12-13 kwietnia br. odbędzie się już VI edycja. Jak co roku adresatami tej akcji są gdańszczanie oraz przebywający w mieście turyści.
Formuła całego "Weekendu" jest otwarta, w związku z czym, zapraszamy do udziału wszystkich gdańskich restauratorów, hotelarzy, miejskie instytucje kulturalne i sportowe, którzy w trakcie trwania akcji zadeklarują obniżenie cen wybranych usług lub produktów o 50%.
Warto podkreślić, że poprzednie edycje cieszyły się dużą popularnością wśród mieszkańców Gdańska i turystów. Ponadto akcji zawsze towarzyszy duży rozgłos medialny, co dodatkowo pozytywnie wpływa na wizerunek partnerów "Weekendu za pół ceny".
Nowością tegorocznej akcji jest włączenie do niej miast z Gdańskiego Obszaru Metropolitalnego, stąd też tegoroczne hasło zmieniło brzmienie na "Rozsmakuj się w Metropolii. Weekend za pół ceny". I w tym roku adresatami tej akcji będą mieszkańcy poszczególnych miast oraz turyści.
Harmonogram miast, które zgłosiły akces do akcji oraz daty weekendów:
29-30.03. - Malbork, Nowy Dwór Gdański, Sopot
5-6.04. - Gniewino, Łeba, Pruszcz Gdański
12-13.04. - Gdańsk, Gniew, Tczew
Lokale gastronomiczne, które biorą udział w akcji PROGRAM GDAŃSK - DŁUGI TARGDzień I
12 kwietnia (sobota)
Czas trwania 11:00-19:00- Konkurs kulinarny dla zawodowych szefów kuchni, który poprowadzi Wojciech Harapkiewicz oraz Michał Turek
- Pokaz carvingu, czyli dekorowania i rzeźbienia w owocach i warzywach
- Kącik ziołowy dla dzieci - warsztaty ziołowe dla dzieci poprowadzi właścicielka "Ogrodnictwa lawenda" pani Zofia Zienkiewicz. Podczas warsztatów dzieci będą miały okazję udekorować desery kwiatami lawendowymi oraz spróbować swoich sił w rozpoznaniu ziół po zapachu i smaku.
- Konkurs dla publiczności na najszybszego "sprawiacza ryb"
W trakcie pokazów kulinarnych wystąpi teatr uliczny "Piwowar".
Dzień II
13 kwietnia (niedziela)
Czas trwania: 11:00-18:30-
Pokaz kulinarny Barbary Ritz - zwyciężczyni I edycji programu kulinarnego MasterChef.
-
Gotowanie z blogerami pt. "Sezonowość w kuchni oraz regionalność produktów". Swój udział zapowiedzieli:
1. Alicja Drzewiecka blog
www.wielkiapetyt.com2. Aleksandra Burczyk-Wacławiak blog:
www.stolikwkropki.pl3. Katarzyna Pytner blog:
www.kwiatpomaranczy.org4. Sławek Walkowski blog:
www.12krzesel.com5. Maja Bryning-Mazgaj blog:
wszystkocokocham.com.pl/-
Wspólne gotowanie potraw regionalnych wraz z włodarzami miast z Gdańskiego Obszaru Metropolitalnego.
- Słodki show w wykonaniu Cukierni Tomasza Dekera
-
Pokaz nowoczesnej kuchni - ryby i owoce morza, który poprowadzi Wojciech Harapkiewicz
-
Pokaz przygotowania cukierków - Firma Ciciu
-
Polska Gastronomia - pokaz potraw starogdańskich
W trakcie pokazów kulinarnych wystąpi
teatr uliczny "Muzykanci".Mamy zatem nadzieję, że również w tym roku dołączą Państwo do naszego przedsięwzięcia.
Rekrutacja partnerów trwa do 7 marca.Aby potwierdzić uczestnictwo w akcji należy wypełnić i podpisać "Deklarację uczestnictwa". Następnie należy ją dostarczyć przez:
- osobiście do sekretariatu Biura Prezydenta ds. Promocji Miasta ("Wozownia", ul. Wały Jagiellońskie 1)
- lub przesłać faxem na nr: 58 323 71 20
- lub wysłać skan na adres e-mail:
hanna.wyszynska@gdansk.gda.plREGULAMINDEKLARACJA
II Konkurs dla zawodowych szefów kuchni- zgłoś się już dziś!
Jesteś zawodowym szefem kuchni i chcesz spróbować swoich sił w konkursie z formułą Black Box?
Zgłoś się do II konkursu dla zawodowych szefów kuchni, który odbędzie sie podczas "Wielkiego Show Kulinarnego"!
Rywalizację poprowadzi WOJCIECH HARAPKIEWICZ
Miejsce: Długi Targ, Gdańsk
Termin: 12 kwietnia 2014
Kto może się zgłosić?
W konkursie mogą uczestniczyć zawodowi kucharze z obiektów gastronomicznych działających na terenie Gdańska oraz miast z Gdańskiego Obszaru Metropolitarnego, które zadeklarowały udział w tegorocznej akcji "Rozsmakuj się w Metropolii. Weekend za pół ceny".
Zasady rywalizacji:
Format konkursu: BLACK BOX.
W rywalizacji uczestniczą dwuosobowe bądź jednoosobowe ekipy. Każda z nich ma 60 min. na przygotowanie 6 dań - dwa dania trafiają do jury, jedno danie do prezentacji, reszta dań do poczęstunku dla publiczności. Doliczone zostanie także 15 min. na przygotowanie stanowiska pracy.
Jak się zgłosić:
Zgłoszenia prosimy przesyłać do 7 kwietnia na adres e- mail: wojciechharapkiewicz@wp.pl
Tel. komórkowy: 607-607-155
W zgłoszeniu należy podać:
Imię i nazwisko
Nazwę obiektu gastronomicznego, w którym pracuje uczestnik
Miasto
W temacie e-mail prosimy wpisać: Zgłoszenie na Konkurs Kulinarny
Na zwycięzców czekają atrakcyjne upominki!