A ja szukam pracowników i nic :-(

Ale żeby było jasne: nie daję "ryby" tylko "wędkę" i w dodatku uczę łowić.

Tacy tu wszyscy pracownicy biedni, psy wieszają na pracodawcach, ale każdy jak zwykle widzi drzazgę w cudzym oku, a nie belkę we własnym.

Szukam ludzi, który spełniają bardzo jasno określone kryteria:

- są doświadczonymi handlowcami
- znają produkty finansowe (jakiekolwiek)
- chcą i potrafią pracować na prowizji i dobrze zarabiać.

Jeśli ktoś nie spełnia choćby jednego z podanych warunków, to bardzo mi przykro, ale po prostu u mnie sobie nie poradzi!

Zarobek kilku tysięcy miesięcznie dla kogoś, kto potrafi tak pracować - to żadna rewelacja. Ale to TRZEBA UMIEĆ!

I wiecie co? Nie mogę znaleźć ludzi do pracy. I co mi teraz powiecie? Że jestem jakimś oszustem? Bo ja widzę, że bezrobocie w tym kraju to czysta statystyczna fikcja.

Wszyscy chcą pracować w korporacjach, mieć służbowe auto, laptopa, telefon bez limitu, prywatną opiekę medyczną i w ostateczności jak nie będzie nic lepszego, zgodzą się nawet na te 1600 netto, byle mieć wygodnie. A tymczasem 70% PKB w Polsce tworzą małe firmy takie jak moja, a nie korporacje.

A samemu zarobić na swoją pensję to się jakoś nikomu nie chce, nawet gdyby ta pensja miała być 4x wyższa. Bezrobocie? Gdzie?
popieram tę opinię 68 nie zgadzam się z tą opinią 295

Re: A ja szukam pracowników i nic :-(

Jakiej qrfa piramidzie? Co ty pie...?

Jezu, co za poziom! Idę zostać dzifką, bo ta dyskusja nie ma sensu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 28

A co to ma wspólnego z problemami w rekrutacji?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 18

Na TĄ chwilę (pomijając mój post) jest postów 13. Wyszukując poprzez ctrl+f słowo "produkt" pada aż 14 razy....sorry, ale kto ma z tym kłopot?

Ciągłe pierd**enie o produkcie. Produkt to a taki, a śmaki, a owaki.....usprawiedliwiaj się daje w taki sposób....i cierp jakiego to wielkiego niezrozumienia doznajesz tutaj.

Widzisz, może w tym właśnie problem jest, że nie masz frajerów w swojej piramidzie? Że nikt nie chce się szmacić?
"Dzifki" też zarabiają krocie, są jednym z najstarszych zawodów, ale jakoś mało ich jest....ciekawe czemu? Może źle śpią?
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie mówie teraz o ubezpieczeniach inwestycyjnych - tylko ogólnie.
Mnie np wkarwia PZU - składki płacone, wypadek był, dziecko w szpitalu było, pracownicy/lekarze PZU - eeeee tam kij Pani do tego :)
Żadnych zwrotów kosztów leczenia ani niczego :/
Z branża fajnansową jest jeszcze gorzej :E
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ludzie, co wyście się tak zafiksowali na te ubezpieczenia inwestycyjne? Jak tak bardzo chcecie to Wam je sprzedam, ale przecież mówię, że to tylko JEDEN Z WIELU produktów. Specjalizujemy się w obsłudze firm!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 27

Teoretycznie mówisz sensownie.
Niestety ludzie oczekują wyników szybciej niż w ciągu 10-ciu czy 15-tu lat.
Większość społeczeństwa jednak nie ma jak zainwestować.
Mało tego, gdyby te wszystkie produkty były tak super skuteczne to KAŻDY by z tego korzystał.
To nie jest napój bogów tylko często ładowanie się w wieloletnie inwestycje, które może z perspektywy lat dają jakieś rezultaty.
Z drugiej strony, jedyny produkt który mógłby być natychmiastowy to konsolidacje kredytowe.
Reszta - wodolejstwo :)
Ludzie mają alergie na "pieniężnych magików" ze względu na ich małą wiarygodność i niskie zaufanie do tego typu personelu - jak ubezpieczyciele.
Wiele osób płacąc wiele lat ubezpieczenie (życiadomusamochodu) w momencie wypadku dostaje jakieś śmieci od instytucji zaufania publicznego łączne z oskarżeniami: a może samochód był już rozbity i przyjechał Pan tutaj na dachu ...
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 1

