W ramach zintegrowanego projektu branżowego w dniach 22-24 maja 2013 r. w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym AmberExpo w Gdańsku odbędą się cztery specjalistyczne projekty:
15. Targi Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa BALTPIEK
17. Targi Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii, Hoteli i Sklepów GASTROEXPO
16. Targi Mleczarstwa MLECZNA REWIA
i jedna z największych w Europie Środkowo-Wschodniej impreza targowa poświęcona branży rybnej 12. Międzynarodowe Targi Przetwórstwa i Produktów Rybnych POLFISH.Projekt odbędzie się po raz pierwszy w takiej formule, organizatorzy liczą na duże zainteresowanie wystawców, gości branżowych oraz indywidualnych odwiedzających.
Wspólny program imprez obejmie zarówno liczne spotkania dla branży, profesjonalne szkolenia, seminaria, jak i skierowane do odbiorców indywidualnych konsultacje i porady (w tym porady dietetyków i konsultantów żywieniowych oraz analizę składu i masy ciała) realizowane z udziałem branżowych ekspertów oraz przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Na targach nie zabraknie kulinarnego i piekarskiego show, w ramach którego zobaczymy: pokazy sztuki piekarniczej Irlandczyków i Węgrów, gotowanie Drużyny Olimpijskiej Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, triki barmańskie w wykonaniu Flair Brothers (uczestnika programu Mam Talent), mistrzów sztuki cukiernictwa, a także pokazy gotowania dietetycznego.
Podczas targów odbędą się konkursy dla wystawców, młodych adeptów sztuki kulinarnej i cukierniczej, "carvingowców", barmanów i baristów, m.in.:
- III edycja Konkursu "Kuźnia Słodkich Talentów" pt. "Majówka", konkurs poprowadzi mistrz branży cukierniczej Tomasz Deker
- I Ogólnopolska Olimpiada Dekoracji z Warzyw i Owoców
- II Ogólnopolska Sztafeta Kulinarna Młodych Kucharzy, którą poprowadzi znany muzyk, showman i wielbiciel sztuki kulinarnej Krzysztof Skiba
- Konkursy: Mercurius Gedanesis oraz Nagrody Specjalne (Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi) na najlepsze produkty prezentowane na targach
- Konkurs o ZŁOTĄ MLECZNĄ REWIĘ i Puchar Prezesa Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Na szczególną uwagę zasługuje międzynarodowa konferencja skierowana do branży piekarniczej i cukierniczej pt. "Pierwszoplanowe działania na rzecz rozwoju piekarstwa rzemieślniczego", organizowana przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP i Międzynarodowe Targi Gdańskie SA pod patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Międzynarodowej Unii Piekarstwa UIB.
Z kolei dla przedstawicieli branży rybnej oraz wielbicieli produktów rybnych Stowarzyszenie Rozwoju Rynku Rybnego przygotowało konferencje: "Identyfikowalność i Znakowanie Produktów Rybnych" oraz "Wartość Odżywcza Ryb".
Przedstawicieli branży hotelarskiej zapraszamy na organizowane przez Projekt Hotel seminarium "ABC inwestora hotelarskiego".
To największe w Polsce północnej wydarzenie targowe dedykowane branży spożywczej, gastronomicznej i hotelarskiej odbędzie się pod hasłem Zdrowo! czyli jak? Tajniki zdrowego biznesu. Po raz pierwszy w zakresie tematycznym targów znajdują się usługi oraz produkty związane ze zdrowym odżywianiem i dietetyką. W dzisiejszych czasach ludzie coraz częściej zwracają uwagę na to, co jedzą, czytają etykiety i zastanawiają się co im szkodzi, a co pomaga. Świadomość klientów wzrasta, a z nią rosną wymagania konsumenckie. Często w czasie dyskusji na temat zdrowego żywienia pojawia się problem finansowy, producenci podkreślają, że zdrowiej znaczy drożej, zdrowsza żywność może być droższa, ale nie zawsze tak jest. Świadomy konsument wie, że jedzenie i jego jakość ma wpływ na jego stan zdrowia i efektywność w pracy.
