stat
Impreza już się odbyła
PATRONAT

Rozsmakuj się w Metropolii - Weekend za pół ceny Opinie (20)

Po raz ósmy gdańszczanie, mieszkańcy metropolii oraz turyści będą mogli rozsmakowywać się w atrakcjach Gdańska. Do akcji zgłosiły się 43 lokale gastronomiczne, 3 obiekty noclegowe, 10 gabinetów SPA i beauty, 12 instytucji kultury, Stadion Energa i FUN Arena oraz centrum rozrywki.

lis 24

niedziela, g. 11:15

Gdynia, Olimpijska 5/9
bilety 59 zł
ulgowy 25 zł
przedsprzedaż 50 zł
kwi'25 5

sobota, g. 20:00

Gdańsk,
bilety 139-249 zł
Kup bilet
W przedsięwzięciu uczestniczą: restauracje, hotele, gabinety SPA, obiekty sportowe, instytucje miejskie, instytucje kultury (teatry, muzea), które zadeklarują obniżenie swoich cen na czas trwania weekendu o 50%.

Rywalizacja Masterchefów
Podobnie jak w poprzednich edycjach "weekendu" nie zabraknie gotowania na żywo i degustacji w namiocie koło fontanny Neptuna, gdzie odbędzie się Wielki Show Kulinarny. 2-dniowe pokazy, warsztaty i konkursy poprowadzi sprawdzony team: Wojtek Harapkiewicz- Szef Kuchni "Dworzyska" oraz Michał Turek- dziennikarz prowadzący audycje kulinarne w Radio Plus.
W sobotę zmierzą się na kulinarne noże Masterchefowie: Zuzia Harapkiewicz- uczestniczka kulinarnego programu telewizyjnego "Masterchef Junior" oraz zwyciężczyni I edycji "Masterchefa"- Basia Ritz. Restauracja "Eliksir" pokaże jak przygotować koktajle molekularne, a Zosia Ziemkiewicz przekona publiczność, że kwiaty są jadalne. Z kolei blogerki kulinarne zaprezentują dania kuchni regionalnej w zdrowej odsłonie. Obok namiotu Agu Leśniewska udekoruje stół w stylu eko.

Smaki natury i regionu
W niedzielę publiczność pozna smaki i zalety kiszonek, rodzice dowiedzą się jak przygotować zdrowe koktajle na śniadanie. Dr Małgorzata Kalemba-Dróżdż zaprezentuje tajniki dzikich roślin. Maciej Zachaj Chojnacki pokaże stare metody parzenia herbat, a w sieni IKM-u prof. Andrzej Januszajtis opowie o tradycjach gdańskiej kuchni.

Głównym punktem show będzie wspólne gotowanie włodarzy miast i gmin z Obszaru Metropolitalnego Gdańsk-Gdynia-Sopot, które przystąpiły do tegorocznej akcji "Rozsmakuj się w Metropolii. Weekend za pół ceny". Zadaniem każdego będzie przygotowanie dania ze składników regionalnych w asyście profesjonalnego kucharza. Udział w metropolitalnym gotowaniu potwierdził Prezydent Gdańska Paweł Adamowicz.

Wspólne gotowanie prezydentów, burmistrzów i wójtów będzie ukoronowaniem tegorocznego przedsięwzięcia na terenie gdańskiej Metropolii, w którym udział weźmie 17 miast i gmin.

Mobilna mapa
Nowością tej edycji gdańskiego "weekendu" będzie specjalny, bezpłatny serwis internetowy www.weekendzapolceny.com z mapą lokali i ich ofertą za pół ceny. Mobilny serwis to pomocne narzędzie szczególnie dla turystów, którzy będą mogli wyświetlić mapę restauracji, teatrów, muzeów na urządzeniu mobilnym (tablet, smartfon), co ułatwi im poruszanie się po mieście szlakiem miejsc "za pół ceny. Serwis będzie aktywny podczas trwania "weekendu", czyli 23-24 kwietnia.

Partnerem głównym tegorocznej edycji są trójmiejskie sklepy spożywcze Merkus.
Więcej o gdańskim "weekendzie" na: www.gdansk.pl/rozsmakujsie
Szczegóły dotyczące akcji na terenie Obszaru Metropolitalnego Gdańsk-Gdyni-Sopot na:
www.metropoliagdansk.pl

Lokale gastronomiczne

Muzea/ wystawy/ seanse

Noclegi za pół ceny

Spa, zabiegi kosmetyczne i fryzjerskie

Opera Bałtycka w Gdańsku

Gdański Teatr Szekspirowski

Teatr Wybrzeże

Stadion Energa Gdańsk/ FUN ARENA

Polska Filharmonia Bałtycka





Przeczytaj także