Odpowiadając na Twoje pytania:

1. nie zadzwoniłbym do Ciebie nawet z lufą pistoletu przy skroni
2. nie, nie każemy oddawać prowizji, nigdy
3. nie, nie każemy dzwonić do rodziny i znajomych. Nawet to odradzamy. Jeśli ktoś od tego chce zacząć pracę u mnie, to znaczy, że nie ma doświadczenia i sobie nie poradzi. Czytaj ZE ZROZUMIENIEM!
4. jeśli takie są założenia produktu, to tak, mówię otwarcie klientowi, że może "gufno" dostać, jeśli złamie warunki umowy i zadziała wbrew konstrukcji produktu. Pokazujemy wszystkie koszty, dokładnie tłumaczymy i odradzamy zrywanie umowy przed czasem. Ale niewiele tego sprzedajemy.
5. sypiam, źle, bo ciągle mam problemy z roszczeniowymi pracownikami :-P (patrz początek wątku!)

Czemu do cholery mówisz o inwestycjach? Tylko o takich produktach finansowych słyszałeś? A kredyt? Leasing? Gwarancja bankowa? Faktoring? Rachunek bieżący? Obce pojęcia?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 58

W końcu - jak sypiasz?
Podbijam do pytania :]
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 4

Produkty finansowe, psia mać.....
Spróbuj zadzwonić do mnie z ofertą to zyjebę jak psa :/

Ciekawe czy wzorem innych firm również każecie oddawać zarobioną prowizję w przypadku rezygnacji klienta?
Czy również nowym pracownikom każesz dzwonić po swojej rodzinie i znajomych?
Czy otwarcie mówisz klientowi, że jak będzie chciał wypłacić SWOJE pieniądze jakie włożył w "życiową inwestycję" to może "gufno" dostać?

W końcu - jak sypiasz?
popieram tę opinię 73 nie zgadzam się z tą opinią 4

No, to dziwne co mówisz, ale to znaczy, że byłem Nosorożcem przez pół życia i łowiłem wieloryby na pustyni... Ciekawe jak mi się to udało. :-P

Dla Twojej wiadomości - niektóre produkty finansowe służą do tego, by nie "wyciągać" tylko dawać pieniądze, a niektóre wręcz do tego, by płacić mniejsze podatki. Są też takie, które służą do rozliczeń. Wszystkie one są potrzebne i wszystkie są u mnie dostępne.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 70

Żaden z moich produktów finansowych nie jest "guaniany", ponieważ każdy z nich dostosowujemy do potrzeb i możliwości klienta. Niektóre produkty są drogie, tak jak niektórzy klienci są kiepscy. Dobremu klientowi nie "wcisnę" drogiego produktu, bo mi na nim zależy, a kiepski klient nie ma szans na dobry produkt, ale u mnie chociaż ma wybór i ofertę dla siebie. Każdy ma to, co może dostać. Tak już działa ten rynek.

I pewnie zdziwisz się, ale praca na prowizji daje tę wolność, że można sobie wybierać klientów. Nie każdy musi nim zostać. Jeśli ktoś mimo naszych dobrych intencji nas traktuje jak natrętnego akwizytora, myśli, że będziemy mu coś "wciskać" i nie chce współpracować, to nie, bez łaski. Szkoda na takich czasu. Lepiej poświęcić go dla tych, którzy chcą korzystać z naszych usług.

