Głównym celem akcji jest ożywienie miasta poprzez zachęcenie mieszkańców do spędzenia wolnego czasu w mieście, skorzystania z jego oferty kulinarnej, hotelarskiej, SPA, a także odwiedzenia miejskich instytucji sportu i kultury.
W przedsięwzięciu uczestniczą: restauracje, hotele, gabinety SPA, obiekty sportowe, instytucje miejskie, instytucje kultury (teatry, muzea), które zadeklarują obniżenie swoich cen na czas trwania weekendu o 50%. W Gdańsku odbędzie się już VII edycja "weekendu". Weekend w Gdańskim Obszarze Metropolitalnym
To już II edycja akcji w Gdańskiem Obszarze Metropolitalnym. W ubiegłym roku udział wzięło 9 miast - impreza trwała przez trzy weekendy kwietnia.
W tym roku udział zapowiedziało 14 jednostek (Gdańsk, Gniew, Pruszcz Gdański i gmina Pruszcz Gdański, Rumia, Sopot, Gniewino, Nowy Dwór Gdański, Tczew, Krynica Morska, Pszczółki, Puck, Malbork, Cedry Wielkie)
Miasta/ powiaty/ gminy
Data
Gniew, Pruszcz Gdański, Gmina Pruszcz Gdański, Rumia, Sopot
45 lokali gastronomicznych 11 gabinetów fryzjerskich i spa 13 instytucji kultury (m.in. GAK, Filharmonia, Opera, Muzeum Archeologiczne, MHMG, Centrum Hewelianum PGE Arena i Fun Arena 2 pensjonaty
Atrakcje miejskie podczas gdańskiej akcji
Podobnie jak w ubiegłym roku Gdańsk przygotował szereg atrakcji kulinarno-artystycznych. W tym roku zaplanowano 2-dniowy "Wielki show Kulinarny" na Długim Targu, tuż obok fontanny Neptuna.
Dzień I 18 kwietnia (sobota) Czas trwania: 11:00-17:00
Warsztaty dla dzieci "Jak przygotować zdrowe kanapki i musli na śniadanie" - prowadzenie Natalia Daszewska.
III Konkurs Kulinarny w formule "black box" dla zawodowych kucharzy - prowadzenie Wojciech Harapkiewicz oraz Michał Turek.
Pokaz kuchni "slow food" jak przygotować zdrowe koktajle - prowadzenie Justyna Zalewska.
Pokazy kulinarne - Makro.
W trakcie pokazów kulinarnych wystąpi teatr uliczny "Scena C".
Dzień II 19 kwietnia (niedziela) Czas trwania: 11:00-17:00
Warsztaty dla dzieci "Jak samodzielnie przygotować kanapki i musli na śniadanie"- prowadzenie Natalia Daszewska. Rodzinne zawody w ubijaniu masła w kierzkach - prowadzenie Michał Turek. Warsztaty serowarskie - prowadzenie Michał Turek.
Wspólne gotowanie potraw regionalnych wraz z włodarzami miast z Gdańskiego Obszaru Metropolitalnego- godz. 13:00
Pokaz kuchni żuławskiej "Królik w depresji" w wykonaniu Natalii Daszewskiej. W trakcie pokazów kulinarnych wystąpi teatr uliczny "Scena C".
Z oferty "za pół ceny" będzie też można skorzystać w sobotę 18 kwietnia robiąc zakupy na "Wolnym Targu" przy ulicy Ogarnej, który oferuje m.in. zdrową żywność od lokalnych wytwórców. Na najmłodszych czekają liczne warsztaty, zapewniające dobrą zabawę, a dorośli w tym czasie mogą odpocząć na leżakach w strefie relaksu.