stat
Impreza już się odbyła
PATRONAT

Kulinarna Świętojańska to festiwal w duchu street food - promujący popularny nurt miejski w Europie i na świecie, to również wydarzenie, którego oś stanowi jedna z najbardziej znanych ulic handlowo-usługowych w Polsce, silnie kojarzoną z samą Gdynią. Idea wydarzenia dodatkowo podkreśla i promuje pierwszy w Polsce Szlak Kulinarny Centrum Gdyni.

gru 6-8

piątek - niedziela

Gdynia
gru 8

niedziela, g. 15:00 - 17:00

Gdańsk,
bilety 90 zł
Podczas wydarzenia na ulicy Świętojańskiej wystawią się lokale i restauracje z ulicy Świętojańskiej i ze Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni, nie zabraknie też stoisk z lokalnymi produktami i ziołami. Łącznie będzie można skosztować dań z ponad 40 różnych stoisk kulinarnych gdyńskich restauracji.

Imprezę, o godzinie 12:00, otworzą wspólnie zaproszeni kuratorzy wydarzenia, w tym: Marcin Popielarz, szef kuchni w restauracji "Biały Królik" oraz Jacek Fedde, szef kuchni z restauracji "Fedde Restauracja & Bistro", a także przedstawicieli miasta Gdynia.

W trakcie wydarzenia poza główną atrakcją, jaką będzie przede wszystkim wyśmienite jedzenie, odbywać się będą również pokazy gotowania na żywo w tym m. in. Jacka Fedde jednego z najlepszych gdyńskich szefów kuchni oraz pokaz w wykonaniu baristy Leszka Jędrasika z kawiarni "Black & White Coffee", trzykrotnego Mistrza Polski Latte Art.

Ponownie reaktywowany zostanie "Bieg kelnerów" - jedyny w swoim rodzaju wyścig, który odbywał się w Gdyni w latach trzydziestych XX wieku. Bieg odbędzie się w dwóch edycjach profesjonalnej i amatorskiej. Całe wydarzenie będzie miało smakowitą oprawę muzyczną w wykonaniu zespołu jazzowego grającego na żywo.

Program:

12:00 - Oficjalne rozpoczęcie wydarzenia przez przedstawiciela miasta i kuratorów wydarzenia (Marcin Popielarz, Jacek Fedde).
12:15 - Bieg kelnerów - zawody profesjonalnych kelnerów - bieg z tacą i kieliszkami do wina wzdłuż Kulinarnej Świętojańskiej - meta na wysokości ul. Wybickiego.
12:35 - Bieg kelnerów - zawody amatorów - bieg z tacą i kieliszkami do wina do wina wzdłuż Kulinarnej Świętojańskiej - meta na wysokości ul. Wybickiego.
12:55 - Zakończenie Biegu Kelnerów, wręczenie nagród
13:00 - Rozpoczęcie spaceru przedstawiciela Miasta i kuratorów
13:05 - Zespół jazzowy
13:25 - Pokaz w wykonaniu baristy (Leszek Jędrasik, scena na wysokości ul. Żwirki i Wigury).
14:00 - Zespół jazzowy
14:20 - Pokaz kulinarny gotowania na żywo (Jacek Fedde, scena na wysokości ul. Żwirki i Wigury).
15:00 - Zespół jazzowy
15:20 - rozstrzygnięcie zaplanowanych konkursów, wręczenie nagród.
15:30 - 18:00 - Na scenie występuje zespół jazzowy z kilkuminutowymi przerwami

Od godziny 12:00 do 18:00 na jezdni wzdłuż ulicy Świętojańskiej rozstawione są stoiska kulinarne sprzedające swoje dania i produkty kuchni lokalnej.
18:00 Zakończenie imprezy.

Przeczytaj także