stat
Impreza już się odbyła
PATRONAT

Kulinarna Świętojańska | VII edycja Opinie (12)

Miasto Gdynia zaprasza na VII edycję Kulinarnej Świętojańskiej - największego festiwalu street-food w Polsce Północnej. Podczas wydarzenia specjalnie wyselekcjonowania dania i zestawy specjalne stanowić będą efekt pracy szefów kuchni najlepszych restauracji Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni oraz zaprzyjaźnionych miejsc i wytwórców lokalnej żywności. Idea festiwalu podkreśla i promuje pierwszy w Polsce miejski szlak kulinarny. Impreza ma charakter plenerowy, a jej oś stanowi jedna z najbardziej znanych ulic handlowo-usługowych w naszym mieście, jak i w Polsce - ul. Świętojańska.

w każdą niedzielę (do 28.07), g. 13:00

Gdańsk,
bilety 199 zł
ulgowy 75 zł
sie 3-4

sobota - niedziela, g. 10:00

bilety 30 zł
Tegoroczna edycja Kulinarnej Świętojańskiej otwiera się na eksplorację, poszukiwania różnorodności kulinarnej oraz świadome podejście do jedzenia. Kuratorami wydarzenia są znani i cenieni gdyńscy restauratorzy - Marcin Popielarz - Chef Patron restauracji Biały Królik oraz Jacek Koprowski - szef kuchni i współtwórca trójmiejskiej marki restauracyjnej Fino. Z połączenia sił obu tych szefów kuchni, narodził się pomysł nowatorskiej debaty kulinarnej "Gdyński Modernizm Kulinarny", podczas której szefowie kuchni postarają się zdefiniować czym dla nich jest modernizm kulinarny i jak łączy się on z gdyńskim modernizmem architektonicznym. Debatę poprowadzi Kamil Sadkowski - pomysłodawca Akademii Kulinarnej K5 w Gdyni. Na scenie będziemy mogli usłyszeć również Malikę - szefową kuchni i właścicielkę restauracji Malika i Machina Eats&Beats w Trójmieście, Przemysława Woźnego - szefa Kuchni Hotelu Courtyard by Marriott Gdynia, Karola Chlebik - szefa kuchni Pasta Miasta, Karola Mróz i Gustawa Tobiasza Burłuckiego - właścicieli i szefów kuchni restauracji Gyozilla.

Oprócz punktów gastronomicznych, będzie można skosztować i zakupić produkty według autorskich receptur oraz z oryginalnych miejsc pochodzenia m.in. chleby na zakwasach, lody rzemieślnicze i wegańskie, przepyszną kawę czy lokalne miody. Degustację potraw umili muzyka grana na żywo przez zespół Springfield Jazz. W tym roku nie zabraknie również regionalnych akcentów w postaci
prezentacji Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach i Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie.

Nieodzownym punktem programu jest tradycyjny Bieg Kelnerów w formule dla profesjonalistów, amatorów oraz junior - dla najmłodszych, a prowadzeniem go zajmuje się partner wydarzenia, Saturn Fitness. Dla młodszych uczestników również zapewnimy ciekawe atrakcje we współpracy z Centrum Nauki Experyment, które przygotowało słodko-owocową mieszankę eksperymentów naukowych! Będzie można dowiedzieć się m.in. że cukier nie jedno ma imię i nie służy tylko do słodzenia napojów czy potraw oraz z jakich kolorów tak naprawdę składają się popularne cukierki oraz jak z "wyciągnąć" z papryki barwniki i związki nadające jej smak.