zapiekanka makaronowa - przepis

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Macie jakieś fajne przepisy na zapiekanke makaronową? Marzy mi się cos takiego, ale nie mam pomysłu, ani przepisu.
Myślałam o takiej z podsmażoną kiełbaską, pomidory, pieczarki i na wierzch ser, ale nie wiem, czy to będzie dobre połaczenie... No i co z sosem - musi być, czy tak na sucho?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: zapiekanka makaronowa - przepis

Ja bym dodała do Twojego składu jeszcze cebulke podsmażoną i czerwona paprykę. A jeśli chodzi o sos, to jak dasz duuuzooo pomidorów to sos sam się zrobi, a jak mniej to można uzupełnić przecierem pomidorowym. Ja używam takiego składu nie do zapiekanki, tylko do makaroniotto - czyli wszytskie składniki które podałaś mieszam w garnku i na koniec ewentualnie posypuję serem na talerzu. Ale w formie zapiekanki będzie smakowało tak samo. Jest całkiem smaczne i bardzo szybkie.

Ja robie troszeczke inna ,na ugotowany makaron wylewam sos fix knorr -4 sery z brokulami,potem podsmazam piers z kurczaka w przyprawach(wedlug wlasnego uznania co lubisz)na to wysypuje ugotowane brokuly (ale tylko te koronki)i na gore starty ser ,potem do piekarnika i paluszki lizac:))

ASIU SKLADNIKI TE CO WYMIENIŁAŚ. OCZYWISCIE MOŻNA DODAĆ JESZCZE INNE.MOJA MAMA NA JEDNĄ WARSTWE MAKARONU ZAWSZ WYLEWA ROZBITE JAJKA I SMAKUJE TO WYŚMIENICIE. OCZYWISCIE CAŁOSĆ POSYPANA ŻÓŁTYM SEREM + KETCHUP LUB JAKIS SOSIK. SMACZENGO:)))

generalnie do takiej zapiekanki mozna dac co na co ma sie ochote, zeby sucha nie byla zalac jakims sosem, dac poamidory czy cos.. albo zalac jajkami rozbitymi ze smietana... i zawsze wychodzi:D

ostatnio znalazlam taki przepis, byl super:
( i wg. podanej kolejnosci ukladane w naczyniu)

1. pomidory (ok2) w palsterki pociete, posolone, popieprzone, nataka pietruszki,
2. szynka gotowana pociate w kostke ( taka warstewka:) ale nie za gruba, na oko)
3. makaron ugotowany wstazki, niby 200g...
4. pomidory w plaserkach (2) natka, sol pieprz
5. szynka gotowana ( krojona w kosteczke)
6. 3 jaja rozbite ze smietana ok 150g do 200g..zalac wszystko i do piekarnika (czy cos tam posiadacie, u nas jest mikrofala z funkcja opiekania wiec tez sie da) na ok 30 min.

Trzeba sprawdzac czy sos sie zsciął, szyneczka sie przyrumienia...:)))
A do tego wszystkiego na zakonczenie, jak juz na talezach lezy:D:D:D podaje sie SER BIALY, taki twarozek np. wymieszany z cebulka:D:D i smietanka... PYYYYYCHAAAAAAAAAAAAAAAAA

iwek, a czym przyprawiasz tą brokułowo- kurczakową???

a ja robię tak:
masłuje lekko formę. na to makaron lekko podgotowany. + szpinak, i warzywka (co mam w lodówce lub obok), makaron znowu i sos pomidorowy- (sparzam pomidory, obieram, dodaje bazlie i dużo czosnku- miksuję). i znowu warzywa i sos pomir + ser.
uwielbiam ten zapach czosnku!!!

Uzywam tylko dwie przyprawy delikat czewony do mies (tam jest zestaw przypraw w jednej torebce)i ziola prowansalskie:)

Dzięki dziewczyny za propozycje, nastepnym razem je wykorzystam, bo dziś zapiekankę zrobiłam na chybił-trafił i wyszła super.
Podsmażyłam pieczarki, dodałam cebulkę, dalej dusiłam, potem pół paczki włośzczyzny mrożnoej ( akurat miałam w zamrażalniku), do tego ogórek kiszony ( jeden duzy) i dwa pomidory. Na koniec dodałam trochę koncenratu pomidorowego i doprawiłam do smaku.
W naczyniu układałam warstwowo raz makaron, potem sos - a na koniec ser :)

no... jak na moj gust to odwaznie postąpiłas z tym ogórkiem kiszonym:D ale jak juz pisałam.. uwazam ze niezaleznie od tego co dasz zawsze bedzie pyszne:) urok zapiekanek:)

Iwek, dzisiaj robię, bo mi to bardzo smacznie brzmi :)))

Hihi - ja ogórki kiszone kocham :))) Mama zawsze sie ze mnie śmiała, że ja we wiecznej ciązy chodzę:)
I powiem szczerze, że dodany do zapiekanki był super pomysłem, dodał fajnego smaczku :) nawet mojemu tatcie i mężowi smakowalo!

narobiłyście mi smaka tą zapiekanką,
chyba sama jutro jakąś zmajstruję :)

wczoraj czytałam ten watek i tak na mnie wpłynął, że zrobiłam wieczorem zapiekanke makaronowa, troche po swojemu, troche po waszemu- wymieszałam co mialam , pyyycha! na szczescie zostało jeszcze na dzisiaj:)
ps. zrobiłam z "Pomysłem na zapiekanke z szynką" - sosik polecam

Głodna jestem.

Fajny pomysł, muszę spróbować.

Inne tematy z forum

jak nauczyć pić ze słomki i kiedy? (15 odpowiedzi)

drogie mamy, mój synek ma roczek, chciałaby nauczyć go pić ze słomki, ponieważ on nie lubi pić z...

Które imię dla dziewczynki? (46 odpowiedzi)

Wy zawsze jesteście pomocne. Nie możemy dojść do porozumienia z mężem. Jestem ciekawa, które...

jak żyć po śmierci jedynego dziecka ? (23 odpowiedzi)

22 lipca 2016 straciłam mojego jedynego ukochanego Syna ...miał zaledwie 25 lat... Poszedł spać i...