe zapalenie pluc,objawy suchy kaszel,temperatura od 37 do nawet 40.... niestety
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

byc moze sa to powiklania po grypie,skoro piszesz,ze przechorowal grype,moim zdaniem tydzien to za malo....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

też mi lekarka mówiła o tym wirusowym zapaleniu płuc. żadnych objawów tylko wysoka temperatura. w prześwietleniu wychodzi zapalenie płuc.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

myślicie żeby profilaktycznie zrobić prześwietlenie? Kurcze, to byłby dla niego pierwszy raz:( ale jeśli gorączka nie przejdzie to chyba nie będzie wyjścia. Tak bym chciała aby jutro rano obudził się z 36,6 :(

koniecznie zrob przeswietlenie

ale przy zapaleniu płuc dziecko kaszle..a jak nie kaszle? ja ide jutro na 11 do lekarza

no kurde.. u nas to samo..najpierw dorwało mnie - 40stopni gorączki przez 2 dni - i koniec.. potem nic.. tylko kaszel od czasu do czasu, może z 3-4x dziennie..
Potem dopadło młodego - temperatura 39 (raz jest, raz nie ma), ale trzyma go już w sumie od czwartku.. kaszle od czasu do czasu, rzadko, i nic więcej.. jutro kierunek przychodnia :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

z tą temperaturą też tak nie do końca, byliśmy w grudniu w szpitalu z wirusowym zapaleniem płuc i oskrzelami i Młody ani razu nie miał gorączki ...

z tymże no u nas było dużo innych objawów także nie było możliwości się pomylić co mu jest :/

jutro kolejny dzień więc wszystko możliwe. Trzymam kciuki za Wasze pociechy i za mojego też :) Dawajcie znać!!!

u nas wyszło chore gardło ..nie angina, ale antybiotyk i tak dostał gorączka dalej skacze od wczoraj wieczorem nie chce jeść

No i Nas też choróbsko dopadło
Synek ma zapalenie gardła a w dodatku zapalenie spojówek.

wróciłysmy od pediatry

wirusowe zapalenie oskrzeli i zaczerwienione gardło
kaszel nazwałabym kasłaniem a doktor powiedziała ze osłuchowo gra jej w oskrzelach
przepisała Pulneo,Mucosolvan,sól do nosa vitC
juz nie goraczkuje ale kaszel jakby jej sie nasila teraz na wieczór ale taki suchy
doktor kazała przy każdym kasznieciu oklepywac dziecko aby pomóc w odkaszleniu
u mojego syna w klasie było dzis 13 dzieci,młody juz posmarkany i tez go nie puszczam jutro,

mały dziś rano obudził się bez gorączki więc daliśmy do przedszkola i poprosiliśmy panią aby sprawdzała regularnie temperaturę. Przez cały dzień było wszystko dobrze. Teraz już śpi i mam nadzieje, że jutro nic mu nie będzie. Strasznie dużo dzieci choruje. Moje 3 koleżanki z pracy mają chore dzieciaczki:( zapalenie płuc, druga gorączka i biegunka, u trzeciego gorączka i nie wiadomo co... Tyle tych wirusów, że nawet ciężko o poprawną diagnozę.

u roczniaka: skoki temperatury, dość wysoka temperatura do 40 stopni momentami, świstało w tchawicy, bez kaszlu, pluca i oskrzela wolne, łapka w buzi, jakby chcial sie podrapac w gardło-diagnoza WIRUSOWE ZAPALENIE KRTANI i TCHAWICY,

U dzieci najczęściej temperatura bez innych objawów nawet 3-4 dni oznacza zapalenie krtani bądź gardła .A wiadomo krtań niebezpieczna u tak małych dzieci .

może to być również zapalenie pęcherza,często u dzieci nie ma na początku żadnych objawów tylko gorączka

Tez może być pęcherz , mi chodziło o to że tam wyżej dziewczyny pisały ze dzieciom zdarza się pokasływać rzadko bo rzadko ale to plus temp to może być początek zapalenia właśnwie krtani lub gardła .

