z dwulatkiem w gory

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Czy macie godne polecenia miejsca w górach, gdzie można by się wybrać w wakacje z niespełna dwuletnim dzieckiem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: z dwulatkiem w gory

Kudowa Zdrój.
Przepiękne parki, skalne miasto do przejścia dla malucha, blisko do Polanicy Zdrój, Czech, a tam Safari Zoo. Do tego basen, cukiernie, pijalnie wód, fontanny, dużo gołębi do karmienia, multum ryb w stawie przy głównym deptaku. A w ramach dodatkowych atrakcji kaplica czaszek, park linowy, muzeum zabawek, restauracja z oczkiem wodnym, z którego można sobie złowić pstrąga :)
Spokój, harmonia,
Byliśmy z 11 miesięczną i było ekstra! I co ważne- spokojnie możesz zabrac ze sobą wózek, wszędzie wjedziesz.

Ja polecam Wisłę, a konkretnie http://www.larysa.wisla.pl/. Byliśmy tam z 1.5 roczną Tosią. Zdecydowaliśmy się na Beskid Śląski gdyż jest tam cała masa wyciągów. Wszędzie z dzieckiem można wjechać (nawet na najwyższy szczyt Beskidu). Jeżeli chodzi konkretnie o nocleg - to wybraliśmy Larysę agro. Wydaje mi się, że to co oferują dla dzieci jest super.

Tris, a czy możesz polecić konkretne, sprawdzone miejsce na nocleg.Dziekuję za odpowiedzi

samo miejsce mogę Ci polecić, ale nie nocleg. Nie trafiliśmy najlepiej. Przejrzyj w necie, jest mnóstwo ogłoszeń agroturystyki itp.

Zakopane, Willa Kurant. Mają własny plac zabaw, zapewnią ci łóżeczko (tylko powiedz ze potrzebujesz) Mają krzesełko do karmienia. I przede wszystkim pyszne jedzenie. Wszystko domowe.

A Zakopanego polecam pojechac do Tatralandii. Moja córka do dziś wspomina.

Wisła nas urzekła 3 razy byliśmy z dzieckiem -rewelacja--bliziutko do Czech a tam bajkowy aqupark na powietrzu-cud ,miód ,malina

KL a coz to za aquapark? Napisz cos wiecej, miejscowosc, nazwa itd

Też szukamy miejsca na wakacje. Tylko nasza córa będzie miała ok 15 miesięcy. Myślimy o Tatrach, baza noclegowa w Zakopanem. Jest kilka miejsc gdzie dotrze się z wózkiem: Dolina Chochołowska, Gubałówka czy Morskie Oko.
A w Wiśle to jakie trasy górskie robiliście?

a ja polecam Szczawnice, piekne miejsce i masa tras ktore mozna zrobic nawet z wozkiem :)

Jakie trasy robiliście w Pieninach?

Polecam Bieszczady.
Większości tras nie zrobi się z wózkiem, więc albo trzeba mieć chustę dla maluszka albo nosidło turystyczne dla starszego dzieciaczka.
Mnóstwo kwater prywatnych. Poza kilkoma większymi skupiskami turystów cisza i spokój.

Ach Bieszczady... to moje ukochane góry. Ale z 15 miesięczniakiem jeszcze się nie wybiorę :-)

my planujemy z naszym małym pojechać w Tatry. będzie miał wtedy 11 m-cy. Inaczej nie mogłam wybrać skoro sama jadę tam już chyba 20ty raz :)

My w tym roku chyba wybierzemy się właśnie do Kudowej. Inga będzie miała 16 m-cy i nie wiemy na ile chętnie będzie siedzieć w chuście czy nosidle nie mówiąc już o wózku ;)
W zeszłe wakacje byliśmy w Tatrach. Mieszkaliśmy w Zakopcu. Byliśmy w Dolinie Chochołowskiej, Kościeliskiej, na MO, Rusinowej Polanie, Gubałówce i na Kasparowym. Wszędzie nosiłam Ingę w chuście a jak zasnęła przekładaliśmy ją do wózka. Wtedy miała okres buntu na wózek i nie mogła w nim zbyt długo siedzieć kiedy nie spała ;)

Byłam 2 lata temu w kudowie ale bez dziecka polecam oczywiście z maluszkiem a teraz stęskniłam się za tatrami tylko nie mam miejsca noclegowego gdzie byłby plac zabaw domowe jedzonko i koniecznie łóżeczko dla dziecka :)