Masz zupełnie błędne wyobrażenia o tej pracy. "Wciskają" tylko źle wyszkoleni albo bezradni desperaci. My sprzedajemy.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 253

kto umie i lubi wciskać kit, ten może tak zarabiać. szanuję małe firmy bardziej niż korporacje, ale nie stać mnie na pracę prowizyjną, ani finansowo ani psychicznie. lata mi to, czy gdzieś dostanę służbowy samochód, laptopa mam swojego a telefon służbowy to nie jest dla mnie argument za pracą, gdzie żeby dostać śmieszną "podstawę" i tak musiałam robić prowizję. szukam pracy od pół roku i takich jak ja jest więcej. nie wysyłam podania na absolutnie każdą ofertę, choć może dzięki temu bym jakąś robotę już miała, np w piramidzie finansowej/ubezpieczeniowej na własnej działalności. marzenie.
popieram tę opinię 55 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niestety kolego Finansowy
Żeby się bawić w tego typu sprzedaż trzeba być Nosorożcem ...
Większość ludzi (w tym ja) woli jednak herbato-godziny, a przynajmniej pewniejszy zysk i chociaż podstawę + premię.
Poza tym w dobie kryzysu (czyli ostatnie ponad 150 lat w Polsce) namawianie kogokolwiek na produkty finansowe, gdzie od klienta "wyciąga" się pieniądze, nie jest proste.
To że w każdej pracy handlowcy mogą zarobić nawet 10x minimalnej krajowej to jest prawda, trzeba jednak pamiętać o poczuciu bezpieczeństwa.
Dodatkowo: wielu pracodawców daje tylko "wędke" i każe na pustyni łowić wieloryby :/
popieram tę opinię 126 nie zgadzam się z tą opinią 4

Zdziwiłbyś się, ale ludzie, którzy mają na głowie rodziny, zobowiązania, kredyty i masę obowiązków, paradoksalnie radzą sobie w tej pracy najlepiej. Znam wiele takich przykładów.

A że sinusoida - to się zgodzę. Dlatego trzeba wszystko planować, także własne wydatki w miarę możliwości. Pracę na prowizji trzeba traktować trochę jak własny biznes, a biznesie też bywa różnie. A co, chcecie mi powiedzieć, że przedsiębiorcy nie mają rodzin i kredytów? No bez jaj!
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 70

no tak, lepiej być przez rok bezrobotnym i nic nie robić :D
hahaha, żal mi was i nie życzę nikomu takich pracowników :)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 118

Kolego, żaden człowiek, który ma rodzinę, zobowiązania, rachunki do płacenia nie będzie pracował na samej prowizji, mogąc mieć nawet niższą, ale stałą pensję. Praca na prowizji jest dobra dla ludzi, którzy żyją na garnuszku rodziców, albo niczym się nie przejmują. Oferując jedynie prowizję sam zawężasz grono odbiorców oferty do takich ludzi... I na dodatek dziwisz się, że ciężko o dobrego pracownika...
popieram tę opinię 149 nie zgadzam się z tą opinią 6

Nie każdy chce "wciskać" ludziom jakies "guaniane" oferty finansowe. Osobiście jak tylko słysze przez telefon oferte finansową to odechciewa się rozmowy.

Praca na prowizji to sinusoida, dlatego jako praca dodatkowa może byc wporządku, jako praca stała już jest mniej atrakcyjna. Lepsza jest stabilizacja, nawet kosztem niższej pensji.
popieram tę opinię 343 nie zgadzam się z tą opinią 14

Inne tematy z forum

infolinia praca (14 odpowiedzi)

Konsultant Infolinii Medycznej · LeasingTeam Sp. z o.o. , czy ktoś orientuje się, czy jest to...

poszukiwania pracy..na jakich stronach jej szukacie? (67 odpowiedzi)

na początek prośba do Admina. o nie kasowanie mojego wpisu,, Pisze tu bo na forum praca mało...

Praca za granicą, czy są sprawdzone oferty? (40 odpowiedzi)

Od paru dni szukam pracy za granicą. Ofert jest pełno ale jak szukam opinii o konkretnym...