u nas co raz ciekawiej pojawia jakby delikatna wysypka ....jak trzydniówka to się wkurzę, jak mononukleoza to się podłamię czekam .....młody zataczając się łazi i wcina banana,,,,,, w nocy przerwa z tempka już była 10 godz teraz mu skoczyło tylko do 38,5

obstawiam wirusówkę jednak ze względu na te dziwne skoki temp. oraz przerwy od goraczki a także wysypkę najczęściej jest objawem wirusa poprostu - mieliśmy tak kilkakrotnie - jak zrobisz morfologię z rozmazem to tam wyjdzie , ze przebył inf. wirusową tak było u nas - wysypka drobna czasem lekko plamkowata , schodzi ok. tygodnia - zwykle taka wysypka własnie kończy etap goraczek i dziecko zdrowieje

Dziewczyny rezczywiście panuje teraz wirus, który ma dziwne objawy:( Jest goraczka czesto trudna do zbicia, mozna co 4 godziny podawac naprzemiennie leki p/gorączkowe. Jeśli pojawi się "coś" dodatkowego łatwiej ostawić diagnozę.
Uwaga!!! goraczka moze byc nawet do 7 dni!
Jeśli któraś z Was bardzo się martwi proponuję morfologię z CRP. Odrazu będzie łatwiej:)

tak wiem wysypka jest... młodemu tempka spada teraz ma 35,6 i śpi ale po co ten antybiotyk :( dwie dawki dostał to musze dalej mu podawać. pluję sobie w brode ze sie nie wstrzymałam

U nas to samo, od soboty gorączka około 39st, byliśmy w niedzielę u lekarza, to garło i osłuchowo ok, lekko powiększone węzły i kazał tylko zbijać gorączkę + syrop gardimex/sambucol.
Gorączka ciężka do zbicia i szybko wraca.
Lekki katar i nic więcej.
Potem we wtorek półtora dnia przerwy od gorączki i dzisiaj znowu 39,5 :/
Też liczę że to wirus a nie jakieś grypsko.

u nas trzydniówka na mur beton młodego wczoraj wysypało a dzisiaj już na maksa wysypka jeszcze miał w nocy temp 38,4 ale skoczyła po 12 godzinach od podania ibumu tak ze co raz dłuższe przerwy ..apetyt jeszcze marny ale się bawi i co chwilę przewraca taki osłabiony no ale zabawa wazniejsza...antybiotyk dalej podaję niestety.....ale moze faktycznie jeszcze dodatkowo gardło bo nie chciał jeść i piątka mu idzie czyli pogrom na maksa:) dużo zdrówka i cierpliwości :)
jak się wysypka do jutra utrzyma to ide znowu do lekarza jak zniknie to dobrze:)

I jak u Was?
U mnie 6sta doba gorączki (z półtoradniową przerwą bez), wczoraj kontrola u pediatry - dalej podtrzymuje, że to wirus.
Ale mały ma większy katar, dostał pulneo, jest mocno osłabiony, dzisiaj w nocy przy dmuchaniu noska krew mu poleciała :/
jutro rano znowu kontrola, juz nie wiem co robić.

u nas wysypka osiągnęła apogeum wieczorem temperatura ostatni skok to było to 38,4,dzisiaj rano wysypki już w zasadzie nie ma delikatnie na udkach i raczkach tam go na koniec wysypało dzisiaj dzwonie do lekarza co z antybiotykiem czy nadal podawać czy już nie...nie ma kataru kaszlu nic zdrowiutki tylko osłabiony teraz apetyt wraca

A po ilu dniach goraczki pojawiła się u Was wysypka? Już widzę, że od piątku gorączka. U mnie od soboty, ale wysypki żadnej nie ma.

bogosiaa a jakies dodatkowe badania zleciła? np krwi OB albo crp? bo jak nie to bym albo sama zrobiła albo poprosiła o skierowanie.mój mały ma niecałe dwa latka to trzydniówka często występuje a Twój synek ponad 3 latka to i angina może być... ja miałam w zeszłym roku jazde z córką 5 lat wtedy.. dostała gorączki ponad 39 nie chciała jeść innych objawów brak ( typu katar kaszel ból gardła) ale meeega powiekszony węzeł z jednej strony szyi i bardzo bolesny i taka sztywna bidka przegięta na jedną stronę od piątku do czwartku 3 lekarzy ją oglądało /od soboty na antybiotyku była nie działał/ w końcu 3 dał skierowanie do szpitala miała ropień zagardłowy...... prawie się odwodniła. Zrobiłam badanie krwi miała OB 98!!!! Gdybym nie cisnęła lekarzy to ja nie wiem co by było
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

może warto jeszcze z kimś skonsultować ... w sumie crp by dało odpowiedź czy to wirus czy bakteria... bo może np grypa to wtedy dziecko może do 6 dni spokojnie gorączkować