Witam, polecam góry z maluszkiem tylko dla tych co naprawdę je kochają, bo jest ciężko, jeśli ktoś myśli o trochę wyższym chodzeniu niż Dolina Chochołowska-chociaż tam też warto pójść. My jezdzimy z nasza małą co roku pierwszy raz miała roczek, to zaliczyliśmy Karpacz czyli śniężka, rok później były Tatry, może bez Orlej Perci, ale tez wysoko, ale mała w dobrym nosidle, mu odpowiednio przyszykowani i było super, choć niekiedy ciężko!

córka ma już 7 lat, a w górach była w te wakacje po raz piąty. pierwszy rok na barana u taty, kolejne o własnych siłach. "zaliczyła" każde schronisko i wiele kilometrów ma w nogach. śmiejemy się, że odznakę turystyczną by miała, ale może punkty zbierać od 7 roku- czyli od najbliższych wakacji.
i co dla niej najważniejsze- ona była na giewoncie a mama nie!!
jak od małego polubi- to potem nie ma problemów, o ile aktywnie spędza się czas również na nizinach!

mnie te korci taki wyjazd, ale dla mnie podróż to największa obawa

trzeba zabrać dużo bambetli, a w pociągu z tym wszystkim to masiaka jakaś więc jak jedziecie autem ile godzin i jak wygląda sprawa maluszka po drodze ?

Cytrynka nie tak masakra z tym pociągiem - zaliczylismy taki wyjazd w zeszłym roku i było ok ( choc bardzo sie bałam... )

choc autem pewnie wygodniej..

My jak w zeszłym roku jechaliśmy we wrześniu, to wyjechaliśmy w nocy ok 2 i byliśmy ok 13 w Zakopanym, a doga powrotna zaczęła się o 10 rano i jechaliśmy cały dzień i było warto,wyjazd udany, fajny nocleg w willi bliźniaczek, może nie w samym centrum, ale b. dobre warunki.

my jedziemy w Bieszczady, Młody bedzie mial wtedy 14miesiecy. Nocleg w Wetlinie w PTTK :)

Ach Bieszczady... :) To była nasza pierwsza opcja, tak mi szkoda, że nie pojedziemy ale Inga lepiej będzie się bawić w Kudowie. My w Bieszczady jeszcze nie raz pojedziemy ;)
Ja osobiście do Karpacza mam uraz :) Wybraliśmy się tam jak byłam na początku ciąży i jedyne szczyt który zdobyłam, to szczyt muszli w toalecie hehe - niestety męczyły mnie tam wymioty i nudności. W związku z tym chyba szybko tam nie wrócimy.

A co do jazdy samochodem na południe, to jechaliśmy w nocy. Mała zasnęła w domu, zapakowaliśmy ją w fotelik i ruszyliśmy w drogę. Obudziła się na karmienie - dostała cyca i poszła spać dalej. O 7 byliśmy w Krakowie, tam się najpierw zatrzymaliśmy. Gorzej było z drogą z Krakowa do Zakopanego - jechaliśmy 6godzin!!!!!!!! taki był meega korek a wyjechaliśmy tak o 7 z Krakowa.

no jakbysmy tak stali w korku 6 godzin zamiast czmychnąć 2 gosz krakow-zakopane, to mój mąż już nigdy nie zgodziłby się na żaden wyjazd :))

Też jeździmy nocą na południe, inaczej Młoda by raczej nie dała rady tylu godzin przesiedzieć w foteliku.

Zaliczyła już Tatry i Bieszczady, w tym roku mamy zamiar wybrać się już z dwójką maluchów, albo Beskid Niski albo Szklarska :)

Dziewczyny a gdzie byłyście z maluchami w Bieszczadach? I jak się zorgaznizowaliście tam na miesjcu? Tzn. co robiliście, czy cały czas chodziliście po góach i czy dzieci spokojnie to znosiły?

Marysia miała w Bieszczadach równe półtora roku.
Oprócz gór byliśmy nad Soliną (ze zwiedzaniem zapory w środku włącznie), jechaliśmy kolejką, byliśmy w mini zoo (Liszna koło Cisnej), poza tym Lesko, Sanok, Siekierezada (też się da z maluchem ;).

Nocleg - prywatna chata w Strzebowiskach.

