stat
Impreza już się odbyła
PATRONAT

6 lipca rozpocznie się VII edycja kulinarnego wydarzenia - Noc Restauracji. W tym roku inspiracją dla szefów kuchni są smaki gdańszczan. Impreza bowiem jest jednym z elementów uświetniających V Światowy Zjazd Gdańszczan. W restauracjach królować będą kreatywne kompozycje wykonane z produktów najwyższej jakości. Nie ma wątpliwości - lipcowy weekend zapowiada się bardzo smakowicie. Szykujcie podniebienia nocni smakosze, czas na wielką ucztę!

gru 24

wtorek, g. 19:00

bilety 365 zł
W tym roku będziemy mieli okazję skorzystać z oferty kulinarnej dwunastu gdańskich restauracji, a wśród nich znajdują się: Restauracja Amber Side, Browar PG4, Eliksir, Magiel, Mercato, Motlava, Niepokorni, Otwarta, Szafarnia 10, Winne Grono, Zafishowani oraz Żabusia.

Każda z restauracji przygotowała menu degustacyjne składające się od 3 do 5 dań, które są bogatą mieszanką smaków i aromatów. Kompozycje będą się mieścić w przedziale cenowym od 69 zł do 149 zł za set.

Malowniczą opowieścią kulinarną na cześć wybitnych Gdańszczan jest menu restauracji Magiel w Hotelu Almond. Szef kuchni Przemysław Langowski przygotował: Carpaccio Bonifacio - jest to carpaccio z półgęska z sałatką z nowalijkami podawane z oliwą porową. Danie jest hołdem dla Jana Bernarda Bonifacio (1517-1597), który ofiarował pokaźny księgozbiór Gdańskiej Radzie Miasta w zamian za dożywotnie mieszkanie w budynku dla profesorów Gimnazjum Gdańskiego. W Maglu szef Langowski zaserwuje także złotą zupę serowa Speymanna z sera Bursztyn i oliwy z wędzonych warzyw. Johann Speymann - to burmistrz Gdańska i kupiec żyjący w latach 1563-1625. Był jednym z projektodawców budowy fontanny Neptuna. Za jego sprawą Dwór Artusa zyskał piękną renesansową fasadę. Zainicjował budowę Wielkiej Zbrojowni, Złotej Bramy i renesansowego wyposażenia Ratusza Głównego Miasta w Gdańsku. Ostatnia pozycja od szefa Langowskiego to rzeźbione pierożki z kaczki - oliwa pietruszkowa / ser Bursztyn. Tutaj z kolei inspiracją dla dzieła sztuki kulinarnej była postać rzeźbiarza i architekta Abraham van den Block, który jest autorem epitafiów w kościele Mariackim. Wykonał również kamienne elementy Studni Neptuna oraz zaprojektował i wybudował Złotą Bramę.

Pozostałe dziesięć restauracji, biorących udział w Nocy Restauracji 2018 - Samki Gdańska / Smaki Gdańszczan, przygotowało wyjątkowe nocne menu, które składnikami i recepturami stawiają na związek z Gdańskiem.

I tak Daniel Chrzanowski szefujący w rybnej restauracji Zafishowani zrobił głęboki ukłon w stronę kuchni starogdańskiej. "Według Gdańskiej Książki Kucharskiej, do której przepisy zebrała w 1858 roku Marie Rosnack najpopularniejszą rybą na gdańskich stołach był szczupak. Na tą rybę we wspomnianym kuchennym elementarzu zamieszczono aż 9 przepisów. Dlatego właśnie szczupak będzie podawany jako danie główne podczas wydarzenia" - mówi Chrzanowski. "Będzie to szczupak smażony z rakami, bobem i twardzioszkiem czosnkowym. Sos rakowy do ryb był zdecydowanie gdańską specjalnością. Ryba podawana była często w słodko-octowej nucie, a jej smak budował często koperek. U nas również tak będzie. Jako przystawki pojawią się wędzony węgorz i smażony śledź. Liczymy, że hitem menu nocnego będą gdańskie lody, które sami zrobimy na bazie marcepanu. Marcepan był bardzo charakterystyczny dla hanzeatyckiego Gdańska" - dodaje szef kuchni Zafishowanych.

