stat
Impreza już się odbyła
PATRONAT

Baltpiek / GastroExpo / Polfish / Mleczna Rewia

Znakomici kucharze - Malika Juchnowicz i Krzysztof Szulborski oraz mistrzowie piekarstwa i cukiernictwa podzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem w dniach 27-29 maja podczas Targów GASTROEXPO, BALTPIEK, POLFISH, MLECZNA REWIA. Imprezom towarzyszą szkolenia i wykłady dla profesjonalistów z branży spożywczej i gastronomicznej oraz konkursy kulinarne i cukiernicze, którym pikanterii doda prowadzący je showman Krzysztof Skiba. Pośród targowych atrakcji: live cooking, carvingowe graffiti, ogniste barmańskie show z udziałem publiczności w wykonaniu mistrzów BarCocktail oraz degustacje produktów rybnych i po raz pierwszy body sushi.

wrz 11-13

środa - piątek

Gdańsk,
wrz 13-15

piątek - niedziela, g. 10:00 - 17:00

Podczas 13. Międzynarodowych Targi Przetwórstwa i Produktów Rybnych POLFISH, 16. Targów Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa BALTPIEK, 17. Targi Mleczarstwa MLECZNA REWIA oraz 18. Targi Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii, Hoteli i Sklepów GASTROEXPO swoją ofertę zaprezentuje blisko 200 wystawców z Polski, Niemiec, Litwy, Danii, Wielkiej Brytanii, Islandii, Włoch i Pakistanu. Targowa oferta skierowana jest przede wszystkim do profesjonalistów.

POLFISH to prezentacja szerokiej oferty produktów rybnych, maszyn, urządzeń, środków utrzymania czystości, pojazdów dla branży spożywczej m.in. z agregatami chłodniczymi.
Na Targach BALTPIEK swoją ofertę przedstawią producenci maszyn oraz urządzeń dla przemysłu piekarniczego, cukierniczego i młynarskiego oraz producenci różnego rodzaju dodatków smakowych.
MLECZNA REWIA to szeroka oferta produktów mleczarskich a także firm oferujących maszyny dla przemysłu mleczarskiego, opakowania, środki i urządzenia do utrzymania czystości.
GASTROEXPO to najnowsze trendy i innowacyjne rozwiązania dla gastronomii, producenci i dystrybutorzy środków higienicznych, opakowań, urządzeń do cięcia i dekoracji, wyposażenia zaplecza kuchennego.

KUCHARZ I CUKIERNIK ŹRÓDŁEM SUKCESU RESTAURACJI
Stowarzyszenie Kucharzy Polskich zaprasza młodzież szkół branżowych i osoby związane z branżą gastronomiczną na szkolenia z filozofii cateringu, nowoczesnych technik podawania potraw, krojenia warzyw i owoców oraz zasad tworzenia deserów restauracyjnych i pralin. Ich celem jest podnoszenie kwalifikacji i rozwijanie ambicji młodych kucharzy, piekarzy, cukierników, bo jak wiadomo źródłem sukcesu restauracji jest profesjonalnie wyszkolony kucharz - czego dowiedzie Krzysztof Szulborski - Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, mistrz świata BBQ 2006, rekordzista Guinnessa w gotowaniu zupy jarzynowej oraz największej porcji grillowanego suma. Swoją wiedzą i doświadczeniem podzieli się również Malika Juchnowicz (nominowana w kategorii Kobieta Szef 2015 w pierwszej edycji przewodnika Gault et Millau Polska, finalistka TOP Chef).

Z kolei do młodzieży podejmującej decyzje o dalszej drodze edukacji zawodowej skierowane są gimnazjalne warsztaty organizowane przez pomorskich mistrzów cukiernictwa.

CO JEŚĆ?
W ramach Akademii Skutecznej Diety poznamy odpowiedzi na pytania: dlaczego warto jeść chleb, dlaczego ludzie kupują coraz mniej pieczywa, i co powinien zawierać zdrowy chleb. Mowa też będzie o dobrej i złej żywności, najmodniejszych dietach-cud, ryzyku ich stosowania i jedzeniu typu fast-food - czemu ono szkodzi i co powoduje? Bo przecież nie od dziś wiadomo, że "jesteśmy tym, co jemy".

KONKURSOWE MENU
Do wspólnego kibicowania rywalizującym w konkursach adeptom sztuki kulinarnej i cukierniczej zagrzewać będzie Krzysztof Skiba . Zawodnicy walczyć będą o miejsca na podium i atrakcyjne nagrody w III Ogólnopolskiej Sztafecie Kulinarnej Młodych Kucharzy. Tym razem każda drużyna wykona zakąskę z dorsza bałtyckiego i śledzia, danie z polędwicy wołowej i topinambur oraz deser z białej czekolady, papryczki chili, wiśni i melisy. Ze sztuką cukiernictwa zmierzą się z kolei utalentowani uczniowie szkół branżowych w ramach IV edycji Konkursu Cukierniczego o Puchar Starszego Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku "Kuźnia Słodkich Talentów". Tegorocznym tematem konkursu będzie "Świat Salvadora Dali". Jury oceniać będzie smak, wygląd i dekoracje wykonanych tortów i deserów.