Podniosę wątek - pytałam niezalogowaną osobę o polecany aquapark ale nie dostałam odpowiedzi.
Moze ktos inny poleci wypasiony aquapark w Czechach (dojazd własnie z Wisły)

dziewczyny doradzcie czy pojechaly byscie do Czech z dwulatka bez paszportu i dowodu?? trafila sie okazja zebysmy wyjechali w ten weekend na zaproszenie znajomych, ale mala nie ma zadnego dokumentu i nie wiem czy ryzykowac, czy akt urodzenia wystarczy?
prosze o odp. bo weekend juz blisko a ja jestem w kropce;/

mysmy byli na litwie, bralismy paszport bo wolelismy nie ryzykowac.ale sprawdzala nas policja i nie chcieli naszych dokumentow tylko prawojazdy m a na granicy zatrzymali bo mielismy plecak przypiety na przednim siedzeniu i fajki na wierzchu ale spojrzeli po samochodzie i se poszli.
jedyne ryzyko to jak akurat by w czechach porwali dziecko i trzepali by wszystkie wozy - tak mi sie wydaje.

sprobuj o wydanie paszportu/dowodu w trybie przyspieszonym moze zdaza.

ale to chyba za pozno w dwa dni sa w stanie mi wyrobic? i bardzo dziekuje za odp.

nie ma szans na wyrobienie, tylko przypadki losowe nagłe

ktoś cos jeszcze poleci? jakie góry np z roczniakiem lub 2-latkiem? mam na mysli jakies szlaki spacerowe aby z wózkiem mozna było pochodzic...i fajne widoczki dla rodziców

Hej
My jeździmy co roku, albo do Zakopanego, albo okolice i kiedy najmłodsza miała 9-10 miesięcy to pomimo, że mieliśmy na polecane trasy wózek to jednak go porzuciliśmy na rzecz chusty, dało to nam jednak pewną niezależność w wyborze tras już w trakcie wyjścia w góry.
Kiedy miała niespełna dwa latka mieliśmy nosidło turystyczne (wypożyczone tam na miejscu, w którym mogła z ramion taty swobodnie podziwiać świat zdrzemnąć się kiedy była pora spania i które było świetne nawet na złą pogodę bo była możliwość okrycia jej i nosidła pokrowcem przeciwdeszczowym.

Polecam też mieć ze sobą dowód osobisty dla dziecka, bo już będąc tam można za grosze wyjechać na Słowację, Czechy....
Ach jadąc z dziećmi wybieramy się latem, nie mając dzieci jeździliśmy wiosną, tylko warunki były wtedy czasami gorsze ze względu na roztapiający się śnieg, błoto

Można wybrać się też w Sudety tam warunki do przechadzek dużo łatwiejsze.

sudety..hmm brzmi ciekawie..zakopane-raczej nie- póki co nie chcę jechać drugi raz w to samo miejsce-skoro jeszcze wiele innych gór przede mną :) także wolę coś oprócz zakopca i pienin...możesz coś blizej odnośnie sudetów polecić?

Niestety z dziećmi nie byliśmy w Sudetach, to czasy przed rodzinne kiedy codziennie spało się gdzie indziej. Z dzieciakami jednak warto mieć stałą bazę noclegową. Przed każdym wyjazdem kopię w internecie poszukując blogów rodziców zakręconych tak jak my którzy często dzielą się doświadczeniami z wycieczek czy tras. Mam niestety nowy komputer w którym nie mam swojej bazy z linkami do zapodania, ale warto porostu wrzucić hasło w google http://dzieciochatki.pl/wakacje_z_dziecmi/44/gory_z_dzieckiem_gdzie_jechac.html

Może w tym roku męża namówię na zmianę kierunku..... Tylko łatwiej by było gdyby trasa tour de pologne tamtędy przebiegała.
W Zakopanem jesteśmy zawsze przy okazji tej imprezy

A ja polecam Ustroń, a konkretnie te wille http://www.willapodczantoria.pl/.
Bylismy tam jak synek mial pol roku i teraz wracamy tam znowu bo juz z wszystkich atrakcji skorzysta.

tatry slowackie! byismy z dwojka, 7 i 25 miesiecy, bylo super. W popradzie fajny aquapark, wejscowki mozna poszukac w promocji. my za calodniowe po 10 euro placilismy. Trasy fajnie, bylismy 9 dni i sie nie udzilismy :)

Z małym dzieckiem - małe góry, polecam Pieniny trochę daleko ale warto,
trzy lata temu byłem tam z rodzinką i polecam. gdybyś szukał noclegu polecam pokój studio w willi pod wierzbą w Szczawnicy

Inne tematy z forum

Pilne, nocleg Poznań. (11 odpowiedzi)

Witam, poszukuję czystego i niedrogiego noclegu w Poznaniu. może ktoś z Was ma jakies namiary,...

Legoland w Danii Aktualnie. Proszę o wskazówki (15 odpowiedzi)

Hej, Z racji tego że są tanie loty bezpośrednio do Legolandu planuję tam wycieczkę. Czy ktoś...

Gdzie w góry z dzieckiem na wakacje-miejsca godne polecenia (175 odpowiedzi)

Jak co roku chciałabym pojechać na urlop w góry. Byle nie do Zakopanego- tam byłam już wiele...