Gdańszczanie zawsze chętnie sięgali po produkty kulinarne z Kaszub. Szef kuchni Restauracji & Browar PG 4 Przemysław Formela daje temu wyraz w swoim nocnym menu. To zdecydowanie jeden z lepszych szefów kuchni tradycyjnej w regionie, co widać w jego kompozycji. "Dla mnie smak Gdańszczan to zupa rybna, ale wykwintna, ze szlachetnych ryb słodkowodnych" - mówi Przemysław Formela. Jej smak wypływa z bogatego wywaru rybnego oraz mięsa z sandacza, węgorza i szczupaka. Zupa doprawiona olejem porowym smakować będzie idealnie. Daniem głównym będzie sandacz podany ze składnikami dzikimi, związanymi z regionem i wodą - tatarakiem i rokitnikiem! Na przystawkę poczęstuje Państwa odrobiną dziczyzny - będzie to przystawka o nazwie "zielony zając". Na deser zaserwuje oczywiście Kaszebską melenę (kaszubską truskawkę posiadającą certyfikat unijny chronione miejsce pochodzenia). "Dla mnie prawdziwy smak to idea gotowania z tego, co mamy pod ręką czyli łączenia produktów i receptur charakterystycznych dla Gdańska i Kaszub. Takie też będzie moje menu na Noc Restauracji" - dodaje Formela.

Doświadczony szef kuchni, zdobywca wielu kulinarnych trofeów Grzegorz Labuda odpowiada za kuchnię w restauracji Szafarnia 10. Przygotuje menu niezwykle, świeże i zaskakujące. Jako przystawkę poda on płatki solonego dorsza z pomidorowym majonezem i kwiatami rukoli. Solony dorsz to wariacja na temat ryby, która od lat jest pomorskim specjałem. W nocnym menu sięgnie on także po jagnięcinę, gdyż mało kto wie, że właśnie to mięso (poza wyśmienitym smakiem) często pojawiało się na gdańskich stołach. Na deser podawany będzie prawdziwy frykas - jabłecznik z miodem lawendowym i delikatną maślanką.

W Mercato restauracji Hotelu Hilton czekać będzie pięciodaniowe menu. W jego skład wejdą między innymi raki i dorsz. Zupa rakowa to jeden z gdańskich klasyków wszech czasów. Przepis na nią podaje już Marie Rosnack w Gdańskiej Książce Kucharskiej. Szef kuchni Paweł Stawicki potrafi zaskoczyć - przygotuje na pozór bardzo proste puree ze słonecznika bulwiastego (topinambur) na bazie sera Bursztyn, z jajkiem, dodatkiem trufli z maślanki i innych wykwintnych składników. Warto przekonać się, jaki pomysł na smaki Gdańszczan ma w tym roku jeden z najlepszych (według przewodnika Gault and Millau) szefów w Polsce.

Na Gdańskiej Żabiance od kilku lat szefuje Mariusz Wolski. To niewątpliwie jeden z ambitniejszych szefów w mieście. W restauracji Żabusia tworzy jakościowe menu zawsze w rozsądnej cenie. Podczas Noc Restauracji Wolski przywita gości podpłomykiem z kwiatem cukinii, ziołami oraz serem Bursztyn, a wszystko to z dodatkiem oleju pieprzowego z Manufaktura Łagowski. Później będzie tylko ciekawiej: kacza wątroba na tarcie z czarnej porzeczki, troć wędrowna, wieprzowe żebro z ogniska oraz sorbet z rabarbaru. Do tego Gdański Kram Przysmaków Rzemieślniczych. Wszystkie dania powstaną z produktów z certyfikatem, ekologicznych, najwyższej jakości.

Jak zawsze artystyczne podejście do kuchni będzie można odnaleźć w restauracji OtwARTa. Po raz pierwszy pod ręką nowej szefowej kuchni - Karoliny Lindstadt. Na start pojawi się pieczywo domowego wypieku z olejem z wędzonych warzyw. Później specjalność lokalu - ozory wołowe doprowadzone do perfekcji z dodatkiem puree z pieczonego czosnku. Kolejne smaki Gdańszczan to dania z gęsi, kaczki, a na deser kaszubski kuch.

W Niepokornych chef Mateusz Sikora pokaże mięsne smaki Gdańszczan. Będzie siekany tatar z ongleta, do tego boczek z groszkiem, bobem, dymką i miętą. Jako danie główne pojawi się kurczak podany z kostką w towarzystwie sera lazur, truskawki i palonych rodzynek.