Swoje talenty zaprezentują też mistrzowie carvingu - sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach w ramach II Olimpiada Dekoracji z Warzyw i Owoców "Carvingowe graffiti". Tematem pierwszej konkurencji będzie "70 lat KS Lechia Gdańsk", a drugiej - "PGE Arena Gdańsk" lub "AmberExpo". Warto przyjść i podpatrzeć zawodowców.

WYKŁADY DLA PROFESJONALISTÓW
Oferta handlowa wzbogacona zostanie wykładami dla profesjonalistów. Przedstawiciele Marine Stewardship Council z Polski i Wielkiej Brytanii poprowadzą seminarium o nowych standardach certyfikacji rybołówstwa i łańcucha dostaw, Magazyn Przemysłu Rybnego i SealedAir forum "Innowacyjne opakowania dla przemysłu rybnego", firma BIG-POL przedstawi wykład "Zmiany, zmiany, zmiany... Dotacje w praktyce", a firma Tetra Pak omówi globalne trendy w przetwórstwie mleczarskim.

TARGI: BALTPIEK │GASTROEXPO │MLECZNA REWIA │ POLFISH
AmberExpo | ul. Żaglowa 11, Gdańsk
www.amberexpo.pl

27-28 maja, godz. 10:00-17:00
29 maja, godz. 10:00-16:00

ZWIEDZAJĄCY INDYWIDUALNI:
Bilet normalny 20 zł/1 dzień
Bilet ulgowy - dla uczniów i studentów 15 zł/1 dzień

ZWIEDZAJĄCY BRANŻOWI:
Wstęp bezpłatny po zarejestrowaniu się:
przed targami on-line: www.gastroexpo.pl, www.baltpiek.pl, www.polfishtargi.pl, www.mlecznarewia.pl
w trakcie targów recepcja hala A


Program targów

środa 27 maja 2015
10:00-17:00


10:00-15:00 IV edycja konkursu dla uczniów szkół gastronomicznych, cukierniczych i piekarniczych "Kuźnia Słodkich Talentów" o Puchar Starszego Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku, temat: Świat Salvadora Dali - prowadzenie Krzysztof Skiba, org. Cech Piekarzy i Cukierników w Gdańsku, stoisko, hala B
10:00-17:00 Indywidualne konsultacje z dietetykiem, analiza składu i masy ciała - Akademia Skutecznej Diety - stoisko, hala B
10:30-11:30 Nowoczesne techniki podawania potraw. Filozofia Cateringu.* - szkolenie, chef Wojciech Dembowski, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, stoisko, hala B
10:30-11:30 Zasady tworzenia deserów restauracyjnych i pralin.* - szkolenie, Piotr Chylarecki, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, stoisko hala B
10:40-11:00 Pokazy barmańskie - BarCocktail, scena, hala A
11:00-11:30 Ceremonia otwarcia Targów - scena, hala A
11:30-12:00 Pokazy barmańskie - BarCocktail, scena, hala A
12:00-13:00 Profesjonalny wyszkolony kucharz źródłem sukcesu restauracji. Techniki krojenia warzyw i owoców.* - szkolenie, chef Krzysztof Szulborski , Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, stoisko, hala B
12:00-13:00 Media w kuchni - zalety i wady.* - szkolenie, chef Malika Juchnowicz, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, stoisko, hala B
13:00-13:20 Pokazy barmańskie - BarCocktail, scena, hala A
13:30-14:30 Jak tworzyć potrawy i dania Pro Natur w ekskluzywnych lokalach?* - szkolenie, chef Adam Woźniak, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, stoisko, hala B
13:30-14:30 Pierwsza praca. Jak przygotować się na rozmowę z przyszłym pracodawcą.* - szkolenie, chef Krzysztof Szulborski, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, stoisko, hala B
13:30-14:30 Globalne trendy w przetwórstwie mleczarskim. - Tetra Pak sp. z o.o., sala konferencyjna 2, piętro I
15:40-16:00 Pokazy barmańskie - BarCocktail, scena, hala A
16:00-16:20 Ceremonia wręczenia nagród w Konkursie "Kuźnia Słodkich Talentów" - org. Cech Piekarzy i Cukierników w Gdańsku - scena, hala A

