stat
PATRONAT

Miasto Gdynia zaprasza na VIII edycję Kulinarnej Świętojańskiej - największego festiwalu street-food w Polsce Północnej. Podczas wydarzenia odwiedzający będą mogli eksplorować smaki najlepszych restauracji Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni oraz zaprzyjaźnionych miejsc i wytwórców lokalnej żywności. Idea festiwalu podkreśla i promuje pierwszy w Polsce miejski szlak kulinarny. Impreza ma charakter plenerowy, a jej oś stanowi jedna z najbardziej znanych ulic handlowo-usługowych w naszym mieście, jak i w Polsce - ul. Świętojańska.

Tegoroczna edycja Kulinarnej Świętojańskiej opiera się na zagłębieniu się w świat kulinariów, zarówno "od kuchni", jak i od strony odbiorcy. Co roku promujemy również świadome podejście do jedzenia. Kuratorami wydarzenia po raz drugi zostali wybitni gdyńscy restauratorzy, wyróżnieni w 2024 roku w prestiżowym przewodniku Michelin - Marcin Popielarz - Chef Patron restauracji Biały Królik oraz Jacek Koprowski - szef kuchni i współtwórca trójmiejskiej restauracji Fino.



- Podczas zeszłorocznej edycji wydarzenia poznaliśmy "Gdyński Modernizm Kulinarny" w wykonaniu topowych szefów kuchni z Gdyni, a tegoroczna edycja skupi się na poznaniu Gdyni od kuchni i nie zabraknie na niej ciekawych gości, zaproszonych przez kuratorów.

Relacja z poprzedniej edycji wydarzenia



Oprócz punktów gastronomicznych, będzie można skosztować i zakupić produkty według autorskich receptur oraz z oryginalnych miejsc pochodzenia, m.in. chleby na zakwasach, lody rzemieślnicze i wegańskie, przepyszną kawę specialty czy lokalne miody.

- Degustację potraw umili muzyka grana na żywo przez zespół Springfield Jazz.
- Nieodzownym punktem programu jest tradycyjny Bieg Kelnerów w formule dla profesjonalistów, amatorów oraz junior - dla najmłodszych. Czeka na was również quiz kulinarny z nagrodami.
- Dla młodszych uczestników również zapewnimy angażujące atrakcje we współpracy z Centrum Nauki Experyment, które oprócz stoiska z mieszanką ich najciekawszych eksperymentów kulinarnych, przeprowadzi także interaktywny pokaz naukowy pt. "Żywioły w kuchni".

Udział w wydarzeniu jest bezpłatny i otwarty.

Szczegółowy program wydarzenia pojawi się niedługo.

alert Treść tworzona na podstawie materiałów prasowych organizatora.

w każdy piątek (do 27.06), g. 19:00

Wstęp wolny
lip 18-20

piątek - niedziela

bilety 52 -210 zł
Kup bilet