Michał Przewoźnik, szefujący w kuchni restauracji Amber Side, zaserwuje amuse-bouche przygotowane na bazie Sera Bursztyn, oleju smakowego oraz wędlin z Masarni Dreszler. Taka kompozycja z pewnością pobudzi apetyt gości między innymi na pieczonego łososia ze szparagami i wędzonym ziemniakiem czy tatara z tuńczyka.

Kolejną propozycją kulinarną jest restauracja Motlava. Będzie to jej debiut odkąd uznany mistrz gdańskich smaków Łukasz Toczek przekazał stery swojemu uczniowi - Piotrowi Solińskiemu. Ten zaserwuje krokiety z dorsza bałtyckiego z ketchupem z rabarbaru, zjawiskową w smaku pyzę z kaczką oraz golonkę z młodą kapustą. Na deser pojawi się klasyczny kogel-mogel w lekko zaskakującej formie.

Restauracja Eliksir z dwoma szefami kuchni na pokładzie: Bartoszem Kurkiem i Pawłem Wątorem, zaproponuje nocnym smakoszom glazurowaną cielęcinę z grzybami, chrupiącymi szparagami i młodymi ziemniakami podanymi z sosem barbecue. Ponadto szefowie przedstawią swoją interpretację ryby znakomitej w smaku, na którą właśnie rozpocznie się sezon połowowy - belony. Pojawi się ona z dodatkiem sezonowych warzyw, czosnku niedźwiedziego, z ziołowym pesto oraz sosem winnym. Jednak nie jest tajemnicą, że Eliksir słynie z koktajli i w tej kategorii jest jednym z najciekawszych lokali w kraju. Nocne Menu będzie zbudowane jako połączenie dań ze specjalnie dobranymi miksturami.

---
Przypomnijmy, że Gdańska edycja Nocy Restauracji gwarantuje Państwu najwyższy poziom menu, gdyż uczestniczą w niej wyłącznie lokale certyfikowane przez Smaki Gdańsk. Inicjatywa ta, zapoczątkowana w 2016 roku, zapisuje się w kulinarnej historii miasta skupiając lokale, które w swoim menu wykorzystują lokalne i jakościowe składniki. Szefowie Smaków Gdańska dzielą się przepisami i kulinarnymi fascynacjami na na stronach www.gdansk.pl/smakigdanska oraz www.facebook.com/smakigdanska. Tam też można znaleźć pełną listę lokali tworzących ten wyjątkowy projekt.

Gdańska edycja Nocy Restauracji ma już swoją renomę. Wydarzenie odbywa się także w ponad 30 innych restauracjach w kraju. Ma ono charakter prezentacji smaków regionu. Na Pomorzu odbywa się także w Gdyni, Gniewie, Poraju. W Pałacu Poraj w Wicku, będziemy mieli okazję spróbować specjałów serwowanych prosto od szefów kuchni Leszka Kaźmierczaka oraz Krzysztofa Pacaka. W zamkowej kuchni Zamku Gniew szef kuchni Mariusz Gachewicz zaserwuje swoim gościom żołądki gęsie duszone, podane na puree z Pasternaka, z białą czekoladą i marynowaną dynią. We własnej restauracji szef kuchni Jacek Fedde zaoferuje okrasę kaszubską z marmoladą z cebuli i czarnego bzu, piklowanych buraków podaną z oliwą z palonego pora. Dużą niespodzianką i bogactwem smakowym może okazać się dla gości spróbowanie zupy rakowej z quenelles ze szczupaka wzbogaconej o młode ziemniaki i dodatkiem oliwy koprowej.

Podczas tegorocznej edycji Nocy Restauracji szefowie kuchni będą mieli za zadanie przygotować potrawy z wykorzystaniem kluczowych produktów wysokiej jakości od partnerów imprezy: dojrzewającego 6 miesięcy Sera Bursztyn od firmy Spomlek, Oleju Smakowego od Łagowski Manufaktura oraz Wędlin od Masarni Dreszler.

Informacja o biletach

  • Bilet normalny
    60 - 120 zł
Rezerwacje biletów do poszczególnych restauracji: https://nocrestauracji.pl/#c72

Przeczytaj także