czwartek 28 maja 2015
10:00-17:00


10:00-10:20 Pokazy barmańskie - BarCocktail, scena, hala A
10:00-14:00 III Ogólnopolska Sztafeta Kulinarna Młodych Kucharzy - prowadzenie Krzysztof Skiba, org. Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, stoisko, hala B
10:00-15:30 Certyfikacja rybołówstwa i łańcucha dostaw MSC. Nowe standardy. - seminarium MSC Polska - sala konferencyjna 1A, I piętro
10:00-17:00 Indywidualne konsultacje z dietetykiem, analiza składu i masy ciała - Akademia Skutecznej Diety, stoisko, hala B
11:00-12:30 Gimnazjalne Warsztaty Cukiernicze - org. Cech Piekarzy i Cukierników w Gdańsku , powierzchnia pokazowa hala B
11:00-13:00 Gdzie są te pieniądze? Proste rozwiązania jak osiągnąć zyski w gastronomii - wykład poparty doświadczeniem. Prowadzenie Piotr Rogowski, patron projektu - Papaja.pl; Gastronomia na Obcasach - sala konferencyjna 3, piętro I
12:00-13:00 Jak samemu zrobić oryginalne mojito bezalkoholowe.* - szkolenie, org. BarCocktail - Centrum Usług Barmańskich, sala konferencyjna 2, piętro I
13:00-14:30 Gimnazjalne Warsztaty Cukiernicze - org. Cech Piekarzy i Cukierników w Gdańsku , powierzchnia pokazowa hala B
13:30-14:30 Zmiany, zmiany, zmiany... Dotacje w praktyce - BIG-POL, Wiesław Wasilewski, sala konferencyjna 3, piętro I
14:10-14:30 Pokazy barmańskie - BarCocktail, scena, hala A
14:30-15:00 Ceremonia wręczenia nagród Targów Mleczna Rewia, Pucharu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Nagród Specjalnych - scena, hala A
15:00-15:20 Pokazy barmańskie - BarCocktail, scena, hala A
15:20-15:40 Ceremonia wręczenia nagród w konkursie Mercurius Gedanensis Targów Gastroexpo, Baltpiek i Polfish oraz Pucharów Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - scena, hala A
15:40-16:00 Pokazy barmańskie - BarCocktail, scena, hala A
16:00-16:30 Ceremonia wręczenia nagród III Ogólnopolskiej Sztafety Kulinarnej Młodych Kucharzy -
org. Stowarzyszenie Kucharzy Polskich - scena, hala A


piątek 29 maja 2015
10:00-16:00


09:30-14:30 Innowacyjne opakowania dla przemysłu rybnego - forum, org. Magazyn Przemysłu Rybnego, SealedAir, obowiązuje rejestracja: forum@mprfish.com - sala konferencyjna 1A, I piętro
10:00-10:20 Pokazy barmańskie - BarCocktail, scena, hala A
10:00-11:00 Moda na diety cud? Cud, jeśli pomoże... * - seminarium, org. Akademia Skutecznej Diety, sala konferencyjna 2, piętro I
10:00-14:30 II Ogólnopolska Olimpiada Dekoracji z Warzyw i Owoców "Carvingowe Graffiti"- prow. Krzysztof Szulborski, org. Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Carving Team Poland, Pomorska Akademia Kulinarna - hala B
11:00-11:20 Pokazy barmańskie - BarCocktail, scena, hala A
11:00-12:00 Podstawowe techniki carvingu* - szkolenie mistrza, Krzysztof Wierzba, org. Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Carving Team Poland - stoisko, hala B
11:00-12:00 Jesteśmy tym, co jemy.* - seminarium, org. Akademia Skutecznej Diety, sala konferencyjna 2, piętro I
12:00-13:00 Podstawowe techniki carvingu* - szkolenie mistrza, Mariusz Gachewicz, org. Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Carving Team Poland - stoisko, hala B
12:30-13:30 Wszystko o chlebie.* - seminarium, org. Akademia Skutecznej Diety, sala konferencyjna 2, piętro I
13:00-13:20 Pokazy barmańskie - BarCocktail, scena, hala A
13:30-14:30 Fast food albo zdrowie - wybór należy do Ciebie!* - seminarium, org. Akademia Skutecznej Diety, sala konferencyjna 2, piętro I
15:20-15:30 Pokazy barmańskie - BarCocktail, scena, hala A
15:30-16:00 Wręczenie nagród II Ogólnopolskiej Olimpiady Dekoracji z Warzyw i Owoców "Carvingowe Graffiti"- org. Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Carving Team Poland, Pomorska Akademia Kulinarna - scena, hala A


Informacja o biletach

GOŚCIE INDYWIDUALNI/ NIEBRANŻOWI
Bilet wstępu normalny 20 zł/1 dzień
Bilet wstępu ulgowy - dla uczniów i studentów (indywidualny) 15 zł/1 dzień
Dzieci do lat 7 (pod opieką dorosłego) bezpłatnie
Zakup biletów dla gości indywidualnych będzie możliwy w dniach 27-29 maja 2015 w AmberExpo: kasa hala A.
Bilet wstępu – upoważnia do wstępu na wszystkie imprezy targowe odbywające się w dniu zakupu biletu: Polfish, Baltpiek, Gastroexpo, Mleczna Rewia

GOŚCIE BRANŻOWI
wstęp bezpłatny po wcześniejszej rejestracji