Program targów
środa 22 maja 2013
10:00-17:00 Galeria wypieków - konkurs na najlepszy wypiek - Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP - hala B
10:00-15:00 Konferencja "Arctic-Adriatic Logistic Conference: Optymalizacja procesów logistycznych Polska-Skandynawia" - Urząd Miasta Gdyni - sala konferencyjna 1C
10:40 Pokazy barmanów Flair Brothers - scena, hala C
11:00 Ceremonia otwarcia Targów - scena, hala C
11.30-12.30 Debata "Zdrowo! czyli jak? - tajniki zdrowego biznesu" - Akademia Skutecznej Diety - scena, hala C
11:30-16:30 Pokazy wypieków piekarzy z Irlandii - Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP - hala B
11:30-17:00 Pokazy kulinarne Drużyny Olimpijskiej Stowarzyszenia Kucharzy Polskich - Stowarzyszenie Kucharzy Polskich - hala B
11:30-17:00 Forum Akwakultury - Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych - sala konferencyjna 4
12:00-15:00 Szkolenie Kulinarne - Stowarzyszenie Kucharzy Polskich - hala B
12:40-13:20 prezentacje wystawców (Graal, ZT Kruszwica) - scena, hala C
13:20 Pokazy barmanów Flair Brothers - scena, hala C
13:00-16:00 Seminarium "ABC inwestora hotelarskiego" - Projekt Hotel Sp. z o.o. - sala konferencyjna 3
13:00-14:30 Po pierwsze nie oszukuj! - czyli jak zdobyć świadomego klienta - wykład - Akademia Skutecznej Diety - sala konferencyjna 2
13:30-14:00 Milion dolarów - czyli jak pozyskać klientów przez internet - prezentacja, ZielonyKłos.pl - scena, hala C
14:00-15:00 Opłacalne rozwiązania tworzenia produktów o czystej etykiecie oraz innowacyjnych tekstur w branży mleczarskiej - Azelis - scena, hala C
15:00 Pokazy barmanów Flair Brothers - scena, hala C
15:00-17:00 Walne Zebranie Członków Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP (impreza zamknięta) - Biuro Prasowe
Program targów
czwartek 23 maja 2013
9:00-17:00 I Polsko-Kazachstańskie Forum Przedsiębiorców Branży Rolno-Spożywczej - Agencja Rynku Rolnego, Międzynarodowe Targi Gdańskie SA - sala konferencyjna 1A
9:30-14:40 Konferencja "Identyfikowalność i Znakowanie Produktów Rybnych" - Stowarzyszenie Rozwoju Rynku Rybnego, Finansowane z PO RYBY 2007-2013 - sala konferencyjna 4
10:00-14:00 II Ogólnopolska Sztafeta Kulinarna Młodych Kucharzy - Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, prowadzenie konkursu Krzysztof Skiba - hala B
10:00-17:00 Galeria wypieków - konkurs na najlepszy wypiek - Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP - hala B
10:20-11:00 prezentacje wystawców (Polder, Craemer Group) - scena, hala C
11:00-11:15 Pokaz barmański - BarCocktail - scena, hala C
11:00-12:00 Chemia stosowana w żywieniu oraz jej wpływ na organizm - seminarium dla dietetyków i technologów żywności - Akademia Skutecznej Diety - sala konferencyjna 2
11:00-12:15 Wykład "Dotacje w praktyce - przemysł spożywczy" - Fundusze Pomocowe, Wiesław Wasilewski - scena, hala C
11:30-16:30 Pokazy wypieków piekarzy z Węgier - Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP - hala B
12:30-13:30 Odpowiednia dieta gwarancją zwiększonej wydajności pracowników - głodny pracownik to zły pracownik! -prezentacja - Akademia Skutecznej Diety - scena, hala C
13:30-13:50 prezentacje wystawców - cena, hala C
13:50 Pokazy barmanów Flair Brothers - scena, hala C
14:00 Ceremonia wręczenia nagród Targów Mleczna Rewia 2013, Pucharu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Nagród Specjalnych - scena, hala C
14:30 Pokazy barmanów Flair Brothers - scena, hala C
15:00 Ceremonia wręczenia nagród w konkursie Mercurius Gedanensis Targów Gastroexpo, Baltpiek i Polfish oraz Pucharów Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - scena, hala C
15:30 Wręczenie nagród w konkursie na najlepszy wypiek o Puchar Prezesa MTG - scena, hala C
15:40 Pokazy barmanów Flair Brothers - scena, hala C
16:00 Wręczenie nagród II Ogólnopolskiej Sztafety Kulinarnej Młodych Kucharzy - Stowarzyszenie Kucharzy Polskich - scena, hala C
Program targów
piątek 24 maja 2013
9:30 - 14:05 Konferencja "Wartość odżywcza ryb" - Stowarzyszenie Rozwoju Rynku Rybnego, Finansowane z PO RYBY 2007-2013 - sala konferencyjna 4
10:00-16:00 Strefa Porad Dietetyków - indywidualne konsultacje dietetyków - hala C
