zaległy urlop wypoczynkowy

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko
Dziewczyny,mam pytanie...staramy się o dzidziusia,jak szybko pójdzie to może np już październiku dziecko pojawi się na świecie, i tu zastanawiam się jak to będzie z urlopem wypoczynkowym,bo od października bym była na macierzyńskim do np.marca/kwietnia 2013,to czy za ten rok 2012 będzie mi przysługiwał urlop wypoczynkowy, który będę mogła sobie wykorzystać w 2013?chciałabym wiedzieć,bo jeśli nie to bym go wykorzystała jeszcze w najbliższym miesiącu przed zajściem w ciążę albo już będąc w ciąży:)dzięki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: zaległy urlop wypoczynkowy

ja mimo buntow mojej szefowej mialam 10dni urlopu za rok 2009 w 2010 poszlam na zwolnienie koncem lutego i nie wykorzystalam urlopu z 2009(chcialam wykorzystac po porodzie i napisalam takie oswiadczenie) macierzynski rozpoczal mi sie w sierpniu i konczyl jakos w styczniu2011 i mialam po tym do wykorzystania 10dni urlopu za 2009rok plus 20 dni za 2010 tym samym po macierzynskim mialam dodatkowy urlop macierzynski i 1,5sca wolnego platnego. a potem wychowawczy.

Urlop wypoczynkowy możesz wykorzystać do września kolejnego roku np. jeśli w tym roku 2012 nie wykorzystasz swojego urlopu to masz możliwość wykorzystania go do września 2013 roku, przepisy się zmieniły - do zeszłego roku było, że trzeba go wykorzystać do końca marca następnego roku ale teraz jest do końca września

także spokojnie będąc w ciązy czy po macierzyńskim będziesz mogłą wykorzystać urlop z tego roku..

ja jestem teraz na macierzyńskim, skończy się w maju i wtedy wykorzystam 4 dni zaległego urlopu z 2010, 26 dni z 2011 i jeszcze wezmę parę tygodni z 2012 :) planowałam dziecko i celowo nie wykorzystywałam urlopu :)

Ale trzeba napisać jakieś oświadczenie,że np. zaległy urlop z 2011 chce się wykorzystać w 2013 roku,czy to automatycznie samo przechodzi???Ja np. jestem na zwolnieniu lekarski do końca ciąży i nie mam kiedy go wykorzystać,a po macierzyńskim Mi się przyda-jak to jest???

u mnie w pracy pisze się prosbe o przedluzenie czasu do..(tu podaje sie termin) keidy sie chce wykorzystac zalegly urlop,ale w kodeksu pracy takie sytuacje jak l4spowodowane zagrozona ciaza, macierzynski itd z automatu przedluzaja tobie czas kiedy musisz wykorzysyac zalegly urlop. Lepiej napisac jakies pismo i podejsc do kadrowej..:-)

Inne tematy z forum

Oliwkowa Park (24 odpowiedzi)

Oliwkowa Park znajduje się w części Gdańska, która w ostatnich latach niezwykle się rozwinęła....

Jasieńskie Domy (6 odpowiedzi)

Osiedle domów znajduje się w jednym z najszybciej rozwijających się pod względem zabudowy...

Nowa Pólnica (3 odpowiedzi)

Budynek powstaje w części dzielnicy Jasień, gdzie pod ręką jest rozwinięta infrastruktura, której...