Już 30 maja kolejna Noc Restauracji w Gdańsku. W tym roku zabawa skupia się na motywie smaku miasta, regionu i świata. Do przedsięwzięcia zostały zaproszone autorskie restauracje, które pracują na wyselekcjonowanych produktach i posiadają prawdziwie kreatywnych szefów kuchni.
Zadbaliśmy o to, żeby w trakcie Nocy Restauracji zapraszać gdańszczan i turystów tylko do jakościowych lokali, których kuchnia może być wizytówką Gdańska - wspólnie podkreślają Anna Zbierska dyrektor Biura Prezydenta ds. Promocji Miasta Gdańska i Hubert Gonera z firmy landbrand.
Lokale przygotują specjalne dania dostępne w menu tylko tej nocy. W każdym z nich możemy liczyć na specjalny pokaz kulinarny na żywo. Ceny będą preferencyjne, a atmosfera jak z południa Europy - zapewniają organizatorzy.
Część restauracji jeszcze pracuje nad programem pokazów kulinarnych i swoim nocnym menu, udało się już jednak uzyskać nieco szczegółów.
Podczas
pokazu live cooking w Restauracji Kubicki będziemy mogli zobaczyć jak przygotowuje się raki, z których szef kuchni Damian Mazurowski wykorzysta "rakowe szyjki" (w rzeczywistości mięso skryte w
pancerzykach odwłoków rakowych). Posłużą mu one do stworzenia "gdańskiego risotto". Będzie to potrawa na bazie kaszy jaglanej, podawanej z sosem z wędzonego łososia z dodatkiem kaparów nawiązująca do tradycji kulinarnej gdańskich kupców.
Szef kuchni restauracji Filharmonia
Mariusz Wolski pragnie przybliżyć gościom Nocy Restauracji ideę menu degustacyjnego. To jedyna restauracja w Gdańsku, która na co dzień posiada taki smakoszowski zestaw. Pan Mariusz przygotuje specjalnie skomponowane 6 daniowe menu degustacyjne oparte o produkty regionalne z technikami skandynawskimi. W Filharmonii tego wieczoru nie zabraknie muzyki na żywo, w tym wypadku klasycznej, rzecz jasna. Dodatkową atrakcją będzie serwis dań menu degustacyjnego: ciekły azot posłuży kelnerom do zamrażania dań, a żywy ogień posłuży do widowiskowego flambirowania. W daniu nocnym znajdą się takie delicje jak: perliczka, foie gras z wędzoną śliwką, kawa, dereń, dzika róża, jęczmień, chryzantema, dzika gąska. Wszystkie składniki przygotowane w niezwykły sposób. Podczas specjalnego pokazu goście zobaczą jak przygotowuje się lody z chryzantemy czy perliczkę sous vide.
Restauracja da Mario zaprasza na nocną wyprawę po smakach i kulturze Włoch. Nie zabraknie najwyższej jakości
włoskiego jedzenia oraz muzyki. Szef kuchni Jurand Lewandowski zmierzy się z połączeniem włoskich i pomorskich smaków. Nocnym daniem w Da Mario będzie kaszanka z sandacza z sosem piernikowym oraz pikantnym kawiorem. W daniu tym wykorzystany zostanie między innymi atrament z ośmiornicy i papryczki jalapeno. Marco "Il Veneziano" Bernardi zaprosi swych gości do ogrodu, gdzie wśród zapachu grillowanego mięsa zanuci niejedną włoską melodię.
W Kokieterii w Hotelu Hanza, gdzie stery kulinarne trzyma Daniel Chrzanowski, w nocy 30 maja czekać będą na nas interpretacje pomorskich produktów. Daniem nocnym będzie pieczony dorsz bałtycki podany na sosie z pieczonej papryki oraz skorzonery ze szparagami, w asyście maślanych ziemniaków. Do tego szef zademonstruje instruktarzowy pokaz smażenia ryb. Dodatkową atrakcją podczas Nocy Restauracji w lokalu będzie występ Mariusza Myrych - finalisty Szansy na Sukces.
W typowo piwnym lokalu - Restauracji Brovarnia w Hotelu Gdańsk pokazem specjalnym Nocy Restauracji będzie
seminarium poświęcone technologii warzenia piwa oraz ciekawostki piwne. Na koniec uroczyste odbicie 10 - litrowej beczki piwa Brovarnia dla gości.
Udział w projekcie zadeklarowały już następujące restauracje: Brovarnia w Hotelu Gdańsk, Kubicki, Kokieteria w Hotelu Hanza, Swojski Smak, Restauracja Gdańska, Mon Balzac, Gdański Bowke, Inspiracja - Pałac Kościeszy, Bohemia, Filharmonia, VNS Restaurant, Da Mario Restaurante, Restauracja 4 Strony Świata.
Organizatorzy publikują na bieżąco informacje o lokalach, nocnych daniach i innych atrakcjach związanych z Nocą Restauracji na stronie imprezy
www.nocrestauracji.pl oraz profilu
facebook.com/NocRestauracji.
Organizatorem wydarzenia jest Miasto Gdańsk wraz z firmą landbrand. Noc Restauracji jest elementem projektu Gdańsk-Pomorskie Culinarny Prestige, służącego promocji gdańskich i pomorskich restauracji serwujących autorską kuchnię.
Docelowo Gdańsk - Pomorskie Culinary Prestige stworzy markę parasolową, która obejmie całość jakościowej oferty kulinarnej Miasta i regionu. Rozpoczynając od restauracji, przez targi żywności regionalnej, kalendarz markowych imprezy kulinarnych, na producentach i warsztatach kulinarnych skończywszy. W świat zostanie wysłana wiadomość nie tylko o potencjale kulinarnym, ale także o gdańskiej gościnności, otwartości i bogactwie turystycznym.