za niski alat?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
wiem, ze musze isc do lekarza, ale moze ktos tutaj zinterpretowal by mi ten wynik. nigdzie nie moge nic na ten temat znalesc. czy to oznacza, ze zawsze musi byc podwyzszony, zeby sie cos dzialo? ogolnie zle sie czuje, czasami mam wrazenie, ze zaraz odlece. a wyniki pozostale mieszcza sie w normie. cukier ok, tylko alat wyszedl 3 U/l (10-35).
????
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: za niski alat?

ALT - transaminaza alaninowa, bardziej swoista dla komórek wątroby niz AST, jest enzymem znajdującym sie wewnątrz tych komórek. Kiedy dochodzi do ich rozpadu bądź znacznego uszkodzenia, enzym ten pojawia sie we krwi.Tak więc niepokoi nas wzrost, a nie niska wartość ALT. Zresztą w wielu podręcznikach medycyny norma dla tego enzymu podawana jest jako
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie wiem dlaczego mi wcięło ;/

Zresztą w wielu podręcznikach medycyny norma dla tego enzymu podawana jest jako

ech... po ludzku... kiedys tez miałam niski poziom alat i lekarka powiedziała, że nie ma czym się stresować bo dolna granica jest przyjęta dla laboratorium a w praktyce nie ma dolnej granicy. Dopoki nie przekroczy górnej granicy wszystko jest ok. Szukaj przyczyny gdzieś indziej. Może TSH-tarczyca?

dzieki za wyjasnienie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

łuszczyca głowy leczenie (5 odpowiedzi)

Czy na forum są osoby, które dodatkowo zmagają się z łuszczycą skóry glowy? Co Wam pomogło...

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

Czy ktoś korzystał z pomocy psychoterapeuty? (63 odpowiedzi)

Czy ktoś korzystał z takiej pomocy i może polecić? Ja próbowałam dwa razy, u dwóch różnych osób,...