10:00-14:30 III edycja konkursu dla uczniów szkół gastronomicznych, cukierniczych i piekarniczych "Kuźnia Słodkich Talentów" pt. "Majówka" o Puchar Starszego Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku - Cech Piekarzy i Cukierników w Gdańsku - hala B
10:00-16:00 Galeria wypieków - Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP - hala B
10:00-14:30 I Ogólnopolska Olimpiada Dekoracji z Warzyw i Owoców - Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Carving Team Poland - hala B
10:00-14:30 Konferencja "Pierwszoplanowe działania na rzecz rozwoju piekarstwa rzemieślniczego" - Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP - sala konferencyjna 1C
10:20 Pokazy barmanów Flair Brothers - scena, hala C
10:30-11:30 Fast food albo zdrowie - wybór należy do Ciebie! - wykład dla młodzieży - Akademia Skutecznej Diety - scena, hala C
12:30-16:00 Analiza składu i masy ciała, indywidualne porady dietetyka - Akademia Skutecznej Diety - hala B
12:00-12:40 prezentacje wystawców - scena, hala C
12:40 Pokazy barmanów Flair Brothers - scena, hala C
15:00 Pokazy barmanów Flair Brothers - scena, hala C
15:30 Wręczenie nagród I Ogólnopolskiej Olimpiady Dekoracji z Warzyw i Owoców - Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Carving Team Poland - scena, hala C
15:40 Wręczenie nagród w Konkursie "Kuźnia Słodkich Talentów" - Cech Piekarzy i Cukierników
w Gdańsku - scena, hala C
Organizator zastrzega sobie możliwość zmian w programie - stan na dzień 13 maja 2013
W ramach motywu przewodniego odbędą się seminaria i prelekcje dla różnych grup odbiorców w tym m.in.:
"Chemia stosowana w żywieniu oraz jej wpływ na organizm - seminarium dla dietetyków i technologów żywności" - Dietetycy i osoby, które zajmują się żywieniem szczególnie powinni interesować się chemią stosowaną w żywności i jej wpływem na zdrowie człowieka. Trudni jest zwykłemu konsumentowi, który nie jest specjalistą w żywieniu znaleźć informację dotyczące chemii stosowanej w żywności. Dietetycy, lekarze, personel medyczny oraz technolodzy żywności powinni zgłębiać swoją wiedzę na temat dodatków do żywności, aby móc uświadamiać ludzi, co może im szkodzić, a co jest bezpieczne.
"Odpowiednia dieta gwarancją zwiększonej wydajności pracowników - głodny pracownik to zły pracownik!" - Odpowiednia dieta danego pracownika jest gwarancją większej jego wydajności. Obecnie jest określonych ok. 80 chorób dietozależnych, warto zdawać sobie sprawę z tego, że zła dieta pracownika, może prowadzić do jego choroby, a także obniżenia wydajności pracy, dekoncentracji i złości.
"Po pierwsze nie oszukuj! - czyli jak zdobyć świadomego klienta" - Pomysł tego tematu powstał w wyniku wielu rozmów z osobami, którzy czują się oszukani kupując różnego rodzaju produkty. Świadomość klienta zmienia się cały czas, takie zachowanie wynika z coraz większego zainteresowania mediów zdrowym żywieniem. Świadomość produktowa zwiększa się także wśród pracowników takich placówek, jak przedszkola i szkoły, w dużej mierze, dzięki rodzicom, którzy wymagają, aby ich pociechy jadły produkty zdrowe, które w pozytywny sposób będą wpływały na ich rozwój.
"Fast food albo zdrowie - wybór należy do Ciebie!" - Fast food opanował świat, kiedyś Fast food kojarzył nam się tylko z hamburgerami, frytkami, czy pizzą, obecnie Fast food to bardzo rozwinięty rodzaj żywności, w sklepach możemy kupić gotowe obiady taki jak: lazania, pierogi, naleśniki, zupki tzw. "gorące kubki", kisiele i wiele innych. Dlaczego Fast food rozwija się w tak szybkim tempie?
Wśród odwiedzających targi znajdą się właściciele, menadżerowie, ajenci restauracji, kawiarni, barów, pizzerii, stołówek, jadłodajni, firm cateringowych, zajazdów, moteli, hoteli, pensjonatów, ośrodków wypoczynkowych, piekarni, cukierni, lodziarni, smażalni ryb, sklepów spożywczych, rybnych i nabiałowych, hurtowni spożywczych i nabiałowych oraz szefowie kuchni, dietetycy, technolodzy żywienia, a także dyrektorzy i przedstawiciele ds. zakupów sieci supermarketów i dyskontów.
godziny otwarcia:
22-23 maja (środa, czwartek) 10.00-17.00
24 maja (piątek) 10.00-16.00