No właśnie nie zleciła. Jutro idę rano to poproszę o skierowanie. Mój też ma węzły powiększone na szyjce po jednej stronie takie kulki groszku. gardło sprawdzała i jest ok.

jak już tyle czasu go trzyma i jutro kontrola to chyba lepiej się przemęczyć nie jestem fanka antybiotyków tylko właśnie denerwujący jest u nas ten brak diagnostyki

życzę wirusa i szybkiego spadku gorączki :) u małej węzły byly tak duze ze aż buźkę miałą grubszą z tej strony

Nie dziękuję :)

W po bylam z synem u pediatry,okazało się ,że ma zapalenie gardła,i zapalenie spojówek,przepisala nam leki,wtorek kaszel bardziej się nasilił po podaniu tych leków,środa do południa było ok,pod wieczór zaczął się aż kaszlem dusił,doszły wymioty i temp,dziś z samego rana byliśmy u pediatry ponownie,okazało się,że jeden lek mu zaszkodził i juz ma zapelenie oskrzeli ,dostał kolejny antybiotyk mam nadzieję,że już bedzie dobrze.

hej i jak u Was? u nas już ok ale antybiotyk ma do końca brać /na wypadek gdyby to była szkarlatyna/ za 2 tyg się okaże jak się bedzie złuszczać to szkarlatyna jak nie to trzydniówka

My dziś rano byliśmy na kontroli - ponieważ gorączkował ostatnio wczoraj w południe, osłuchowo ok, katar lepiej, to niby jet ok. I jeśli będzie tak dalej to w pn do przedszkola ma iść, ale ja się boję, ze gorączka wróci, bo już we wtorek chyba mieliśmy półtora dnia bez gorączki spokój i wróciła. No ale zobaczymy jak wieczorem będzie i przez weekend. Wysypki brak.

a moze szkarlatyna??

U nas już od piątku ok.

Miska miała meag goraczke w sobote i w niedziele. 0 innych obiawów. Od srody kaszel katar-wirusowe zapalenie gardła mamy antybiotyk. Na szczescie dzis juz lepiej

wiesz, prosta jesteś kobieto, zresztą świadczy o tym Twoja wypowiedź.

Gcjcogfixjbbvhjcjxkcgkkhfeawtdxxzfhjmkjhhuhhhgycbvjhgjfljcvhhghgggfftsssssssfhjfgfydyrtfhvfccvvvvvb v cvcfvcc

Chcę
Gjjhgyuf
Gffgggg

Y

G
Gģvvvv

Moja córka bo 37.4 albo 36 tak jej skaka żadnych objawów dobrze się zachowuje i je wszystko

Jutro do przedszkola? Ludzie po goraczce dziecko nie powinno wychodzic pare dni z domu. Liczcie sie z konsekwencjami. Raz ze inne dzieci pozniej przez was choruja a 2 ze niszczycie zdrowie dziecka. Ps i niech mi nikt nie pisze ,, bo tak sie dzieciak uodparnia"
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Polecam zrobić badanie kału i moczu. Byliśmy z synkiem na basenie następnego dnia dostał gorączki 39 st. Pozniej biegunka okazało się że wirus rotawirus

Inne tematy z forum

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

polećcie pakiet medyczny (112 odpowiedzi)

jestem w trakcie poszukiwań i chętnie poznam oferty, jakie macie. Nie ukrywam, że szukam pod...

jechać czy nie jechać... oto jest pytanie ;) (58 odpowiedzi)

hej jestem mamą 2 dziewczynek - 4 letniej i rocznej na codzien sama zajmuję się dziećmi, bez...